Σβιόντεκ - Ζαμπέρ 2-0: Πρωταθλήτρια στο US Open η Πολωνή

Δημήτρης Ντζάνης
Η Ίγκα Σβιόντεκ συνεχίζει την τρελή της πορεία μέσα στο 2022, νίκησε την Ονς Ζαμπέρ με 2-0 σετ κατακτώντας τον τίτλο στο US Open, που ήρθε να προστεθεί σε αυτόν του Roland Garros.

Η Ίγκα Σβιόντεκ ήταν η καλύτερη και το απέδειξε, η 21χρονή Πολωνή νίκησε την Ονς Ζαμπέρ με 6-2, 7-6 (5) σε μια ώρα και 50 λεπτά κατακτώντας τον τίτλο στο US Open.

Η Σβιόντεκ ζει μια ονειρεμένη χρονιά και είναι μόλις στην αρχή του δρόμου. Τον Μάρτιο με την απόφαση αποχώρησης από την Άσλεϊ Μπάρτι έγινε το Νο.1 στον κόσμο και το έδειξε στην πράξη πως αξίζει να είναι εκεί.

Έτρεξε ένα σερί 37 νικών από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο κατέκτησε έξι στη σειρά τίτλους με κορυφαίο το Roland Garros, πέρασε μια μικρή περίοδο κάμψης και τώρα επανήλθε δριμύτερη κατακτώντας και τον τίτλο στη Νέα Υόρκη. Φθάνει στους τρεις τίτλους στα Grand Slam, καθώς με την αρχή να γίνεται στο γαλλικό Όπεν το 2020.

Από την πλευρά της η Ονς Ζαμπέρ, μετά την παρουσία της στο φετινό τελικό του Wimbledon, όπου ηττήθηκε από την Ελενα Ριμπάκινα, τώρα δεν τα κατάφερε και στο Arthur Ashe Stadium απέναντι στη Σβιόντεκ.

Πάντως η 28χρονη Τυνήσια με το μεσογειακό ταπεραμέντο, από τη Δευτέρα (12/9) θα φιγουράρει πίσω από τη Σβιόντεκ στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, την ίδια στιγμή που η Μαρία Σάκκαρη θα υποχωρεί στο Νο6.

Κυρίαρχη η Σβιόντεκ στο 1ο σετ

Η Σβιόντεκ μπήκε αποφασισμένη να δείξει πως αυτή είναι το αφεντικό. Κατακτώντας τους 10 από τους 12 πρώτους πόντους προηγήθηκε 3-0 σε οκτώ λεπτά.

Η Ζαμπέρ έβγαλε τον 1ο winner στο 4ο γκέιμ, δείγμα της κακής δικής της εκκίνησης. Παρόλα αυτά μείωσε σε 3-1 και στο καλύτερό της γκέιμ στον αγώνα, είχε τέσσερις winners, που έφεραν το break και το 3-2.

Παρότι επέστρεψε στο σετ, έχασε ξανά τη συγκέντρωσή της απέναντι στη Σβιόντεκ, που συνέχισε να είναι επιθετική στο παιχνίδι της και με break πήγε στο 4-2.

Το φόρχαντ δούλευε υπέροχα για τη Σβιόντεκ που με άνεση πήγε στο 5-2, έφθασε στο 15-40 και χωρίς να σπαταλήσει την ευκαιρία πήρε το σετ 6-2 σε 30 λεπτά.

Μάχη στο 2ο

Με το ίδιο σενάριο άρχισε το 2ο σετ. Η Σβιόντεκ κράτησε το σερβίς της, με φόρχαντ στην ευθεία τελείωσε το 2ο game για ένα νέο break και συνεχίζοντας να έχει απαντήσεις στα χτυπήματα της Ζαμπέρ πήγε στο 3-0.

Εκεί ήρθε ξανά η αντίδραση από τη Ζαμπέρ, παρότι βρέθηκε στο 15-40, με πολύ κόπο κράτησε το σερβίς της (3-1). Όπως και στο 1ο σετ η Ζαμπέρ με break έκανε το 3-2 και αυτό της έδωσε μεγαλύτερη πίστη.

Είδε, όμως, πάλι την Πολωνή να της κάνει break, αλλά δεν παραδόθηκε, έχοντας και την τύχη στον τελευταίο πόντο του 7ου game, με το δικό της break μείωσε σε 4-3 και ισοφάρισε σε 4-4.

Στο επόμενο game η Ζαμπέρ πέταξε τρεις πόντους για break, με τη Σβιόντεκ να κάνει το 5-4 και στη συνέχεια το 6-5.
Στο 12ο game η Σβιόντεκ πήγε στο 30-40 και στο 1o championship point, που «έσβησε» η Ζαμπέρ, οδηγώντας το σετ στο tie break.

Εκεί η μια παίκτρια πρόσφερε δώρα στην άλλη. Η Σβιόντεκ προηγήθηκε 2-1 και 4-2, η Ζαμπέρ προσπέρασε στο 5-4, αλλά η Σβιόντεκ απάντησε για το 6-5 και στο 2ο championship point τελείωσε το σετ και τον τελικό.

Η Σβιόντεκ τελείωσε τον τελικό με 19 winners και 30 αβίαστα λάθη και η Ζαμπέρ με 14 winners και 33 αβίαστα λάθη. Η Πολωνή θα λάβει χρηματικό έπαθλο 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων, τα μισό ποσό αντιστοιχεί για τη Ζαμπέρ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

US OPEN Τελευταία Νέα