Αλλαγή επιβεβλημένη για την Σάκκαρη, αλλά τώρα… ποιος;

Κώστας Ευθυμιάδης Κώστας Ευθυμιάδης
Αλλαγή επιβεβλημένη για την Σάκκαρη, αλλά τώρα… ποιος;
Ο Κώστας Ευθυμιάδης γράφει για το τέλος της συνεργασίας της Μαρίας Σάκκαρη με τον Τομ Χιλ που έμοιαζε επιβεβλημένη και το τι θεωρεί πως χρειάζεται η Ελληνίδα τενίστρια για να βρει ξανά τον δρόμο προς την κορυφή

Ομολογώ πως εδώ και μήνες είχα στο μυαλό μου πως η Μαρία Σάκκαρη ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα διακόψει την συνεργασία της με τον Τομ Χιλ, κάτι που έγινε τελικά σήμερα.

Οχι γιατί ο Χιλ είναι κακός προπονητής (το αντίθετο όπως δείχνει και η πορεία της Μαρίας), αλλά εδώ και ένα χρόνο, παρά την κατάκτηση του τίτλου στη Γουαδαλαχάρα, η μέτρια πορεία της Σάκκαρη σου έδινε την αίσθηση πως αυτό το σενάριο ήταν θέμα χρόνου να συμβεί.

Μετά από 6 χρόνια, λογικό είναι να έρθει ο κορεσμός, αλλά το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι είδαμε μια σταθερότητα στην πορεία της, την οποία δεν κατάφερε να μετατρέψει σε πρόοδο, την ώρα που οι υπόλοιπες ανταγωνίστριές της, βελτιώνονταν συνεχώς. Βασικό πρόβλημα επίσης το ότι δεν είδαμε την Σάκκαρη να προσαρμόζει άλλα στοιχεία στο παιχνίδι της, πράγματα που όλα μαζί σου έδιναν την αίσθηση πως μία αλλαγή θα της κάνει καλό από την στιγμή που δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο.

Ο Τομ Χιλ ήταν και θα είναι πάντα αυτός που την ανέδειξε, την οδήγησε σε δύο τίτλους και σε ημιτελικούς grand slam. Αυτό δεν θα του το πάρει κανείς. Ούτε την ειλικρινή σχέση του με την Μαρία, καθώς χώρισαν τους δρόμους τους, με καλούς όρους.

Ηταν όμως επιβεβλημένο να γίνει αυτή η αλλαγή και να δοκιμάσει κάτι καινούργιο η Σάκκαρη, που μετά από 2,5 χρόνια θα βρεθεί για πρώτη φορά εκτός Top10 την προσεχή Δευτέρα. Μάλλον σωστό είναι το timing του «διαζυγίου».

Ο Χιλ προφανώς θα είναι στο πλευρό της, όμως είναι ένα ερωτηματικό το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Η Μαρία εκτιμώ πως χρειάζεται έναν προπονητή full time, με τον οποίο θα μπορεί να νιώθει άνετα, θα τον εμπιστευτεί και θα την ανεβάσει επίπεδο. Μετά από 6 χρόνια συνεργασίας με τον Χιλ, μόνο εύκολο δεν είναι να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, όμως δεν έχει και άλλη επιλογή. Το ζήτημα είναι πόσες καλές επιλογές υπάρχουν εκεί έξω στην αγορά.

Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για την Μαρία, που προφανώς οι δυνατότητες να επιστρέψει σε Top5 (όχι απλά στο Top10) είναι εκεί, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα της δώσει το κάτι παραπάνω. Οταν έχει καλή ψυχολογία η Σάκκαρη, είναι… ατρόμητη και το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον Τομ Χιλ, θα πρέπει πέρα από το αγωνιστικό σκέλος, να την κάνει να νιώσει οικεία. Αν το καταφέρει αυτό από την πρώτη μέρα, τότε όλα θα γίνουν και πάλι καλά. Αν όχι, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε...

Εχουμε δει για παράδειγμα τενίστριες όπως την Ραντουκάνου, να αλλάζει 5 προπονητές σε δύο χρόνια γιατί δεν έχει καταφέρει να βρει την κατάλληλη χημεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο Tour. Από την άλλη, υπάρχει το παράδειγμα της Σβιόντεκ, η οποία πριν δύο χρόνια αποφάσισε να… ξηλώσει την ομάδα της και λίγους μήνες μετά, έγινε σχεδόν… μόνιμα το Νο1 του κόσμου. Συμπτωματικά ή μη, τις αλλαγές η Πολωνή τις πήρε μετά το WTA Finals και την ήττα από την Μαρία όπου είχε ξεσπάσει σε κλάματα στο match point της Σάκκαρη, πιστεύοντας (όπως είπε αργότερα) ότι ίσως να μην μπορεί να φτάσει στην κορυφή. Εκανε τις απαραίτητες κινήσεις και δικαιώθηκε.

Το δεύτερο παράδειγμα πρέπει να είναι ο «οδηγός» της Σάκκαρη για την αγωνιστική αναγέννησή της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Ευθυμιάδης
Κώστας Ευθυμιάδης

Ο Κώστας Ευθυμιάδης άρχισε να λατρεύει τα σπορ χάρη στην… Βούλα Πατουλίδου. Πέρα από το ποδόσφαιρο και λίγο μπάσκετ, αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκ τότε λάτρεψε τον στίβο. Στην πορεία λάτρεψε και όλα τα υπόλοιπα ατομικά σπορ και ο δρόμος τον έφερε στην αθλητική δημοσιογραφία. Εχει δουλέψει σε εφημερίδες και ραδιόφωνο και τώρα μέσω του Gazzetta μεταφέρει όλες τις εξελίξεις στα ολυμπιακά αθλήματα.