Ντέρμπι «αιωνίων» που θα κριθεί στο σερβίς και μπορεί να κρίνει μέχρι και πρωτιά...

Φώτης Καρακούσης Φώτης Καρακούσης
Ντέρμπι «αιωνίων» που θα κριθεί στο σερβίς και μπορεί να κρίνει μέχρι και πρωτιά...

bet365

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται το Σάββατο τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι «αιωνίων» που μπορεί να κρίνει μέχρι και την πρωτιά, με τον Φώτη Καρακούση να στέκεται στο σερβίς που ενδέχεται να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας του ματς.

Βλέποντας τις καλοκαιρινές κινήσεις των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, η αλήθεια είναι πως όλοι οι φίλοι του βόλεϊ περιμέναμε πως και πως την μεταξύ τους «μάχη». Δεν είναι και λίγο πράγμα να δεις τον Ερνάντες κόντρα στον Στερν, τον Κόβαρ κόντρα στον Ιντάλγκο ή και τον Γιάκομπσεν κόντρα στον Τράβιτσα. Εκτός δηλαδή από το ότι πάντα τα ντέρμπι «αιωνίων» ακόμα και στο πινγκ-πονγκ έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, φέτος όσον αφορά την Volley League Ανδρών, το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και λόγω των εξαιρετικών ξένων που θα βρεθούν αντιμέτωποι το Σάββατο στον Άγιο Θωμά (21:30).

Όπως μεγάλο ενδιαφέρον εκτός των παικτών, έχει και η «μάχη» του Δημήτρη Ανδρεόπουλου με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι. Ο Έλληνας προπονητής που έχει αλλάξει την ιστορία του «τριφυλλιού» τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας το και σε δύο κατακτήσεις πρωταθλήματος μέσα σε μία τριετία, κόντρα στον Ιταλό με το πλούσιο παλμαρέ. Ένα παλμαρέ που έχει 3 πρωταθλήματα Ιταλίας, 3 Σούπερ Καπ και φυσικά και ένα CEV Cup. Μια μάχη που και αυτή συγκεντρώνει επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Πριν πάμε να δούμε το που θεωρούμε πως θα κριθεί το ντέρμπι, αξίζει μια αναφορά στο τι παίζεται στο ματς αυτό. Ναι μπορεί ακόμα να είμαστε στην 6η αγωνιστική, ωστόσο το ντέρμπι μπορεί να κρίνει ακόμα και την πρωτιά ή για την ακρίβεια να αφήσει εκτός διεκδίκησης της πρωτιάς μια από τις δύο ομάδες. Αυτό θα γίνει αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και κερδίσει μέσα στον Άγιο Θωμά (ειδικά με καθαρό τρίποντο), καθώς τότε η διαφορά του από τον Παναθηναϊκό θα φτάσει στους 7 βαθμούς, 5 μπροστά θα είναι και ο ΠΑΟΚ. Αν πάλι επικρατήσουν οι «πράσινοι», μπαίνουν και πάλι δυνατά για πρωτιά και οι Θεσσαλονικείς ανεβαίνουν με την σειρά τους στην 1η θέση.

Μια πρωτιά που είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί δίνει το πλεονέκτημα έδρας ως το τέλος, αλλά και γιατί όποιος την πάρει θα αποφύγει στον ημιτελικό τον 3ο. Και το λέμε αυτό γιατί αν βγάλουμε το εξαιρετικό ξεκίνημα των Μίλωνα και Κηφισιάς, ο Φοίνικας ακόμα δεν μπορεί να βρει τα πατήματά του και είτε κινδυνεύει να μην βρεθεί στην τετράδα (κάτι εξαιρετικά δύσκολο για να είμαστε σωστοί), είτε και να βρεθεί να μην μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους του, με όσα ξαναλέμε έχει δείξει ως τώρα.

Πάμε τώρα να δούμε στο που περιμένουμε να κριθεί το ντέρμπι. Προσωπικά έχω αναφέρει πως ειδικά φέτος βλέπουμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο κυριαρχεί το εξαιρετικά δυνατό σερβίς. Αυτό αναμένεται να γίνει και στον Άγιο Θωμά. Από την μία θα έχουμε τους «πράσινους» με παίκτες όπως οι Ερνάντες, Πετρέας, Φράγκος και Κόβαρ που βαράνε δυνατά από την τελική γραμμή και από την άλλη τους «ερυθρόλευκους» με τον Ιντάλγκο (πρώτο σέρβερ στο περσινό πρωτάθλημα της Τουρκίας), τον Στερν, τον Παγένκ, τον Τράβιτσα και τον Κουμεντάκη, που όλοι τους έχουν εξαιρετικό σερβίς.

Με μια απλή λογική, που ωστόσο δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα, η ομάδα που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει, θα είναι αυτή που θα πιέσει στα όρια του λάθους την αντίπαλη υποδοχή, κάνοντας αυτή με την σειρά της καλή υποδοχή. Σε αυτή την λογική σημαντικό ρόλο θα παίξει η παρουσία του Δημήτρη Ζήση που έλειψε από το «τριφύλλι» και κυρίως σε τι κατάσταση θα είναι μετά τις ενοχλήσεις που είχε.

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πιέσει πολύ τον Ιντάλγκο προκειμένου και να κουράσει τον Κουβανό, αλλά και να του «χαλάσει το μυαλό» και αυτό θα γίνει κυρίως με τους Γιάκομπσεν και Ρανγκέλ στο σερβίς που μπορεί να κάνουν φλοτ, αλλά είναι δύσκολο και κυρίως σημαδεύουν και θα κοιτάξει με το καλό μπλοκ που έχει τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός, να σταματήσει τον Στερν. Από την άλλη ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι, αρχικά ίσως να χτυπήσει πολύ πάνω στον Ζήση στον οποίο λείπει ο ρυθμός των αγώνων (κάτι που λογικά θα θελήσει να εκμεταλλευτεί) και μετά στον Φράγκο όσον αφορά την υποδοχή ή τον Κωστόπουλο αν τελικά δεν μπορέσει να αγωνιστεί ο Ζήσης. Όσον αφορά την επίθεση, η λογική λέει πως θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό τον Ερνάντες, ακόμα και με κίνδυνο να δεχθεί η ομάδα του κάποιους εύκολους πρώτους χρόνους ή επιθέσεις από τα άκρα με μονό μπλοκ, καθώς ως τώρα ο Κουβανός διαγώνιος είναι το μεγάλο επιθετικό «όπλο» του «τριφυλλιού».

Βέβαια όλα αυτά είναι σκέψεις που μπορεί να τις κάνουν οι δύο προπονητές (μπορεί και όχι), που μένει βέβαια να δουν αν με την σειρά τους θα τις κάνουν πράξεις και οι παίκτες στο τάραφλεξ. Αν όντως η πίεση στο σερβίς είναι μεγάλη και από τις δύο ομάδες, το παιχνίδι θα το κρίνουν οι πασαδόροι που θα χρειαστεί στα δύσκολα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας περιμένουμε λίγες ώρες να απολαύσουμε το ντέρμπι με την ελπίδα να δούμε ένα μεγάλο παιχνίδι, ανάμεσα σε δύο ομάδες που δεν είναι καθόλου απίθανο να τις δούμε να παλεύουν στον ημιτελικό του Challenge Cup για μια θέση στον τελικό...

ΥΓ: Ο Παναθηναϊκός θα ποντάρει πολλά στην έδρα, καθώς ο Άγιος Θωμάς θα είναι κατάμεστος, αλλά από την άλλη το δυνατό σερβίς του Ολυμπιακού είναι ιδανικό για γήπεδα με σχετικό κοντό ταβάνι.

ΥΓ1: Ο Ζήσης θα προσπαθήσει να αγωνιστεί, αλλά αν δεν τα καταφέρει, μπορούν να αλλάξουν πολλά, όχι μόνο γιατί η παρουσία του ή απουσία του αλλάζει την υποδοχή των «πρασίνων», αλλά και γιατί αν δεν παίξει και παίξει ο Κωστόπουλος λίμπερο, το «τριφύλλι» δεν θα έχει έναν ακραίο να μπει και να αλλάξει το μομέντουμ αν χρειαστεί.

ΥΓ2: Ο Κόβαρ στην πρώτη του χρονιά στην τότε Ματσεράτα (σημερινή Λούμπε Τσιβιτανόβα) κατέκτησε το πρωτάθλημα όντας πολυτιμότερος στον τελικό. Προπονητής του ήταν ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι και συμπαίκτες του οι Παγένκ και Τράβιτσα. Όλοι τους θα βρεθούν απέναντί του το Σάββατο και σίγουρα πριν το ματς θα έχουν πολλά να πουν.

ΥΓ3: Ναι φέτος υπάρχουν τα playoffs, αλλά αν θέλεις να διεκδικήσεις τον τίτλο θα πρέπει να είσαι μέσα στην τετράδα. Σε απλά ελληνικά, αν κάποιοι από τους μεγάλους στραβοπατήσουν πάλι (κάθε βαθμός είναι εξαιρετικά σημαντικός και δεν επιτρέπονται τα λάθη) και οι Κηφισιά, Μίλωνας συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό, μόνο απίθανο δεν είναι να δούμε καμιά τεράστια έκπληξη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...