Roland Garros: Το Grand Slam του Ράφα Ναδάλ (Top-7)

Αντώνης Πατσούρας
Roland Garros: Το Grand Slam του Ράφα Ναδάλ (Top-7)
Το αφιέρωμα του gazzetta.gr στο Roland Garros που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 11η Οκτωβρίου 2020.

Ο covid-19 άλλαξε τον χάρτη του παγκόσμιου τένις στο 2020 και για πρώτη φορά μετά από το 1945 το Wimbledon ακυρώθηκε.

To άλλο Grand Slam της "Γηραιάς Ηπείρου" το Roland Garros αρνήθηκε πεισματικά να βάλει... παύλα δίπλα στο 2020 και έτσι μεταφέρθηκε από τις 24/5-7/6 στο διάστημα 27/9-11/10.

Το Roland Garros αρχίζει στο Παρίσι και θα έχει παρουσία θεατών. Θα είναι το πρώτο Grand Slam στην εποχή του covid-19 που θα διεξαχθεί έστω και με 1000 θεατές ανά ημέρα με παρουσία κόσμου!

Το κεντρικό κορτ, το Philippe Chatrier, το οποίο έχει πάρει το όνομα του από τον τενίστα, δημοσιογράφο και πρόεδρο της Γαλλικής και παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις, θα έχει από φέτος οροφή και φωτισμό.

Μεγάλο φαβορί είναι φυσικά στους άνδρες ο Ράφα Ναδάλ ο οποίος έχει 12 κατακτήσεις στο Παρίσι και στις γυναίκες η Σιμόνα Χάλεπ η οποία είναι σπουδαία στο χώμα και έχει ήδη μια κούπα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Εάν τα καταφέρει ο Ράφα Ναδάλ θα φτάσει τα 20 Grand Slam και θα πιάσει στην κορυφή, τον Ρότζερ Φέντερερ.

H παλιά δόξα του τένις, ο Ματς Βιλάντερ δίνει ως φαβορί το Νο1 τον Νόβακ Τζόκοβιτς ενώ η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα υποστηρίζει την Σιμόνα Χάλεπ.

Το τουρνουά που έχει πάρει το όνομα του, όχι από τενίστα, αλλά από Γάλλο αεροπόρο, τον Ρολάν Ζορζ Γκαρός, διεξάγεται από το 1891 και αυτή θα είναι η 124η έκδοση του.

Στο ταμπλό του απλού (άνδρες-γυναίκες) συμμετέχουν 126 παίκτες και παίκτριες και στο διπλό 64.

To τουρνουά στη χώρα μας θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ERT Sports αλλά και από το Eurosport.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Roland Garros: Το Μουντιάλ του τένις!

Οι Έλληνες του Παρισιού

Οι Έλληνες του Παρισιού

Ράφα Ναδάλ: Ο πιλότος του Roland Garros

Ράφα Ναδάλ: Ο πιλότος του Roland Garros

Οι πρωταθλητές που παίζουν σήμερα

Οι πρωταθλητές που παίζουν σήμερα

Το καρέ της απουσίας για το 2020

Το καρέ της απουσίας για το 2020

Κορυφαίοι αλλά χωρίς Roland Garros

Κορυφαίοι αλλά χωρίς Roland Garros

Κρις Έβερτ: Μια Αμερικανίδα στο Παρίσι

Κρις Έβερτ: Μια Αμερικανίδα στο Παρίσι

Το prize money του Roland Garros 2020

Το prize money του Roland Garros 2020

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί και φέτος από δυο τενίστες στο Roland Garros.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης και στο Νο5 του ταμπλό πίσω από τους Νόβακ Τζόκοβιτς (1), Ράφα Ναδάλ (2), Ντομινίκ Τιμ (3), Ντανίλ Μεντβέντεφ (4).

Αρχίζει τους αγώνες του την Τρίτη κόντρα στον Ισπανό Μουνάρ. Κορυφαία στιγμή του η είσοδος στον 4ο γύρο το 2020.

Η Μαρία Σάκκαρη από την άλλη είναι στο Νο24 του κόσμου και Νο20 στο ταπλό και θα συμμετάσχει και εκείνη για 4η φορά στο Grand Slam της Γαλλίας.

Το 2018 είχε φτάσει στον 3ο γύρο αλλά μέσα στο 2020 έχει προκριθεί στον 4ο γύρο στο US Open και στο Australian Open. Η 25χρονη θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή (12:00) κόντρα στην Τομλιάνοβιτς (Αυστραλία).

Κάποια στιγμή θα πρέπει οι σοβινιστές Γάλλοι να πάρουν απόφαση και ν' αλλάξουν όνομα στο Grand Slam τους.

O Ρολάν Γκαρός είναι ο ήρωας τους, ένας πιλότος που διακρίθηκε στις αερομαχίες στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, που αιχμαλωτίστηκε και δραπέτευσε και έχασε την ζωή του σε αερομαχία, αλλά ο Ράφα Ναδάλ είναι ο ήρωας του τουρνουά.

Ο Ισπανός από το 2005 έως το 2019 έχει κατακτήσει 12 φορές τον τίτλο και έχει να επιδείξει 93 νίκες και 2 ήττες.

Ποτέ δεν έχει χάσει σε τελικό και εάν φτάσει και φέτος στον τελικό της 11ης Οκτωβρίου και επικρατήσει θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ρότζερ Φέντερερ με 20 κατακτήσεις Grand Slam.

Φυσικά είναι ο μοναδικός τενίστας στον κόσμο με διψήφιο αριθμό τίτλων σ' ένα Grand Slam.

Δεν είναι πολλοί οι παίκτες που κατέκτησαν τον τίτλο στο Παρίσι στο παρελθόν και συνεχίζουν και είναι και φέτος στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να παίξουν στο Grand Slam.

Στους άνδρες είναι φυσικά ο Ράφα Ναδάλ (12), ο Νόβακ Τζόκοβιτς (1) και ο Σταν Βαβρίνκα (1). Μόνο τρεις.

Στις γυναίκες τα πράγματα είναι καλύτερα.

Συνεχίζει η Σερένα Ουίλιαμς η οποία έχει 3 τίτλους στο Παρίσι αλλά και η Γέλενα Οσταπένκο (1), η Γκαρμπίνε Μουγκουρούθα (1), η Σιμόνα Χάλεπ (1) και η Σβετλάνα Κουζνέτσοβα (1).

Η Σερένα Ουίλιαμς είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία από τις παλιές νικήτριες (39 ετών). O Σταν Βαβρίνκα είναι 35 και ο Ράφα Ναδάλ είναι 34.

Τέσσερις είναι οι μεγάλες απουσίες στο Roland Garros 2020.

Στους άνδρες τεράστια είναι η απουσία του ανθρώπου με τα περισσότερα (20) Grand Slam στον κόσμο, του Ρότζερ Φέντερερ.

Ο Ελβετός που είχε κερδίσει τον τίτλο στο Παρίσι το 2009 απέχει από το tour λόγω επέμβασης και θα επιστρέψει στη δράση το 2021.

Στις γυναίκες δεν θα δούμε την νικήτρια του 2019 Άσλεϊ Μπάρτι η οποία λόγω του covid-19 και της έλλειψης προετοιμασίας δεν ταξίδεψε από την Αυστραλία ενώ θα απέχει λόγω τραυματισμού και η νικήτρια του US Open 2020 Ναόμι Οσάκα.

Εκτός Roland Garros είναι και η νικήτρια του US Open 2019 Μπιάνκα Αντρεέσκου.

Ο Ρότζερ Φέντερερ είναι στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, η Άσλεϊ Μπάρτι στο Νο1, η Ναόμι Οσάκα στο Νο3 και η Μπιάνκα Αντρεέσκου στο Νο7.

Δεν είναι και λίγοι οι κορυφαίοι τενίστες με τίτλους Grand Slam που δεν έχουν κατακτήσει το Roland Garros.

Πρώτος ο Αμερικανός Πιτ Σάμπρας, ο οποίος έχει 14 τίτλους Grand Slam αλλά η κορυφαία επίδοση του στο Παρίσι είναι ο ημιτελικός του 1996.

Χωρίς τίτλο είναι και ο άνθρωπος με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του τένις (109) και είναι φυσικά ο Αμερικανός Τζίμι Κόνορς. Το Roland Garros δεν έχουν κατακτήσει επίσης ο Μπόρις Μπέκερ, ο Άντι Μάρεϊ και ο Τζον ΜάκΕνρο.

Στις γυναίκες θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Βένους Ουίλιαμς η οποία θα παίξει και φέτος στα 40 της στο Παρίσι αλλά και την Μαρτίνα Χίνγκις η οποία έχει δυο χαμένους τελικούς.

Την ώρα που αρχίζει το Roland Garros 2020 η κορυφαία παίκτρια του είναι διακοπές στο Μεξικό.

Ο λόγος για την Κρις Έβερτ η οποία από το 1974 έως το 1986 έχει κατακτήσει 7 φορές τον τίτλο στο Παρίσι ενώ έχει και 2 χαμένους τελικούς.

Η Κρις Έβερτ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1985 στο δρόμο της προς τον τίτλο είχε συναντήσει την κορυφαία τότε τενίστρια της Ελλάδος την Αγγελική Κανελλοπούλου και την είχε αποκλείσει με 6-3, 7-5.

Στη 2η θέση των τίτλων στις γυναίκες είναι η πρώτη σταρ του τένις, η Γαλλίδα Σουζάν Λενγκλεν η οποία έχει 6 κατακτήσεις από το 1920 έως το 1926 και ήταν η πρώτη σταρ του τένις. Πέθανε πολύ νέα και τα τελευταία της χρόνια δούλευε ως πωλήτρια.

Το δεύτερο σε χωρητικότητα κορτ του Roland Garros έχει το όνομα της.

Έξι τίτλους έχει και η Στέφι Γκραφ.

Μειωμένο σε σχέση με το 2019 λόγω του covid-19 (μειώσεις σε θεατές και χορηγίες) είναι το prize money του 2020.

Συνολικά θα μοιραστούν 38.000.000 ευρώ και είναι επιλογή των διοργανωτών να υπάρχουν αυξήσεις στα προκριματικά και στους πρώτους γύρους για να ενισχυθούν οι τενίστες που είναι στα "χαμηλά" της παγκόσμιας κατάταξης και μειώσεις στους νικητές.

Φυσικά εδώ και χρόνια οι αμοιβές είναι ίδιες για άνδρες και γυναίκες.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το prize money του 2020.