Ο Κώστας Φορτούνης στο μικροσκόπιο του gazzetta.gr

Ο Κώστας Φορτούνης στο μικροσκόπιο του gazzetta.gr

bet365

Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, ο Ολυμπιακός τον απογοήτευσε! Τώρα, μοιάζουν αμφότεροι να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Κώστα Φορτούνη.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2010 και οι περισσότεροι ακόμα ανυποψίαστοι. Όταν στο 68’ σηκώθηκε η ταμπέλα του τέταρτου διαιτητή και ένα… μικρό παιδάκι έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα επακολουθούσε. Κάποιοι άλλοι γνώριζαν κάτι παραπάνω. Ο Ζήσης Βρύζας, ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο Βαγγέλης Βλάχος ήξεραν ότι δεν έμπαινε, απλά, ένας ανήλικος μεσοεπιθετικός στο γήπεδο. Και κάποιοι άλλοι, σε μια ταβέρνα στην Καλαμπάκα, κρέμονταν από την τηλεόραση. Από εκείνο το απόγευμα στο ΟΑΚΑ μέχρι και σήμερα άλλαξαν πολλά, σχεδόν τα πάντα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τα… σαράντα κύματα που πέρασε ο Κώστας Φορτούνης!

Το… ασπρόμαυρο DNA!

Η πρώτη διαδρομή μας, εκείνη που οδήγησε τον Κώστα Φορτούνη από τα Τρίκαλα μέχρι την Τρίπολη ή μέχρι το ΟΑΚΑ, έχει για οδηγό τον Απόστολο Γκαραγκάνη. Τον άνθρωπο που είδε τον Κώστα Φουρτούνη σε ηλικία έξι ετών και ο οποίος όποτε καλείται να μιλήσει για τον 18χρονο ποδοσφαιριστή, φοβάται μην πέσει σε ατόπημα ή προβεί σε ιεροσυλία. «Γνωρίζω τον Κώστα από έξι χρονών όταν ήρθε στην Δήμητρα να ξεκινήσει ποδόσφαιρο. Πιστέψτε με, αυτό που είδατε προχθές ήταν το λιγότερο», είχε πει τότε, μια μέρα μετά το παρθενικό του γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα απέναντι στην ΑΕΚ στις 19 Σεπτεμβρίου του 2010. Θα ξετύλιγε, παράλληλα, το κουβάρι της ζωής του γεννημένου στις 16 Οκτωβρίου του 1992, ποδοσφαιριστή.

Ο πατέρας του, Σπύρος Φουρτούνης, έπαιζε ποδόσφαιρο με την Καλαμπάκα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κάπως έτσι πέρασε στο DNA των παιδιών του, το πάθος για την ασπρόμαυρη θεά. Εξάλλου, εκτός από τον Κώστα με το ποδόσφαιρο ασχολείται και ο μεγαλύτερος αδελφός του, όμως φαίνεται πως ο μικρός πήρε λίγο περισσότερο ταλέντο. Πήρε το χάρισμα. «Πρόκειται για ένα φανταστικό ταλέντο. Έχω δει άπειρα παιδιά σε μικρές ηλικίες, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί».

Στο χωριό του, στα Τρίκαλα, τα πράγματα κυλούσαν ομαλά. Ο Κώστας, χαϊδεμένο παιδί του Σπύρου και της μητέρας του Λίτσας, δεν είχε μυαλό για τίποτα άλλο. Αν τυχόν ο καιρός τον εμπόδιζε να παίξει στην αλάνα ή να προπονηθεί, καθόταν μόνος του σε μια αποθήκη και χτυπούσε την μπάλα τον τοίχο. Θα έκανε οτιδήποτε προκειμένου να έχει επαφή με τη στρογγυλή θεά. «Δεν υπήρχε ποτέ τίποτα άλλο στο μυαλό του. Μόνο ότι θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής», θυμάται ο πρώτος του προπονητής, με τον οποίο έχουν ακόμα καθημερινή επαφή και τον οποίο πρόσφατα ο Φορτούνης κατονόμασε ως τον πιο καθοριστικό άνθρωπο στην καριέρα του.

