Τα μέλη σε βοηθάνε, οι χορηγίες σε τμήματα σε απογειώνουν...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Τα μέλη σε βοηθάνε, οι χορηγίες σε τμήματα σε απογειώνουν...

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για το πόσο σημαντικό είναι για κάθε Ερασιτέχνη μεγάλου συλλόγου να υπάρχουν άνθρωποι που θα προσφέρουν στο τμήμα που θέλουν. Γιατί φυσικά και τα μέλη βοηθάνε, αλλά οι ξεχωριστοί χρηματοδότες σε απογειώνουν.

Η ιδέα να γράψω αυτό το κείμενο ήρθε από μια ανάρτηση που έκανα στα social. Μια ανάρτηση που είχε να κάνει με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και πως στο συγκεκριμένο Σύλλογο δεν συμβαίνει αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στους άλλους μεγάλους. Για την ακρίβεια πως γίνεται στο «τριφύλλι» από την εποχή του Βλάση Σταθοκωστόπουλου και μέχρι τώρα, να μην έχει βρεθεί ένας άνθρωπος που θα πει «μου αρέσει το βόλεϊ και θέλω να το αναλάβω, να το χρηματοδοτήσω».

Είναι όντως κάτι εξαιρετικά περίεργο και το τι φταίει είναι σχετικό. Πολλοί θα πουν πως φταίνε οι παλιότερες διοικήσεις, άλλοι πως φταίει ο κόσμος (ναι το διάβασα και αυτό στα σχόλια και γιαυτό το αναφέρω), άλλοι πάλι θα βρουν τους δικούς τους λόγους. Το σίγουρο πάντως είναι πως στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει η βοήθεια από επιχειρηματίες σε σημείο του να αναλάβουν ένα τμήμα και όχι απλά να βάλουν κάποια χρήματα, που βέβαια και αυτό για κάθε Ερασιτέχνη είναι ευχής έργο.

Θα πείτε και με το δίκιο σας, πως μου ήρθε να ασχοληθώ με αυτό. Η απάντηση είναι απλή. Βλέποντας αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο χάντμπολ της ΑΕΚ, φέτος στο πόλο της ΑΕΚ, στα βόλεϊ ανδρών και γυναικών του ΠΑΟΚ, κατάλαβα το αυτονόητο. Πως η λύση για κάθε Ερασιτεχνικό σωματείο είναι μία. Το να βρεθούν άνθρωποι που να γουστάρουν ένα άθλημα και να θελήσουν να βοηθήσουν, αλλά και να βοηθηθούν μέσω προβολής από αυτό.

Εννοείται καλά τα μέλη. Εξαιρετικά καλά, καθώς όσα περισσότερα είναι, τόσο μεγαλώνει η δυναμική κάθε Συλλόγου. Τα πολλά μέλη μπορούν να... τραβήξουν επιχειρηματίες στον Ερασιτέχνη. Επίσης πολύ καλό είναι και η περιβόητη κάρτα φιλάθλου. Από τον Απρίλιο του 2019, είχα αναφέρει πως και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει αυτό που έκαναν αρχικά ο Ολυμπιακός και μετά η ΑΕΚ. Να αναγκάσει τον κόσμο να πάρει κάρτα φιλάθλου αν θέλει να αγοράσει διαρκείας ή απλά να πάει στο γήπεδο. Γιατί καλός ο ρομαντισμός, αλλά στην χώρα μας δυστυχώς δεν μπορείς να πείσεις κανέναν να κάνει κάτι, από το να βοηθήσει, μέχρι να φοράει την ζώνη στο αμάξι του, για να τα καταφέρεις θα πρέπει να τον κάνεις να καταλάβει πως δεν έχει άλλη λύση.

Και τα μέλη όμως και η κάρτα φιλάθλου είναι πράγματα στην σωστή κατεύθυνση που πρέπει να γίνονται σε κάθε Σύλλογο γιατί όντως τον βοηθάνε. Από μόνα τους όμως δεν φτάνουν αν δεν βρεθούν άνθρωποι να βάλουν τα χρήματα που φυσικά τους περισσεύουν, σε ξεχωριστά τμήματα και παρακάτω θα δούμε που έχει γίνει και πόσο έχει αλλάξει την δυναμική των συγκεκριμένων τμημάτων.

Ολυμπιακός: Ο Ξυνής στο χάντμπολ και σημαντική βοήθεια και σε μπάσκετ γυναικών

Αρχίζουμε με τον Ολυμπιακό όπου η μεγάλη ενίσχυση επιχειρηματία είναι στο χάντμπολ. Ο όμιλος Ξυνή έχει πάρει την ομάδα και την τρέχει αυτός. Για την ακρίβεια το συγκεκριμένο τμήμα ήταν από πριν του ομίλου, οι «ερυθρόλευκοι» το αγόρασαν, με τους Σοφοκλή Ξυνή και Ευθύμη Πουρνάρα να παραμένουν οι βασικοί χρηματοδότες του. Σημαντική βοήθεια υπάρχει και στο μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού από την Winmasters που επίσης έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μπάτζετ του τμήματος. Στους Πειραιώτες επίσης υπάρχουν και επιχειρηματίες που προσφέρουν σε άλλα τμήματα, ενώ για χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν αυτός που έκανε δώρο ξένους παίκτες σε πόλο, βόλεϊ κλπ.

ΠΑΟΚ: Πολλά τα τμήματα που βοηθάνε επιχειρηματίες

Συνεχίζουμε με τον ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να ακολουθούν εδώ και χρόνια αυτό το μοντέλο. Υπάρχει δηλαδή ο Ερασιτέχνης που είναι η κεφαλή και δίπλα του επιχειρηματίες που σε μεγάλο βαθμό όχι απλά στηρίζουν, αλλά συντηρούν τα τμήματα. Αρχικά στο βόλεϊ ανδρών, όπου την χρηματοδότησή του την ξεκίνησε ο Γιώργος Ανδρέου. Ο συγκεκριμένος ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στο πρώτο της πρωτάθλημα και για χρόνια έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μόλις αποχώρησε, το τμήμα αυτό δεν έμεινε χωρίς βασικό χρηματοδότη, με τον Αντώνη Τσαλόπουλο να δίνει κάθε χρόνο ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό που μπορούσε να ξεκινήσει από 200.000 και να φτάσει ακόμα και στις 400.000.

Στους... ασπρόμαυρους ωστόσο δεν είναι μόνο το βόλεϊ ανδρών που έχει επιχειρηματίες που το βοηθάνε. Υπάρχει το βόλεϊ γυναικών με τον Κώστα Αμοιρίδη να έχει εξολοκλήρου το συγκεκριμένο τμήμα, όπως και αυτό της πάλης, όπου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

ΑΕΚ: Εκτόξευση σε χάντμπολ, άνοδος και ελπίδες σε πόλο

Στην ΑΕΚ έχουν πάνω-κάτω ό,τι και σε ΠΑΟΚ. Δηλαδή επιχειρηματίες να είναι αποκλειστικοί χρηματοδότες σε παραπάνω από ένα τμήμα. Την διαφορά την κάνει ο Σταμάτης Παπασταμάτης. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει αναλάβει το χάντμπολ ανδρών και τα χρήματα που βάζει είναι όσα θα έφταναν συνολικά σε έναν Ερασιτέχνη για όλα του τα τμήματα. Το φετινό ρόστερ της ΑΕΚ μπορεί να φτάνει και το εκατομμύριο και όσοι γνωρίζουν το άθλημα (εγώ όχι, το παραδέχομαι), κάνουν λόγο για στόχους κατάκτησης Ευρωπαϊκού τίτλου και όχι απλά πρωταθλήματος στην χώρα μας.

Σημαντική είναι και η βοήθεια των Πάνου και Γιώργου Μιχαλόπουλου στο πόλο (όπως και στο χάντμπολ μιλάμε και για τις ακαδημίες). Η Ένωση ανέβηκε στην Α' Εθνική και οι πρώτες κινήσεις δείχνουν πως έχει βάλει πλώρη για ψηλά. Ήδη έχουν αποκτηθεί οι Ράτζεν και Βούκσεβιτς, δύο πολίστες διεθνούς φήμης και είναι κοντά και στον Γούνα.

Απόλλων Σμύρνης: Ο Βελλής το πόλο με μεταγραφές ποδοσφαίρου

Και στον Απόλλωνα Σμύρνης ωστόσο υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας που βοηθάει ξεχωριστά κάποιο τμήμα. Μιλάμε για τον Σταμάτη Βελλή που ήδη έχει κάνει δύο σπουδαίες μεταγραφές για το τμήμα και συγκεκριμένα τον Στέφαν Μίτροβιτς που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό και τον Μανώλη Σολανάκη.

Μονόδρομος, αλλά και τρομερή ανάσα σε Ερασιτέχνη

Λογικά θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις και όντως θα κοιτάξουμε να κάνουμε μια έρευνα για να γίνουν γνωστά τα ονόματα όσων βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους Συλλόγους στα ερασιτεχνικά τους τμήματα. Προσωπικά ήθελα να το γράψω αυτό το κείμενο για να δείξω πως ναι μεν τα μέλη είναι μια εξαιρετική κίνηση και μεγάλη βοήθεια σε κάθε Ερασιτέχνη, τον δυναμώνει σε μεγάλο βαθμό. Η κίνηση όμως που τον γιγαντώνει είναι να βρεθούν άνθρωποι που θα έχουν την διάθεση να βοηθήσουν ξεχωριστά κάθε τμήμα. Και θα τον γιγαντώσουν γιατί αν ας πούμε στον Παναθηναϊκό βρεθεί ένας ή δύο η και τρεις άνθρωποι που θα βάλουν ένα σημαντικό ποσό στο βόλεϊ ανδρών και αυτοί θα ακουστούν ακόμα περισσότερο, αλλά και βοηθήσουν τον Σύλλογο, καθώς τα χρήματα που ήταν να δοθούν στο βόλεϊ, θα δοθούν σε άλλα τμήματα. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Ευχή δική μου είναι σε κάθε μεγάλο ή και πιο μικρό Σύλλογο να βρεθούν άνθρωποι με μεράκι για ένα άθλημα και κυρίως με διάθεση να βάλουν χρήματα. Όχι να επενδύσουν γιατί ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός και επένδυση δεν πάνε μαζί. Να ξοδέψουν ένα μικρό ή μεγάλο ανάλογα με την τσέπη τους ποσό, έτσι γιατί γουστάρουν και το θέλουν, γιατί τους αρέσει να ακούγεται το όνομά τους βρε αδερφέ. Και όσοι περισσότεροι βρεθούν, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα στον αθλητισμό μας...

ΥΓ: Ήθελα να το γράψω από την κατάκτηση του πρωταθλήματος βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, εκτός φυσικά του προπονητή και των αθλητών, έπαιξε και η κίνηση του εκπροσώπου του «τριφυλλιού» στο κρίσιμο ΔΣ της ΕΣΑΠ. Την στιγμή που όλα έδειχναν πως δεν θα συνεχιζόταν το πρωτάθλημα και λογικά θα πήγαινε στα χαρτιά στην ομάδα που βρισκόταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ο Παναγιώτης Μπόμης με την πρότασή του για φάιναλ-φορ στο ΟΑΚΑ άλλαξε τα πάντα. Τα ματς έγιναν και το σημαντικό είναι πως όποια ομάδα κατακτούσε τον τίτλο θα το έκανε στο τάραφλεξ.

ΥΓ1: Όπως επίσης μπράβο αξίζουν και στον Παντελή Ταρνατόρο. Προσωπικά έχω βρεθεί απέναντί του πολλές φορές, αλλά ήταν από τους ελάχιστους που ήθελαν να συνεχιστεί και να τελειώσει το πρωτάθλημα και από την στιγμή που δεν υπήρξε κάποιο θέμα με κορονοϊό, αλλά και το βόλεϊ ακούστηκε σε βαθμό που χρόνια έχουμε να ζήσουμε, μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος.

ΥΓ2: Συνεχίζουμε με ΕΣΑΠ για να αναφέρω πως και εγώ θέλω να αλλάξει η διοίκηση (παρότι πριν τα μπράβο για την συνέχιση του πρωταθλήματος τα είπα γιατί τα αξίζει), αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να βρεθεί και κάποιος υποψήφιος. Όταν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ για χρόνια γκρινιάζουν για τον πρόεδρο, αλλά στις εκλογές όχι αλά δεν κατεβάζουν υποψήφιο, αλλά ψηφίζουν και λευκό δεν δικαιούνται να μιλάνε...

ΥΓ3: Για το γιατί αποχώρησε από τον Ερασιτέχνη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το ξέρει ο ίδιος. Όποιος δεν παραδεχτεί πως όχι απλά βοήθησε αλλά σε μεγάλο βαθμό τον έσωσε είναι κακεντρεχής, Για εμένα θα ήταν ιδανικό να επέστρεφε έστω και όχι συνολικά, αλλά στην λογική των όσων έγραψα πριν. Να αναλάβει ένα τμήμα και να το φτάσει όσο πιο ψηλά αυτός θέλει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...