Ελεύθερος να βγει από το ξενοδοχείο ο Τζόκοβιτς

Κώστας Ευθυμιάδης
Ελεύθερος να βγει από το ξενοδοχείο ο Τζόκοβιτς
Το δικαστήριο της Μελβούρνης είχε δώσει έγκριση να συμμετέχει στην διαδικασία της δίκης του ο Τζόκοβιτς, αλλά ο Σέρβος δεν το έπραξε.

Ο δικαστής Αντονι Κέλι, είχε συμφωνήσει να είναι παρών και ο Τζόκοβιτς στην διαδικασία η οποία ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση μέσω streaming (το οποίο ήταν ελεύθερο για το κοινό, ωστόσο... έπεσε λόγω του κόσμου που μπήκε να παρακολουθήσει την διαδικασία), ωστόσο ο Σέρβος δεν το έπραξε, όπως φάνηκε και στην live λήψη μέσω διαδικτύου.

Ετσι η διαδικασία ξεκίνησε με τον συνήγορό του και την πλευρά των νομικών εκπροσώπων της κυβέρνησης της χώρας που ζητούσαν την απέλασή του.

Ωστόσο, τα ευχάριστα κατά την διάρκεια της εκδίκασης είναι ότι αποφασίστηκε από το δικαστήριο πως μπορεί να βγει από το ξενοδοχείο έως ότου βγει η τελική απόφαση, με τους ρεπόρτερ έξω από αυτό να αναφέρουν ότι αναμένεται να βγει και να πάει να παρακολουθήσει τη συνέχεια της δίκης, μετά το break κατά το πρώτο σκέλος της.

Τι ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος του Τζόκοβιτς

Ο συνήγορος του Τζόκοβιτς, Νίκολας Γουντ, εξήγησε την διαδικασία της Ειδικής Επιτροπής για το πως εγκρίνει κάποιον για να πάρει εξαίρεση όταν δεν έχει εμβολιαστεί.
Στην αίτηση που συμπληρώνει ο αιτών, όπως ανέφερε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι αν κάποιος έχει περάσει κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο (με απόδειξη το PCR τεστ), μπορεί να αιτηθεί προσωρινή εξαίρεση σημειώνοντας ότι δεν «συμβουλεύει το χαρτί πως ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει».

Ακόμη, ο Γουντ εξήγησε στο δικαστήριο πως αιτήθηκε δικηγόρο και του αρνήθηκαν πρόσβαση σε έναν από τις αρχές στο αεροδρόμιο, λέγοντάς του ότι «κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει εκείνη τη στιγμή». Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπεύθυνο που αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα, ότι δεν έδωσε ποτέ στον Τζόκοβιτς επαρκή στοιχεία για τους λόγους που το κάνει.

Ο συνήγορος του Σέρβου τόνισε ότι ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό να μην ακυρωθεί η βίζα καθώς ο πελάτης του κινήθηκε με βάση το memo που είχαν δώσει οι διοργανωτές του Australian Open ώστε να ταξιδέψει στην Αυστραλία. Ο λόγος που ανέφερε το παραπάνω ήταν γιατί ο Νόλε κινδύνευε να τιμωρηθεί με 3 χρόνια απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, αν τελικά η απόφαση ήταν να απελαθεί.

Σημείωσε δε ότι παρά το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς δεν ήταν υποχρεωμένος, μπήκε στην διαδικασία να κάνει δήλωση για την ιατρική του αντένδειξη, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία.

Κατά την διάρκεια του πρώτου σκέλους της εκδίκασης, η πλευρά του Τζόκοβιτς άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως ο Σέρβος δεν έχει εμβολιαστεί, λέγοντας πως «δεν προσπαθεί να αποδείξει ότι το έκανε» ο πελάτης της, σημειώνοντας πως η διαδικασία δεν γίνεται γι’ αυτόν τον λόγο.

Ο δικαστής έδειξε συμπόνια στον Τζόκοβιτς

Η πλευρά των εκπροσώπων του Τζόκοβιτς παρουσίασε ένα έγγραφο το οποίο έχει περάσει από έναν εξαιρετικά καταρτισμένο ιατρό, έναν καθηγητή και μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών που συστάθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας της Βικτώρια, το οποίο ανέφερε πως ο «Νόλε» δεν μπορούσε να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Ο δικαστής της έφεσης μετά την παρουσίαση των στοιχείων εξέφρασε την απορία: «Τι άλλο μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να μπει στην Αυστραλία;», με τον Νικ Γουντ να αναφέρει «Συμφωνώ μαζί σας εντιμότατε».

Τι ισχυρίστηκε η πλευρά της κυβέρνησης

Αφού αναλύθηκε λεπτό προς λεπτό όλη η διαδικασία στο αεροδρόμιο, ο Κρίστοφερ Τραν εκπροσώπησε την πλευρά της κυβέρνησης εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε η ακύρωση της βίζας του Νο1 στον κόσμο, για περίπου μισή ώρα.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες των συνηγόρων του Τζόκοβιτς, αλλά και του δικαστή ότι οι αρχές τον «πίεζαν υπερβολικά για 8 ώρες» στην αίθουσα συνεντεύξεων, με την διαδικασία να έχει ηχογραφηθεί.

Παράλληλα, παρουσίασε παρόμοιες υποθέσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ακυρώθηκε η βίζα του Τζόκοβιτς. Μία από αυτές μάλιστα, θύμισε στον δικαστή πως εκείνος ήταν που είχε πάρει την απόφαση να παραμείνει η απόφαση για απέλαση. Η εκδίκαση διακόπηκε για να συνεχιστεί μετά από μία ώρα (στις 06:15 ώρα Ελλάδος η συνέχεια).

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα