Wimbledon: Ο παλιός Τζόκοβιτς και ο νέος Κύργιος με θέα το τρόπαιο

Wimbledon: Ο παλιός Τζόκοβιτς και ο νέος Κύργιος με θέα το τρόπαιο
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ίσως να περίμενε τον Ραφαέκ Ναδάλ στον τελικό του Wimbledon. Τελικά προέκυψε ο πρωτάρης, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνος Νικ Κύργιος. Το ραντεβού τους το απόγευμα της Κυριακής, δίχως άλλο, θα έχει ξεχωριστό χρώμα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Νικ Κύργιος σε λίγες ώρες, το απόγευμα της Κυριακής (10/7, 16:00) θα βρεθούν στο κεντρικό γήπεδο του All England Tennis Club στον τελικό του απλού ανδρών στo Wimbledon.

Ένα ζευγάρι που δεν θα μπορούσε να προβλέψει κανείς δύο εβδομάδες πριν στο ξεκίνημα του τουρνουά, ούτε καν ο ίδιος ο Κύργιος.

Ο 27χρονος παίκτης από την Αυστραλία, με το αστείρευτο ταλέντο, αλλά τον ιδιότροπο χαρακτήρα δεν είχε περάσει ποτέ μέχρι τώρα από τα προημιτελικά ενός τουρνουά Grand Slam και φθάνοντας στον ημιτελικό είδε τον Ραφαέλ Ναδάλ να αποχωρεί και χωρίς να παίξει τώρα θα σταθεί απέναντι στον Σέρβο των 32 συμμετοχών, αριθμός ρεκόρ, σε τελικούς Grand Slam.

O Kύργιος μόλις δύο φορές είχε φθάσει μέχρι την οκτάδα, η πιο πρόσφατη στο Αυστραλιανό Όπεν το 2015 και η πρώτη στην παρθενική του παρουσία στο Wimbledon το 2014, όταν κατέπληξε, αλλά από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια και η πρόοδος δεν ήρθε.

«Απλώς δεν πίστευα ποτέ ότι θα ήμουν σε αυτή τη φάση σε ένα Grand Slam. Νόμιζα ότι το πλοίο είχε χαθεί γα εμένα. Δεν τα πήγαινα καλά νωρίτερα στην καριέρα μου. Είμαι πραγματικά περήφανος για τον τρόπο που επέστρεψα εδώ» είπε ο Κύργιος μετά το άνετο 3-0 του προημιτελικού επί του Χιλιανού, Κρίστιαν Γκαρίν.

Δύο γύρους πριν είχε αφήσει εκτός συνέχειας και τον Στέφανο Τσιτσιπά, με 3-1, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι που διατάραξε τη φιλία τους.

Το ζητούμενο σε αυτόν τον τελικό είναι πώς θα αντιδράσει ο Κύργιος απέναντι στο θηρίο. Ο Κύργιος παίζει για τον 1ο τίτλο καριέρας σε Grand Slam, o Tζόκοβιτς για τον 21ο, θέλοντας να πλησιάσει τον Ναδάλ (22), για τον 7ο συνολικά και 4ο διαδοχικό στο Wimbledon. Για τον Τζόκοβιτς θα είναι η 8η παρουσία σε τελικό Wimbledon, έχασε μόνο αυτόν του 2013 από τον Σκωτσέζο, Άντι Μάρεϊ.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι δυο παίκτες συναντήθηκαν στην προπόνηση, είχαν ένα σύντομο διάλογο, μετά μέσω του instragram συμφώνησαν για ποτό μετά τον τελικό, με τον νικητή να κερνάει. Όταν όμως γίνει το πρώτο σερβίς, όλα αυτά θα ξεχαστούν.

«Έχει μεγάλη δύναμη στο σερβίς και στο φόρχαντ, χωρίς αμφιβολία θα είναι επιθετικός στο παιχνίδι του, περιμένω να το κάνει αυτό» είπε ο Τζόκοβιτς για τον αντίπαλό του.

«Είναι παίκτης των μεγάλων αγώνων, αν δείτε στην καριέρα του, έχει αποδώσει το καλύτερο τένις απέναντι στους κορυφαίους» είπε ο Κύργιος για τον μεγάλο του αντίπαλο.

Ο Κύργιος ταξίδεψε στο Λονδίνο έπειτα από μια σταθερά καλή σεζόν στο γρασίδι, έχει τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλον στη συγκεκριμένη επιφάνεια μέσα στο 2022, με ρεκόρ 12 νικών και δύο ηττών, στους ημιτελικούς τη Στουτγάρδη και το Χάλε. Αυτό του δίνει πιο πολλή αυτοπεποίθηση για να σταθεί άξιος αντίπαλος απέναντι στον Τζόκοβιτς.

O Κύργιος έχει νικήσει και στις δυο μόλις συναντήσεις τους στο tour, όμως ελάχιστη σημασία έχει, ήρθαν το 2017 στη σκληρή επιφάνεια του Indian Wells και του Ακαπούλκο, με τον Αυστραλό να έχει έξι τίτλους και τον Σέρβο 87!


Ο Κύργιος είναι ο παίκτης είναι με τη χαμηλότερη κατάταξη στο ranking της ATP (Ν0.40), που φθάνει σε τελικό του Wimbledon, μετά τον Μαρκ Φιλιππούσης. Τότε ο συμπατριώτης του από το Νο.48, ήταν φιναλίστ, χάνοντας από τον Φέντερερ με 3-0, όμως σε εκείνη την πορεία του είχε πετύχει 120 άσους.


Αν ο Κύργιος τα καταφέρει απέναντι στον Τζόκοβιτς, παίκτης από την «πράσινη ήπειρο» θα κατακτά ξανά το τρόπαιο έπειτα από 20 χρόνια και τη νίκη του Λέιτον Χιούιτ επί του Νταβίντ Ναλμπαντιάν με 3-0.


Ο Τζόκοβιτς ξεκάθαρα είναι το φαβορί. Ο 35χρονος από το Βελιγράδι, μετά την περιπέτειά του τον Ιανουάριο στη Μελβούρνη, την ήττα του από τον Ναδάλ στα προημιτελικά του Roland Garros, στο Λονδίνο δείχνει πανέτοιμος και διψασμένος για τον 21ο Grand Slam τίτλο του.


Με τον Γιάνικ Σίνερ στον προημιτελικό επέστρεψε με άνεση από το 0-2, στον ημιτελικό με τον Κάμερον Νόρι, όταν βρήκε ρυθμό έκανε περίπατο και απόντος του Ναδάλ γνωρίζει πως έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει τον Ισπανό φίλο του σε απόσταση ενός Grand Slam.

«Κάθε αγώνας, κάθε Γκραν Σλαμ που παίζω σε αυτό το στάδιο της καριέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν ξέρω πόσες ευκαιρίες θα έχω ακόμα για να κερδίσω το τρόπαιο σε Grand Slam» δήλωσε ο Τζόκοβιτς μετά τον ημιτελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα