Τζόκοβιτς: Πίσω στο ξενοδοχείο κράτησης παράτυπων μεταναστών

Κώστας Ευθυμιάδης
Τζόκοβιτς: Πίσω στο ξενοδοχείο κράτησης παράτυπων μεταναστών
Μετά την παρουσία του στο Μεταναστεύσεων και στο γραφείο των δικηγόρων του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε σε ξενοδοχείο κράτησης. Στις 01:30 τα ξημερώματα (Ελλάδος) η δίκη για την βίζα του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Πίσω στα ίδια ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας είχε μία «γεμάτη» μέρα στην Μελβούρνη, η οποία κατέληξε πίσω σε ξενοδοχείο κράτησης παράτυπων μεταναστών.

Το Νο1 του κόσμου, αφού έδωσε τις εξηγήσεις στους ανθρώπους του υπουργείο Μετανάστευσης, πήγε στο γραφείο των δικηγόρων του και μετά από τέσσερις περίπου ώρες, συνοδεία δύο αστυνομικών μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο κράτησης παράτυπων μεταναστών στην περιοχή του Κάρλτον.

Εκεί θα παραμείνει φρουρούμενος ως τις 9 το πρωί (τοπική ώρα) της Κυριακής, όταν και θα συνοδευτεί στο γραφείο των δικηγόρων του για να είναι παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης. Αν επιβεβαιωθεί η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, τότε θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο και θα επιστρέψει στην Ευρώπη, με την ασφάλεια να τον συνοδεύει ως το αεροπλάνο. Αν δικαιωθεί τότε θα μπορεί να αγωνιστεί την Δευτέρα στο Australian Open. Ωστόσο, αν δικαιωθεί υπάρχει ένα σενάριο να γίνει έφεση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το σκεπτικό της έφεσης της πλευράς Τζόκοβιτς

Ο Τζόκοβιτς εργάστηκε με τους δικηγόρους του για την αυριανή εκδίκαση της υπόθεσης στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο, η οποία συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές (Τζόκοβιτς – κυβέρνηση) να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα (01:30 Ελλάδος).

Η πλευρά του Νόλε κατέθεσε και έδωσε στη δημοσιότητα, έγγραφα 268 σελίδων για το πως θα παλέψει να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, Αλεξ Χοκ.
Ο Χοκ δικαιολόγησε την απόφασή του ως μία που γίνεται για να μην υπάρξει ξεσηκωμός και χάος στη χώρα από αντιεμβολιαστές, με τους δικηγόρους του Σέρβου να αναφέρουν στην έκθεση ότι ο Χοκ πήρε την απόφαση βασιζόμενος στην δημοφιλία του πελάτη τους, η οποία προφανώς τον τρομάζει.

«Υπάρχει έντονη υποστήριξη για να παραμείνει ο Τζόκοβιτς στην Αυστραλία και να παίξει στο Open» αναφέρουν μέσα στην έκθεση, στην οποία έχουν στείλει και γκάλοπ στο διαδίκτυο από μεγάλα ΜΜΕ, στα οποία το αποτέλεσμα είναι υπέρ του Τζόκοβιτς, όσον αφορά την παραμονή του ή όχι στη χώρα.

Γίνεται μάλιστα και αναφορά σε 83.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν, υποστηρίζοντας το Νο1 του κόσμου.

«Υπάρχει σειρά επιχειρημάτων που έρχονται κατά της απόφασης της κυβέρνησης να του ακυρώσει την βίζα. Πρώτον αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια φήμη της χώρας και να θέσει υπό αμφισβήτηση τις αρχές και τις πολιτικές ασφάλειας των συνόρων της, αλλά και το κράτος δικαίου γενικά. Δεύτερον, αυτή η ενέργεια θα έβλαπτε τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστραλίας και θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Αυστραλίας να συνεχίσει να φιλοξενεί αυτό το διάσημο, διεθνές αθλητικό γεγονός (Australian Open). Τρίτον, αυτή η ενέργεια θα δημιουργούσε την εμφάνιση μιας λήψης αποφάσεων με πολιτικά κίνητρα» αναφέρουν οι δικηγόροι.

«Η ακύρωση της βίζας του κ. Τζόκοβιτς και η απέλασή του θα ήταν προφανώς αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και με σεβασμό, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνο πολιτικά συμφέροντα. Ο Υπουργός Μετανάστευσης δεν μπορεί να λέει ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον να ακυρωθεί η βίζα του κ. Τζόκοβιτς» προσθέτουν.

Διαφωνία για το πάνελ της εκδίκασης

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα διαδικαστικά της ακροαματικής διαδικασίας αύριο, εκτός από ένα. Η πλευρά της κυβέρνησης θέλει να εξεταστεί από έναν δικαστή, ενώ αυτή του Τζόκοβιτς από πάνελ τριών δικαστών. Αν γίνει το δεύτερο, τότε δεν θα μπορεί να γίνει καμία έφεση κατά της απόφασης.

Με έναν δικαστή, η πλευρά της κυβέρνησης θα μπορεί να εφεσιβάλει αν η απόφαση είναι υπέρ του Σέρβου. Την τελική απόφαση για τον αριθμό των δικαστών που θα εξετάσει την απόφαση, θα πάρει εντός της ημέρας ο δικαστής Ντέιβιντ Ο’ Κάλαχαν.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα