Σαν σήμερα: Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αγγλία! (pics)

Δημήτρης Ρούσσος
Σαν σήμερα: Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αγγλία! (pics)

bet365

Ο αγώνας μεταξύ της Άρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ήταν ο πρώτος που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στο Νησί, σαν σήμερα, στις 22 Ιανουαρίου 1927 και το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία των μεταδόσεων μέσα στα χρόνια!

Πριν 89 χρόνια τα δημοσιογραφικά θεωρεία του Χάιμπουρι είχαν μερικούς ξεχωριστούς επισκέπτες. Ήταν οι τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι του BBC radio, που θα επιχειρούσαν για πρώτη φορά τη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, προσφέροντας μια πρωτόγνωρη και γοητευτική εμπειρία στους ακροατές τους!

Ο αγώνας της πρώτης εθνικής κατηγορίας στο Νησί, που ονομαζόταν Division Οne, πριν γίνει First Division και καταλήξει ως Premier League, όπως την ξέρουμε σήμερα, ανάμεσα στην Άρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ήταν η πρώτη ευκαιρία των ποδοσφαιρόφιλων της Αγγλίας να συντονίσουν τα ραδιόφωνα τους στη συχνότητα του BBC Radio και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού. Το παιχνίδι έληξε 1-1 και ήταν η απαρχή μιας μακρόχρονης και επιτυχημένης πορείας του αθλητικού ραδιοφώνου στη χώρα.

Ήδη απ’ την Πρωτοχρονιά του 1927 το BBC κατάφερε να πάρει την έγκριση του Παλατιού και να γίνει δημόσιος Οργανισμός Ενημέρωσης. Συνοδευτικά «αποκτήθηκε» και το δικαίωμα να μεταδίδει τα σπουδαία αθλητικά γεγονότα της εποχής.

Αθλητής, ο πρώτος που μετέδωσε αγώνα!

Ο Χένρι Μπλάιθ Θόρνχιλ Γουέικλαμ, πρώην παίκτης του ράγκμπι, είχε την τιμή να είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που θα μετέδιδε αγώνα μέσω του νέου -για την εποχή- μέσου. Η μετάδοση προγραμματίστηκε την τελευταία στιγμή και η «ιδέα» του ραδιοφωνικού παραγωγού που το ανέλαβε, Λανς Σίβκινγκ, ήταν η εξής: το γήπεδο θα χωριζόταν σε 8 τετράγωνα, με το σχέδιο να δημοσιεύεται στις εφημερίδες της εποχής. Ο κάθε ακροατής θα μπορούσε να το χρησιμοποιεί για να καταλαβαίνει που αναφέρεται ο δημοσιογράφος και να προσανατολίζεται, αφού δεν θα είχε εικόνα του τι συνέβαινε. Εκεί μάλιστα εντοπίζονται οι «ρίζες» της έκφρασης «Back To Square One»!

Στην αυτοβιογραφία του, ο Γουέικλαμ περιγράφει πως τον προσέγγισε το BBC: «Ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, ενώ δούλευα, χτύπησε το τηλέφωνο. Μια άγνωστη φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής με ρώτησε αν ήμουν αυτός που έπαιζε ράγκμπι για τους Χάρλκουινς κι απάντησα θετικά. Τότε ο άγνωστος μου ανέφερε πως είναι στέλεχος του BBC και πως ήθελε να με συναντήσει άμεσα από κοντά».

Αποθέωση και εντυπώσεις

Όπως αποδείχθηκε, η επιλογή του Σίβκινγκ ήταν «διάνα». Ο Γουέικλαμ ανταποκρίθηκε άριστα στην απρόσμενη πρόκληση και, όπως περιγράφουν οι μαρτυρίες της εποχής, «ήταν άνετος στο να μιλάει με ευφράδεια, είχε αντίληψη του σπορ λόγω του ότι υπήρξε αθλητής και τη συνείδηση να αποφύγει δημοσιογραφικά στερεότυπα και κλισέ»!

Σήμερα δεν σώζονται αρχεία απ’ την πρώτη αυτή μετάδοση, όμως έχουν βρεθεί αναφορές στα τέλη της δεκαετίας του 1930 για τα «τετράγωνα» που είχε σκεφτεί ο Σίβκινγκ.

Ο ανταποκριτής των «Times» του Λονδίνου σχολίασε την περιγραφή του Γουέικλαμ ως «ζωηρή και εντυπωσιακή», ενώ ο ίδιος σχολίασε την ώρα της μετάδοσης πως «αυτός ο τρόπος περιγραφής αγώνων ήρθε για να μείνει»!

Μέχρι το τέλος του 1927 πολλά άλλα αθλήματα «μιμήθηκαν» το ποδόσφαιρο και μεταδόθηκαν με τη σειρά τους επίσης για πρώτη φορά ραδιοφωνικά, όπως ο αγώνας κωπηλασίας, ο εθνικός αγώνας ιππασίας Grand National τον Μάρτιο, ο τελικός του FA Cup τον Απρίλιο και ο αγώνας μεταξύ Ντέρμπι και Γουίμπλεντον, ξανά απ’ τον Γουέικλαμ, τον Ιούνιο.

Σχεδόν 89 χρόνια μετά, το BBC Radio έχει περάσει σε ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ υψηλό επίπεδο, καλύπτωντας ειδησεογραφικά τη μετάδοση πολύ περισσότερων γεγονότων και περίπου 350 ποδοσφαιρικών αγώνων κάθε χρόνο!

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα