Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα: Μια specialist του διπλού στον δρόμο της Σάκκαρη για την πρόκριση στον τελικό

Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα: Μια specialist του διπλού στον δρόμο της Σάκκαρη για την πρόκριση στον τελικό
Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα είναι η… ανέλπιστη ημιφιναλίστ στο Rolan Garros και αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο της Μαρίας Σάκκαρη για τον τελικό.

Μία… ειδική στο να κερδίζει τίτλους και να κάνει πορείες σε grand slam είναι η αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη στον ημιτελικό του Roland Garros.

Με μία μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια: η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, είναι μεν specialist, αλλά στο… διπλό.

Εκεί έχει καθιερωθεί ως τενίστρια, το Νο33 της παγκόσμιας κατάταξης στο απλό που φέτος έχει βαλθεί (όπως και η Μαρία) να τρελάνει κόσμο στο Παρίσι.

Βλέπετε η Τσέχα είναι γνωστή στους ειδικούς ως η τενίστρια που κατακτά τίτλους στο διπλό, έχοντας δύο κούπες το 2018 (Roland Garros και Wimbledon με την Κατερίνα Σινιάκοβα) ενώ φέτος ήταν φιναλίστ στο Australian Open μαζί με την συμπατριώτισσά της και σχεδόν μόνιμη παρτενέρ στο διπλό γυναικών. Μαζί κατακτούσαν τίτλους στο διπλό των γκραν σλαμ από τα juniors και έγιναν αχώριστες.

Εχει επίσης τρεις τίτλους σε grand slam στο μικτό διπλό, όλους στο Australian Open και μάλιστα συνεχόμενους (2019 και 2021 με τον Ραζίβ Ραμ και 2020 με τον Νίκολα Μέτκιτς), ενώ και στις δύο κατηγορίες των διπλών, έχει παίξει αρκετούς ημιτελικούς και προημιτελικούς. Υπήρξε μάλιστα και Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη στο διπλό τον Οκτώβριο του 2018.

Η «ταμπέλα» της specialist στο διπλό είναι όμως κάτι που σιχαινόταν πάντα.

«Ποτέ δεν ήθελα να με ξέρει ο κόσμος ως ειδική στα διπλά. Αλλά αυτή την ταμπέλα έχω» ανέφερε πρόσφατα.

Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα

Η πιο… ανέλπιστη ηρωίδα της Τσεχίας στο απλό

Πριν τρία χρόνια άρχισε δειλά δειλά να παίζει και στο απλό και έδωσε τον πρώτο της αγώνα σε grand slam. Σε συνολικά 4 παρουσίες ως τώρα σε grand slam (2 στο Australian Open, δύο στο Roland Garros) το καλύτερο που είχε πετύχει ήταν μία παρουσία πέρυσι στον 4ο γύρο του τουρνουά στο Παρίσι.

Από τότε πήρε στα σοβαρά το απλό και αποφάσισε να κάνει την «επανάστασή» της. Από το Νο65 έφτασε στο Top40 και πλέον βρίσκεται στο Νο33, έχοντας μόνο έναν «μοναχικό» τίτλο στην καριέρα της, αυτόν στον Στρασβούργο πριν το Roland Garros...

Φέτος όμως έγινε η ανέλπιστη ηρωίδα της Τσεχίας. Ούτε η Κβίτοβα, ούτε η Πλίσκοβα, ούτε η Βοντρούσοβα, ούτε η Σαφάροβα κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του τίτλου την τελευταία 10ετια. Όλες τους έφτασαν ως τα ημιτελικά, η Σαφάροβα και η Βοντρούσοβα ως τον τελικό, αλλά εκεί ηττήθηκαν.

Το Τσεχικό... background στο Roland Garros είναι καλό και θέλει να το κάνει… καλύτερο η τελευταία από την συγκεκριμένη χώρα που θα περίμενε κανείς να φτάσει τόσο ψηλά.

Και η τσεχική σχολή δεν είναι καμιά τυχαία. Έχει κερδίσει 6 Fed Cups τα τελευταία χρόνια και έχει 10 τενίστριες στο top 100…

Αυτή τη φορά η Κρεϊτσίκοβα πρέπει να κάνει την υπέρβαση μόνη της, χωρίς την Σινιάκοβα με την οποία έχει κατακτήσει grand slam στο διπλό.

