Οι Έλληνες των τελικών! (pics)

Οι Έλληνες των τελικών! (pics)

bet365

Ο Κώστας Μήτρογλου ετοιμάζεται να γράψει ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, και το gazzetta.gr θυμάται όλους τους Έλληνες που έφτασαν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η Μαρσέιγ κατάφερε έστω και στην παράταση να πετύχει το γκολ που της χάρισε την πρόκριση απέναντι στην Ζάλτσμπουργκ και πλέον βρίσκεται στον μεγάλο τελικό του Europa League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Πλέον, ο Κώστας Μήτρογλου (εφόσον καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει), θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία και να γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα έχει κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τίτλο σε διασυλλογική διοργάνωση.

Ο άσος των Μαρσεγιέζων δεν είναι όμως ο πρώτος Έλληνας που θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, αφού στο παρελθόν άλλοι 13 είχαν φτάσει στην πηγή χωρίς όμως να πιουν νερό.

Παναθηναϊκός 1971

Η πρώτη προσπάθεια έγινε το μακρινό 1971, όταν ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας έγραφε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια σπουδαία γενιά ποδοσφαιριστών με τους Δομάζο, Αντωνιάδη, Οικονομόπουλο, Καμάρα, καταφέρνουν να κάνουν περήφανη μια ολόκληρη χώρα, αφού οδηγούν το «τριφύλλι» στον τελικό του Wembley κόντρα στον σπουδαίο Άγιαξ του Κρόιφ. Ο Παναθηναϊκός αποκλείει κατά σειρά τις Ζενές Ες (Λουξεμβούργο), Σλόβαν Μπρατισλάβας (Τσεχοσλοβακία), Έβερτον (Αγγλία) και Ερυθρό Αστέρα (Γιουγκοσλαβία), και στον τελικό υποκύπτει στην ανωτερότητα των Ολλανδών με 2-0. Οι έντεκα που αγωνίστηκαν (ο Πούσκας δεν έκανε καμία αλλαγή) αποτελούν τους πρώτους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έφτασαν μια ανάσα από την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα.

Άκης Ζήκος (Μονακό 2004)

Έπρεπε να περάσουν 33 ολόκληρα χρόνια για να δούμε ξανά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να δούμε έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αυτός ήταν ο Άκης Ζήκος με την Μονακό. Ήταν 26 Μαΐου του 2004 και η Μονακό βρίσκεται στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Πόρτο. Το χορτάρι του «Arena AufSchalke» το πατάει και ένας Έλληνας που έμελλε να είναι και ο μοναδικός μέχρι σήμερα στο Champions League, ο Άκης Ζήκος. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο όμως ήταν ανώτερη και καθαρίζει εύκολα με 3-0 τον αγώνα και κατακτά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Αλέξανδρος Τζιόλης (Βέρντερ Βρέμης 2009)

Ο επόμενος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έφτασε κοντά στον τίτλο ήταν ο Αλέξανδρος Τζιόλης το 2009. Ο 33χρονος αμυντικός χαφ, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία, παραχωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 με εξάμηνο δανεισμό από τον Παναθηναϊκό στη Βέρντερ Βρέμης. Η γερμανική ομάδα μάλιστα φτάνει μέχρι τον τελικό του Europa League στο Şükrü Saracoğlu αντιμετωπίζοντας την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Η Βέρντερ λυγίζει στην παράταση χάνοντας με 2-1. Ο Τζιόλης περνάει αλλαγή στο 103΄ της αναμέτρησης χάνοντας μάλιστα μεγάλη ευκαιρία για να ισοφαρίσει, ενώ πέντε λεπτά πριν το φινάλε δέχεται και κίτρινη κάρτα.

 

Τελευταία Νέα