Τζόκοβιτς: Από «φταίχτης» έγινε «θύμα» εν μία νυκτί

Κώστας Ευθυμιάδης Κώστας Ευθυμιάδης
Τζόκοβιτς: Από «φταίχτης» έγινε «θύμα» εν μία νυκτί
Ο Κώστας Ευθυμιάδης γράφει για την υπόθεση Τζόκοβιτς που έχει εκθέσει και τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση της Αυστραλίας που έχει χάσει το... μπαλάκι (όχι του τένις) με τις αποφάσεις της για τον εμβολιασμό

Από που να το πιάσει κανείς και που να το αφήσει… Η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένα άσχημο «παραμύθι», ένα θέατρο παραλόγου που έχει στηθεί με πολλούς «φταίχτες», αλλά και πολλά «θύματα». Ο Σέρβος ανήκει και στις δύο κατηγορίες...

Το θρίλερ με την ακύρωση της βίζας του δεν αναμένεται να έχει αίσιο τέλος για τον Νόλε ο οποίος παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του, μάλλον θα πάρει το εισιτήριο της επιστροφής για την Σερβία την Δευτέρα.

Η προσπάθειά του να μπει με νόμιμο τρόπο μεν, αλλά... ανεμβολίαστος και με ιατρική εξαίρεση, στην Αυστραλία φαίνεται να έπεσε στο κενό. Όμως φταίει αυτός;

Αφήνοντας στην άκρη την άποψή του Νόλε για το εμβόλιο (ο καθένας έχει την δική του εξάλλου και κάνει τις επιλογές του), αξίζει να δοθεί σημασία σε ορισμένες λεπτομέρειες.

H κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε ειδοποιήσει δύο φορές εγγράφως την Tennis Australia τον περασμένο Νοέμβριο πως δεν θα δοθεί βίζα σε όσους έχουν βρεθεί με κορονοϊό και είναι ανεμβολίαστοι.

Η πολιτεία της Βικτόρια προχώρησε σε δικά της μέτρα όπου κάποιος μπορεί να πάρει ιατρική εξαίρεση. Ο Τζόκοβιτς ήταν ένας από αυτούς με την δικαιολογία ότι νόσησε το τελευταίο εξάμηνο. Κάτι που ο ίδιος βέβαια ποτέ δεν αποκάλυψε όπως κάνουν όλοι οι άλλοι τενίστες για να ενημερώσουν κοινό και όσους αφορά στον χώρο του τένις. Γι' αυτό και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η δικαιολογία είναι πραγματική και ο ίδιος το έκρυβε ή... μαϊμού απλά και μόνο για να μπει στη χώρα. Ομως για να πάρει την έγκριση περνά από δύο ειδικές επιτροπές εντός της χώρας και οι επιτροπές αυτές ισχυρίζονται πως τα δικαιούται να πάρει εξαίρεση.

Αυτό το «μπέρδεμα» όμως μεταξύ κυβέρνησης Αυστραλίας, Πολιτειακής κυβέρνησης στη Βικτόρια και του Tennis Australia, ουσιαστικά έχει κάνει… μπαλάκι το Νο1 του κόσμου.

Ο Τζόκοβιτς όμως δεν έχει κάτι τίποτε το παράνομο στην πράξη. Οι ίδιοι του έδωσαν «παραθυράκι» να πάει νόμιμα στη χώρα. Αν (;) υπάρχει κάτι λάθος με τα χαρτιά του και αποδειχθεί από το δικαστήριο, τότε καλώς τον στέλνουν πίσω. Αν έχει κάνει παρατυπίες, καλά θα του κάνου να του απαγορέψουν την είσοδο στη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια (όπως λέει ο νόμος). Ομως τα ίδια ακριβώς θέματα υπήρξαν και με άλλους δύο αθλητές, που ωστόσο τους επετράπη να μπουν στην χώρα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Και αυτό που προκαλεί απορία (και οργή σε πολλούς και ιδιαίτερα τους Σέρβους) είναι γιατί έβαλαν το καλύτερο «προϊόν» του τένις και του Australian Open σε αυτή την διαδικασία και στην συνέχεια τον εξευτελίζουν (αν και επί της ουσίας αυτός που ξεφτιλίζεται είναι η ίδια η Αυστραλία με τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση), κρατώντας τον για ώρες στο αεροδρόμιο και μετέπειτα σε ξενοδοχείο προσφύγων.

Όχι ότι θα… κακοπεράσει, αλλά γιατί να υποστεί όλο αυτό; Όσο δίκιο κι αν έχει ο Ναδάλ λέγοντας πως ο ίδιος τα έκανε δύσκολα με το να μην εμβολιαστεί, άλλο τόσο έχει και ο Σέρβος που βλέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του και να μην σέβονται στο ελάχιστο την προσωπικότητά του.

Θα μπορούσε να πάει εμβολιασμένος, αλλά για τους λόγους του δεν το κάνει. Κακώς, αλλά επιλογή του. Και αυτή την επιλογή «πληρώνει». Και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται από όλους. Και να γίνονται σεβαστοί στην χώρα που ταξιδεύει κάποιος.

Το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να κάτσει σπίτι του και να περιμένει τον Φεβρουάριο από το να μπει σε όλη αυτή την περιπέτεια. Όμως σήμαινε πολλά γι’ αυτόν να πάρει το 21ο grand slam τίτλο του στη Μελβούρνη. Γι’ αυτό και έβαλε δικηγόρους προκειμένου να παίξει στο Open, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι δεν θα τύχει «θερμής» υποδοχής από τους θεατές. Παράδοξο για τον πιο πετυχημένο τενίστα στην ιστορία του τουρνουά και Νο1 του κόσμου. Όμως οι Αυστραλοί δεν καταλαβαίνουν από αυτά.

Θέλει να παίξει και να φτάσει τους δέκα τίτλους στη Μελβούρνη, ένα ιστορικό επίτευγμα που θα συνδυαστεί με την Νο1 θέση στην ιστορία των περισσότερων τίτλων σε grand slam. Αλλά εν μία νυκτί, η Μελβούρνη από αγαπημένο του μέρος, γίνεται ο εφιάλτης του καθώς κινδυνεύει να μην ταξιδέψει ξανά μέχρι και για τα επόμενα τρία χρόνια σύμφωνα με την νομοθεσία της Αυστραλίας.

Και για όσους απορούν αν οι νόμοι… τηρούνται στην Αυστραλία για όλους, η απάντηση είναι (σε πολύ μεγάλο βαθμό) ναι. Εχοντας ζήσει 6 χρόνια στην συγκεκριμένη πόλη, μπορώ και έχω εικόνα. Εχουν τιμωρηθεί πολιτικοί, είχε ξεσπάσει σάλος με το αν τα… σκυλιά του Τζόνι Ντεπ για τα γυρίσματα των «Πειρατών της Καραϊβικής» είχαν εισέλθει νόμιμα στη χώρα, με τον ίδιο να δέχεται πρόστιμο και να ζητάει δημόσια συγνώμη που παραβίασε τους κανονισμούς.

Στην Αυστραλία δεν πέφτει τίποτε κάτω και ειδικά όταν ένας επώνυμος δεν τηρεί τους Νόμους, τα ΜΜΕ «σφυροκοπούν» και πιέζουν την κυβέρνηση να αντιδράσει. Στην περίπτωση του Τζόκοβιτς βέβαια δεν υπάρχει κάτι παράνομο. Υπάρχει κάτι ανορθόδοξο. Και αυτό το ανορθόδοξο έχει να κάνει με την κυβέρνηση της Αυστραλίας που από τη μία του λέει «έλα με ιατρική εξαίρεση» και από την άλλη «ξέρεις κάναμε λάθος, δεν σου δίνουμε βίζα γιατί τα χαρτιά σου δεν είναι σωστά». Κουραφέξαλα!

Κάθε χρόνο ταξιδεύει στην χώρα και γνωρίζει καλά (και όλη του η ομάδα) τι χαρτιά πρέπει να έχει για να πάρει έγκριση και να μπει στην χώρα. Οι Αυστραλοί όφειλαν να του το ξεκόψουν από την αρχή, αλλά… κατάφεραν να δημιουργήσουν μέχρι και διπλωματικό επεισόδιο. Μόνο και μόνο για να αποφύγουν την -σωστή- οργή του κόσμου. Μόνοι τους τα έκαναν μαντάρα και έκαναν τον Σέρβο να μοιάζει ως ο μόνος που φταίει. Δεν είναι έτσι όμως.

Το πιο λογικό θα είναι μετά από όλο αυτό να τους στείλει στον… αγύριστο ο Νόλε και να ξεχάσει την Αυστραλία για το υπόλοιπο της καριέρας του. Κανείς δεν θα τον αδικήσει αν θα το κάνει. Το ερώτημα είναι αν θέλει… Και το τι τρέχει στο μυαλό του αυτές τις ώρες, έχει περισσότερο ενδιαφέρον από όλα τα υπόλοιπα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ευθυμιάδης
Κώστας Ευθυμιάδης

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άρχισε να λατρεύει τα σπορ χάρη στην… Βούλα Πατουλίδου. Πέρα από το ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ, αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκ τότε λάτρεψε τον στίβο. Στην πορεία λάτρεψε και όλα τα υπόλοιπα ατομικά σπορ και ο δρόμος τον έφερε στην αθλητική δημοσιογραφία. Εχει δουλέψει σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και τώρα μέσω του Gazzetta μεταφέρει όλες τις εξελίξεις στα ολυμπιακά αθλήματα.