Τένις: Εξι «καυτά» ερωτήματα για το 2024 στην ATP

Κώστας Ευθυμιάδης
Τένις: Εξι «καυτά» ερωτήματα για το 2024 στην ATP
Η μάχη της κορυφής, η επιστροφή και το φινάλε (;) του Ναδάλ, αλλά και το νέο «αίμα» θα μας απασχολήσουν το 2024 στο Tour της ATP.

Μετά από μία συναρπαστική, αλλά και δραματική (ελέω τραυματισμών) στο ανδρικό τένις, το 2024 αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μπαίνουν στην εξίσωση, οι ελίτ αθλητές της ATP έχουν προσθέσει έναν ακόμη αγώνα-στόχο στο καλεντάρι τους, σε μια χρονιά όπου για αρκετούς μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για το αν θα κάνουν το μεγάλο βήμα προς τα πάνω.

Ας δούμε λοιπόν έξι βασικά ερωτήματα για τη νέα χρονιά που ξεκινά στο τένις.

1. Πού θα σταματήσει ο Τζόκοβιτς και αν μπορεί να τον περάσει (ξανά) ο Αλκαράθ

O Νόβακ Τζόκοβιτς δείχνει τον πάγκο του

Παίζοντας λιγότερα τουρνουά, ο Τζόκοβιτς και τους περισσότερους τίτλους πήρε και τα περισσότερα χρηματικά έπαθλα, για να επιστρέψει στο Νο1. Πλέον παίζει για τους τίτλους και τα ρεκόρ όπως έχει πει και ο ίδιος. Πέρα από το Νο1, ο Νόλε θα προσπαθήσει για άλλη μία -τελευταία- φορά να διεκδικήσει το χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να επεκτίνει τους τίτλους του σε grand slam. Ενας στόχος ακόμη είναι να σπάσει την 100αρα σε τίτλους και θέλει δύο για να το κάνει αυτό. Μόνο ο Τζίμι Κόνορς (109) και ο Ρότζερ Φέντερερ (103) έχουν παραπάνω, με τον Σέρβο να μπορεί να φτάσει τον Φέντερερ μέσα στη χρονιά ή και να τον ξεπεράσει, βάζοντας μετά πλώρη για τους…110 μέσα στο 2025.

Το ζήτημα είναι πόσο θα του το… επιτρέψει ο Αλκαράθ. Ο Ισπανός τενίστας, πιο «σοφός» από τα λάθη του, αλλά και με αρκετά μικροπροβλήματα τραυματισμών, είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Σέρβο. Ο Καρλίτος είναι η διάδοχη κατάσταση της Big3 μαζί με τον Σίνερ και το 2023 έδωσε λίγα, αλλά… επικά παιχνίδια με τον Τζόκοβιτς και η μάχη για το Νο1 θα είναι έντονη όλη την χρονιά.


2. Ο Ναδάλ επιστρέφει. Θα αντέξει ή θα αποχωρήσει;

O Ναδάλ με κοστούμι και ρακέτα

Μετά από ένα χρόνο, ο Ραφαέλ Ναδάλ επιστρέφει στα court και οι εικόνες που έχουμε δει από την προετοιμασία του είναι ενθαρρυντικές. Πιθανότατα δεν θα δούμε τον Ναδάλ που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αν αντέξει το κορμί του, σίγουρα θα είναι ανταγωνιστικός. Μαζί με την επιστροφή του βέβαια, έρχεται ξανά και το ερώτημα αν θα σταματήσει το 2024, κάτι που θα εξαρτηθεί πλήρως από την υγεία του. Αν προκύψει νέο -χρονοβόρο- πρόβλημα, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως θα αφήσει τον χώρο του τένις.


3. Θα μπουν σφήνα στην πρώτη δυάδα Σίνερ και Μεντβέντεφ;

Σίνερ και Μεντβεντεφ ανοίγουν σαμπάνιες

Για τον Μεντβέντεφ είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για τους Τζόκοβιτς και Αλκαράθ. Ειδικός στα… mind games, ο Ρώσος έχει υπάρξει Νο1 μέσα στο 2023, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει με… τίτλο στην Μελβούρνη.
Από την άλλη, ο Σίνερ επιστρέφει με… φόρα από ένα εντυπωσιακό φίνις στην σεζόν που πέρασε και φιλοδοξεί να κάνει το βήμα παραπάνω και με την συμμετοχή σε έναν τελικό grand slam.


4. Θα κάνουν το βήμα παραπάνω όσοι ακολουθούν τους Top4;

O Τσιτσιπάς αποχωρεί με τις τσάντες του

Στο ίδιο… καζάνι «βράζουν» Τσιτσιπάς, Φριτζ, Ρουντ, Ρούνε, Ζβέρεφ, Τιάφο, Ρούμπλεφ και Αλιασίμ. Ολοι τους έχουν δώσει προ πολλού τα διαπιστευτήριά τους, αλλά φέτος δείχνουν πως είναι ένα βήμα πίσω από την πρώτη 4αδα. Ενα μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι αν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν τους Νόλε, Καρλίτος, Σίνερ και Μεντβέντεφ, κυρίως στα grand slam όπου είναι και το μεγάλο ζήτημα. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν φτάσει σε τελικό, όμως δεν κατάφεραν να τον κατακτήσουν και για να ανέβουν επίπεδο (και στην κατάταξη), πρέπει φέτος να κάνουν την υπέρβαση πριν… ξεφύγουν οι πρώτοι τέσσερις.


5. Το νέο «αίμα» θα κάνει φέτος το βήμα παραπάνω;

Ο Μπεν Σέλτον με τρόπαιο

Οι Μπεν Σέλτον και Αρθουρ Φιλς (κυρίως) και σε δεύτερο χρόνο ο Τ. Ντρέιπερ, έχουν δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες μετά την σεζόν που είχαν το 2023. Με την… φόρα που έχουν πάρει, αναμένεται να τους δούμε άκρως ανταγωνιστικούς στο πρώτο μισό της σεζόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Σέλτον είναι πιο έτοιμος να κάνει την υπέρβαση μέσα στο 2024 και να διεκδικήσει έναν μεγάλο τίτλο, κάτι στο οποίο μπορεί να τον βοηθήσει και το σερβίς του.


6. Θα αντέξει από τους συνεχείς τραυματισμούς ο Μπερετίνι;

Ο Ματέο Μπερετίνι

Ο Ματέο Μπερετίνι όλο το 2023 ταλαιπωρήθηκε υπερβολικά από τους συνεχείς τραυματισμούς και το 2024 ξεκινά με τον Ιταλό να κάθεται στον «πάγκο» αφού δεν θα είναι έτοιμος στο Μπρισμπέϊν. Σενάρια τον αφήνουν και εκτός Australian Open όπου ακόμη κι αν αγωνιστεί, δεν θα είναι 100% έτοιμος. Εχει να παίξει από το US Open και τα συνεχή προβλήματα δημιουργούν ερωτηματικά αν θα καταφέρει να σώσει την καριέρα του εντός του 2024, όπως έκανε πέρυσι ο Ζβέρεφ, ή αν θα έχει την τύχη άλλων τενιστών που επέστρεψαν μεν, αλλά ποτέ στην ίδια κατάσταση που ήταν, όταν κατακτούσαν τίτλους.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα