Με τον ΚΙΤ, τον Μαγκάιβερ, την Καρολάιν και τ' άλλα παιδιά!

Μιχάλης Τσαμπάς
Με τον ΚΙΤ, τον Μαγκάιβερ, την Καρολάιν και τ' άλλα παιδιά!

bet365

Ένα αφιέρωμα φόρος τιμής σε ξένες σειρές που λατρεύτηκαν σε περασμένες δεκαετίες, ενίοτε και σε... ασπρόμαυρο φόντο! Χωρίς την άνεση του internet και της συνδρομητικής... Μάικλ Νάιτ, Μαγκάιβερ, Ριτζ, Ντιούκ. Για πάρτη σας!

Αφορμή για τις παρακάτω γραμμές έδωσε μια... ανοιχτή κουβέντα που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο γραφείο με την συμμετοχή των περισσότερων συντακτών. Ανεξαρτήτου ηλικίας. Το τονίζω αυτό με την ηλικία και θα καταλάβετε γιατί. Ζητούμενο ήταν να βρούμε όσο το δυνατό περισσότερες «κλασσικές ξένες σειρές» για ένα θέμα της στήλης ENTERTAIMENT του gazzetta.gr. Κάπου εκεί άρχιζε το... πανηγυράκι. Ο καθένας έλεγε το «μακρύ και το κοντό του» με δεδομένη την ηλικία του.

Οι «μεγαλύτεροι» κοιτάζαμε με ανοιχτό το στόμα τις σειρές που οι «μικρότεροι» θεωρούσαν κλασσικές και οι «μικροί» νόμισαν ότι κάναμε ανάλυση... αστροφυσικής όταν ρίχναμε τις δικές μας προτάσεις. Το «χάσμα των γενεών» σε όλο του το μεγαλείο. Μα είναι δυνατό να μην ξέρουν τους «Ντιουκς»;

Να μην έχουν ακούσει ποτέ για την περίφημη... χήνα από το «Μυστήριο του χρυσού πιθήκου». Να τους θυμίζουμε τον «ΚΙΤ» που από αυτόν έπρεπε να έχουν ξεκινήσει; Καθώς η ώρα περνούσε και το... μνημονικό δούλευε καλύτερα, τόσο η λίστα άγνοιας μεγάλωνε! Εδώ είναι που αναλαμβάνει δράση το Gazzetta Weekend Journal! Για να απλώσει το «μεγαλείο των 80s».

Για να αποκαταστήσει με «δόξα και τιμή» μια γενιά που στα παιδικά της χρόνια δεν είχε ούτε Fox tv, ούτε «το κατεβάζω από το pc σε 3 λεπτά», ούτε Netflix! Είχε μόνο ΕΡΤ (1 και 2) και στην πορεία τα πρώτα βήματα της ιδιωτικής...

Ναι την ΕΡΤ που μας αρέσει να την βρίζουμε. Ενίοτε όχι άδικα, λόγω της τεράστιας ευχέρειας να μεταμορφώνεται πότε σε γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, πότε της ΝΔ κι εσχάτως του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως με τόσα... τηλε-διαμάντια που μας χάρισε, το δίνουμε και το συγχωροχάρτι!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές, σηκωθείτε από καρέκλες, κρεβάτια και καναπέδες και πάρτε δίπλα σας ένα πακέτο χαρτομάντιλα! Δεν μπορεί. Κάπου πιο κάτω θα ξαναδείτε τον εαυτό σας με κοντά παντελονάκια ή φουστανάκι. Ένα δάκρυ θα τρέξει.

Δεν μπορεί η οικονομική κρίση και τα μνημόνια να σας έκαναν τόσο σκληρόκαρδους και να μην λυγίσετε σε κάποια φωτογραφία που είναι... εσεις παιδιά! Κι επειδή είπαμε, ο αλήτης ο χρόνος μας κάνει να ξεχνάμε, σίγουρα από την λίστα (που όπως και κάθε λίστα είναι υποκειμενική) σίγουρα θα υπάρχουν και απώλειες. Γι' αυτό όμως είστε εσείς. Τα τσακάλια αναγνώστες του gazzetta (όπως σας αποκαλεί και ο Inspector Gazzet) για αναλάβετε δράση μέσω των σχολίων και να φτιάξετε την δική σας 5άδα, 10άδα ή... 20άδα!

1. Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ

Ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ, που στην πορεία έκανε μεγάλη καριέρα μέσα από το «Βaywtch» ήταν ο θρυλικός Μάικλ Νάιτ! Ένας έντιμος τιμωρός, που μαζί με το... διαστημικό αυτοκίνητό του, τον ΚΙΤ είχαν στόχο να πατάξουν το έγκλημα και την αδικία. Πάντα στο φινάλε είχαν τον τρόπο να τα καταφέρουν, ακόμη κι όταν απέναντι τους φάνταζε ως ανυπέρβλητο εμπόδιο η τεραστίων διαστάσεων νταλίκα, γνωστή και ως... Γολιάθ! Υπάρχει αγόρι που μεγάλωσε στην δεκαετία του '80 που δεν φόρεσε στα χέρια του το περίφημο ρολόι του Μάικλ Νάιτ ώστε να καλέσει τον ΚΙΤ; Μπα...

2. ΟΙ ΝΤΙΟΥΚΣ

Αν έχει κανείς σήμερα, παραμονές του 2017, αυτοκίνητο βαμμένο και σχεδιασμένο όπως ο «Στρατηγός Λη» να μας το στείλει με mail στο [email protected] για να παραλάβει το βραβείο του. Αυτό του «Βασιλιά Κάγκουρα». Χωρίς καν ανταγωνισμό, εκτός αν βρεθεί και δεύτερος. Κι όμως. Εκεί στα πρώτα μισά της δεκαετίας του 1980 δεν προκαλούσε καμία εντύπωση. Μάλλον περισσότερο θαυμασμό. Άσε που εύκολα μπορούσες να ρίξεις και κανένα γκομενάκι, έστω κι αν χρειάζονταν να... σπάσεις την μέση σου για να μπεις από το παράθυρό όπως έκαναν ο Μπο και ο Λιουκ!

Οι πρωταγωνιστές του μυθικού «Dukes». Τα αμερικανάκια, που ήταν άσοι στο τιμόνι, που έκαναν εντυπωσιακά άλματα όταν τους κυνηγούσε ο γκαφατζής σερίφης Ρόσκο και που ως... κακά παιδιά της Κομητείας δεν είχαν ποτέ ησυχία! Όπως... ησυχία δεν είχαν και οι οικογενειάρχες της εποχής από τις γυναίκες τους όταν έβγαζαν «επιφωνήματα θαυμασμού» όταν στο γυαλί έκανε την εμφάνιση της η... sexy ξαδέρφη Nταίζη. Όποιος δεν θυμάται τα καυτά σορτσάκια της να σηκώσει το χέρι!

3. ΜΑΓΚΑΪΒΕΡ

Πόσες και πόσες φορές δεν χρειάστηκε να κάνουμε... αλχημείες για να επισκευάσουμε κάτι ή να διορθώσουμε μια βλάβη; Αν τα έχουμε καταφέρει, στο τέλος ρίχνουμε και ένα «Καλά ποιος είμαι ο Μαγκάιβερ;». Οι... μύστες θα συμφωνήσουν, οι άλλοι θα google-άρουν να δουν ποιος διάολος είναι αυτός πάλι; Αυτός ο «πολυμήχανος τυχοδιώκτης» όπως έλεγε χαρακτηριστικά το τρέιλερ της ΕΡΤ που το περιμέναμε με αγωνία και μας κράτησε συντροφιά περίπου μια 7ετία (1985-1992). Εκεί που έλεγες ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, εκεί που το... τέλος του κόσμου έφτανε παρουσιάζονταν ο Μαγκάιβερ! Με ένα κομμάτι σχοινί και τον αγαπημένο του σουγιά μπορούσε να... οδηγήσει αεροπλάνο. Μπορούσε να φτιάξει ένα ρομπότ. Μπορούσε τα πάντα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ... Εμείς δεν μπορούσαμε όμως και προσπαθώντας να τον μιμηθούμε κόβαμε χέρια, ανοίγαμε γόνατα και μύτες. Τα κοριτσάκια πάλι δεν το... πάλευαν τόσο. Απλά τον είχαν αφίσα στο δωμάτιο τους.

4. Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

Ψέμματα δεν θα λέμε... Τα πρώτα επεισόδια μας τρόμαζαν λίγο. Δεν ήταν και σύνηθες σε ώρα που βλέπουν και παιδιά να... σκάσει μια τέτοια φάτσα. Στην πορεία τον λατρέψαμε. Τον Βίνσεντ. Το τέρας με την χρυσή καρδιά, που ζούσε σε υπονόμους και βρωμόνερα της Νέας Υόρκης. Για 4 χρόνια η ιστορία αγάπης της πεντάμορφης Κάθριν που ενσάρκωνε η Λίντα Χάμιλτον και του τέρατος που υποδύονταν ο Ρον Πέρλμαν... έκοβε την ανάσα. Η μάχιμη δικηγόρος, που δέχεται άγρια επίθεση στο Central Park και το «τέρας» που την σώζει και της αλλάζει την ζωή. Το κλασσικό παραμύθι του Ντίσνεϊ, προσαρμοσμένο στην αμερικανική μεγαλούπολη. Μια σειρά που και σήμερα, περίπου 30 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή παραμένει ζωντανή στις μνήνες μας... Σε αυτό βοήθησε και κάτι άλλο βέβαια.

Το περασμένο καλοκαίρι η ΕΡΤ2 που... αγνοεί εδώ και πολλά χρόνια τι θα πει κανονικό πρόγραμμα, το συμπεριέλαβε ανάμεσα στις δεκάδες επαναλήψεις της! Έτσι πήραν μια... τζούρα και οι νέες γενιές!

5. ΜΙΑΜΙ VICE

Ακόμη μια σειρά-θρύλος που στην χώρα μας προβλήθηκε με τον εντυπωσιακό τίτλο «Οι σκληροί του Μαϊάμι»! Πρώτη προβολή σε... ασπρόμαυρο φόντο το μακρινό 1984. Στο πολυτελέστατο τουριστικό θέρετρο κυριαρχούν η λάμψη, τα όμορφα κορίτσια, τα ακριβά αυτοκίνητα, τα μεγάλα γιοτ αλλά παράλληλα τα ναρκωτικά και η διαφθορά. Δύο σκληροτράχηλοι «μπάτσοι» ο Ρίκο και ο Σόνι έχουν τον τρόπο τους. Με το... καλό και με το άσχημο, πάντα στο φινάλε την βρίσκουν την άκρη. Κι όλα αυτά έχουν ως ένδυμα και στην... δουλειά, πανάκριβα λαμπερά κοστούμια που ουκ ολίγες φορές ξεπερνούσαν τα όρια της cultίλας!

6. ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ

Αν η σαπουνόπερα είχε... μητέρα τότε αυτή θα ήταν «Η τόλμη και γοητεία»! Ο απόλυτος μύθος των 80s που όμως δεν σταμάτησε εκεί. Στην Ελλάδα είχε πρώτη προβολή από την δημόσια τηλεόραση το 1988 και από τότε όλο και κάπου μπορείς να την πετύχεις με ένα ζάπινγκ. Τελευταία κάποιοι ισχυρίζονται ότι την παρακολουθούσαν στο Tv Mακεδόνια. Ίσως και σε λίγα χρόνια τα κανάλια του Μαρινάκη και του Σαββίδη να... κονταροχτυπηθούν για τα δικαιώματα! Όταν αναφέρθηκε στο γραφείο η συγκεκριμένη σειρά το... κουβάρι των αναμνήσεων ξετυλίχθηκε στα γρήγορα από τους παλιότερους. «Νέκρωνε η Ελλάδα τα μεσημέρια» είπε ο ένας. «Το σκάγαμε από το σχολείο για να το δούμε» είπε ένας δεύτερος. «Όταν ήρθαν στην Αθήνα ο Ριτζ και η Καρολάιν έκλεισαν οι δρόμοι» θυμήθηκε ένας τρίτος και πάει λέγοντας. Με φόντο έρωτες, ίντριγκες, δολοπλοκίες και σχέδια στον κόσμο της μόδας, ήταν η σαπουνόπερα που μεγάλωσε «κόσμο και κοσμάκη»! Ως... tip είναι φυσικά οι «πλατωνικοί έρωτες» που είχαν αγόρια και κορίτσια με τους πρωταγωνιστές της!

7. ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΕΝ ΔΡΑΣΗ

Στην Αμερική ο πρωτότυπος τίτλος προβολής ήταν «Chips». Σήμερα έτσι θα... περνούσε και στην Ελλάδα. Όμως 2-3 δεκαετίες πριν, ο ελληνικός τίτλος κυριαρχούσε. Έτσι φτάσαμε στο απλό και κατανοητό «Περιπολικά εν δράση». Η υπόθεση είναι απλή. Η ζωή 2 έμπειρων αστυνομικών με μοτοσυκλέτα οι οποίοι υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εθνικών Οδών στην Καλιφόρνια! Η περιπολία στην αρχή έχει φουλ... χαβαλέ. Ξαφνικά το σήμα από τον ασύρματο για κάποιο περιστατικό αλλάζει τα δεδομένα και η δράση ξεδιπλώνεται στην μικρή οθόνη! Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η σειρά έδινε... ζωή στα μεσημέρια του Σαββάτου. Πάντως στην πορεία του χρόνου ουδέποτε έπαιξε σε επανάληψη είτε στην κρατική τηλεόραση, είτε σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι!

BONUS: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΠΙΘΗΚΟΥ

Για το τέλος τα... δύσκολα. Ακόμη και οι «35+» αναγνώστες μας ίσως να μη το θυμούνται καν με τον συγκεκριμένο τίτλο. Περισσότερα τα 21 επεισόδια που προβλήθηκαν να είναι γνωστά ως... Χήνα. Όπως ονομάζονταν το παντός καιρού υδροπλάνου του θρυλικού πιλότου Τζέικ Κάτερ! Οι περιπέτειες στον Νότιο Ειρηνικό, όπου διαδραματίζονταν η σειρά, συγκινούσαν τους πιτσιρικάδες τα μεσημέρια που προβάλλονταν. Για να μη σας μείνει η απορία, ο τίτλος προέρχεται από ένα χρυσό άγαλμα πιθήκου που ήταν το σήμα κατατεθέν στο μπαρ όπου σύχναζε ο Τζέικ και οι άλλοι πρωταγωνιστές. Πλην της ΕΡΤ, «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» προβλήθηκε κι από το MEGA CHANNEL στα πρώτα του χρόνια!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα