ATP Finals: Ο γύρος του κόσμου μ' ένα κίτρινο μπαλάκι!

Αντώνης Πατσούρας
ATP Finals: Ο γύρος του κόσμου μ' ένα κίτρινο μπαλάκι!
Από το Τόκιο στο Τορίνο και από τον Σταν Σμιθ στον Στέφανο Τσιτσιπά. Η ιστορία του ATP Finals.

Το Τορίνο της Βόρειας Ιταλίας θα είναι η πόλη που θα "φιλοξενεί" το ATP Finals το διάστημα 2021-2025.

Το σπουδαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο μετά από το Λονδίνο θα έχει έδρα το Τορίνο που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του βασειλείου της Ιταλίας.

Η πόλη της FIAT, των Ανιέλι, της Γιουβέντους και του Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχίζει να επενδύει στον αθλητισμό και για 5 χρόνια οι 8 κορυφαίοι τενίστες του κόσμου θα ταξιδεύουν εκεί για να κερδίσουν την δόξα αλλά και το χρήμα.

Το Alpitour stadium που είχε "φιλοξενήσει" τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006. "Γεννήθηκε" το 2005 και είναι από τα μεγαλύτερα κλειστά στάδια στον κόσμο.

Αρχή από το Τόκιο

Το σπουδαίο τουρνουά ξεκίνησε το 1970 στο Τόκιο. Ονομαζόταν Masters Grand Prix. Η αρχή έγινε από την Ασία και το Tour επέστρεψε στην Ασία το 2002 για λογαριασμό της Σανγκάης ενώ διεξήχθη στην πόλη και από το 2005 έως το 2008.

To ATP Finals δεν έχει "φιλοξενηθεί" μόνο στην Αφρική! Στην Αμερική διεξήχθη στη Βοστώνη, στο Χιούστον, στη Νέα Υόρκη και στην Ωκεανία στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως κάποιες χρονιές στο διπλό οι τελικοί διεξήχθησαν σ' άλλες χώρες (ξεχωριστά από το μονό) και έτσι το 1994 το διοργάνωσε η Τζακάρτα και από το 1991 έως το 1993 το Γιοχάνεσμπουργκ (Αφρική).

Η "Γηραιά Ήπειρο" έχει φυσικά τη μερίδα του λέοντος. Το Λονδίνο ξεκίνησε να το "φιλοξενεί" από το 2009 και θα το αφήσει μετά από 12 χρόνια το 2020 ενώ έχει διεξαχθεί στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στη Φρανκφούρτη, στη Λισαβόνα, στη Στοκχόλμη και το Ανόβερο.

Η Νέα Υόρκη έχει το ρεκόρ διοργανώσεων αφού εκεί διεξήχθησαν οι αγώνες από το 1977 έως το 1989.

Ο πρώτος νικητής έγινε παπούτσι!

Το 1970 στο Τόκιο στον τελικό έφτασαν ο Σταν Σμιθ και ο Ροντ Λέιβερ. Ο Αμερικανός κέρδισε με 2-1 και έγραψε ιστορία. Έπαιξε και στους δυο επόμενους τελικούς αλλά ηττήθηκε.

Ο Αμερικανός είχε την... τύχη να δώσει το όνομα του σε παπούτσι της Adidas το οποίο ακόμη και σήμερα έχει τεράστια απήχηση στη νεολαία.

Ο "Βασιλιάς" είναι Ελβετός

Το τουρνουά που δεν έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελβετία αλλά ο "Βασιλιάς" του είναι Ελβετός. Δεν είναι άλλος από τον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος έχει 6 τίτλους και άλλους 4 χαμένους τελικούς.

Στη 2η θέση με ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ιβάν Λεντλ και ο Πιτ Σάμπρας που έχουν κερδίσει από 5 τίτλους.

Στο ATP Finals κυριαρχούν οι αθλητές από την Ευρώπή και οι μοναδικοί μη Ευρωπαίοι που το έχουν κερδίσει είναι οι Σάμπρας (5), Μακ Ενρό (3), Χιούιτ (2), Αγκάσι (1), Σμιθ (1), Βίλας (1), Κόνορς (1), Κουέρτεν (1), Ναλμπαντιάν (1).

Στο τουρνουά δεν τα καταφέρνει καλά ο Ράφα Ναδάλ αφού δεν έχει κερδίσει τον τίτλο!

Ποτέ δεν το έχει κερδίσει Ασιάτης, Αφρικανός αλλά και... Έλληνας. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς "φλερτάρει" τη σεζόν που διανύουμε με την πρώτη του συμμετοχή!

Τα ιστορικά στάδια

Πολλά είναι τα ιστορικά στάδια που το έχουν "φιλοξενήσει". Το Πιέρ Ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι ήταν η έδρα του το 1971. Το 1972 σειρά πήρε το Παλάου Μπλαουγκράνα και το 1973 το Boston Garden.

Ακολούθησε για πολλά χρόνια το Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν και η Νέα Υόρκη. Ίσως η πιο ιστορική έδρα του κόσμου η οποία έχει "φιλοξενήσει" τα πάντα!

Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στο O2 στο Λονδίνο που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

 

Τελευταία Νέα