Οι παίκτες που έχουν παίξει σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Αντωνία Σπανού
Οι παίκτες που έχουν παίξει σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου βγάζει τα κόκκινα και φοράει τα πράσινα και πλέον ακολουθεί ένα μονοπάτι που δεν είναι άγνωστο, αλλά παραμένει δύσκολο. Το gazzetta θυμάται εκείνους που το... τόλμησαν.

Daily Predictor* με έπαθλο* €125.000 μετρητά* σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ακόμα ένα καλοκαίρι που οι δύο αιώνιοι στο μπάσκετ έρχονται... αντιμέτωποι σε μεταγραφές, με την φετινή τους... κόντρα να έχει αποτέλεσμα και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να κάνει μια αλλαγή που άργησε μερικά χρόνια.

Ήταν μερικά καλοκαίρια πριν όταν ο νεαρός τότε φόργουορντ επέλεξε να φορέσει τα κόκκινα αντί τα πράσινα και να παίξει για τον Ολυμπιακό. Οι ατυχίες που πέρασε στους «ερυθρόλευκους» ήταν αρκετές, οι τραυματισμοί ακόμα περισσότεροι και ποτέ δεν είχε την εξέλιξη που όλοι είχαν φανταστεί όταν είχε συστηθεί στο κοινό.

Το φετινό καλοκαίρι έμελλε να είναι κομβικό για εκείνον, επέλεξε να αφήσει τους φίλους του πίσω, αρνήθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού και έκανε αυτό που θεώρησε καλύτερο για εκείνον, με τον Παπαπέτρου να δέχεται την πρόταση του Παναθηναϊκό και να αλλάζει τελικά στρατόπεδο.

Αυτά που γράφτηκαν για ακόμα μια φορά είναι πολλά, αυτά που ακούστηκαν ακόμα περισσότερα και ο Παπαπέτρου δίνει συνέχεια σε μια... ανταλλαγή που έχει ξεκινήσει μερικά χρόνια και κορυφώθηκε με τον Βασίλη Σπανούλη, που είναι εκείνος που έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση στο φίλαθλο κοινό της Ελλάδας και ειδικά των δύο «αιώνιων».

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω το gazzetta.gr θυμάται εκείνους που πήραν αυτή την δύσκολη απόφαση, να αλλάξουν άμεσα φανέλα και να βγάλουν κόκκινα ή πράσινα και να βάλουν αντίστοιχα την φανέλα του αντιπάλους της και έζησαν μαζί της.

Χρήστος Ιορδανίδης

Διαδρομή: Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό

Σεζόν Αλλαγής: 1979

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: -

Τίτλοι με Ολυμπιακό: Κύπελλο Ελλάδας (1980)

Tο 1979 μετακινήθηκε στον Ολυμπιακό με «φωτογραφική» διάταξη στην Εγκύκλιο Μεταγραφών (όπως χαρακτηρίστηκε τότε) η οποία αποτέλεσε αφετηρία για τη μεταγραφή αθλητών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε άλλο σύλλογο, χωρίς τη συγκατάθεση του σωματείου τους.

Ένας από τους πρώτους που το τόλμησαν ήταν ο Χρήστος Ιορδανίδης, ο οποίος είχε περάσει 11 χρόνια στα πράσινα (1968 – 79) και εκείνο το καλοκαίρι πήρε την απόφαση λίγο πριν κλείσει την καριέρα του να μετακομίσει στον Ολυμπιακό και να παίξει εκεί για τρία χρόνια.

Γιώργος Σκροπολίθας

Διαδρομή: Από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό

Σεζόν Αλλαγής: 1983

Tίτλοι με Ολυμπιακό: -

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: Πρωτάθλημα Ελλάδας (1984), Κύπελλο (1986)

Ακόμα ένας... τολμηρός ήταν ο Γιώργος Σκροπολίθας που το 1980 φόρεσε για τρία χρόνια την φανέλα του Ολυμπιακού, μετά όμως πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό και να περάσει εκεί το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του κλείνοντας την κιόλας το 1992.

Ζάρκο Πάσπαλι

Διαδρομή: Από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό

Σεζόν Αλλαγής: 1994

Τίτλοι με Ολυμπιακό: 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1993, 1994), Κύπελλο Ελλάδας (1994)

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: -

Μία από τις μεταγραφές που έκανε αίσθηση στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ ήταν ο Ζάρκο Πάσπαλι. Ο Σέρβος δέθηκε όσο λίγοι με τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων», στην πορεία όμως το γυαλί έσπασε και δεν κόλλησε ποτέ ξανά.

Ο αγαπημένος Ζάρκο έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό για να κάνει τα συναισθήματα για εκείνον πιο περίεργα από ποτέ.

Αλεξάντερ Βολκόφ

Διαδρομή: Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό

Σεζόν Αλλαγής: 1994

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: -

Τίτλοι με Ολυμπιακό: Πρωτάθλημα Ελλάδας (1995)

Μια ευρωπαϊκή ομάδα για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το ΝΒΑ για να «κλέψει» παίκτη και στην ιστορία έχει περάσει ως η πρώτη και μοναδική μεταγραφή με χρήματα του... αιωνίου αντιπάλου.

Ο παίκτης είχε αποκτηθεί με πολύ κόπο από τον Παναθηναϊκό, αλλά μετά την αποτυχία της σεζόν 1993/94 έμεινε ελεύθερος, απογοητεύοντας άπαντες με την απόδοση του. Το βαρύ του συμβόλαιο δεν μπορούσε να σπάσει αν δεν αποζημιώνονταν. Ξαφνικά ο Ουκρανός έκανε μια συμφωνία με τους Νετς, οι οποίοι εμφανίστηκαν από το πουθενά, έκανα μια τρομερή πρόταση και έβγαλαν από την δύσκολη θέση τον Παναθηναϊκό.

Αποδείχτηκε ότι αυτό το συμβόλαιο ήταν εικονικό, ο Παναθηναϊκός τον αποζημίωσε και τον άφησε ελεύθερο. Ο Ολυμπιακός πήρε την εκδίκηση του για τον Πάσπαλι και δύο μέρες μετά ανακοίνωσε τον παίκτη, που ουσιαστικά είχε πληρωθεί από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ολυμπιακός επικοινωνιακά το πούλησε όσο καλύτερα μπορούσε, ο Παναθηναϊκός τόνιζε παντού ότι ο παίκτης δεν ήταν σε καλή κατάσταση και κάπως έτσι ένα από τα μεγαλύτερα σήριαλ μεταξύ των αιωνίων πέρασε στην ιστορία.

Τζόνι Ρότζερς

Διαδρομή: Από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό

Σεζόν Αλλαγής: 1999

Τίτλοι με Ολυμπιακό: -

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: 2 Euroleagues, 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1999, 2000)

Ο Τζόνι Ρότζερς βρίσκει και αυτός θέση στην λίστα αφού το 1997 φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ δύο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό στον οποίο και έμεινε μέχρι το 2002.

Νίκος Μπουντούρης

Διαδρομή: Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό

Σεζόν Αλλαγής: 2000

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: Δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1999, 2000), Εuroleague (2000)

Τίτλοι με Ολυμπιακό: Κύπελλο Ελλάδας (2002)

Ο Έλληνας γκαρντ το 1998 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και αγωνίστηκε με τα πράσινα για δύο χρόνια και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα ευρωπαϊκό. Το 2000 πήρε την απόφαση και κατηφόρισε στο «Λιμάνι» για να αγωνιστεί με τα ερυθρόλευκα. Εκεί έμεινε τρία χρόνια και πήρε ένα κύπελλο Ελλάδας, πριν συνεχίσει την καριέρα του στον Μακεδονικό.

Άντρια Ζίζιτς

Διαδρομή: Από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό

Σεζόν Αλλαγής: 2007

Τίτλοι με Ολυμπιακό: -

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: Πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας (2008)

Ο Άντρια Ζίζιτς ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού το 2005, έμεινε μέχρι το 2007 και το καλοκαίρι μεταπήδησε στους «πράσινους» με τους οποίους κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο την σεζόν 2007/08.

Βασίλης Σπανούλης

Διαδρομή: Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό

Σεζόν Αλλαγής: 2010

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: 1 Euroleague (2009), 4 Πρωταθλήματα (2006, 2008, 2009, 2010), 3 Κύπελλα (2006, 2008, 2009)

Τίτλοι με Ολυμπιακό: 2 Euroleagues (2012, 2013), 3 Πρωταθλήματα (2012, 2015, 2016), 1 Κύπελλο (2011)

Ήταν 11 Ιουλίου του 2010 όταν η ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και του Παναθηναϊκού, κατά συνέπεια, άλλαξαν. Ο Βασίλης Σπανούλης, ένας από τους απόλυτους πρωταγωνιστές για τους «πράσινους» αλλά και κορυφαίος στην Ευρώπη επιλέγει να αλλάξει φανέλα, να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να ανοίξει ένα νέο ολοκαίνουργιο κεφάλαιο το οποίο θα έχει πάνω την υπογραφή του.

«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο διεθνής γκαρντ θα είναι παίκτης της ομάδας μας για τα επόμενα τρία χρόνια».

Με μερικές λέξεις ανακοινώθηκε ο Σπανούλης και όλα είχαν αλλάξει. Οι μεν θα τον μισήσουν και δεν θα τον συγχωρήσουν ποτέ, οι δε θα τον δουν να κάνει «μαγικά» πράγματα και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης και μάλιστα με τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Πλέον έχουν περάσει 8 χρόνια, ο Kill Bill υπέγραψε για ένα ακόμα και η σχέση έγινε ζωής. Εκείνη η μέρα του Ιουλίου σημάδεψε και τους δύο αιώνιους με πολύ βαθύ τρόπο. Ο Σπανούλης ακολούθησε ένα μονοπάτι μοναδικό, άντεξε σε όλους τους κραδασμούς, βρέθηκε στην κορυφή και αυτά που μένουν πίσω είναι ξεχωριστά για τον καθένα. Οι επιτυχίες μιλούν από μόνες τους, τα λόγια χάνουν την αξία τους και η ιστορία έχει γράψει δεδομένα που ο καθένας μπορεί να αναλύσει όπως θέλει και να κρατήσει αυτά που θέλει.

Στράτος Περπέρογλου

Διαδρομή: Από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό

Σεζόν Αλλαγής: 2013

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: 2 Euroleagues (2009, 2011), 4 Πρωταθλήματα (2008, 2009, 2010, 2011), 3 Κύπελλα (2008, 2009, 2012)

Τίτλοι με Ολυμπιακό: 1 Euroleague (2013)

Μετά από τον Βασίλη Σπανούλη ένας Έλληνας και ένας ξένος ακολούθησαν αντίθετα μονοπάτια. Ο Στράτος Περπέρογλου το 2008 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και έμεινε εκεί μέχρι το 2012 κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 2 Euroleagues, όταν πήρε την απόφαση να πάει στον Ολυμπιακό. Εκεί έμεινε δύο χρόνια και κατάφερε και πήρε ακόμα ένα ευρωπαϊκό. Μετά την μεταγραφή του Σπανούλη όλα είχαν γίνει λίγο πιο... ήρεμα και τις αντιδράσεις συνέχισε να τις... τραβάει ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Ματ Λοτζέσκι

Διαδρομή: Από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό

Σεζόν αλλαγής: 2017

Τίτλοι με Ολυμπιακό: 2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2015, 2016)

Τίτλοι με Παναθηναϊκό: 1 Πρωτάθλημα (2018)

Ο Παναθηναϊκός, μετά από αρκετά χρόνια, κατάφερε και έκανε την ρελάνς, αφού έκανε δικό του τον μακροβιότερο ξένο στην ιστορία του Ολυμπιακού, τον Ματ Λοτζέσκι. Ο ΒελγοΑμερικανός βρέθηκε στο «Λιμάνι» το 2013 από την Οστάνδη και πέρασε πολλά στον Ολυμπιακό. Ήταν από τους ξένους που δέθηκαν με την ερυθρόλευκη εξέδρα, συνείσφερε αγωνιστικά, «ανάγκασε» τους Αεγγελόπουλους να του ανανεώσουν το συμβόλαιο πριν το τέλος του, κάτι που δεν συνήθιζαν και έφτιαξε μια καλή σχέση με τον Ολυμπιακό.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, οι Πειραιώτες δεν του έκαναν νέα πρόταση και ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την ευκαιρία να τον κάνει δικό του. Ο Λοτζέσκι πέρασε και την σεζόν αυτή αρκετά προβλήματα, αλλά στο τέλος έβαλε το λιθαράκι του για να φτάσουν οι «πράσινοι» σε ακόμα ένα πρωτάθλημα Ελλάδας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα