Με τέτοιο σερβίς και μπλοκ ΔΕΝ χάνει το τρίτο Ευρωπαϊκό ο Ολυμπιακός

Με τέτοιο σερβίς και μπλοκ ΔΕΝ χάνει το τρίτο Ευρωπαϊκό ο Ολυμπιακός

bet365

Ο Φώτης Καρακούσης γράφει για την μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Ισραήλ επί της Μακάμπι, νίκη που στηρίχθηκε στο φοβερό σερβίς και ανίκητο μπλοκ και που φέρνει τους Πειραιώτες μια ανάσα από το 3ο Ευρωπαϊκό στην ιστορία τους.

Από την αρχή της φετινής χρονιάς, είχαμε αναφερθεί στο ότι ο μεγάλος τελικός στο Challenge Cup θα ήταν ουσιαστικά ο ημιτελικός ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Με ομάδες από Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και φυσικά Ρωσία, εκτός, η χώρα μας φάνταζε το μεγάλο φαβορί για να κάνει δικό της το Ευρωπαϊκό, καθώς οι δύο «αιώνιοι» ήταν μια κλάση πάνω από τους αντιπάλους τους.

Έτσι ξαναλέμε πως το όχι απλά μεγάλο, αλλά τεράστιο παιχνίδι ήταν αυτό στον Άγιο Θωμά, στο οποίο ο Ολυμπιακός έκανε την φοβερή ανατροπή παίρνοντας μαζί και το εισιτήριο για τον τελικό. Έχοντας κερδίσει τους «πράσινους», οι «ερυθρόλευκοι» είχαν κάνει πάνω από 70% της δουλειάς για να φτάσουν στην κατάκτηση του τρίτου Ευρωπαϊκού στην ιστορία τους, κάτι που φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο Τελ Αβίβ και στον 1ο τελικό.

Η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στους Ισραηλινούς κάτι που φαίνεται από το 0-3. Ακόμα και στο 2ο σετ όταν οι γηπεδούχοι κατάφεραν να είναι μαζί με τους φιλοξενούμενους ως το 23-23, το καθαρό μυαλό, αλλά και οι ηγετικές φυσιογνωμίες που έχουν οι Πειραιώτες, έκαναν το 0-2 και όλα τελείωσαν. Όχι πως αν η Μακάμπι ισοφάριζε θα μπορούσε να βάλει δύσκολα σε αυτόν τον Ολυμπιακό, αλλά με το 0-2, όλα έγιναν πιο εύκολα για τους «ερυθρόλευκους».

Και έγιναν πιο εύκολα γιατί οι ίδιοι τα έκαναν πιο εύκολα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως οι αριθμοί είναι ένας έξυπνος τρόπος να πει κάποιος ψέματα, ωστόσο στο βόλεϊ λένε σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια. Και ειδικά όσον αφορά το χθεσινό παιχνίδι την λένε και με το παραπάνω. Σε απλά ελληνικά δεν υπάρχει παιχνίδι που τα μπλοκ είναι 6-14, οι άσοι 1-10, το ποσοστό στην επίθεση 38% - 44% και να μην κάνει περίπατο ο φιλοξενούμενος.

Αυτό ακριβώς είδαμε στο Ισραήλ. Είδαμε δηλαδή έναν Ολυμπιακό να είναι φοβερός στο σερβίς, ακόμα και στο 1ο σετ που είχε μόλις έναν άσο από τους 10 συνολικά. Οι Πειραιώτες πίεσαν σε μεγάλο βαθμό από την τελική γραμμή και μετά έκαναν αυτό που ξέρουν πάρα πολύ καλά. Έκλεισαν δηλαδή στο μπλοκ. Ειδικά πάνω στο φιλέ πήραν σημαντικούς πόντους, όταν οι αντίπαλοί τους έδειχναν έτοιμοι να τους βάλουν δύσκολα. Η άνοδος του Ολυμπιακού πάνω στο φιλέ, είναι και ο βασικός λόγος που οι Πειραιώτες βρίσκονται μια ανάσα από το τρίτο Ευρωπαϊκό τίτλο τους, στην 8η συμμετοχή τους σε τελικό. Μια άνοδος που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με τον Γκουσταβάο, με τον Βραζιλιάνο και χθες να είναι τείχος έχοντας 4 μπλοκ.

Πολλές φορές άλλωστε έχουμε πει πως το βόλεϊ είναι απλό άθλημα και χρειάζονται απλά βήματα για να φτάσεις στη νίκη. Αρχικά να πιέσεις στο σερβίς, κάτι που στο Ισραήλ το έκανε και με το παραπάνω ο Ολυμπιακός, μετά να κλείσει στο μπλοκ (αυτό και αν το έκανε τέλεια) και μετά αν δεν μπορέσει τα προηγούμενα δύο, να τα δώσει όλα για την άμυνα και κερδίσει τον πόντο στην κόντρα επίθεση.

Όλα, μα όλα τα έκανε σε εξαιρετικά καλό βαθμό η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι κόντρα στην Μακάμπι, καθώς εκτός από το σερβίς και το μπλοκ, οι Πειραιώτες έβγαλαν μεγάλες άμυνες, με τον Τζιάβρα να συνεχίζει τις μεγάλες του εμφανίσεις. Ο μικρός μπήκε στα βαθιά από το πουθενά (τραυματισμός Γκαρά) και μετά τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής είναι απολαυστικός, ειδικά στις άμυνες. Για να έρθει όμως ένα τέτοιο 3-0, όλοι οι παίκτες εξυπηρέτησαν στον απόλυτο βαθμό το πλάνο του Ιταλού.

Ο Στερν που δεν ξεκίνησε καλά επιθετικά, εκτός από τα κρίσιμα μπλοκ, όταν ανέβηκε, ανέβηκε μαζί του όλος ο Ολυμπιακός. Ο Ιντάλγκο με 15 πόντους με 52% σατην επίθεση, 4 άσους και 2 μπλοκ, ήταν ο ορισμός του ηγέτη. Ο Τράβιτσα όταν η μπάλα «έκαιγε» πήρε τις σωστές αποφάσεις (ίσως θα μπορούσε να βρεθεί λίγο καλύτερα με τους κεντρικούς), ενώ και ο Κουμεντάκης άφησε εκτός την προσωπική προβολή που φέρνει η επίθεση, κρατώντας ουσιαστικά όλη την υποδοχή του Ολυμπιακού. Ο διεθνής Έλληνας ακραίος είχε συνολικά 31 υποδοχές από τις 48 συνολικά των «ερυθρολεύκων», με το ποσοστό του να φτάνει στο 63%. Μεγάλο νούμερο για τόσο σημαντικό παιχνίδι.

Πλέον τα πράγματα είναι απλά. Ο Ολυμπιακός και καλύτερη ομάδα από την Μακάμπι είναι και θα αγωνιστεί στο ΣΕΦ υποψιασμένος από την μεγάλη ανατροπή που πέτυχε στον Άγιο Θωμά και που σίγουρα δεν θα θέλει με τίποτα να την πετύχουν και οι Ισραηλινοί εναντίον του. Αν και στη ρεβάνς οι παίκτες του Τζουλιάνι κρατήσουν τόσο καλά στο σερβίς και κλείσουν στο μπλοκ, δεν γίνεται να χάσουν το τρίτο Ευρωπαϊκό στην ιστορία τους...

ΥΓ: Επειδή σε αυτή την χώρα πρέπει να αναλύουμε και τα αυτονόητα. Το ό,τι ξεκίνησα λέγοντας πως οι ελληνικές ομάδες ήταν το μεγάλο φαβορί για το φετινό Challenge Cup, δεν μειώνω σε καμία περίπτωση την φετινή κούπα. Ο Ολυμπιακός όπως όλα δείχνουν θα την κατακτήσει και το αξίζει και με το παραπάνω χωρίς μα και μου.

ΥΓ1: Ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι μετά τις συνεχόμενες νίκες του Παναθηναϊκού επί της ομάδας του, άκουσε κάποια πράγματα. Πολλά ή λίγα δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο ίδιος δεν σταμάτησε σε κανένα σημείο να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά και αυτή η δουλειά έχει αποφέρει καρπούς και με το παραπάνω.

ΥΓ2: Όταν αποκτήθηκε ο Ντράγκαν Τράβιτσα από τον Ολυμπιακό, όσοι ξέρουν έστω και λίγο το άθλημα, έλεγαν πως οι Πειραιώτες έκαναν μεγάλη κίνηση επειδή πήραν έναν παίκτη που είναι ο ορισμός του ηγέτη. Ο Κροάτης πασαδόρος ήταν μέτριος στο ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά όσο αυτή φτάνει προς το τέλος και κρίνονται όλοι οι τίτλοι, δείχνει το πόσο σπουδαίος είναι. Ένας προπονητής μέσα στο γήπεδο, ένας ηγέτης που έχει φάει με το κουτάλι τα μεγάλα παιχνίδια μια μεγάλη αθλητική προσωπικότητα που θα ήθελε κάθε ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Φώτης Καρακούσης
Φώτης Καρακούσης

Αν και δεν έχει την δημοτικότητα του ποδοσφαίρου ή και του μπάσκετ, το λατρεμένο μας βόλεϊ πάντα είχε, έχει και θα έχει τον δικό του χώρο. Και πως να μην το έχει, όταν μιλάμε για το πιο όμορφο και θεαματικό άθλημα που υπάρχει όταν παίζεται σε υψηλό επίπεδο, όπως πολλές φορές λέει ο Φώτης Καρακούσης και πρήζει τους συναδέλφους. Εδώ, λοιπόν, όπως κάνουμε τόσα χρόνια, θα τα λέμε για το αγαπημένο μας βολεϊάκι και όχι μόνο...