Το σχολείο έμοιαζε με αναγκαίο κακό, το οποίο κατάφερε να ολοκληρώσει πριν φύγει για το εξωτερικό. «Παρακολουθούσε απλά για να πάρει το χαρτί. Δεν ήταν καλός μαθητής, αφού δεν σκεφτόταν τίποτα άλλο εκτός απ’ το ποδόσφαιρο». Οι γονείς του, που άνοιξαν και έχουν μια ταβέρνα στην Καλαμπάκα, θα φρόντιζαν ώστε ο Κώστας να έχει ανοικτό το δρόμο της επιτυχίας. «Ήταν παιδί της μαμάς και του μπαμπά, αλλά με την καλή έννοια. Λιγάκι καλομαθημένο, αλλά όποτε του μιλούσες έσκυβε το κεφάλι και κοκκίνιζε. Δεν έχει πολλά χρόνια που ωρίμασε στο μυαλό. Μέχρι τα 15-16 του χρόνια ήταν παιδάκι!».

Το εφηβικό χαστούκι!

Ο Αστέρας Τρίπολης, ο ΠΑΟΚ ή και η Καβάλα που είχαν ενδιαφερθεί το καλοκαίρι του 2010, δεν ήταν οι πρώτες ομάδες Super League, που θα μάθαιναν για τον Κώστα Φουρτούνη. Ο Ολυμπιακός διατηρεί τα πρωτεία, έστω κι αν η εξέλιξη της ιστορίας δεν ήταν τόσο προς τιμήν του. Στα 13 του χρόνια, ο μικρός αποφάσισε να αρπάξει την ευκαιρία που παρουσιάστηκε μπροστά του από τα μαλλιά. «Πήγαμε σε ένα τουρνουά στο Ρέντη καλεσμένοι. Είχαμε κερδίσει τον Ολυμπιακό 5-1 και τότε είχαν ξεχωρίσει ο Νικλητσιώτης και ο Φουρτούνης. Μας ζήτησαν να τους πάρουν στην Αθήνα».

Ο πρώτος χρόνος στις ακαδημίες των ερυθρολεύκων θα είναι δύσκολος. Ο Κώστας γίνεται ένοικος Ρέντη και περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε προπονήσεις και σχολείο, μακριά από την οικογένειά του. Παράλληλα, δεν φαίνεται να ακολουθεί την πορεία που ονειρευόταν, αλλά μια φθίνουσα διαδρομή. «Του έκανε κακό το διάστημα που έμεινε εκεί. Γύρισε διαφορετικός, στάσιμος. Δεν τον πρόσεξαν καθόλου. Πώς να σας το πω; Αν ήταν 24 παιδιά στην ομάδα, ο Κώστας ήταν ο 25ος. Δεν τον έβαζαν ποτέ να παίξει».

Τη δεύτερη χρονιά προσπάθησαν να κάνουν τη ζωή του μικρού πιο εύκολη. Ο παππούς του κατέβηκε στην Αθήνα από το χωριό, προκειμένου να έχει έναν δικό του άνθρωπο κοντά. Νοίκιασαν σπίτι και ακολούθησε εκ νέου την ίδια ρουτίνα. Μάταια, όμως. Θα γυρνούσε πίσω απογοητευμένος από την εμπειρία της ομάδας που σύμφωνα με τον πατέρα του, έχει στην καρδιά του. Ο Σπύρος Φουρτούνης είχε διηγηθεί σε αθλητική εφημερίδα την ιστορία του γιου του, που παρά την απόρριψη «παραμένει κόκκινος», όπως έλεγε. Δεν έμελλε, όμως, ποτέ να γίνει και στη φανέλα. Όχι εκείνη την εποχή, τουλάχιστον.

Η άνοδος στο επαγγελματικό!

Στην πόλη του θα έβρισκε εκ νέου τον εαυτό του. Σύντομα θα ερχόταν και η πρώτη μεταγραφή, με τον ΑΟ Τρικάλων να εξασφαλίζει την υπογραφή του για τρία χρόνια. Αποδείχθηκαν… αχρείαστα! Οι εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, τα καλά λόγια του Γιώργου Βαζάκα, αλλά και η πίστη του Γιώργου Γεωργιάδη στο ταλέντο του (τον καλούσε ανελλιπώς στην Εθνική, ακόμα κι αν δεν έπαιζε στα Τρίκαλα), έφεραν την Super League στα πόδια του.

«Είναι ένας παίκτης που σε δύο χρόνια θα απασχολήσει όλη την Ελλάδα», έλεγε ο Βαζάκας όταν ήταν προπονητής των Τρικάλων και οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι δεν μίλησε κατόπιν εορτής. «Έχασε δύο μήνες. Εγώ τον πιστεύω. Περιμένω πως και πώς να μπει γιατί είναι ταλέντο. Δεν μπορείς να το αδικήσεις και να το φρενάρεις. Και νομίζω πως ήρθε η ώρα σιγά-σιγά η ώρα για να μπει μέσα. Είναι θέμα χρόνου». Το είπε και το έκανε. Με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο, ο Κώστας έπαιξε έξι παιχνίδια, όμως σε μια ομάδα που άλλαξε πέντε προπονητές σε μια σεζόν ήταν δύσκολο να σταθεροποιηθεί.

Δειλά-δειλά, άρχισαν να προκύπτουν δημοσιεύματα για ομάδες που ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Η Καβάλα, ο ΠΑΟΚ και τελευταίος στο χορό θα έμπαινε ο Αστέρας Τρίπολης, κατόπιν υπόδειξης του Χρήστου Τσιρίκα. Ο δικέφαλος του βορρά έμοιαζε πιο κοντά στην υπογραφή του, μετά από προσωπικές ενέργειες του Ζήση Βρύζα.

«Είχα συμφωνήσει προφορικά με τον ΠΑΟΚ, αλλά επέλεξα να πάω στον Αστέρα σκεπτόμενος ότι θα έχω περισσότερες ευκαιρίες. Υπάρχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες παίκτες κι έτσι θα μπορέσω να υλοποιήσω τους στόχους μου βήμα-βήμα», είχε πει το καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε η μεταγραφή στους Αρκάδες ο Κώστας Φουρτούνης, για τον οποίο έκαναν ένα σύντομο ταξιδάκι ο Γιώργος Μποροβήλος και ο Δημήτρης Μπάκος.

Η ιστορία λέει πως η προσωπική επαφή των παραγόντων της Τρίπολης με τον ίδιο και την οικογένειά του έπαιξαν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τα 40.000 ευρώ που πλήρωσαν για την… απελευθέρωσή του. Όπως και οι καλές προσωπικές σχέσεις του Μπάκου με τον πρόεδρο του ΑΟΤ Βαγγέλη Πλεξίδα. Με τον Αστέρα υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο. Αποδείχθηκε αχρείαστο!

Η αρχή και το... τέλος!

Σεπτέμβριος του 2010, μόλις 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος και ένα νέο πρόσωπο έμπαινε στη Super League. Τα πρώτα του τέσσερα λεπτά θα τα πάρει απέναντι στον ΠΑΟΚ στη συμβολική 9/11, που για εκείνον θα έχει διαφορετική σημασία απ’ ό,τι για τον υπόλοιπο κόσμο. Η δεύτερη συμμετοχή του θα έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ένα γκολ και πολλά εγκώμια. «Δεν ήταν τίποτα αυτό που έκανε προχθές. Οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να πάρει τη μπάλα, να προχωρήσει και να σουτάρει. Ο Κώστας μπορεί να ντριμπλάρει, να σκοράρει και να πασάρει με οποιονδήποτε τρόπο», θα πει πάλι ο Απόστολος Γκαραγκάνης και θα τολμήσει εκ νέου να ρισκάρει με τις προβλέψεις του.

«Οι επινοήσεις του, η φαντασία του, το ταλέντο του είναι σπάνιο. Είναι ένας παίκτης που σε ένα-δυο χρόνια θα έχει προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού. Μπορεί να σταθεί άνετα εκτός Ελλάδας». Στην πρώτη του χρονιά με τους... μεγάλους, ο Κώστας προτίμησε να παραμείνει λίγο παιδί. Ήταν ενθουσιασμένος μετά το ματς στο ΟΑΚΑ όχι για το γκολ που πέτυχε, αλλά γιατί αντάλλαξε φανέλα με το Νάτσο Σκόκο, παρακολουθούσε τον αγαπημένο του Κακά και άκουσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη να μιλάει με βεβαιότητα για το ερυθρόλευκο μέλλον του νεαρού μεσοεπιθετικού.

«Γνωρίζω και με τιμά τον ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Η προοπτική να συνεχίσω την καριέρα μου στην πρωταθλήτρια Ελλάδας, είναι ένα όνειρο. Γενικά, μου αρέσει όταν ακούω πως αρκετές ομάδες ενδιαφέρονται να με αποκτήσουν. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι βελτιώνομαι, ότι κάνω βήματα προόδου στην καριέρα μου», θα πει το καλοκαίρι του 2011 κι ενώ θα έχει, ήδη, απορριφθεί η προοπτική της Αταλάντα. Η βεβαιότητα των ερυθρολεύκων μάλλον τους βγήκε σε κακό, αφού η σφήνα της Καϊζερσλάουτερν αποδείχθηκε καταλυτική και ο Κώστας Φορτούνης θα υπέγραφε στις 22 Ιουνίου τετραετές συμβόλαιο στη γερμανική ομάδα. Μάλλον θα αποδειχθεί και αυτό αχρείαστο!

Έτοιμος για επιστροφή!

Το δρομολόγιο αυτή τη φορά διαφέρει. Ο Κώστας Φορτούνης στην πρώτη του σεζόν στη Bundesliga ήταν βασικός κι έπαιξε 28 ματς με την Καϊζερσλάουτερν, κάτι που έφερε και την κλήση του από τον Φερνάντο Σάντος. «Η κλήση στην Εθνική ανδρών ήταν για εμένα ένα όνειρο ζωής. Ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου από τότε που ήμουν μικρό παιδί και πάλευα για να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο», ανέφερε τα πρώτα λεπτά μετά το κάλεσμα του Πορτογάλου τεχνικού κι ενώ σαν μικρό παιδί είχε τρέξει να τηλεφωνήσει στους γονείς του μόλις το έμαθε. Με τη γαλανόλευκη, ξεχώρισε εξίσου γρήγορα όπως είχε κάνει και με τον Αστέρα. Έκανε ντεμπούτο στο φιλικό με το Βέλγιο στις 29 Φεβρουαρίου κι βρέθηκε σε ηλικία 20 ετών να παίζει στα τελικά του Euro, κάτι σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα.

Επιστρέφοντας στη Γερμανία, η Καϊζερσλάουτερν είχε υποβιβαστεί, εν αντιθέσει με το ρόλο του Κώστα Φορτούνη. Πέρασε μια ακόμα σεζόν ως βασικός, όμως δεν κατόρθωσε να ανέβει επίπεδο, έστω κι αν η κατηγορία ήταν μικρότερη. Η απογοήτευση να χαθεί η άνοδος σε έναν αγώνα μπαράζ, οι συνεχείς αλλαγές προπονητών και τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή, άρχισαν σιγά-σιγά να εγείρουν μνηστήρες από την Ελλάδα. Τον προηγούμενο Γενάρη το όνομά του ενεπλάκη σε σενάριο με τον ΠΑΟΚ, κάτι που ο ίδιος διέψευσε, αφού τόνιζε και τονίζει την επιθυμία του να μείνει στο εξωτερικό.

«Από τη στιγμή που πριν από δύο χρόνια αποφάσισα να φύγω για το εξωτερικό, μια επιστροφή θα ήταν μεγάλο λάθος και πισωγύρισμα στην καριέρα μου. Όχι, ούτε θέλω ούτε σκέφτομαι την επιστροφή. Θέλω να παίξω ποδόσφαιρο στο εξωτερικό για πολλά χρόνια ακόμη», δήλωνε στην ανατολή του 2014, όμως πέντε μήνες μετά ίσως η απόφασή του να έχει αλλάξει. Η Καϊζερσλάουτερν έχει ελάχιστες πιθανότητες να ανέβει, με μια αγωνιστική να απομένει στη Γερμανία, ο Φορτούνης έχει χάσει τη θέση του και ο Ολυμπιακός δείχνει έτοιμος να πληρώσει για το λάθος που έκανε πριν σχεδόν δέκα χρόνια! Οι εγκαταστάσεις στο Ρέντη τον περιμένουν…

 

Τελευταία Νέα