Στέφανος Τσιτσιπάς: Οι εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού

Αντώνης Πατσούρας
Στέφανος Τσιτσιπάς: Οι εξομολογήσεις ενός επικίνδυνου μυαλού
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βαδίζει με «όπλο» του την σκληρή δουλειά και το μυαλό του προς την κορυφή του παγκόσμιου τένις.

bwin: Κορυφαίες οnline αποδόσεις στο Nations League. |21+

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο αγαπημένος συγγραφέας του Απόστολου Τσιτσιπά και σίγουρα θα έχει "ψήσει" τον Στέφανο, αν και διαβάζει κυρίως ξένη λογοτεχνία μα και βιογραφίες, να τον διαβάσει.

Ο Στέφανος στα μάτια αρκετών είναι πλέον ο "Ζορμπάς" του παγκόσμιου τένις. Οι ξένοι γνωρίζουν καλά τον Καζαντζάκη, αφού έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, γνωρίζουν καλά και τον Μίκη Θεοδωράκη που είναι "παγκόσμιος".

Στα 22 το "χορεύει" μέσα στα κορτ και με μια ρακέτα στο χέρι, με το μυαλό του και με σκληρή δουλειά, θέλει να γίνει Νο1 στον κόσμο. Όπως ήταν στα Juniors.

Αλήθεια γιατί να μην γίνει; Το έχει πει ανοιχτά ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Ματς Βιλάντερ, ο Τζον ΜάκΕνρο.

Αυτοί οι "άσχετοι". Ο σχετικός με το τένις θα ψάξει να βρει ψεγάδια. Φυσικά και έχει ψεγάδια. Είναι μόλις 22.

Θα πει κανείς ο Ναδάλ στην ηλικία του είχε κερδίσει ήδη 4 Roland Garros. Μα ποιος είπε ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς θέλει να γίνει ο νέος Ράφα Ναδάλ;

Ο "σχετικός" με το τένις θα τον συγκρίνει με τους Big-3. Μα γιατί πιστεύει κανείς ότι θα βρεθεί στο μέλλον τενίστας που θα κυριαρχήσει τόσο στο άθλημα όσο ο Ελβετός; Θα βρεθεί τενίστας σαν τον Ναδάλ ή τον Τζόκοβιτς.

Πριν από αυτούς παίκτες με καριέρες φανταστικές όπως είναι ο Σάμπρας, ο ΜακΕνρο, ο Μποργκ είχαν τα τρωτά τους σημεία. Ο πρώτος δεν τα κατάφερε ποτέ στο Roland Garros και ας έφτασε στα 14 Grand Slam. O Σουηδός δεν πήρε ποτέ US Open και Australian Open. O Αμερικανός έμεινε χωρίς τίτλο σε Παρίσι και Μελβούρνη.

Τα τρία μέλη του Big-3 κέρδισαν όλα τα Grand Slam.

Ο "σχετικός" με το τένις και με τον αθλητισμό θα υποστηρίξει ότι ο Τσιτσιπάς "ψωνίστηκε" γιατί κάνει διακοπές στη Μύκονο και έχει ένα ωραίο και ακριβό αυτοκίνητο. Την απάντηση στους "σχετικούς" είχε δώσει κάποτε η Μαρία Σάκκαρη που είχε δεχτεί κριτική για μια ακριβή τσάντα της. "Έχω φάει τα πόδια μου τόσα χρόνια στα κορτ. Δεν τα έκλεψα" είχε γράψει εύστοχα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει δουλέψει σκληρά για να είναι στα 22 του χρόνια στο Νο5 του κόσμου, να έχει κερδίσει το ATP Finals, να έχει 2 ημιτελικούς σε Grand Slam και να έχει φύγει νικητής από το κορτ σε 2 παιχνίδια κόντρα στον Ρότζερ Φέντερερ, σε 2 απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς και σε ένα κόντρα στον Ράφα Ναδάλ αλλά στο χώμα.

Έχει την δική του φιλοσοφία, το δικό του χαρακτήρα, το στυλ του και τους γονείς του που είναι ο "φάρος" στη ζωή του. Από μικρός έμαθε να δουλεύει σκληρά, να κρύβει τον πόνο, και να κλείνει και τα αυτιά και τα μάτια. Εκεί που πρέπει.

Αυτός ο παίκτης ξέρει τι ακριβώς θέλει. Αυτός ο άνθρωπος ξέρει τι ζητά. Όταν παρακολουθείς συνεχώς τα παιχνίδια του θα μάθεις πολλά από τις ατάκες του. Κοιτάζει στον ουρανό, κοιτάζει στο box του και μας δείχνει τις αδυναμίες του.

Η ατάκα του "Δεν παίζεις με ποιότητα", έγινε viral. Το βράδυ της Παρασκευής στον ημιτελικό του Roland Garros απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς έπαιξε για 2 σετ με ποιότητα και φώναξε "θέλει άπειρη δουλειά".

Αυτά μόνο κόντρα στους κορυφαίους μπορείς να τα καταλάβεις. Το 2019 στη Μελβούρνη κέρδισε σε Grand Slam τον νικητή του 2018 και κάτοχο 20 τίτλων Grand Slam τον Ρότζερ Φέντερερ και το 2020 στο Roland Garros έφτασε στα 5 σετ και "στρίμωξε" το Νο1 του κόσμου που έχει ξεχάσει ποια ήταν η τελευταία του ήττα, τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξέρει ότι μέσα από τέτοιες εμπειρίες θα γίνει καλύτερος. Ο αποκλεισμός από τον Σταν Βαβρίνκα το 2019 στο Παρίσι ήταν ένα μάθημα ζωής που το διάβασε, το έμαθε και δείχνει να ξέρει πλέον τις παγίδες.

Δυο ημέρες πριν από την πρεμιέρα του στο Παρίσι χάνει στον τελικό στο Αμβούργο από τον Αντρέι Ρούμπλεφ. Τον πετυχαίνει στο Roland Garros και μόνο που δεν τον αναγκάζει να ... φάει τη ρακέτα του με το παιχνίδι του.

Ο Ντομινίκ Τιμ που θα είναι ο βασικός του αντίπαλος τα επόμενα χρόνια είναι γεννημένος το 1993 και μόλις το 2008 έπαιξε σε τελικό Grand Slam και κατέκτησε το 2020 τίτλο εν τη απουσία όμως των 3 μεγάλων.

Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ έφτασε και αυτός σ' έναν τελικό στα 23 του (με την απουσία των μεγάλων) και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ είχε μια καταπληκτική χρονιά το 2019 όχι όμως και το 2020 με τον Ρώσο να παρουσιάζει πολλά τρωτά σημεία.

Δεν μπορείς να είσαι παίκτης top-5 και να μένεις για 4η χρονιά στον 1ο γύρο στο Roland Garros. Ο Τιμ από την άλλη έχει αδυναμίες στο γρασίδι και ο Ζβέρεφ έχει πολλά σκαμπανεβάσματα.

Αυτά τα τελευταία θέλει να αποφύγει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Έχει καμία σχέση ο Τσιτσιπάς που χάρισε 6 ματς πόιντ στον Τσόριτς στη Νέα Υόρκη με τον Τσιτσιπά που είδαμε απέναντι στον Τζόκοβιτς; Μήπως έχει σχέση ο Ναδάλ στη Ρώμη και ο Ναδάλ στο Παρίσι στα παιχνίδια με τον Σβάρτσμαν;

Η αλήθεια είναι μια. Όσο είναι ακόμη στα κορτ ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς (ο Φέντερερ δεν είναι ανίκητος πια από παίκτες top) οι πιο νέοι, μέσα σε αυτούς και ο Τσιτσιπάς, θα πρέπει να μαζεύουν εμπειρίες και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι καλός και στις τρεις επιφάνειες (γρασίδι, σκληρή, χώμα) και έχει επιτυχίες και στις τρεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα τον βοηθήσει στη συνέχεια. Νομίζει κανείς πως αυτό το παιδί δεν ξέρει ποιες είναι οι αδυναμίες του;

Το μυαλό του είναι "κοφτερό" και "επικίνδυνο". Το "κακό" είναι πως ότι βάζει στο μυαλό του θέλει να το πετύχει. Δεν είναι ο κλασσικός Έλληνας που θα φωνάξει "γιούρα" και "πάμε να πάρουμε την Πόλη" και ούτε θα τον ακούσεις ποτέ να λέει υπερβολές. Κάποιες φορές λόγω ηλικίας ίσως να λέει κάτι παραπάνω αλλά έως εκεί. Ξέρει τα ... λάθη του.

Στις συνεντεύξεις Τύπου του κάνει ωραίες αναλύσεις που δείχνουν την φιλοσοφία του και τα "θέλω" του. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν θέλει να μείνει στην ιστορία απλά ως ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας αλλά ως ο Έλληνας που έφτασε στο Νο1 του κόσμου και κατέκτησε Grand Slam.

Τους αθλητές τους καταξιώνει η διάρκεια και όχι η μια επιτυχία και ο Στέφανος Τσιτσιπάς το έχει καταλάβει και αυτό.

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα».

 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα