Ο Πάτρικ Μουράτογλου εξηγεί γιατί το backhand του Τσιτσιπά είναι… ονειρικό (vid)

Ο Πάτρικ Μουράτογλου εξηγεί γιατί το backhand του Τσιτσιπά είναι… ονειρικό (vid)
Σε ένα βίντεο ο Πάτρικ Μουράτογλου αναλύει το backhand του Στέφανου Τσιτσιπά και εξηγεί γιατί θεωρεί πως είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τένις.

Το backhand του Στέφανου Τσιτσιπά είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο του στο παιχνίδι του.

Λίγοι έχουν τα χτυπήματα του Ελληνα άσου που -ίσως ακούγεται υπερβολικό για πολλούς αλλά δεν είναι- έχει εξελίξει το backhand του τεράστιου Ρότζερ Φέντερερ. Και ο προπονητής του, Πάτρικ Μουράτογλου, σε ένα βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στα σόσιαλ, εξηγεί γιατί πιστεύει πως το backhand του Στέφανου είναι… ονειρικό.


Κάνει μία λεπτομερή ανάλυση όλης της κίνησης του Τσιτσιπά στο χτύπημα αυτό, εξηγώντας και τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, όπως η αντίληψη που έχει το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης για το πως πρέπει να χειριστεί ένα τέτοιο χτύπημα.

Η ανάλυση του Μουράτογλου

«Το backhand του Στέφανου είναι ένα ονειρικό χτύπημα. Θα σας βοηθήσω να καταλάβετε την κίνησή του και θα τονίσω αυτά τα στοιχεία που το κάνουν πολύ ιδιαίτερο. Στην αρχή τοποθετεί σε θέση το αριστερό του πόδι και μετά βάζει μπροστά το δεξί πατώντας πολύ δυνατά. Προετοιμάζει το χέρι του και μετά το τεντώνει γεγονός που δίνει επιπλέον ταχύτητα στο χτύπημα.

Αυτό το κάνει με το να τραβάει πίσω την ρακέτα του με το αριστερό του χέρι. Πρώτα προς τα πίσω, μετά προς τα πάνω και μετά μπροστά στο στήθος του. Αν προσέξεις κανείς, ο Στέφανος μετακινεί φυσικά τους ώμους του προς τα πίσω, γιατί το μάτι με το οποίο εστιάζει στο μπαλάκι είναι το δεξί. Αφού το κάνει αυτό και χτυπήσει το μπαλάκι, το μάτι του είναι στο σημείο που έκανε την επαφή με αυτό και αυτό του επιτρέπει να μείνει σταθερός και ακριβής (στα χτυπήματά του). Βλέπουμε καθαρά τον ρόλο που παίζει το χέρι στο να δημιουργήσει στροφές στο μπαλάκι.

Η κεφαλή της ρακέτας στην σύγκρουση είναι κάθετη προς το έδαφος και μετά έχει ανοδική κατεύθυνση για να βρει το μπαλάκι ώστε να δημιουργήσει τις στροφές που χρειάζεται.

Αν θέλει κάποιος να έχει backhand σαν του Στέφανου, πρέπει να προσέξει τα εξής:

Πρώτον: Να έχει μία γερή βάση (στα πόδια και το σώμα).

Δεύτερον: Τραβήξτε την ρακέτα πίσω προετοιμάζοντας το χτύπημα και κρατήστε λυγισμένο το χέρι σας. Τότε τεντώστε και χτυπήστε. Οταν χτυπήσετε το μπαλάκι, κρατήστε το μάτι σας στο σημείο της επαφής και στο τέλος χρησιμοποιείστε τον καρπό σας στην λαβή της ρακέτας για να δημιουργήσετε τις στροφές στο μπαλάκι».

 

Τελευταία Νέα