Δίκη Τζόκοβιτς: Καθυστερεί η απόφαση για την απέλασή του, πιθανόν να πάει για Δευτέρα

Newsroom
Δίκη Τζόκοβιτς: Καθυστερεί η απόφαση για την απέλασή του, πιθανόν να πάει για Δευτέρα
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παραμένει στο ακουστικό του, με την απόφαση του δικαστηρίου να μην αποκλείεται να βγει την Δευτέρα το πρωί!

Η αγωνία συνεχίζεται! Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έχει μάθει ακόμη την τύχη του, σχετικά με την απέλαση (ή παραμονή του) από την Αυστραλία, με τους δικαστές να διακόπτουν για το απόγευμα (τοπική ώρα).

Για περίπου 5,5 ώρες οι δικηγόροι των δύο πλευρών αγόρευαν σχετικά με την θέση τους και τους λόγους που (η πλευρά Τζόκοβιτς) προχώρησε σε έφεση, με το δικαστήριο να διακόπτει και να αποφασίζει να συνεχίσει με ορισμένα σημεία της υπόθεσης από το απόγευμα (τοπική ώρα). Μάλιστα, ένας εκ των τριών δικαστών ανέφερε πως αν δουν ότι η διαδικασία τραβήξει αρκετά, τότε θα πάρουν την τελική τους απόφαση το πρωί της Δευτέρας! Το καλύτερο σενάριο είναι να βγει το το βράδυ (Μελβούρνης) η απόφαση και να δοθεί την Δευτέρα το σκεπτικό της.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να αιτιολογήσουμε πλήρως μία απόφαση σήμερα. Θα ασχοληθούμε με τα επιχειρήματά σας σήμερα και ελπίζω νωρίς το βράδυ να φτάσουμε σε μία άποψη επί του θέματος και να σας την γνωστοποιήσουμε σήμερα ή αύριο το πρωί» ανέφερε ο δικαστής Τζέιμς Ασλοπ στις δύο πλευρές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, με τους δικαστές πάντως να τονίζουν πως αν το απόγευμα επισπεύσουν την διαδικασία, τότε ίσως προλάβουν να βγάλουν εντός της ημέρας την απόφαση και να δοθεί το σκεπτικό την Δευτέρα το πρωί.

Η πλευρά Τζόκοβιτς έκανε έφεση με το σκεπτικό ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού Μετανάστευσης ότι η παρουσία του αποτελεί «κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των Αυστραλών» δεν ευσταθεί, αλλά και γιατί ακτικρούουν την θέση της κυβέρνησης ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να μείνει στη χώρα με ιατρική εξαίρεση.

Η πλευρά της κυβέρνησης στάθηκε στις απόψεις του Τζόκοβιτς για το εμβόλιο, αλλά κυρίως για τις επιπτώσεις που θεωρούν πως θα έχει η παραμονή του στη χώρα λόγω της δημοφιλίας του, κυρίως στους αντιεμβολιαστές που θα ακολουθήσουν «το δικό του παράδειγμα», εννοώντας πως ο Σέρβος αποδεδειγμένα δεν τήρησε καν τα πρωτόκολλα όταν νόσησε από κορονοϊό. Ηταν το βασικότερο ζήτημα για το οποίο τοποθετήθηκαν οι δύο πλευρές στην διαδικασία.

Ο Τζόκοβιτς δεν κατέθεσε, ούτε καν μπήκε στο πλάνο της on line εκδίκασης της υπόθεσης, την οποία παρακολουθούσε από το γραφείο των δικηγόρων του, υπό το βλέμμα δύο αστυνομικών.

Οι δικαστές έδειξαν από τα μισά της ακροαματικής διαδικασίας ότι δύσκολα θα γλιτώσει ο Τζόκοβιτς, καθώς επαναλάμβαναν το ότι πέρα από τη νομοθεσία, υπάρχει και η κοινή λογική (όσον αφορά την πανδημία) που πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν. Και εστίασαν οι δύο από τους τρεις στην στάση του Σέρβου εκτός συνόρων, τονίζοντας πως και αυτά τα στοιχεία μετρούν για την κρίση τους στην υπόθεση.

Τα επιχειρήματα της πλευράς Τζόκοβιτς

Ο Νικ Γουντ, εκπρόσωπος του Τζόκοβιτς, ξεκίνησε να εξηγεί στο δικαστήριο τους λόγους που πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Αλεξ Χοκ. Αρχικά, στα έγγραφα που κατέθεσε η πλευρά της κυβέρνησης για την απόφασή της, την δικαιολόγησε ως εξής:

«Είναι ξεκάθαρο πως ο Τζόκοβιτς είναι κατά του εμβολιασμού, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι θα ξεσηκώσει τους αντιεμβολιαστές στη χώρα και ότι απέτυχε να αποδείξει ότι δεν εμβολιάστηκε για επαρκείς λόγους».

