Τζόκοβιτς - Αυστραλία: «Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο Σέρβος»

Τζόκοβιτς - Αυστραλία: «Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ο Σέρβος»
Οι Αυστραλοί αποκάλυψαν τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την απέλαση του Τζόκοβιτς.

Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι ξεκάθαρη στο ότι η παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων του αυστραλιανού Open μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση της χώρας και να αυξήσει το αίσθημα κατά του εμβολιασμού αλλά και της εφαρμογής των κανόνων για την Covid-19.

Στην υπόθεση για τον Σέρβο σταρ του τένις ο Υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ (που είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέτρεψε την απόφαση που δικαίωνε τον Τζόκοβιτς από το Δικαστήριο της Βικτώριας), θεωρούσε πως ο Τζόκοβιτς έχοντας μπει στη χώρα με ιατρική εξαίρεση δεν θα είχε μεγάλο κίνδυνο στο να μεταφέρει τον ιό, επειδή είχε νοσήσει πρόσφατα.

Γι αυτό θα απελάσουν τον Τζόκοβιτς

Η ενέργεια του Αλεξ Χοκ να απορρίψει για 2η φορά τη βίζα του Τζόκοβιτς (μετά την άφιξή του στην Αυστραλία στις 5 Ιανουαρίου) είχε κατά τα άλλα πολύ συγκεκριμένους λόγους και σχετικά κριτήρια. Ουσιαστικά θεωρεί πως ο εννέα φορές νικητής του αυστραλιανού Open αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση της τάξης.

Ο Υπουργός περιγράφει τον Τζόκοβιτς ως έναν άνθρωπο με το προφίλ του αντιεμβολιαστή, που έχει δείξει δημόσια την αντίθεσή του στο να εμβολιαστεί και που δείχνει ότι δεν σέβεται τους κανόνες για τον COVID, όπως το να απομονωθεί και να μπει σε καραντίνα μετά από ένα θετικό τεστ.

«Με δεδομένη τη δυναμική του ονόματος του Τζόκοβιτς και τη θέση του ως πρότυπο στην αθλητική κοινωνία και γενικότερα η συνεχόμενη παρουσία του στην Αυστραλία μπορεί να επιφέρει ανάλογες συμπεριφορές μη τήρησης των κανόνων και όσων μέτρων χρειάζεται για την πανδημία, την Covid-19, αλλά και το πως πρέπει να λειτουργείς έχοντας βρεθεί θετικός», τόνισε σχετικά ο Χοκ.

«Στην πραγματικότητα η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάσει άλλους και να ακολουθήσουν ανάλογη στάση απέναντι στους κανόνες και τους Νόμους. Ειδικότερα στο πως λειτούργησε αφότου βρέθηκε θετικός και αποτελεί ένα παράδειγμα δημιουργίας σοβαρού ρίσκου και μεγάλου κινδύνου για την υγεία του ατόμου που νοσεί και των υπολοίπων», συνέχισε, με τον Χοκ να θεωρεί τον 34χρονο κίνδυνο για την κοινωνία και τη μη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και της ηρεμίας.

Ο Χοκ εξηγεί πως όταν η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε έξαρση της πανδημίας στην Αυστραλία, άτομα που αποτελούν πρότυπα, όπως ο Τζόκοβιτς είναι ικανά με τέτοια στάση να υποβαθμίσουν τις προσπάθειες που γίνονται και να επηρεάσουν το κοινό στο πως θα αντιμετωπίζει την Covid-19.

Σε σχέση με την παρουσία του Τζόκοβιτς σε φωτογράφηση στις 18 Δεκεμβρίου, μία ημέρα αφότου επιβεβαιώθηκε πως είναι θετικός ο Χοκ τόνισε: «Ο κ. Τζόκοβιτς είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη επιρροή, ισχυρό status και δυναμική. Εάν δούμε το πως λειτούργησε αφότου βρέθηκε θετικός, τις δημόσιες θέσεις του και την άποψή του για τον μη εμβολιασμό θεωρώ πως εάν του επιτραπεί να μείνει για ένα σημαντικό διάστημα στην Αυστραλία θα ενθαρρύνει έτσι άλλα άτομα να μην εφαρμόζουν όσα χρειάζεται για τη δημόσια υγεία και να μην ακούν τις αρμόδιες Υπηρεσίες και την αστυνομία στην Αυστραλία.

Θεωρώ πως η συνεχής παρουσία του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία θα οδηγήσει σε μία αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Αυστραλία και μία... ενίσχυση της αίσθησης πως το εμβόλιο δεν χρειάζεται. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μία ανησυχία, σε διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και άλλες κοινωνικές ταραχές. Αυτά τα θέματα είναι βαθιά και φτάνουν στη διατήρηση του σωστού τρόπου ζωής και της υγείας όλων μας. Είναι κρίσιμο και καθοριστικό το να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας της Αυστραλίας σε σωστά επίπεδα. Ένα σύστημα που δέχεται... χτυπήματα λόγω των συνθηκών με την πανδημία».


Ο Υπουργός Μετανάστευσης θέλοντας να στηρίξει την απόφασή του διευκρίνισε πως δεν έχει ανάγκη να αποδείξει το εάν έγιναν ή όχι τα περιστατικά αυτά με τον Τζόκοβιτς και τη μη τήρηση της καραντίνας του. Απλά θα πρέπει ο Τζόκοβιτς να απελαθεί πίσω στη Σερβία.


Η βασική κατηγορία για τον Σέρβο σταρ είναι πως όσο μένει στη Μελβούρνη μπορεί να εξελιχθεί στον άνθρωπο που θα στηριχθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα πάνω του και ύστερα θα υπάρξει αύξηση των διαδηλώσεων και πιθανές ταραχές. Με αυτές τις εξελίξεις μπορεί να διαταραχθεί η Δημόσια τάξη, η ασφάλεια και επίσης να υπάρχει κίνδυνος μη εφαρμογής των κανόνων για την Covid. Eτσι, ο φόβος θα είναι μετά από όλα αυτά να αυξηθούν οι εισαγωγές και οι θάνατοι…

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα