Τα fast food που αγαπήσαμε και (κάποια) χάσαμε! (pics, vids)

Δημήτρης Τομαράς
Τα fast food που αγαπήσαμε και (κάποια) χάσαμε! (pics, vids)

bet365

Το Gazzetta Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και επιχειρεί να καταγράψει τα «φαστφουντάδικα» που περάσαμε ώρες μαζί τους και μας... φόρτωσαν πολλά κιλά! Κάποια δεν άντεξαν στον χρόνο, ορισμένα κρατάνε ακόμα!

Η πιο... ευγενής και ελληνική απόδοσή τους ήταν ταχυφαγεία. Η ξένη φαστφουντάδικα. Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα είχε... εισάγει το γρήγορο φαγητό, κοπιάροντας κυρίως αλυσίδες φαστ φουντ από τις ΗΠΑ. Πολλά μαγαζιά δεν τα κατάφεραν. Άλλα βρήκαν τον τρόπο και συνέχισαν. Ας δούμε λοιπόν αρκετές χαρακτηριστικές περιπτώσεις με φαστφουντάδικα που είτε μας άφησαν... καιρούς στην Αθήνα ή την Ελλάδα γενικότερα είτε αντέχουν ακόμα! Κάποια θα σας ξυπνήσουν μνήμες και άλλα όχι. Αρκετά εξ αυτών έχουν κάνει την δική τους διαδρομή, αναγκάζοντας πολύ κόσμο να διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην Αθήνα για το φαγητό τους.

ΒΕΕF BURGER ΣΤΟΝ ΧΟΛΑΡΓΟ: Παλιό και ιστορικό για τα δεδομένα της περιοχής και της εποχής... μπιφτεκάδικο αλά... Αμέρικα. Είχε γίνει μεγάλο στέκι ειδικά την δεκαετία του '80. Σήμερα στην θέση του υπάρχει τράπεζα.

SUBWAY'S: Αμερικάνικη αλυσίδα που ειδικευόταν κυρίως σε μεγάλα και χορταστικά σάντουιτς. Είχε αρχικά μαγαζιά σε Αθήνα σε διάφορα σημεία (σ.σ. ακόμα και στην Πεντέλη) αλλά και σε Θεσσαλονίκη και σε Ρόδο. Οι Αμερικάνοι απέδωσαν την έλλειψη επιτυχίας στο γεγονός ότι τα EVEREST κέρδισαν περισσότερο τον κόσμο και ότι τα καταστήματα αυτά δεν δούλευαν στην δική τους λογική. Πλέον λειτουργούν μαζαγιά μόνο στα νησιά και το καλοκαίρι. Υπάρχει στα Μάλια στην Κρήτη, στην Χερσόνησο στο ίδιο νησί, στην Ζάκυνθο σε δύο σημεία στον Λαγανά αλλά και σε Κέρκυρα.

PATAFRITAS: Με δύο καταστήματα στην Θεσσαλονίκη το PATAFRITAS κρατάει ακόμα. Στο μενού του έχει κάθε λογής επιλογές που έχουν σχέση με την πατάτα, όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό. Στην... καταγραφή υπήρχε και κατάστημα και σε Λάρισα ενώ μαγαζιά είχαν ανοίξει και σε Αθήνα.

COLIBRI PIZZA AND BURGER: Ταχυφαγείο σε αμερικανικά δεδομένα που υπάρχει στο Μετς, το Παγκράτι και τα Πετράλωνα. Ως σήματα κατατεθέν του είναι το αυθεντικό burger και την τραγανή πίτσα.

BENNIGAN'S: Η προσπάθεια για την συγκεκριμένη αλυσίδα που είχε πιάτα όπως το Big Irish Burger ή το Smoky Chile Burger έγινε κυρίως στην Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα έκλεισε το 2013.

AMERICAN BURGER: Μπορείτε να το βρείτε σήμερα στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης αλλά και στην Καλλιθέα. Υπήρχε και ένα μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο που δεν τα κατάφερε. Το... moto του παραμένει η έμφαση στο αμερικάνικο... diner.

AMERICAN TOAST HOUSE: Ιστορικό μαγαζί στον Πειραιά. Στα 80's ήταν το πλέον κλασσικό στέκι στο Πασαλιμάνι. Σε μία εποχή που στην περιοχή υπήρχαν αρκετοί κινηματογράφοι αλλά και η Γαλλική Ακαδημία. Το μαγαζί χρονολογείται από το 1972 και αντέχει στο χρόνο.

Ο χώρος σε παραπέμπει σε ρετρό εποχές που μαζεύονταν οι παλιοπαρέες και τρώγανε τα... junk foods. Όσοι το έχουν επισκεφθεί λένε πως η ποιότητά του είναι ανώτερη των γνωστών αλυσίδων και σε πολύ προσιτές τιμές. Εάν θέλεις να φας fast food στον Πειραιά είναι... must.

TACO TIME ΚΑΙ TACO BELL: Διαφορετικές επωνυμίες και μαγαζιά με κοινό παρονομαστή το μεξικάνικο φαγητό. Το Taco Bell άνοιξε στο Athens Metro Mall το 2010 και έκλεισε δύο χρόνια μετά.

Δεν φάνηκε να είχαν την προσδοκώμενη απήχηση στον κόσμο. Τα Taco Time στις ΗΠΑ είναι από το 1959 και τα Bell από το 1962.

KENNY ROGERS ROASTER'S: Με βάρος σε σαλάτες, κοτόπουλο, ζυμαρικά και άλλα πιο ιδιαίτερα πιάτα ήταν μία ακόμα αλυσίδα που επιχείρησε να κάνει άνοιγμα αλλά δίχως την ανάλογη απήχηση και επιτυχία στην Ελλάδα. Μάλιστα έγιναν και αρκετές έρευνες επ' αυτού με τους ξένους επενδυτές να προσπαθούν να αντιληφθούν το γιατί...

IGUANA, PAC MAN ΚΑΙ KANGOO: Το IGUANA για τους καλά μυημένους εθεωρείτο μαγαζί... θρύλος στη Νέα Φιλαδέλφεια ως μπεργκεράδικο. Επί της Δεκελείας και λίγο πιο κάτω ήταν και το PAC MAN. Επίσης ταχυφαγείο με αρκετά μεγάλη πέραση στην εποχή του. Το KANGOO είχε και αυτό την δική του... διαδρομή απέναντι από την στάση του ηλεκτρικού στα Άνω Πατήσια.

KANGAROO: Εμφανίστηκε στον Άλιμο προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές του '90. Η ονομασία του εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης είχε ζήσει στην Αυστραλία. Ένα γνωστό του γεύμα ήταν οι Χεμπόργκες, στις οποίες έμπαιναν τετράγωνα τηγανητά αυγά μάτια, που φτιάχνονταν σε φορμίτσες.

BURGER KING, KIMBO ΚΑΙ QUEEN BURGER: Το αρχικό πλάνο της εταιρείας BURGER KING προέβλεπε ακόμα και πάνω από 40 καταστήματα στην Ελλάδα. Τελικά τίποτα από αυτά δεν... περπάτησε. Το KIMBO ήταν απέναντι από την... θρυλική Roxanita στον Πειραιά ενώ είχε γίνει μία προσπάθεια να ανοίξει στον Άγιο Στέφανο με καθόλου θετικά πεπραγμένα. Το QUEEN BURGER ήταν δίπλα από το παλιό ANNA NTOP στην Γλυφάδα. Το QUEEN BURGER - που πρωτοξεκίνησε το 1978 - υπάρχει και σήμερα στην Γλυφάδα.

Εκτός από μπέργκερς, hot dogs και σαλάτες έχει τα λεγόμενα Queen dishes, παναρισμένα κοτόπουλα καθώς και βάφλα με παγωτό μηχανής.

LEBEL (σ.σ. ή LABEL που το γράφουν ορισμένοι), HAMBO KAI MR. BURGER: Τα LABEL πρωτοξεκίνησαν προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 και αρχές δεκαετίας του '90 και υπήρχαν μεταξύ άλλων σε Πάτρα και Αθήνα. Παρουσίασε ένα μπέργκερ με γεύση αλλιώτικη από τους ανταγωνιστές του. Θύμιζαν υπό μία έννοια τα GOODY'S. Τα HAMBO είχαν αρχικά σήμα με μπεργκεράκι playmobil. Ξεχώριζαν για το ψωμάκι τους και την ιδιαιτερότητα στο ψήσιμο του μπιφτεκιού. Μιάς και πιάσαμε την Πάτρα εκεί δημιουργήθηκε και το MR. BURGER από έναν Ελληνοαμερικάνο που έλεγε ότι εισήγαγε δική του πατέντα.

ROYAL: Σε μία μακρινή εποχή για τα δικά μας δεδομένα (80's) στην Γλυφάδα το ROYAL μάθαινε στον κόσμο της περιοχής πως υπήρχαν και άλλες διατροφικές επιλογές εκτός από τις πλέον κλασσικές και γνωστές ταβέρνες.

BURGY: Στον Κορυδαλλό και την οδό Αθηνάς είχε πορεία πάνω από 30 χρόνια και σε ένα πολύ ανταγωνιστικό σημείο. Είχε πολλούς φανατικούς και από την περιοχή και από αλλού.

STEER'S KAI MR. TRIM: Τα STEER'S προσπάθησαν να κάνουν... καριέρα ακόμα και στα Βόρεια Προάστεια και την Κηφισιά. Ξεχώριζαν για το σήμα τους και την ποικιλία του μενού. Το MR. TRIM ήταν ανάμεσα στα άλλα και στο Παγκράτι και εκεί έχουν γυριστεί και σκηνές από το σίριαλ Το Ρετιρέ αλλά και από ταινίες. Αγαπητό φυσικά για το φαγητό του το MR. TRIM.

GOLDEN BIRD: Μαγαζί στην Πατησίων με έμφαση στο κοτόπουλο πανέ. Και αυτό το μαγαζί μας πάει πολλά χρόνια πίσω και την εποχή των 80's. Άντεξε περίπου 10 χρόνια ενώ είχε και χοτ ντογκ.

WAMMY'S, PLANET HOLLYWOOD KAI BURGER INN: Μαγαζί φαστ φουντ στην περιοχή των Εξαρχείων. Με την κλασική έννοια του... βρώμικου. Το PLANET HOLLYWOOD (σ.σ. στο Village Park στον Ρέντη) αρκετοί το θυμούνται εκτός από το ξεχωριστό όνομά του και για το φαγητό του. Το είχε επισκεφθεί και ο Μπρους Γουίλις, που ήταν εκ των συνιδρυτών της αλυσίδας, που είχε δώσει και συναυλία στην Ελλάδα! Το BURGER INN δέσποζε την δεκαετία του '80 επί της οδού Αγ. Φωτεινής και γωνία με πλατεία Καρύλλου.

ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ!!!

Τα αφήσαμε για το τέλος διότι τα ξέρετε όλοι και σίγουρα έχετε φάει εκεί και αγαπήσατε! Για να τα δούμε:

WENDY'S: Ήταν πίσω στο 1989 όταν τότε γίνονταν οι πρώτες σοβαρές και μεγάλες προσπάθειες για... είσοδο διεθνούς σήματος από την αγορά του burger στην Ελλάδα. Η εταιρεία WENDY' S είχε την πρωτοκαθερδία. Την έφερνε στην Ελλάδα ο Γιώργος Νίκας, ο γιος του γνωστού αλλαντοποιού Παναγιώτη Νίκα (σ.σ. και οι δυό τους αποχώρησαν εδώ και χρόνια από το συγκεκριμένο αντικείμενο, έχοντας πουλήσει την «Νίκας» σε venture capital).

Τα WENDY'S κατάφεραν να παραμείνουν στην Ελλάδα για πάνω από δέκα χρόνια φθάνοντας το 1997 να διαθέτουν περισσότερα από 10 καταστήματα, με... ναυαρχίδες αυτό του Συντάγματος (στην Σταδίου) και το πολυόροφο της Ομόνοιας αλλά και παρουσία σε πολλούς Δήμους της Αθήνας (Κηφισιά, Γλυφάδα, Χαλάνδρι κ.α.), σε Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις καθώς και σε τουριστικά σημεία. Ωστόσο από την μία τα προβλήματα που υπήρχαν στην ανανέωση της συνεργασίας με την... μαμά εταιρεία, από την άλλη η άνοδος των GOODY'S και το γεγονός πως η ΝΙΚΑΣ προμήθευε και τα GOODY'S αλλά και η αλλαγή προτεραιοτήτων της οικογένειας έφερε το τέλος...

McDONALD'S: Υπάρχουν ακόμα και μάλιστα ακόμα και σε στιλ drive in. Είναι μαζί με τα GOODY'S από τις λίγες αλυσίδες που επέζησαν. Το μενού τους έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, όπως και η γεύση στα μπέργκερς αλλά και στα γεύματα με κοτόπουλο. Συνεργάστηκαν ακόμα και με γνωστά ονόματα σεφ (σ.σ. όπως του Σκαρμούτσου) για να έχουν και διαφορετικά πιάτα στις επιλογές τους.

GOODY'S ΚΑΙ BURGER HOUSE: Από την πρώτη στιγμή που πρωτοδημιουργήθηκαν προβάλλονταν ως το αυθεντικό... ελληνικό μπέργκερ. Ως εταιρεία τα GOODY'S ξεκίνησαν στην Θεσσαλονίκη το 1975 με ιδρυτή τον Ιωάννη Διονυσιάδη (το πρώτο κατάστημα στην οδό Τσιμισκή - δεν υπάρχει πια) και ενώ το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα άνοιξε το 1981 στην οδό Σόλωνος. Στον όμιλο των GOODY'S ο οποίος από τη δεκαετία του '90 λειτούργησε με τη μέθοδο του Franchising, προστέθηκαν στη συνέχεια οι αλυσίδες Flocafé και Hellenic Catering. Τα GOODY'S BURGER HOUSE αποτέλεσαν την συνέχεια της εταιρείας. Πολύς κόσμος εξακολουθεί να τα εμπιστεύεται και να τρώει εκεί.

KFC: Το Kentucky Fried Chicken κρατάει και αυτό μέχρι σήμερα. Η βάση του μενού του και γενικά των φαγητών του είναι το κοτόπουλο. Παραμένει ένας αρκετά δημοφιλής προορισμός για γρήγορο φαγητό.

- ΣΤΑ... ΚΛΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ HOOTER'S ΚΑΙ ΤΑ APPLEBEE'S.

Τέλος ως αναφορές και με την βοήθεια και συμβολή χρηστών του Retromaniax.gr (σ.σ. που έφτιαξαν ειδικό φόρουμ για μία σχετική συζήτηση και ενώ υπάρχει σελίδα για να γυρίσουν τα Wendy's στην Ελλάδα!) μπορούμε να αναφέρουμε ονομαστικά και τα εξής: Γαλαξίας στη Νέα Σμύρνη, Corner (σ.σ. σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα), Caroussel, Sofies House, ΝΕΟΝ, Wammy στην Κηφισιά, Tammy's στην Λ. Αλεξάνδρας, La Mi στην Καλλίπολη, Alex Burger στο Παγκράτι (σ.σ. που είχε κυματιστές πατάτες), I.H.O.T. (International House Of Taste) που ήταν κυρίως για χοτ ντογκ και λειτούργησε ιδίως στην Θεσσαλονίκη, Sammy's, Αpetitto στην πλατεία Καλογήρων (Δάφνη), Quick (σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης), Μασκώτ, Twins, Wok 88, FRY-UP στην δεκαετία του '80 στο κέντρο της Αθήνας, MAX, PAX, ΠΑΧ, Break, Smiley's, Lecoq, Break, Froggy's, Handy's, Παλαιό Σπιτικό και Big Boy's.

 

Τελευταία Νέα