Ο Γουντ εξήγησε τους λόγους που η απόφαση ακύρωσης της βίζας είναι αυτή που θα ξεσηκώσει τους αντιεμβολιαστές και όχι το αντίθετο, ισχυριζόμενος ότι η στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή.

Σχολίασε πως ο Χοκ δεν είχε «ούτε μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων στο υλικό, ούτε κάποια συγκεκριμένη, λογική ή αποδεικτική βάση για την πρόταση ότι η απλή παρουσία του ίδιου του Τζόκοβιτς μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό αίσθημα.»

Ακόμη, υπερασπιζόμενος τον πελάτη του, ανέφερε πως «ο Υπουργός δεν επιτρέπεται να ακυρώσει μια βίζα με βάση ένα αποκύημα της φαντασίας του χωρίς στοιχεία». Αντέκρουσε και την δήλωση του υπουργού πως ο Νόλε αποτελεί «κίνδυνο δημόσιας υγείας», λέγοντας πως και πέρυσι είχε αγωνιστεί ανεμβολίαστος...

Γιατί η πλευρά της κυβέρνησης τον θεωρεί επικίνδυνο

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στάθηκε κυρίως στην στάση του Σέρβου πάνω στο θέμα της πανδημίας και του εμβολιασμού, χρησιμοποιώντας παλαιότερες δηλώσεις του. Ισχυρίστηκε πως ο Τζόκοβιτς δεν πήρε βίζα γιατί δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και τις δικαιολογίες για να πάρει ιατρική εξαίρεση. Τόνισε δε, ότι θα το είχε αποφύγει όλο αυτό αν απλά έκανε το εμβόλιο όπως είχε ενημερωθεί από τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που ο Σέρβος δεν έχει ακολουθήσει τα πρωτόκολλα, ακόμη κι όταν ήταν θετικός στον κορονοϊό, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος σε πρόσφατη δήλωσή του.

«Δεν είναι μόνο οι δημόσιες δηλώσεις του αιτούντος ότι είναι αντίθετος στον εμβολιασμό, είναι το γεγονός της συνεχιζόμενης απόφασής του να μην εμβολιαστεί ακόμη και σε αυτό το στάδιο της πανδημίας. Ενα άτομο στη θέση του αιτούντος θα μπορούσε να είχε εμβολιαστεί αν το ήθελε πολύ νωρίτερα απ' ότι νόσησε» ανέφερε στο δικαστήριο.

Πάνω στον ισχυρισμό της πλευράς Τζόκοβιτς, ότι η απέλασή του θα ξεσηκώσει περισσότερη αναταραχή από τους αντιεμβολιαστές και αν αυτό το έχει λάβει υπ όψιν η κυβέρνηση, ο νομικός της εκπρόσωπος είπε ότι ο Χοκ έχει λάβει υπ όψιν και τις πιθανές συνέπειες σε αυτή τη περίπτωση, όμως τόνισε πως ήδη, χωρίς να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, υπάρχουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από αντιεμβολιαστές.

«Η ανησυχία της κυβέρνησης είναι ότι ένα πρόσωπο υψηλού προφίλ που για πολλούς αποτελεί πρότυπο, με την παρουσία του και την στάση του στην Αυστραλία, μπορεί να δημιουργήσει άποψη κατά του εμβολιασμού και να προκληθούν αναταραχές. Την ίδια ώρα, έχει ιστορικό όπου αγνοεί τα μέτρα ασφαλείας ακόμη και όταν έχει νοσήσει. Βγήκε θετικός, το γνώριζε και πήγε να κάνει συνέντευξη και φωτογράφηση χωρίς μάσκα» ανέφερε ο Στέφεν Λόιντ.

«Θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την θέση του για τον εμβολιασμό, αλλά επέλεξε να μην καταθέσει καν. Δεν του ζητήθηκε να παρέχει υλικό που θα άλλαζε κάτι σχετικά με την άποψη που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και γι' αυτό ο υπουργός δεν του ζήτησε να δώσει στοιχεία. Οτι και να έλεγε, δεν θα άλλαζε τα όσα έχουν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες, ούτε θα άλλαζε την άποψη της κοινής γνώμης» πρόσθεσε ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τον Τζόκοβιτς.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα