Λίβερπουλ Top-10: Από τον Σισέ στον Ζότα, οι στράικερ που συστήθηκαν στα… Κόκκινα (vids)

Λίβερπουλ Top-10: Από τον Σισέ στον Ζότα, οι στράικερ που συστήθηκαν στα… Κόκκινα (vids)
Ο Ντιόγκο Ζότα ξεκίνησε φουριόζος τη θητεία του στη Λίβερπουλ με 7 γκολ σε 10 ματς και το G-Weekend παρουσιάζει τους Top-10 στράικερ των Reds που «άστραψαν» με το… καλησπέρα από τη μεταγραφή τους στο «Άνφιλντ».

Ο Ντιόγκο Ζότα ξεκίνησε φουριόζος τη θητεία του στη Λίβερπουλ με 7 γκολ σε 10 ματς και το G-Weekend παρουσιάζει τους Top-10 στράικερ των Reds που «άστραψαν» με το… καλησπέρα από τη μεταγραφή τους στο «Άνφιλντ».

Η χημεία τους, ασύγκριτη. Η συνεισφορά τους, αδιάκοπη. Εδώ και τρεις σεζόν, η τριπλέτα Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο έχει χαρίσει τόσα πολλά, συμβάλλοντας στην επιστροφή της Λίβερπουλ στη δόξα. Φανταζόταν, επομένως, κανείς, ότι θα υπήρχε κάποιος επιθετικός ικανός να πάρει μεταγραφή στους πρωταθλητές Αγγλίας και να μπει σφήνα στην ιεραρχία της επίθεσης, από τα πρώτα του 10 ματς; Μάλλον όχι.

Ακόμη και οι πιο ασυγκράτητα αισιόδοξοι φίλαθλοι για την περίπτωση του Ντιόγκο Ζότα, δύσκολα μπορούσαν να δουν στον ορίζοντα τέτοιο «μπάσιμο». Για αυτό, ο Πορτογάλος πήρε από νωρίς το… όπλο του, με σκοπό να εκπλήξει άπαντες και πριν καλά-καλά περάσει το πρώτο δίμηνο της σεζόν, να θεωρείται η καλύτερη μεταγραφή της χρονιάς στο κλαμπ και προσεχώς… βασικός (Μπόμπι, πρόσεχε).

Ο Πορτογάλος στράικερ αποδεικνύει πως γεννήθηκε έτοιμος για την πρόκληση στους Reds του Γιούργκεν Κλοπ, σκοράρει κατά ριπάς στο ξεκίνημα της σεζόν, είτε ως βασικός είτε ερχόμενος από τον πάγκο και έχει δώσει την απαραίτητη φρεσκάδα όποτε βλέπει η ομάδα του να στερεύει. Με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει μέσα στα πρώτα του 10 παιχνίδια, να σφραγίσει τη 2η καλύτερη εκκίνηση νεοφερμένου ή πρωτάρη ποδοσφαιριστή με τη φανέλα των Κόκκινων.

Ποια μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ιστορίας τους, όμως, προσπέρασε και με πόση διαφορά; Ποιοι έτεροι σκόρερ της Κόκκινης πλευράς του Μέρσεϊσάιντ συμπεριλαμβάνονται στους 10 που ξεκίνησαν πιο φουριόζοι από όποιον άλλον πέρασε από το «Άνφιλντ»; Το G-Weekend Journal τους μάζεψε στο παρακάτω countdown κι εσείς δεν έχετε παρά να «ξεφυλλίσετε» τη λίστα προς την κορυφή.

Τζιμπρίλ Σισέ (3 γκολ σε 10 ματς)

Τζιμπρίλ Σισέ (3 γκολ σε 10 ματς)

Λουίς Σουάρες (3 γκολ σε 10 ματς)

Λουίς Σουάρες (3 γκολ σε 10 ματς)

Μίλαν Μπάρος (4 γκολ σε 10 ματς)

Μίλαν Μπάρος (4 γκολ σε 10 ματς)

Σαντιό Μανέ (4 γκολ σε 10 ματς)

Σαντιό Μανέ (4 γκολ σε 10 ματς)

Μάικλ Όουεν (4 γκολ σε 10 ματς)

Μάικλ Όουεν (4 γκολ σε 10 ματς)

Ντάνιελ Στάριτζ (5 γκολ σε 10 ματς)

Ντάνιελ Στάριτζ (5 γκολ σε 10 ματς)

Φερνάντο Τόρες (6 γκολ σε 10 ματς)

Φερνάντο Τόρες (6 γκολ σε 10 ματς)

Μο Σαλάχ (6 γκολ σε 10 ματς)

Μο Σαλάχ (6 γκολ σε 10 ματς)

Ντιόγκο Ζότα (7 γκολ σε 10 ματς)

Ντιόγκο Ζότα (7 γκολ σε 10 ματς)

Ρόμπι Φάουλερ (10 γκολ σε 10 ματς)

Ρόμπι Φάουλερ (10 γκολ σε 10 ματς)

Πολύ πριν τον συνηθίσουμε στα μέρη μας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Τζιμπρίλ Σισέ είχε φροντίσει να συστηθεί με δυνατή «χειραψία» στο κοινό του «Άνφιλντ». Γκολ υπ’ αριθμόν 1 στο ντεμπούτο του στην Premier League κόντρα στην Τότεναμ, γκολ υπ’ αριθμόν 2 στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League, εντός έδρας με τη Μονακό τον Σεπτέμβριο του 2004 (στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό) κι άλλο ένα γκολ στις επόμενες επτά αναμετρήσεις έγραψε το κοντέρ για τον παλαίμαχο Γάλλο στράικερ, ο οποίος άφησε εξαιρετικά δείγματα προτού σπάσει το πόδι του αργότερα τον ίδιο χρόνο και χάσει μεγάλο μέρος της παρθενικής του σεζόν στους Reds.

Έχοντας αποκτηθεί τον Ιανουάριο του 2011 από τον Άγιαξ, ο Ουρουγουανός ήταν σχετικά «αθόρυβος» για το υπόλοιπο της σεζόν συγκριτικά με τις τρεις γεμάτες χρονιές που θα ακολουθούσαν, με το πέρας των οποίων θα βρισκόταν στην 8η θέση των πιο παραγωγικών σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ (82 γκολ). Παρά το γεγονός ότι άνοιξε λογαριασμό στο ολιγόλεπτο ντεμπούτο του (27’) κόντρα στη Στόουκ, ο 22χρονος τότε στράικερ περιορίστηκε σε 2 ακόμη τέρματα στα 9 ματς που ακολούθησαν, φυλώντας τα καλύτερα για την εξαιρετική του συνέχεια.

Βγάζοντας στην άκρη τη μία και μοναδική συμμετοχή του ως αλλαγή στη σεζόν 2001/02, σε ένα αδιάφορο 0-0 με τη Μπαρτσελόνα, ο Τσέχος φορ κατάφερε να βρει δίχτυα τέσσερις φορές μέσα σε 11 ημέρες στην αρχή της περιόδου 2002/03. Έκανε το «μπαμ» στο ντεμπούτο του στην με 2 γκολ κόντρα στη Μπόλτον, σκόραρε κι απέναντι σε Γουέστ Μπρομ και Βασιλεία και ξεκίνησε εντυπωσιακά την πρώτη του γεμάτη σεζόν στο «Άνφιλντ».

Θεωρείται μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, μεταγραφές του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ κι ως τέτοια ξεκίνησε αμέσως την πορεία του στα Κόκκινα ο Σενεγαλέζος επιθετικός. Σκόραρε στο ντεμπούτο του, με φανταστική κούρσα και τελείωμα στο συναρπατσικό 4-3 με το οποίο οι Reds νίκησαν την Άρσεναλ στο «Emirates», πέτυχε άλλα πέντε γκολ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016 και τη 10η συμμετοχή του, ενώ ήταν συνεπής και στο υπόλοιπο της παρθενικής του σεζόν, ολοκληρώνοντας με απολογισμό 13 τερμάτων σε 27 αγώνες.

Τέταρτος σκόρερ στην ιστορία μιας ομάδας όπως η Λίβερπουλ δύσκολα γίνεσαι, αν δεν έχεις κάνει δυναμική εκκίνηση. Κι ο Μάικλ Όουεν έπραξε ακριβώς έτσι, όταν έλαβε το βάπτισμα του πυρός στα 18 του χρόνια και τρέλανε την κόκκινη μεριά του Μέρσεϊσαϊντ κι όλο το Νησί. Ο εμβληματικός, αιώνιος «πιτσιρικάς» στα μάτια των φίλων της Λίβερπουλ, σκόραρε στο ντεμπούτο του στην Premier League τον Μάιο του 1997 απέναντι στη Γουίμπλεντον και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, άνοιξε λογαριασμό και στην παρθενική του ευρωπαϊκή συμμετοχή, στην ισοπαλία με 2-2 απέναντι στη Σέλτικ. Ακολούθησαν άλλα δύο γκολ μέχρι να φτάσει το ορόσημο των 10 ματς, όμως, ήταν αρκετά για να προϊδεάσουν που θα έφτανε ο Όουεν με τη φανέλα των Reds. Για την ακρίβεια, στα 158 γκολ σε 297 συμμετοχές.

Έκανε το ταξίδι Λονδίνο-Λίβερπουλ τον Ιανουάριο του 2013 φεύγοντας από την Τσέλσι και μέσα σε έναν μήνα είχε ήδη σκοράρει 5 φορές με τη νέα του ομάδα. Τόσο το ντεμπούτο του στο Κύπελλο κόντρα στη Μάνσφιλντ, όσο και η πρώτη του συμμετοχή στην Premier League στο ντέρμπι κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημαδεύτηκαν από δικό του γκολ, με τον 24χρονο τότε στράικερ να πραγματοποιεί «εκρηκτικό» ξεκίνημα, βρίσκοντας από νωρίς τον εαυτό του που… έψαχνε για όσο βρισκόταν στους Μπλε.

Η παρουσία του Φερνάντο Τόρες στο «Άνφιλντ» ήταν ονειρική στο διάστημα των πρώτων δύο σεζόν, με τον Ισπανό «killer» να σκοράρει έξι φορές μέσα σε τρία ματς: δύο πρωταθλήματος κόντρα σε Τσέλσι και Ντέρμπι (δις) κι ένα για το Κύπελλο στην έδρα της Ρέντινγκ, στο οποίο πέτυχε το παρθενικό του χατ-τρικ με τη φανέλα των Reds. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή για τον «Nino», ο οποίος τελείωσε τη σεζόν 2007/08 με 33 γκολ σε 46 ματς σε όλες τις διοργανώσεις (24 από αυτά στην Premier League), γράφοντας έναν από τους πιο ιδιαίτερους μύθους στο πάνθεον του κλαμπ.

Μαγική, ασυναγώνιστη, στα όρια του εξωφρενικού. Πώς αλλιώς να περιγράψει κάποιος την πρώτη σεζόν του Μο Σαλάχ με τη φανέλα της Λίβερπουλ; Ο Αιγύπτιος εξτρέμ δεν είχε αποδείξει ποτέ πριν στην καριέρα του ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τόσο σημαντικό «βιολί» της επίθεσης κι από τα πρώτα του ματς στο πρωτάθλημα «τρέλανε» κόσμο. Τέσσερα γκολ στα πρώτα του 6 ματς πρωταθλήματος, σκόρερ στα προκριματικά και στην πρεμιέρα του ομίλου του Champions League κι από τις πρώτες του 10 εμφανίσεις κέρδισε την «καρδιά» των φίλων της Λίβερπουλ, συνεχίζοντας ως σήμερα να «βομβαρδίζει» τις αντίπαλες εστίες, ξεπερνώντας τη φετινή σεζόν και τα 100 γκολ με τους Κόκκινους (103).

Από τη Γουλβς στη Λίβερπουλ με 30 εκατ. ευρώ. Από τον πάγκο στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, στην όλο και πιο συχνή χρησιμοποίησή του από τον Γιούργκεν Κλοπ. Κι από το πρώτο του γκολ στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα, στη 2η πιο παραγωγική εκκίνηση παίκτη με τη φανέλα της Λίβερπουλ τα τελευταία 27 χρόνια. Ο Ντιόγκο Ζότα εξελίσσεται σε «x-factor» της φετινής Λίβερπουλ και στην καλύτερή της μεταγραφή από το περασμένο παζάρι, έχοντας σκοράρει τρεις φορές στην Premier League και τέσσερις σε δύο ματς στο Champions League, με αποκορύφωμα το χατ-τρικ στον θρίαμβο επί της Αταλάντα. Ποιος ξέρει που θα σταματήσει στο τέλος της σεζόν.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1993, οι φαν της Λίβερπουλ αντίκρισαν για πρώτη φορά τον… Θεό με τα μάτια τους. Ο 18χρονος Ρόμπι Φάουλερ ντεμπούταρε με γκολ στο ματς του Λιγκ Καπ απέναντι στη Φούλαμ και στη ρεβάνς του «Άνφιλντ» άφησε… άλαλα τα πλήθη. Νίκη 5-0 για τους Reds, με πέντε προσωπικά τέρματα του Άγγλου στράικερ, ο οποίος ενδιάμεσα είχε πετύχει και χατ-τρικ στο πρωτάθλημα, χτίζοντας από τα πρώτα του βήματα το ρεκόρ των 183 γκολ που τον κρατάει ως και σήμερα στην 3η θέση των all-time σκόρερ του συλλόγου, πίσω από Στίβεν Τζέραρντ και Ίαν Ρας. Ασφαλώς και παραμένει το κορυφαίο ξεκίνημα από «πρωτάρη» στην ιστορία της Λίβερπουλ.