Ολυμπιακός Vs ΠΑΟΚ, μια ζωή «μάχες»!

Ολυμπιακός Vs ΠΑΟΚ, μια ζωή «μάχες»!

bet365

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα συνεχίσουν να σέρνουν στο Φάληρο το γαϊτανάκι των μονομαχιών, που ξεκίνησε το μακρινό 1931 από το Ποδηλατοδρόμιο του Πειραιά! Απίθανες ιστορίες, συγκλονιστικά επεισόδια στην 80ετή (και βάλε) διαδρομή. Το G-Weekend κάνει βουτιά στο ένδοξο παρελθόν και στέκεται σε δύο μυθικές μορφές: Τον Γιώργο Σιδέρη και τον Γιώργο Κούδα.

Το σήμερα βρίσκει τους «ασπρόμαυρους» να οδηγούν μόνοι τους την κούρσα του πρωταθλήματος και να ετοιμάζονται για το πρώτο κρίσιμο «διαγώνισμα» στο μάθημα «γίνε πρωταθλητής»: ασφαλώς και το ντέρμπι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δε θα κρίνει από τώρα το πρωτάθλημα, αλλά ίσως μας δείξει εάν μπορεί να το χάσει ο Ολυμπιακός, μετά την επτάχρονη εντός των συνόρων απόλυτη κυριαρχία του, ή εάν μπορεί να το πάρει ο ΠΑΟΚ.

Σήμερα βρίσκεται τέσσερις βαθμούς μπροστά και στη Θεσσαλονίκη πιστεύουν ότι την Κυριακή θα φανεί εάν μπορεί να «το σηκώσει» φέτος ο φιλόδοξος ΠΑΟΚ, που μάλιστα περιμένει εδώ και τριάντα δυο ολόκληρα χρόνια να γευθεί το νέκταρ ενός τίτλου.

Ο «Δικέφαλος» κατεβαίνει στην πρωτεύουσα πρώτος και καλύτερος, όπως είχε συμβεί και την τελευταία φορά (Φεβρουάριος 1985), που στο τέλος της διαδρομής στέφθηκε πρωταθλητής. Βεβαίως, είχε (ξανά) συμβεί και το Δεκέμβριο του 2014, όταν το γκολ-ποίημα του Φακούντο Περέιρα τον έφερε στο +5 από τους «ερυθρόλευκους». Τότε έμοιαζε να είναι καβάλα στο άλογο μέχρι που άρχισε να χάνει τον ένα βαθμό μετά τον άλλον. Ο πρώτος, μάλιστα, που «του έκοψε τη φόρα» ήταν ο σημερινός τεχνικός του, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με μια ξεγυρισμένη τεσσάρα, λίγες μέρες αργότερα στα Πηγάδια της Ξάνθης!

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συμπληρώνουν 86 χρόνια αντιπαράθεσης! Ως πρώτη αναμέτρηση τους αναφέρεται μια νίκη (5-0) των Πειραιωτών εν έτη 1930, κακώς όμως χρίζεται ως αντίπαλος ο «Δικέφαλος», αφού σύμφωνα με τη «Μακεδονία» της 19ης Μαΐου του 1930, ο… Άρης ήταν η ομάδα που δέχθηκε τη βαριά ήττα στον αγώνα κατάταξης μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Αφού, λοιπόν, τοποθετήσαμε σωστά την ιστορία, η αναμέτρηση της 1ης Φεβρουαρίου του 1931 στην οποία οι πρωταθλητές Πειραιά επικράτησαν με 3-1, στην πρεμιέρα του Πανελληνίου πρωταθλήματος στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου ήταν ο πρώτος «κανονικός» αγώνας των δύο ομάδων. Οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι, Λεωνίδας, Ντίνος και Γιώργος, ήταν οι σκόρερ των «ερυθρόλευκων», ενώ για τους Θεσσαλονικείς, που τελείωσαν το ματς με εννέα παίκτες, σκόρερ χρίσθηκε ο Ιορδάνης Παπαϊορδανίδης, ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα και πρωταγωνίστησαν στα προπολεμικά χρόνια.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σοφράς, Κορωναίος, Πανόπουλος, Λέκος, Τερεζάκης, Γιώργος, Βασίλης, Ντίνος και Λεωνίδας Ανδριανόπουλος. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ επέστρεψαν σε… δόσεις στη Θεσσαλονίκη, ορισμένοι τη Δευτέρα και άλλοι την Τρίτη «μετά των συνοδών και του προπονητού των», ενώ δύο εξ αυτών (Ετιέν, Παπαϊορδανίδης) τιμωρήθηκαν από την Επιτροπή Εθνικής Κατηγορίας, «με 15 ήμερας αποκλεισμόν έκαστος από παντός αγώνος» και ακόμη ένας (Γεωργιάδης) «με 30 ημέρας, άπαντες υπό αναστολήν».

Πάντως, ο ΠΑΟΚ ήταν η μοναδική ομάδα που κέρδισε τον πανίσχυρο Ολυμπιακό στο δρόμο του για τον πρώτο Πανελλήνιο τίτλο. Στις 21 Ιουνίου του 1931 νίκησε με 3-0 (Κωνσταντινίδης, Παζάρογλου, Μπιμπλής οι σκόρερ), σ’ ένα ματς από το οποίο απουσίαζαν οι τρεις Ανδριανόπουλοι και ο Γραμματικόπουλος από τους «ερυθρόλευκους».

Το «καρέ των γκολ» από τον «Φόντακα»!

Στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια ακολουθήσαν κάποιες σκόρπιες αναμετρήσεις στα πλαίσια των Πανελληνίων πρωταθλημάτων, μέχρι που φτάσαμε στην έναρξη της ενιαίας Α’ Εθνικής, τη σεζόν 1959-’60, απ’ όπου και αρχίζει η επίσημη καταμέτρηση των μονομαχιών για τις δύο από τις τρεις ομάδες στην ιστορία της κατηγορίας, που δεν έλειψαν ποτέ και έφτασαν αισίως να μετρούν 59 αγώνες με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό.

Στο πρώτο ντέρμπι οι «ασπρόμαυροι» έφυγαν με το «διπλό» (1-2) από το Καραϊσκάκη, χάρη στα γκολ του Λέανδρου Συμεωνίδη (39’) και του Γιώργου Χαβανίδη (42’) ως απάντηση του τέρματος που σημείωσε στο 32’ ο Κώστας Πολυχρονίου, ωστόσο οι Πειραιώτες έχουν τον απόλυτο έλεγχο στις αναμετρήσεις με τους Θεσσαλονικείς.

Σε σύνολο 59 αγώνων με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, η προϊστορία είναι άκρως εντυπωσιακή για τους «ερυθρόλευκους»:

Εδώ και 55 χρόνια ο θρίαμβος με 6-0 στις 3 Ιουνίου του 1962 παραμένει η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ. Την περίοδο 1961-62 ο Ολυμπιακός θα μείνει χωρίς τίτλο (είτε πρωταθλητή, είτε κυπελλούχου) για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από τη σεζόν 1949-1950, και τη μέρα που ο Φλόριαν Αλμπερτ της Φερνετσβάρος πετύχαινε «χατ τρικ» στο 6-1 της Ουγγαρίας επί της Βουλγαρίας για το Μουντιάλ της Χιλής, στο Φάληρο έλαμπε το αστέρι του μεγάλου Γιώργου Σιδέρη.

Εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα μπροστά σε 16.000 θεατές ο «Φόντακας» πέτυχε κάτι παραπάνω από «χατ τρικ»: μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά, σημείωσε τέσσερα συνεχόμενα γκολ σε ένα ημίχρονο! Ο Λάκης Πρόγιος, που στο πρώτο ημίχρονο είχε νικηθεί δύο φορές από τον Στέλιο Ψύχο, μάζεψε τέσσερις φορές την μπάλα από τα δίχτυα του σε διάστημα οκτώ λεπτών. Τρία γκολ με σουτ (76', 80’, 81’) και ένα γκολ με πέναλτι (84’) κατέγραψαν ένα μοναδικό ρεκόρ, που όμοιο του δεν υπάρχει στις αναμετρήσεις μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Δύο χρόνια αργότερα, το ντέρμπι της περιόδου 1963-’64 δεν τελείωσε ποτέ! Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη (2-0) «στα χαρτιά», καθώς ο ΠΑΟΚ αποχώρησε από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας διαμαρτυρόμενος για τις αποφάσεις του Βούλγαρου διαιτητή Ρουμέντσεφ.

Το παρασκήνιο εκείνης της αναμέτρησης έντονο. Αρχικά είχε ορισθεί να διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου 1963, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέθεσαν στην ΕΠΟ αίτημα αναβολής του αγώνα, κι ενώ η αποστολή του ΠΑΟΚ ήταν ήδη στην Αθήνα, επικαλούμενοι την κούραση από το ταξίδι στη Γαλλία, όπου λίγες μέρες νωρίτερα είχαν αντιμετωπίσει την Λιόν για το κύπελλο κυπελλούχων. Κατά παράβαση των κανονισμών, η Ομοσπονδία έκανε δεκτό το αίτημα του Ολυμπιακού και οι δύο ομάδες συναντήθηκαν τρεις μέρες μετά στο γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς το Καραϊσκάκη ήταν κλειστό, λόγω έργων. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 1-0 στο 19’ με τον Παύλο Βασιλείου. Στο 29’ ο ΠΑΟΚ κέρδισε φάουλ. Το εκτέλεσε ο Τάκης Ραπτόπουλος και μέσα από τη γραμμή ο Γιάνγκος Σημαντήρης αποκρούει την μπάλα με το χέρι. Όλοι περίμεναν την ετυμηγορία του Βούλγαρου ρέφερι: «Πέναλτι, αποβολή ή να μετρήσει το γκολ». Τελικά, μετά από λίγο, είπε... «παίζεται»! Οι παίκτες του ΠΑΟΚ με απόφαση του έφορου της ομάδας, Λάζαρου Τσώμου και του Ούγγρου προπονητή Μπαμπολτσάι εγκατέλειψαν το γήπεδο και ο «Δικέφαλος» μηδενίστηκε για την συγκεκριμένη αναμέτρηση, που δεν τελείωσε ποτέ...

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε στον Ιούνιο του 1966 και στην απαρχή του σήριαλ της υπόθεσης του Γιώργου Κούδα. ΟΙ ΠΑΟΚτσήδες μιλούν για «αρπαγή», οι Πειραιώτες κατηγορούν τους ανθρώπους της Χούντας και πάει λέγοντας. Επί της ουσίας η ακύρωση της μεταγραφής και η επιστροφή του «Μεγαλέξανδρου», τον Αύγουστο του 1968, στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε μια μεγάλη νίκη των «ασπρόμαυρων» για το παρασκήνιο της οποίας έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, με τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, πολλά χρόνια μετά, να παραδέχεται το λάθος του.

Αυτό, όμως, έφτανε για να γιγαντωθεί το μίσος ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Οι «Βόρειοι» και οι «Νότιοι», μια αντιπαλότητα που μετράει δεκαετίες ολόκληρες, έστω κι αν στα χρόνια που ακολούθησαν 24 παίκτες φόρεσαν τις φανέλες των δύο ομάδων. Ο Κούδας ήταν ένας, στον κόσμο άλλος κανένας…

Στο διάστημα που ο 71χρονος, σήμερα, άσος του «Δικεφάλου» είχε κατηφορίσει στον Πειραιά, αλλά έβλεπε τα ματς ως θεατής, έστω κι αν οι λεζάντες των εφημερίδων της εποχής να τον έγραφαν «παίκτη του Ολυμπιακού», έγιναν δύο ντέρμπι. Το πρώτο στις 27 Νοεμβρίου του 1966 βρήκε νικητές τους «ερυθρόλευκους» με 3-2 και το δεύτερο στις 26 Νοεμβρίου του 1967 τους Θεσσαλονίκης με 1-0.

Η πιο βαριά ήττα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει υποχρεώσει τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα του (το 6-1 στις Σέρρες) και στην πιο βαριά εντός έδρας ήττα του. Εκείνο το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 1976, πριν 41 χρόνια, ο ΠΑΟΚ έκανε όλη την Ελλάδα να παραμιλάει και τον ίδιο να πιστέψει για πρώτη φορά αληθινά στον τίτλο!

Για την τρομερή παρέα του Γιώργου Κούδα, που θάμπωνε την Ελλάδα με το ποδόσφαιρό της, αλλά δεν κατακτούσε τίτλους (με εξαίρεση τα κύπελλα του ’72 και του ’74) δεν ήταν απλά μια νίκη. Δεν ήταν απλά ένας θρίαμβος με 4-0 στο κατάμεστο Καραϊσκάκη (39.090 εισιτήρια). Ήταν ένα «αποτέλεσμα ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο», όπως έγραψε την επομένη ημέρα στο αθλητικό ένθετό της η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».

Πέντε μέρες πριν από τον αγώνα του Φαλήρου η εθνική ομάδα, υπό τις οδηγίες του Αλκέτα Παναγούλια, αντιμετώπιζε την Ιταλία σε φιλικό αγώνα στο «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας. Στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής οι «κόκκινοι» απειλούσαν τους «ασπρόμαυρους» «με συντριβή την Κυριακή στο Φάληρο». Ο Κώστας Ιωσηφίδης θυμάται ακόμη και σήμερα τις «απειλές» του Παναγιώτη Κελεσίδη και του Δημήτρη Συνετόπουλου. «Εμείς, δεν μπήκαμε στον πειρασμό να απαντήσουμε. Ο Κούδας χαμογελούμε με ευγένεια και ο Σαράφης έλεγε στον Κελεσίδη ότι θα βρει τον τρόπο να σκοράρει και πάλι». Ο Σαράφης τελικά σκόραρε στον αγώνα της Εθνικής κόντρα στην Ιταλία, όχι όμως και στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» λίγες μέρες αργότερα….

Σε μια άλλη από τις πολλές ιστορίες, ο Γιώργος Κούδας θυμήθηκε τα λόγια και τις εντολές του Γκιούλα Λόραντ πριν από την σέντρα στα αποδυτήρια του φαληρικού σταδίου. Αναλύοντας την τακτική ο Μαγυάρος τεχνικός, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαίτησε από τον Κούδα να έχει έναν και μόνο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Να βρίσκεται πάντα μέσα στο χώρο της σέντρας του γηπέδου. «Μην τυχόν και βγεις από εκεί», ήταν τα λόγια του. Ο Κούδας μετά από το πρώτο ημίχρονο, όπου τελείωσε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 0-1, άρχισε να απορεί, καθώς οι εντολές παρέμειναν οι ίδιες και στην ανάπαυλα. «Μην βγεις από τον κύκλο», επανέλαβε ο Λόραντ.

Αυτό που είχε δει ο προπονητής του ΠΑΟΚ ήταν ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού, κυρίως οι αμυντικοί, είχαν πρόβλημα φυσικής κατάστασης, ενώ διαπίστωσε ότι έπαιζαν πολύ λάθος το τεχνητό οφ σάιντ. Πόνταρε, λοιπόν, στην ταχύτητα του Κούδα και δεν πέρασαν έξι λεπτά στο β’ μέρος για να δικαιωθεί. Μετά από μια μεγάλη μπαλιά του Τερζανίδη, ο Κούδας ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και σκόραρε για τον ΠΑΟΚ το δεύτερο γκολ. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και λίγο αργότερα, ο «Μεγαλέξανδρος» πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Γλέζου και πλάσαρε πριν η μπάλα σκάσει κάτω τον Κελεσίδη «κλειδώνοντας» τη νίκη. Ο Κούδας ήταν τόσο σίγουρος, που γύρισε το κεφάλι του προς την σέντρα και άρχισε να πανηγυρίζει προτού η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα. Όρθιο το κατάμεστο Καραϊσκάκη τον αποθέωσε, ανάμεσα τους και σχεδόν 7.000 οπαδοί του «Δικεφάλου» στις θύρες 7 και 8 του γηπέδου! Άλλες, ωραίες, εποχές…

Στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν εκείνο το απόγευμα ο Αγγλος προπονητής Βικ Μπάκιγχαμ, ο οποίος απολύθηκε μετά την βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ.

 

Τελευταία Νέα