Ξύλινα Σπαθιά: «Λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι» (vids, poll)

Δημήτρης Τομαράς
Ξύλινα Σπαθιά: «Λιωμένο παγωτό κολλάει στο χέρι» (vids, poll)

bet365

Το G-Weekend συνεχίζει τα αφιερωματικά του άρθρα με τα άλλοτε εξαιρετικά Ξύλινα Σπαθιά να παίρνουν την... σκυτάλη από τις Τρύπες για να σας ξυπνήσουν μνήμες από παλιά. Ψηφίστε τα αγαπημένα σας κομμάτια στο σχετικό poll!

Συνεχίζουμε από εκεί που... σταματήσαμε. Μετά τις Τρύπες, το Νο1 της λίστας στην ψηφοφορία με τις τοπ ελληνόφωνες ροκ μπάντες, που εσείς αναδείξατε, περνάμε στο Νο2 γκρουπ. Τα Ξύλινα Σπαθιά που είχαν και εκείνα τον... μπροστάρη τους. Όπως στις Τρύπες ήταν ο Αγγελάκας στα Ξύλινα Σπαθιά ήταν ο Παυλίδης. Οι δυό τους είχαν και πολύ καλή σχέση, αλληλοεκτίμηση αλλά και συνεργασία. Άλλο στιλ βέβαια οι μεν με τους δε.

Τα Ξύλινα Σπαθιά πήγαν σε μία λογική ηλεκτρονικού ροκ. Ουσιαστικά από αυτό το συγκρότημα ξεκίνησε αυτή η... εκδοχή του ελληνόφωνου ροκ. Ουσιαστικά τα Ξύλινα Σπαθιά προέκυψαν από την αποχώρηση του Παυλίδη από τα Μωρά στα Φωτιά. Ακόμα μία μπάντα που ξεκίνησε κοντά στην Θεσσαλονίκη.

Για την ακρίβεια στη Βέροια στις αρχές του '90. Πιο ηλεκτρονικός ήχος σε σχέση με τις Τρύπες αλλά εξαιρετικά κομμάτια και ρυθμός που σου μένει με τον Παυλίδη ως frontman να δεσπόζει. Ουσιαστικά κράτησαν περίπου δέκα χρόνια και ίσως λίγο παραπάνω. Για τα δεδομένα της εποχής ήταν πολύ μπροστά με εναλλακτικό και ηλεκτρονικό ροκ.

Το 1989 λοιπόν, ο Παύλος Παυλίδης, μετά την συμμετοχή του στο μουσικό συγκρότημα Μωρά στην Φωτιά, πηγαίνει στη Γαλλία και συγκατοικεί με τον φίλο του Νίκο Καντάρη στο Mériel, μια περιοχή κοντά στο Παρίσι. Εκεί δημιουργούν το studio Βrancaleone και ο Παυλίδης ηχογραφεί τα πρώτα demos των τραγουδιών του.

Στον Νίκο Καντάρη είναι αφιερωμένοι οι δύο πρώτοι δίσκοι των Ξύλινων Σπαθιών. Στο Παρίσι επίσης γνωρίζεται με τον Γιάννη Μήτση που αργότερα (1998) θα γίνει μέλος του συγκροτήματος. Έτσι ήρθε η... γέννηση των Ξύλινων Σπαθιών. "Ρίτα", "Ό,τι θες εσύ", "Φωτιά στο Λιμάνι", "Ο Βασιλιάς της σκόνης", "Ατλαντίς", "Λιωμένο παγωτό", "Αδρεναλίνη" (σ.σ. πρόκειται για κομμάτι του Στέλιου Σαλβαδόρ από τα Μωρά στην Φωτιά και ας εμφανίζεται δισκογραφικά στα Ξύλινα Σπαθιά) "Αφού σου το 'πα", "Τραίνο φάντασμα" και τόσα ακόμα...

ΠΡΩΤΟ LIVE ΜΕ ΑΛΛΟ ΟΝΟΜΑ...

Το 1992, ο Παυλίδης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη και μαζί με τους Βασίλη Γκουνταρούλη, Χρήστο Τσαπράζη, Πάνο Τόλιο και Σταύρο Ρωσσόπουλο δουλεύουν πάνω στο υλικό που είχε ετοιμάσει κατά την διαμονή του στη Γαλλία. Με αυτήν την σύνθεση εμφανίζονται, για πρώτη φορά, ζωντανά στην Καρδίτσα ως Brancaleone. Αργότερα παίρνουν το όνομα Τα Ξύλινα Σπαθιά ή Ξύλινα Σπαθιά από το ομότιτλο παιδικό βιβλίο του Παντελή Καλιότσου.

ΤΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Από το 1993 και την Ξεσσαλονίκη έως και τον... επιλογό τους τα Ξύλινα Σπαθιά κατέγραψαν μία πορεία με 8 albums. Εξ αυτών το ένα ήταν με Live εκτελέσεις και ένα ακόμα με Best Of. Το 1995 είναι όμως ένα σημείο σταθμός. Τότε θα βγάλουν το album 'Πέρα απ’ τις πόλεις της ασφάλτου' από την τη Virgin. Ο δίσκος περιλαμβάνει 10 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από το Σεπτέμβριο ως τον Νοέμβριο του 1994 στο studio Magnanimοus.

Δεσπόζουν τα τραγούδια 'Ρίτα', 'Ό,τι θες εσύ', 'Φωτιά στο λιμάνι', 'Ατλαντίς' και το τοπ και σούπερ εμπορικό 'Λιωμένο Παγωτό', που μπορεί να είναι και πιο μεγάλη εμπορική τους επιτυχία.

Όπως είχε γράψει σχετικά το Getgreekmusic εξαιτίας κάποιων νομικών προβλημάτων με την πρoηγούμενη δισκογραφική εταιρεία της μπάντας ο δίσκος αποσύρεται για λίγο καιρό, όμως τα Ξύλινα Σπαθιά δικαιώνονται δικαστικά (σ.σ. μάλιστα στην δίκη που έγινε παρέστη ως μάρτυρας ο Διονύσης Σαβόπουλος) και το album συνεχίζει να κυκλοφορεί κανονικά. Οι πωλήσεις και οι ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα αναμενόμενα και ο Παύλος Παυλίδης δηλώνει τότε πως 'ο κόσμος σε βοηθάει να πας πιο πάνω, αν έχεις κάπου να πας…'.

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ!

Το 1997 θα προκύψει μία ακόμα δουλειά τους, το 'Μία ματιά σαν βροχή'. Από αρκετούς χαρακτηρίζεται ως η πιο ολοκληρωμένη τους. Με κομμάτια όπως το Ρομπότ, ο Βροχοποιός, Μόνο αυτό και τόσα ακόμα. Την ίδια χρονιά τα Ξύλινα Σπαθιά συνεχίζουν τις συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ Βύρωνα όπου συγκεντρώνουν 8.000 άτομα, ενώ, στο τέλος του χρόνου, έπειτα από πρόσκληση του MTV, εμφανίζονται στο H.Q. Club του Λονδίνου! Έναν χρόνο μετά το 'Πέρα από τις πόλεις της ασφάλτου' θα γίνει πλατινένιο και το 'Μία ματιά σαν βροχή' χρυσό!

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ROLLING STONES!!!

Τον Ιούλιο του 1998 εμφανίζονται στο Rockwave Festival και τον Σεπτέμβρη ανοίγουν τη συναυλία των Rolling Stones στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Παύλος Παυλίδης είχε αποκαλύψει τότε τα εγκωμιαστικά σχόλια από τους Stones και το πως ένιωσαν: 'Είναι τρελή και μόνο η ιδέα να τραγουδάς μπροστά σε 80.000 κόσμο. Όταν τελειώσαμε, ο μάνατζερ των Stones μου είπε: «είστε από τους λίγους που δε φάγατε μπουκάλια. Στις περιοδείες μας έχουμε ειδικό συνεργείο για να καθαρίζει τη σκηνή από τα μπουκάλια που τρώει το κάθε support group. Σήμερα το συνεργείο θα ξεκουραστεί». Όταν τον ρώτησα ποια άλλα συγκροτήματα γλίτωσαν τα μπουκάλια μου απάντησε: «Αυτά που μπορώ να θυμηθώ είναι οι Smashing Pumpkins και οι Red Hot Chili Peppers»'. Στα τέλη του χρόνου τα Ξύλινα Σπαθιά επισκέπτονται και πάλι την Αγγλία για να κάνουν Live στο Hacienda Manchester.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το album 'Live' ήταν ο αποχαιρετιστήριος δίσκος της μπάντας και τον αφιέρωσαν 'sε αυτούς που ήταν μαζί μας όλα αυτά τα βράδια…' Στα τέλη του 2003 η μπάντα διαλύθηκε. Ο Παυλίδης πήγε σε... φάση σόλο μέχρι και σήμερα με σημαντική επιτυχία και ατομικά και τουλάχιστον άλλα δύο μέλη ακολούθησαν... μοναχικό μουσικό δρόμο.

Ο Σταύρος Ρωσσόπουλος που ήταν στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος και συμμετείχε στον πρώτο δίσκο, το 1997 κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τίτλο ''Σταύρος Ρωσσόπουλος και οι Αβά Φτυστοί Μικροί Πιτσιλωτοί Δρυοκολάπτες'' και τον δίσκο ''Τρέχα...'' το 2006''. Και οι δύο αυτοί δίσκοι κυκλοφόρησαν από την Ano Kato Records. Ο Ρωσσόπουλος έφυγε από την ζωή στις 10 Ιουνίου 2013, ύστερα από την μάχη που έδωσε με την επάρατο νόσο. Ο χαμός του άλλοτε κιθαρίστα των Ξύλινων Σπαθιών ήταν παρότι είχαν περάσει τα χρόνια ένα... χτύπημα για την μπάντα, βυθίζοντας στην θλίψη όσους ήξεραν τον χαρισματικό μουσικό.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την διάλυση της μπάντας η MLK και η ANO KATO RECORDS θα βγάλουν μία ειδική συλλεκτική έκδοση του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος.

Η δισκογραφία τους:

ΞΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (1993)

1. Αφού σου το ‘πα

2. Ερώτηση κλειδί

3. Ξεσσαλονίκη

4. Ο καβαλάρης του τρόμου

5. Το νερό που κυλάει

6. Πουλιά Ι

7. Ο βασιλιάς της σκόνης

8. Αδρεναλίνη

9. Τραίνο φάντασμα

10. Σιωπή

11. Πουλιά 2

12. Ρόδες

13. Λόλα

14. Το νερό που κυλάει

ΠΕΡΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ (1995)

1. Λιωμένο παγωτό

2. Ρίτα

3. Ο εξορκιστής

4. Ό,τι θες εσύ

5. Φωτιά στο λιμάνι

6. Ατλαντίς

7. Ο Κάιν

8. Μη ρωτάς

9. Οι συμμορίες της ασφάλτου

10. Μη ρωτάς (Remix 2)

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ (1997)

1. Ρομπότ

2. Το καράβι

3. Ζεστός αέρας

4. Έχεις ξανάρθει εδώ

5. Βροχοποιός

6. Δεν έχει τέλος

7. Ένα παράξενο τραγούδι

8. Στο βράχο

9. Μόνο αυτό

10. Αλλάζει πρόσωπο η θλίψη

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΡΙΑ (1999)

1. Τροφή για τα θηρία

2. Διαστημόπλοια

3. Τώρα αρχίζω και θυμάμαι

4. Χάθηκα

ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ (2000)

1. Η τελευταία φορά

2. Πάρε με μαζί σου

3. Στο Νότο

4. Τι περιμένουν

5. Ο ναυαγός

6. Κοιτάζω τα σπίτια

7. Σαν εσένα

8. Πρέπει να έρθεις

9. Χάρτινος ουρανός

10. Οι δαίμονες

ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ LIVE (2003)

1. Ατλαντίς

2. Ρίτα

3. Ένα παράξενο τραγούδι

4. Ρόδες

5. Τι περιμένουν

6. Τα πουλιά

7. Σαν εσένα

8. Γκράντ Οτέλ

9. Στο βράχο

10. Τώρα αρχίζω και θυμάμαι

11. Δεν έχει τέλος

12. Τραίνο φάντασμα

13. Πάρε με μαζί σου

14. Αδρεναλίνη

15. Κοιτάζω τα σπίτια

ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ THE BEST OF (2005)

1. Λιωμένο παγωτό

2. Ρίτα

3. Φωτιά στο λιμάνι

4. Ατλαντίς

5. Ο βασιλιάς της σκόνης

6. Βροχοποιός

7. Ένα παράξενο τραγούδι

8. Κοιτάζω τα σπίτια

9. Η τελευταία φορά

10. Γκράντ οτέλ [Live]

11. Αδρεναλίνη

12. Πάρε με μαζί σου

13. Αλλάζει πρόσωπα η θλίψη

14. Τροφή για τα θηρία

15. Διαστημόπλοια

16. Σαν εσένα

17. Wooden Swords - Viton Stel [Bonus Track]

ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ (2013)

Α1. Αφού σου το ‘πα

Α2. Ο βασιλιάς της σκόνης

Α3. Το νερό που κυλάει

Α4. Λόλα

Α5. Πουλιά Ι

Β1. Σιωπή

Β2. Τραίνο φάντασμα

Β3. Πουλιά 2

Β4. Ρόδες

Β5. Το νερό που κυλάει

Ξεσσαλονίκη - Επανέκδοση_front

- Οι φωτό στην Gallery είναι από το Elliniko-greek-rock.blogspot

- Πιο κάτω μπορείτε να ψηφίσετε το σχετικό poll

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα