Σπερς: Η ομαδάρα που… ξεφτύλισε τη λέξη «συνέπεια»! (pics & vids)

Σπερς: Η ομαδάρα που… ξεφτύλισε τη λέξη «συνέπεια»! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Σπερς: Η ομαδάρα που… ξεφτύλισε τη λέξη «συνέπεια»! (pics & vids)

bet365

Οι Σπερς έμειναν εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά από 22 σεζόν και το gazzetta.gr γράφει για την ομάδα του Πόποβιτς που έγινε συνώνυμη με τη συνέπεια και μας χάρισε σπουδαίες στιγμές και όμορφο μπάσκετ.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι και οι Σπερς έφτασε η ώρα να ξεκουραστούν νωρίτερα για μια σεζόν μετά από πάρα πολλά χρόνια. Το Σαν Αντόνιο δεν συνεχίζει στη… φούσκα του Ορλάντο και τα playoffs, με την ομάδα του Πόποβιτς να μένει εκτός postseason μετά από 22 χρόνια.

Το gazzetta.gr στέκεται στην ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς που έζησε πολύ έντονα την συνεπέσταση παρουσία της στην postseason με τίτλους, αξέχαστα ματς και μια απίθανη πάρασταση-ωδή στο μπάσκετ στους τελικούς του 2014 κόντρα στους Χιτ.

Έγραψαν ιστορία παρά τον αποκλεισμό

Οι σπουδαίοι Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς έζησαν σπουδαίες στιγμές τα 22 τελευταία χρόνια. Έδωσαν ονειρικές μάχες στα playoffs, κατέκτησαν τίτλους με τεράστιες προσωπικότητες (Ντάνκαν, Ρόμπινσον, Πάρκερ, Τζινόμπιλι, Λέοναρντ) και είχαν μια σχέση αγάπης με την postseason.

Στη... φούσκα πάλεψαν για το όνειρο, αλλά τελικά έμειναν εκτός του play in tournament και κατ'επέκταση εκτός playoffs για πρώτη φορά μετά από 22 σερί σεζόν.

Παρόλα αυτά, αυτό το σερί είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της λίγκας. Από το 1998 μέχρι το 2019 είχαν κλειδωμένη την παρουσία τους στη μεγάλη σκηνή των playoffs. Το ίδιο έχουν και οι Σίξερς.

Η αποθέωση του μπάσκετ στους τελικούς του 2014

Το χαρακτηριστικό των Σπερς ήταν και είναι η απίστευτη κυκλοφορία μπάλας. Πραγματικά η πορτοκαλί θεά με τα σπυράκια στα χέρια των Τεξανών άλλαζε με αστραπιαία ταχύτητα. Χανόταν το… τόπι που λέμε και καταλήγει πάντα στον παίκτη που θα έχει την ευκολότερη δουλειά για να την βάλει στο καλάθι. Τρανό παράδειγμα αυτού, ήταν ο… μαγικός τρόπος που… διέλυσαν τους Χιτ στους τελικούς του 2014. Απλά καθόσουν και χάζευες την… αρμάδα του Πόποβιτς να το πηγαίνει σε… άλλο επίπεδο. Ήταν μια ομάδα βγαλμένη από playstation που… καθάρισε την Big-Three των Χιτ (ΛεΜπρόν, Ουέιντ και Μπος), στερώντας της ένα φοβερό three-peat. Όμως ο Λέοναρντ, ο Ντάνκαν, ο Πάρκερ και ο Τζινόμπιλι είχαν άλλη άποψη.

Η τρίαδα-όνειρο

Ελάχιστοι περίμεναν πως η συνεργασία του Ντάνκαν (είχε πάρει ήδη ένα πρωτάθλημα με την ομάδα) με τους Πάρκερ και Τζινόμπιλι θα ήταν τόσο επιτυχημένη. Ο Γάλλος ήταν Νο.28 στο draft του 2001, ενώ ο Αργεντινός No.57 στο draft του 1999, αλλά έπαιξε για πρώτη φορά στη λίγκα το 2002.

O Tιμ πάτησε στην κορυφή του ΝΒΑ το 1999 παρέα με τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον, χαρίζοντας στο Σαν Αντόνιο το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο Big Fundamental χρειάστηκε να περιμένει το φοβερό δίδυμο στα γκαρντ για να φορέσει και πάλι δαχτυλίδι. Ο Πάρκερ ήρθε το 2001, ενώ ο Μανού έγινε κάτοικος Σαν Αντόνιο έναν χρόνο αργότερα. Στην πρώτη σεζόν που οι 3 αυτοί φοβεροί τύποι έπαιξαν μαζί, κατάφεραν να σηκώσουν το πρωτάθλημα.

Η συνέχεια ήταν ονειρική, αφού πήραν και τους τίτλους το 2005, 2007 και του 2014 (τότε που βγήκε μπροστά ο Λέοναρντ και πήρε το βραβείο του MVP). Στα... χέρια του Πόποβιτς μεγαλούργησαν και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Μια ονειρική τρίαδα, όπου συνεργαζόταν αρμονικά πάνω στο παρκέ και σεβόταν απόλυτα ο ένας τη δουλειά του άλλου. Μια σχέση διαφορετική από τις άλλες. Ήταν φιλαράκια που οι σχέσεις τους ξεπερνούσε τις 4 γραμμές του γηπέδου. Και για αυτό πέτυχαν.

Γιατί όπως είπε και ο Πάρκερ στην ομιλία του όταν αποσύρθηκε η φανέλα του από τους Σπερς: «Η φιλία μας είναι αυτό που μετράει. Σας αγαπάω και θα είμαστε για πάντα μαζί»

Η φοβερή τριάδα του Σαν Αντόνιο πανηγύρισε παρέα μαζί 4 πρωταθλήματα και κατάφεραν να κάνουν 50+ νίκες σε κάθε σεζόν. Είχαν 60% ποσοστό νικών κάθε χρονιά και εξυπακούεται πως έμπαιναν πάντα στα playoffs. Mια ξεχωριστή big-three που θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

Ο… δάσκαλος Πόποβιτς

Χωρίς την καθοδήγηση του τεράστιου Πόποβιτς αυτή η ομάδα δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Δεν θα μπορούσε να παίξει αυτό το χάρμα ιδέσθαι που παρουσίασε όταν ήταν στα καλά της. Η απίθανη κυκλοφορία μπάλας, η έξτρα πάσα, η ομαδικότητα, η ταχύτητα με την οποία άλλαζαν τη μπάλα στην επίθεση οι παίκτες του. Ο Pop άφησε και συνεχίζει να αφήνει παρακαταθήκη στο Σαν Αντόνιο, βάζοντας τις σωστές βάσει όλα αυτά τα χρόνια για να είναι συνεπώς η ομάδα και να μεγαλουργεί.

Δημιούργησε τεράστιους παίκτες όπως ο Ντάνκαν, ο Ρόμπινσον, ο Πάρκερ, ο Λέοναρντ, ο Τζινόμπιλι, μα ταυτόχρονα ταπεινούς ανθρώπους που πάντα ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν για το καλός της ομάδας. Ήταν ο... μαέστρος, ο άνθρωπος που διεύθυνε αυτήν την υπέροχη ομάδα που για χρόνια πρωταγωνίστησε στη λίγκα. Ο μαέστρος μια καλοκουρδισμένης ορχήστρας. Ήξερε τον τρόπο να παίρνει σε κάθε ματς το 100% από τους ηγέτες του, ήξερε πως θα τους εμπνεύσει. Γνώριζε πως θα τους ετοιμάσει για τα μεγάλα παιχνίδια, εκείνα που ξεχωρίζουν τους άντρες από τα παιδιά.

Οι λέξεις αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση χαρακτήρισαν τις σχέσεις του Pop με τους σπουδαίες παίκτες του. Ο Πόποβιτς είναι ξεκάθαρα το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του Σαν Αντόνιο. Χωρίς αυτόν τον δάσκαλο τίποτα από αυτά που είδαν τα μάτια μας, δεν θα είχαν πάρει σάρκα και οστά.

Όταν άρχισε να διαφαίνεται το τέλος εποχής

Τέλος εποχής είναι σίγουρα μια πολύ βαριά έκφραση για την ομαδάρα από το Σαν Αντόνιο. Ένα καλοκουρδισμένο σύνολο του Πόποβιτς που πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα από το 1999 μέχρι το 2014 και χάρισε σπουδαίες στιγμές στους φιλάθλους του. Κακά τα ψέμματα το τέλος εποχής στο Σαν Αντόνιο, άρχισε να φαίνεται από τη στιγμή που ο ηγέτης Τιμ Ντάνκαν σταμάτησε. Τον ακολούθησε ο Μανού Τζινόμπιλι, ενώ ο Πάρκερ αργότερα πήγε στους Χόρνετς. Το 2019 έφυγαν και οι 2 τελευταίοι βασικοί πυλώνες των... πρωταθληματικών Σπερς. Ο λόγος για τον Καουάι Λέοναρντ και τον Ντάνι Γκριν που πήγαν στο Τορόντο και κατάφεραν να βάλουν ακόμα έναν τίτλο στη συλλογή τους.

Η στόφα του πρωταθλητή σιγά-σιγά χάθηκε για το Σαν Αντόνιο. Κάποτε θα συνέβαινε, αλλά θα είναι δύσκολο για τους φίλους της ομάδας να συνηθίσουν σε αυτήν την νέα πραγματικότητα. Πλέον η ομάδα έχει για ηγέτες τους ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Λαμάρκους Όλντριτζ, ενώ έρχονται με φόρα οι Ουόκερ και Μάρεϊ για να αποτελέσουν την επόμενη μέρα του Σαν Αντόνιο. Πάτι Μιλς, Ντέρικ Ουάιτ και Ρούντι Γκέι αποτελούν ποιοτικές σταθερές για τους Τεξανούς.

Μόνο σεβασμός για αυτή την ομάδα

Eίναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή. Είναι δυσκολότερο να μείνεις εκεί ψηλά. Οι Σπερς το κατάφεραν και αποτελούν την πιο συνεπής ομάδα της λίγκας των τελευταίων χρόνων. Μπορεί να μην πήγαιναν πάντα για τίτλο, ωστόσο πάντα έβρισκαν τον τρόπο να συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα της λίγκας και να μπαίνουν στα playoffs.

Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα να είσαι επί 22 συναπτά έτη στην postseason. Θέλει πλάνο, σωστή καθοδήγηση, ικανούς παίκτες, πρωταθληματικό DNA και έναν ακούραστο… δάσκαλο σαν τον Πόποβιτς να εμπνέει και να κοουτσάρει μαεστρικά. Μόνο σεβασμός για αυτήν την ομάδα. Μόνο σεβασμός για τους Σπερς που πήγαν σε άλλο επίπεδο το μπάσκετ σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άφηναν με το... στόμα ανοιχτό.

 

NBA Τελευταία Νέα