Στα 25 της νοιώθει ώριμη για να κυνηγήσει μια μεγάλη επιτυχία στο απλό, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σάκκαρη πρώτα.

Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα

Οι φοβίες έγιναν κίνητρο για να γίνει καλύτερη

«Εχει φτάσει στην ηλικία που ωρίμασε τενιστικά. Αλλά και πνευματικά. Έπρεπε να βρει το κατάλληλο κίνητρο» ανέφερε ο παλιός πρωταθλητής Γιαν Κόουντς που γνωρίζει καλά την Κρεϊτσίκοβα.

Η ίδια έχει παραδεχτεί πως είναι πολύ νευρική πριν από κάθε παιχνίδι και γι’ αυτό απέφευγε να παίξει σε μεγάλα τουρνουά στο απλό. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε μετά τον αγώνα με την Στέφενς στη φάση των «16».

«Μισή ώρα πριν το ματς με την Στέφενς, κλειδώθηκα στα αποδυτήρια και έβαλα τα κλάματα. Ένιωθα απαίσια» είπε η Τσέχα που τελικά διέλυσε την Στέφενς με 6-2, 6-0.

Απέναντι στην Γκοφ, δήλωνε επίσης πως δεν εμπιστεύεται τον εαυτό της κάτω από πίεση. «Δεν είμαι πολύ καλή σε αυτό. Ξέρω βέβαια ότι αν έχω υπομονή θα βρω τις ευκαιρίες μου απέναντι στις κορυφαίες» είπε.

Και δεν διέλυσε μόνο αυτήν. Εχει καταφέρει να αποκλείσει κατά σειρά την συμπατριώτισσά της, Κριστίνα Πλίσκοβα (2-1), την Ρωσίδα Αλεξάντροβα (Νο32) με 2-0, την Ουκρανή Σβιτόλινα (Νο5) με 2-0, την Στέφενς επίσης με 2-0, αλλά και την Γκοφ (Νο24) χωρίς να χάσει σετ. Παράλληλα, συνεχίζει και στα ημιτελικά του διπλού γυναικών μαζί με την Σινιάκοβα και καλείται να χειριστεί δύο… καρπούζια μέσα σε μία μασχάλη.

Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα

Πορεία «κοινή» με την Σάκκαρη στο Παρίσι

Βέβαια όχι ότι η Σάκκαρη πάει πίσω σε αυτό το τουρνουά. Το αντίθετο μάλιστα. Για να φτάσει στα ημιτελικά απέκλεισε έναν γύρο πριν την περσινή νικήτρια, Ιγκα Σβίατεκ και έναν γύρο πριν την περσινή φιναλίστ του τελικού, Σοφία Κένιν! Νωρίτερα άφησε έξω την Μέρτενς (Νο14) σε ένα σπουδαίο ματς, ενώ πιο εύκολο έργο είχε στους πρώτους δύο γύρους με Ζαβάτσκα και Παολίνι.

Αλλο κοινό στοιχείο των δύο στην πορεία τους στο Παρίσι; Το ότι έχουν χάσει μόνο ένα σετ ως τώρα. Η Μαρία από την Μέρτενς στον τρίτο γύρο και η Κρεϊτσίκοβα στον πρώτο γύρο από την Πλίσκοβα. Πού θα γείρει η πλάστιγγα; Θα δείξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τσέχα κάνει την δική της «επανάσταση» στο Παρίσι και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της να φτάσει στην κορυφή.

Οι δυο τους έχουν αναμετρηθεί άλλη μια φορά σε επίπεδο WTA. Φέτος στην αρχή της σεζόν στο Ντουμπάι, όπου η Κρεϊτσίκοβα εκμεταλλεύτηκε την κούραση από τα σερί ματς της Σάκκαρη την προηγούμενη εβδομάδα και κέρδισε 2-0. Είχαν παίξει και σε έναν τελικό juniors το 2014 στο Τόρουν όπου η Τσέχα είχε κερδίσει επίσης με 2-0 σετ. Τώρα όμως πρόκειται για άλλο ματς και άλλο κίνητρο. Και η Μαρία θέλει να σταματήσει (κι εμείς το ευχόμαστε) το ξέφρενο… όνειρο της Τσέχας, για εκπληρωθεί το δικό της…

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα