Roland Garros: Τζόκοβιτς VS Ναδάλ, η… παράσταση που περιμένει όλο το Παρίσι

Newsroom
Roland Garros: Τζόκοβιτς VS Ναδάλ, η… παράσταση που περιμένει όλο το Παρίσι
Ο ανταποκριτής του Gazzetta στο Roland Garros, Α. Κατσομήτρος, μεταφέρει το κλίμα από το Παρίσι εν όψει του σημερινού σπουδαίου προημιτελικού μεταξύ Τζόκοβιτς και Ναδάλ.

Είναι μόλις ένας προημιτελικός που δίνει μία θέση στους τέσσερις του αντρικού ταμπλό στο Roland Garros, αλλά έχει ήδη χαρακτηριστεί ως το ματς της χρονιάς. Η αποψινή συνάντηση Ναδάλ – Τζόκοβιτς στο ιστορικό γήπεδο Phillippe Chartier (21:45 ώρα Ελλάδος) συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων των φίλων του αθλήματος, τόσο στη Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Να είναι οι φήμες ότι αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία χρονιά στα court του βασιλιά του Roland Garros, Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος έχει κατακτήσει το τρόπαιο 13 φορές; Θέλετε η νωπή ανάμνηση του 5ωρου σχεδόν περσινού ημιτελικού, ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τένις που έχουμε παρακολουθήσει στον 21ο αιώνα; Ίσως η γνωστή ιστορία με τον αποκλεισμό του Νόλε από το Αυστραλιανό Όπεν, που έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και τη δυνατότητα του Σέρβου να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε πέρσι κόντρα στον Στέφανο Τσιτσιπά, προτού η Γαλλική κυβέρνηση αποσύρει τους περιοριστικούς όρους σχετικά με τον εμβολιασμό;

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το Γαλλικό κοινό περιμένει με αγωνία αυτό το ματς, ίσως περισσότερο και από τους δύο τελικούς του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Παρότι και στη Γαλλία το τένις θεωρείται ένα άθλημα κατεξοχήν συνδεδεμένο με τη μεσοαστική τάξη, με το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι να είναι πιο δημοφιλή στα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα, οι μεγάλοι αγώνες τένις και ειδικά του Roland Garros αποτελούν ένα είδος εθνικής γιορτής που συναρπάζουν το ευρύ κοινό.

Το ενδιαφέρον είναι τόσο έντονο που προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με ατελείωτες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις διάφορες επιτροπές και ομοσπονδίες που εμπλέκονται στη διοργάνωση του Roland Garros σχετικά με την ώρα διεξαγωγής και τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα.

Ο Τζόκοβιτς ήθελε νύχτα, ο Ναδάλ μεσημέρι

Από την πλευρά των παικτών, ο Τζόκοβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ένα νυχτερινό παιχνίδι υπό το φως των προβολέων δεν θα τον πείραζε, ενώ ο Ναδάλ σαφώς προτιμούσε το φως της ημέρας.

«Δεν μου αρέσουν τα νυχτερινά παιχνίδια, το έχω ξαναπεί. Δεν μου αρέσει να παίζω στο χώμα τη νύχτα. Έχει περισσότερη υγρασία. Η μπάλα είναι πιο αργή και οι συνθήκες μπορεί να είναι πολύ βαριές όταν κάνει κρύο. Νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά να παίζεις τένις μέρα ή νύχτα στο χώμα,» έχει δηλώσει ο Ισπανός τενίστας, με τον Σέρβο να εμφανίζεται πιο διαλλακτικός:

«Ως σπουδαίοι παίκτες έχουμε τα αιτήματα μας, αλλά αυτά δεν γίνονται πάντα δεκτά», έχει δηλώσει σχετικά, προσθέτοντας: «Η διοίκηση του τουρνουά μαζί με τα τηλεοπτικά κανάλια είναι που αποφασίζουν αν θέλουν να γίνει ο αγώνας μέρα ή νύχτα. Απλώς πρέπει να αποδεχτείς τις αποφάσεις τους και να προσαρμοστείς».

Η μάχη για την μετάδοση του αγώνα

Εξίσου έντονη ήταν η διαμάχη για τη μετάδοση του αγώνα, με τη δημόσια τηλεόραση της Γαλλίας, η οποία παραδοσιακά μετέδιδε το τουρνουά πριν το μπάσιμο της Amazon Prime στην αγορά, να επιθυμεί διακαώς τη διεξαγωγή του το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, έστω κι αν αυτό θα σήμαινε μικρότερο αριθμό θεατών, καθώς η Amazon έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης των νυχτερινών αγώνων. Οι διαπραγματεύσεις ήταν τόσο έντονες που ακυρώθηκε η χθεσινή πρωινή συνέντευξη τύπου της Αμελί Μορεσμό, τέως Νο1 στον κόσμο και σημερινή διευθύντρια του τουρνουά, αλλά και πρώην σύμβουλος της Amazon, προκειμένου να αποφύγει ερωτήσεις για το θέμα.

Τελικά επήλθε συμβιβασμός, με την πλατφόρμα της Amazon Prime να διατηρεί το δικαίωμα να δείξει αποκλειστικά τον αγώνα, αλλά χωρίς χρέωση για όσους δεν είναι συνδρομητές. Για την Αμερικανική εταιρεία, η οποία δεν έχει και πολλές συμπάθειες στη Γαλλία τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και μερίδας του κοινού, θα είναι μια ευκαιρία θετικής δημοσιότητας, αλλά ενδεχομένως και συλλογής χρήσιμων δεδομένων χρηστών και εν δυνάμει συνδρομητών.

Επισήμως, η απόφαση πάρθηκε από την Αμελί Μορεσμό, ωστόσο όπως μας έλεγαν εδώ οι Γάλλοι δημοσιογράφοι, δεν είναι απίθανο να έχει υπάρξει παρέμβαση ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο προκειμένου να δει το ευρύ κοινό το παιχνίδι.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου Μακρόν στο περσινό ματς ανάμεσα στους δύο θρύλους του παγκόσμιου τένις, η οποία επέτρεψε στους θεατές να μείνουν στις θέσεις τους παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23.00 λόγω του κορονοϊού, αλλά και τη φημολογούμενη πρόσφατη εμπλοκή του στην παραμονή του Εμπαπέ στην Παρί Σεν Ζερμέν – εξάλλου οι κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες και ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει ότι τίποτα δεν συναρπάζει τους συμπατριώτες του περισσότερο από τα σπορ.

Ωστόσο η συζήτηση για την ώρα διεξαγωγής του ματς ενδεχομένως να ρίξει λάδι στη φωτιά και σε ένα άλλο θέμα που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα του τένις: την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Γαλλικής πρωτεύουσας Le Parisien, από τα εννιά έως τώρα νυχτερινά ματς στο τουρνουά, τα οποία προφανώς απευθύνονται σε μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού λόγω ώρας, οκτώ ήταν αναμετρήσεις αντρών και μόλις μία μεταξύ γυναικών...

Α. Κατσομήτρος

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα