Μεντβέντεφ - Τσιτσιπάς: Δυο «εχθροί» στο Παρίσι

Μεντβέντεφ - Τσιτσιπάς: Δυο «εχθροί» στο Παρίσι
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ θεωρούνται «εχθροί» και ως τέτοιοι θα παίξουν το βράδυ στο Παρίσι για το Roland Garros.

Την 27η ημέρα του περασμένου μήνα όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του Roland Garros 2021 και έμαθε ο κάθε παίκτης το μονοπάτι του στο τουρνουά έγιναν τρεις προβλέψεις.

Η πρώτη ήταν ότι ο Ναδάλ θα πάρει και αυτό το Roland Garros αφού δεν θα έχει και τον Νόβακ Τζόκοβιτς αντίπαλο στον τελικό. Η δεύτερη ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ντομινίκ Τιμ έχουν τα φόντα να φτάσουν έως και τον τελικό.

Η τρίτη πρόβλεψη

Η τρίτη είχε να κάνει με το Νο2 κόσμου, τον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Όταν "βγήκαν" βάσει της κατάταξης οι πιθανοί προημιτελικοί δίπλα στο όνομα του Στέφανου Τσιτσιπά υπήρχε εκείνο του Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα ζήσουμε για να δούμε ένα παιχνίδι Μεντβέντεφ-Τσιτσιπά στους "8" του Roland Garros και οι λόγοι ήταν δυο.

Ο Ρώσος είχε αποκλειστεί 4 φορές στον 1ο γύρο στο Παρίσι και στη χωμάτινη περίοδο του 2021 είχε 2 ήττες σε 3 αγώνες.

Όλοι έπεσαν έξω και να το βράδυ της Τρίτης (22:00, ERT -3) στο Philippe Chatrier θα δούμε Μεντβέντεφ-Τσιτσιπά.

Δεν φτάνεις στο Νο1 με μηδέν

Ένας μονάχα Ρώσος έχει κερδίσει το Roland Garros και αυτός είναι ο Γεβγένι Καφέλνικοφ το έτος 1996.

Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ που είναι ο καλύτερος Ρώσος της εποχής του και είναι σήμερα στο Νο2 κόσμου και θα ήθελε να γίνει ο 3ος Ρώσος μετά από τον Καφέλνικοφ και τον Σάφιν που θα πάει και στο Νο1.

Πως όμως θα το πετύχει αυτό; Στο χώμα δεν ήταν καλός. Δεν κέρδιζε βαθμούς στο Roland Garros, δεν έφτανε μακριά στο γρασίδι (Wimbledon) και είχε τα άλλα 2 Grand Slam.

Στο Australian Open όσο παίζει ο Νόβακ Τζόκοβιτς δύσκολα θα έχουμε νέο "βασιλιά" ενώ και στο US Open θα έχει λόγω επιφάνειας έντονο συναγωνισμό.

Ο Ρώσος μαζεύει πόντους στο Australian Open και στο US Open αλλά ήταν ... τελευταίος στο Roland Garros. Δεν μπορείς να είσαι μεγάλος παίκτης να θέλεις να φτάσεις στο Νο1 και να μην κάνεις ούτε νίκη στο Παρίσι.

Δεν μπορεί. Στο Roland Garros 2021 ο διακόπτης γύρισε απότομα. Ο Ντανίλ έχει σπουδαία ποσοστά στο 1ο σερβίς και στο χώμα (στο τελευταίο με Γκαρίν είχε 86%).

Έχει πετύχει 26 μπρέικ και έχει "φάει" μόλις 9 σε 4 αγώνες. Το μπάκχαντ κάνει δουλειά και οι άμυνες που βγάζει θυμίζουν επιτέλους Μεντβέντεφ.

Ο «χωματάς» Στέφανος

Τα έχουμε γράψει ξανά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει φέτος τα καλύτερα ποσοστά στο χώμα. Έχει και 2 τίτλους (Monte Carlo, Lyon), έχει έναν χαμένο τελικό με Ναδάλ (Βαρκελώνη) και έχει χάσει μονάχα από Τζόκοβιτς, Ναδάλ και τον Κάσπερ Ρουντ.

Το Roland Garros είναι το αγαπημένο του Grand Slam. Έχει ήδη έναν χαμένο ημιτελικό από τον Τζόκοβιτς (2020) και θέλει να είναι και πάλι στους "4".

Τα παιχνίδια του έως σήμερα στο Παρίσι είναι πολύ καλά και ο μόνος που τον πίεσε ήταν ο καλός σέρβερ ο Ίσνερ που δεν έχει όμως την ποικιλία του Μεντβέντεφ ούτε και την ελαστικότητα του Ρώσου.

Ο Στέφανος παίζει πολύ από την βασική γραμμή, δουλεύει το μπάκχαντ και πιέζει για λάθη τον κάθε αντίπαλο. Τα λάθη δίνουν νίκες και τίτλους.

Με τον Μεντβέντεφ του 2017-2020 ίσως το παιχνίδι της Τρίτης να είχε ακλόνητο φαβορί τον Έλληνα αλλά δεν τον έχει το 2021.

Είναι ελαφρώς φαβορί αλλά... το πιθανότερο είναι να δούμε ένα παιχνίδι 5 σετ. Τρία τέτοια έχει ο Έλληνας και έχει χάσει τα δυο (Βαβρίνκα, Τζόκοβιτς) και ένα ο Ρώσος που ηττήθηκε από τον Ερμπέρ.

Φέτος έχουν χάσει από ένα σετ και οι δυο στο Παρίσι. Απίστευτο για τον Ντανίλ που είχε κερδίσει 4 σετ σε 4 χρόνια.

Πως να γίνουμε φίλοι

Όλα άρχισαν από το Miami Open.

Ένα παιχνίδι του Μαρτίου του 2018 όπου ο Ρώσος είχε παρεξηγηθεί με την συμπεριφορά του Έλληνα και είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στον διαιτητή και είχε αρχίσει τα... ρώσικα.

Πάντως μιλάει και καλά γαλλικά και εάν στραβώσει κάτι το βράδυ ίσως τα αρχίσει αν και είναι ο πιο ανέκφραστος παίκτης στο tour.

Νιώθεις ότι αυτός ο 25χρονος Μοσχοβίτης που είναι στο Νο2 κόσμου δεν έχει φίλους στο Tour αλλά όπως διαβάζουμε είναι καλός φίλους με τους λίγους και εκλεκτούς.

Πρόσφατα παραδέχτηκε ξανά ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του. Ή μάλλον ο μεγαλύτερος "εχθρός" του.

Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος δεν έχουν κάνει και τις πιο κομψές δηλώσεις για τον άλλο. Βέβαια πλέον και μετά από το Australian Open και την ήττα του Τσιτσιπά στον ημιτελικό του 2021 όλα έχουν γίνει πιο κόσμια,

Είναι όμως να απορεί κανείς πως μπήκαν σε λιαρ τζετ κάποτε για να ταξιδέψουν μαζί (και με τον Νικ Κύργιο) από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ στον Καναδά.

Μετά από τον Ράφα Ναδάλ

Τα περισσότερα παιχνίδια του στο Tour o Στέφανος Τσιτσιπάς τα έχει δώσει απέναντι στον Ράφα Ναδάλ. Είναι 9 και έχει 7 ήττες.

Ο Ισπανός είναι ο παίκτης που τον έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές απ' όλους. Ποιος είναι ο 2ος; Μα ο Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Σε 7 αγώνες ο Ρώσος έχει 6 νίκες. Ο Στέφανος τον νίκησε μονάχα το 2019 στο Λονδίνο όταν κατέκτησε το ATP Finals και την επόμενη χρονιά ο Ντανίλ το κέρδισε για... πλάκα.

Συνολικά με τον Μεντβέντεφ έχουν παιχτεί 1144 πόντοι και ο Έλληνας έχει πάρει τους 539, ενώ από τα 193 γκέιμ έχει κερδίσει τα 87.

Ο Στέφανος έχει κερδίσει το 30% των σετ που παίξει με τον Ντανίλ. Στο χώμα έχουν μια συνάντηση το 2019 στο Monte Carlo με νικητή τον Ρώσο με 2-1 σετ.

Μόνο 2 από τα 7 παιχνίδια έληξαν μ' έναν από τους 2 να μην έχουν πάρει σετ ενώ σε Grand Slam ο Ρώσος επικράτησε το 2018 με 3-1 στο US Open και το 2021 με 3-0 στο Australian Open.

O "πλανήτης" τένις λέει ότι αυτοί οι δυο δεν μπορούν να γίνουν φίλοι και ο Νίτσε είχε γράψει κάποτε: «Αυτός που ζει από τη μάχη με έναν εχθρό, έχει προσωπικό συμφέρον να διατηρήσει τον εχθρό του ζωντανό».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα