Ισνερ - Μαχού: Το «endless game» που έμεινε στην ιστορία (pics & vids)

Ισνερ - Μαχού: Το «endless game» που έμεινε στην ιστορία (pics & vids)
Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την στιγμή που το... ατελείωτο ματς του Τζον Ισνερ και του Νικολά Μαχού κατάφερε και τελείωσε μετά από 3 μέρες στο Wimbledon.

Οσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν ακούσει πως διεξάγονται υπερμαραθώνιοι στον στίβο. Τον Ιούνιο του 2010 για πρώτη φορά στα χρονικά, οι θεατές που βρέθηκαν στο Wimbledon έγιναν μάρτυρες ενός υπερμαραθώνιου στο τένις

Ηταν σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, όταν το ματς για τον πρώτο γύρο του grand slam μεταξύ του Τζον Ισνερ και του Νικολά Μαχού, επιτέλους… τελείωνε. Και λέμε επιτέλους γιατί επρόκειτο για ένα ματς που είχε ξεκινήσει στις… 22 Ιουνίου. Και δεν ολοκληρώθηκε δύο ημέρες μετά λόγω βροχής (που κάθε χρόνο προκαλεί προβλήματα στο τουρνουά), αλλά γιατί οι δύο αντίπαλοι δεν έλεγαν να χάσουν...

Ηταν ένα μυθικό παιχνίδι το οποίο σε καθαρό χρόνο διήρκησε 11 ώρες και 5 λεπτά, με το ακόμη πιο μυθικό πέμπτο σετ να κρατά 8 ώρες και 11 λεπτά, για να το κερδίσει τελικά με μπρέικ ο Ισνερ στο 70-68!

Μαχού και Ισνερ

Ένα ματς που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί (και ούτε πρόκειται…) με τους δύο εξαντλημένους… ήρωες να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους μετά την επική αυτή μάχη. Εκαναν ένα νέο ρεκόρ κατά… 4 ώρες και 32 λεπτά καθώς το μεγαλύτερο ματς σε διάρκεια ήταν αυτό μεταξύ των Κλέμεντ και Σαντόρο από το Roland Garros του 2004 (6 ώρες και 33 λεπτά).

Και το εντυπωσιακό στην ιστορία είναι πως ο Ισνερ κέρδισε με μπρέικ το ματς, στο πέμπτο του μόλις match point, το οποίο ήταν το… πρώτο μετά την δεύτερη ημέρα του αγώνα! Κι όμως, σε ένα τέτοιο παιχνίδι είχε μόνο 5 ευκαιρίες να τελειώσει το ματς…

Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 18:13 τοπική ώρα της 22ας Ιουνίου στο Court 18. Οι δύο αντίπαλοι πρόλαβαν και έπαιξα τα πρώτα τέσσερα σετ με το σκορ να είναι 2-2 (6-4, 3-6, 6-7, 7-6). Πριν ξεκινήσει το πέμπτο σετ, λόγω σκότους αποφασίστηκε να μεταφερθεί το σετ στην δεύτερη ημέρα. Μια ημέρα που δεν έμελλε να τελειώσει ποτέ…

Μπλόκαραν τον πίνακα του σκορ

Το ματς συνεχίστηκε την Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 14:05 το μεσημέρι. Στις 17:45 είχε ήδη καταρρίψει σε χρόνο το μεγαλύτερο ματς τένις στην ιστορία, αλλά δεν κανείς από τους δύο δεν έλεγε να εγκαταλείψει. Κανείς δεν έκανε πίσω στο σερβίς του και το ματς έφτασε στο 59-59 για να αποφασίσει ξανά ο διαιτητής να το διακόψει λόγω σκότους.

Στην διάρκεια του αγώνα υπήρχε και μια διακοπή λόγω του ηλεκτρονικού πίνακα που κατέγραφε το σκορ. Στο 47-47 ο πίνακας της IBM… μπλόκαρε, καθώς είχε σχεδιαστεί να γράφει το σκορ μόνο μέχρι το 47! Δεν γνωρίζουμε αν ήταν τυχαία η επιλογή αυτή, αλλά πού να φαντάζονταν οι άνθρωποι ότι θα φτάσουν να παίζουν τρεις μέρες ένα σετ οι δύο μονομάχοι…

Το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά ως το 59-59 με τους θεατές να φωνάζουν «Θέλουμε κι άλλο, θέλουμε κι άλλο» αρνούμενοι να φύγουν κι ας είχε σκοτεινιάσει… Αφού έφυγαν να ξεκουραστούν οι παίκτες, ένας προγραμματιστής αργά το βράδυ εκείνης της ημέρας έφτιαξε τον πίνακα που τελικά… κόλλησε ξανά κατά 25 γκέιμς την επόμενη ημέρα.

Μαχού και Ισνερ

Μπάνιο σε πάγο και πίτσες

Μεταξύ της δεύτερης ημέρας και της τρίτης, για να συνέλθει ο Ισνερ έκανε ένα μπάνιο σε πάγο, ενώ ο Αντι Ρόντικ του έφερε να φάει τρία κουτιά πίτσα, κοτόπουλο και πατάτες τηγανητές. Κάποια στιγμή αργότερα ο Ισνερ έλεγε πως πεινούσε ακόμη τόσο πολύ, που θα μπορούσε να φάει άλλα 12 Big Macs… Κοιμήθηκε 4 ώρες, ενώ ο αντίπαλός του παρά την εξάντληση, πήγε και έκανε… προπόνηση μαζί με τον Αντι Μάρεϊ!

Ούτε για… τουαλέτα

Το παιχνίδι συνεχίστηκε από το 59-59 την 24η Ιουνίου με τους δύο εξαντλημένους τενίστες να επιμένουν να μην τα παρατάνε. Το ματς είχε τόσο ενδιαφέρον, που ακόμη και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Μοχάμεντ Λαϊάνι, από τους πλέον έμπειρους στο τένις, είπε μετά το τέλος του αγώνα πως ήταν τόσο απορροφημένος από το ματς που «δεν σκεφτόμουν καν ότι θέλω κάτι να φάω ή να πάω στην τουαλέτα».

Για να τελειώσει μάλιστα αυτός ο «μαραθώνιος», εκτός του διαιτητή και των δύο τενιστών, όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι χρειάστηκε να αλλάξουν λόγω εξάντλησης. Συνολικά 14 επόπτες και 4 γκρουπ από 28 ballboys και ballgirls χρησιμοποιήθηκαν.

Εξαντλημένος ήταν και ο διαιτητής πάντως, που μπορεί να μην πήγε ούτε… τουαλέτα όπως είπε, αλλά στο τέλος του αγώνα εκφώνησε λάθος το αποτέλεσμα (μπέρδεψε το ποιος κέρδισε το τρίτο και το τέταρτο σετ). Κανείς βέβαια δεν το πρόσεξε, ούτε οι παίκτες που είχαν… κλατάρει.

Λογικό. Το ρολόι έδειχνε 16:47 στις 24 Ιουνίου, 46 ώρες και 34 λεπτά μετά το πρώτο σερβίς, όταν ο ηττημένος πήγε στον πάγκο και κάλυψε το πρόσωπό του με μια πετσέτα για να μην φανεί η στενοχώρια του που έχασε αυτό το ιστορικό ματς. Ένα ματς που στο τέλος παρά την εξάντλησή τους όλοι γελούσαν. Ακόμη και ο διαιτητής μη πιστεύοντας ότι έχει ζήσει αυτό το πράγμα…

Αυτό το ιστορικό ματς όμως δεν τελείωσε εκεί… Οι διοργανωτές θέλησαν να τιμήσουν τους δύο τενίστες και τον διαιτητή που χωρίς να το θέλουν έγραψαν ιστορία στο «the endless match» όπως έχει χαρακτηριστεί. Ένα ματς που ανάγκασε τους διοργανωτές να αρχίσουν να σκέφτονται να αλλάξουν τους κανονισμούς στο πέμπτο σετ, κάτι που έκαναν τελικά μια δεκαετία μετά.

Το… τρολάρισμα στην συνέντευξη

Αφού τελείωσε ο αγώνας και τιμήθηκαν οι δύο τενίστες, βγάζοντας και την αναμνηστική φωτογραφία στον πίνακα, ο Ισνερ κλήθηκε να κάνει δηλώσεις στο κορτ. Εκεί ο ρεπόρτερ του BBC τον… τρόλαρε λιγάκι. Βλέπετε, μισή ώρα μετά έπρεπε ο Ισνερ να πάει να παίξει και στο διπλό.

«Ξέρεις ότι έχεις να παίξεις και στο διπλό σε μισή ώρα έτσι; Θα αντέξεις» τον ρώτησε, για να απαντήσει ο Ισνερ:

«Αυτό είναι ένα κακό αστείο…» είπε, γελώντας φυσικά ο Ισνερ. «Δεν θέλω καν να το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Θέλω να πάω στα αποδυτήρια».

Στον επόμενο γύρο ο Ισνερ αντιμετώπισε τον Ολλανδό Τιέμο ντε Μπάκερ ο οποίος κατά διαβολική σύμπτωση είχε αγωνιστεί σε έναν άλλο «μαραθώνιο» στον πρώτο γύρο. Όχι τόσο μεγάλο όσο του Ισνερ, αλλά το παιχνίδι του με τον Σαντιάγο Ζιράλδο τελείωσε 3-2 σετ υπέρ του, με το τελευταίο σετ να τελειώνει στο 16-14!

Τουλάχιστον ο Ολλανδός είχε και μία ημέρα να ξεκουραστεί. Κέρδισε τελικά τον φανερά εξαντλημένο Ισνερ με 3-0 σετ (6-0, 6-3, 6-2), με τον Αμερικανό να λέει μετά το τέλος του αγώνα:

«Θα πάω σπίτι μου, θα βλέπω αθλητικά στην τηλεόραση, κυρίως το Παγκόσμιο κύπελλο, θα πάω για ψάρεμα, θα κάνω οτιδήποτε γουστάρω. Οτιδήποτε εκτός από το να πατήσω το πόδι μου σε court του τένις»…

Το παιχνίδι αυτό όπως είναι φυσικό αποτέλεσε το Νο1 θέμα σε όλα τα ΜΜΕ του κόσμου. Ακόμη και οι ίδιοι οι τενίστες, όπως ο Ρότζερ Φέντερερ, είχαν καθηλωθεί στην τηλεόραση καθώς δεν πίστευαν στα μάτια τους.

«Ηταν εκπληκτικό να το βλέπεις. Δεν ξέρω κάποια στιγμή αν έκλαιγα ή γελούσα. Ηταν απλά πολύ για μένα όλο αυτό» ανέφερε ο Ελβετός θρύλος του τένις.

Το ρίσκο της υγείας και η κατάθλιψη

Το παιχνίδι αυτό προκάλεσε όμως και θέματα υγείας. Ο Ισνερ έφυγε λαβωμένος μα προβλήματα σε πόδια και χέρια, ενώ ο Μαχού, όπως αποκάλυψε αργότερα, πέρασε 3 μήνες υποφέροντας από κατάθλιψη, αλλά και πόνους στη μέση.

Ενας αθλίατρος-χειρούργος είπε ότι οι δύο αντίπαλοι ρίσκαραν σοβαρά την υγεία τους παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι. Υποθερμία, αφυδάτωση, ζημιά στα νεφρά και τραύματα κόπωσης για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς και τενοντίτιδα, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που είπε πως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι δύο τενίστες. Και για μερικά από αυτά αποδείχθηκε πως είχε δίκιο.

Γεγονός είναι πως αρνήθηκαν να χάσουν, αρνήθηκαν να τα παρατήσουν για να πάρουν τη νίκη από αυτό το ιστορικό ματς. Όπως συμβαίνει όμως κάθε φορά, ένας μόνο βγαίνει νικητής…

Τα ρεκόρ του αγώνα

Μεγαλύτερο ματς σε διάρκεια (11 ώρες και 5 λεπτά)

Μεγαλύτερο σετ σε διάρκεια (5ο σετ σε 8 ώρες και 11 λεπτά)

Περισσότερα γκέιμς σε ένα σετ (138)

Περισσότεροι άσσοι σε ένα ματς (216)

Περισσότεροι άσοι σε ένα ματς από έναν παίκτη (113, Ισνερ, 103 είχε ο Μαχού)

Περισσότερα συνεχόμενα σέρβις games κερδισμένα σε ένα ματς (168, από 64 οι δύο αντίπαλοι)

Περισσότερα κερδισμένα γκέιμς από νικητή και ηττημένο σε ένα ματς (92-91 ο Ισνερ)

Περισσότεροι πόντοι κερδισμένοι σε ένα ματς (Μαχού 502, Ισνερ 478)

Περισσότεροι πόντοι σε ένα ματς (980)

Περισσότεροι winners σε ένα ματς 490 (246-244)

 

WIMBLEDON Τελευταία Νέα