Παγκόσμιο ρεκόρ: 102 μαραθώνιοι σε 102 ημέρες η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα

Δημήτρης Ντζάνης
Παγκόσμιο ρεκόρ: 102 μαραθώνιοι σε 102 ημέρες η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα

bet365

Η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα έχει χάσει το πόδι της από καρκίνο πριν από 19 χρόνια, παρόλα αυτά η 45χρονη Αμερικανίδα ultram runner έτρεξε 102 μαραθώνιους σε 102 ημέρες, πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, μπαίνοντας το Βιβλίο Γκίνες.

H Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα δεν σταματά να βρίσκει νέες προκλήσεις. Η 45χρονη Αμερικανίδα δρομέας, που έχασε το δεξί της πόδι από καρκίνο πριν από 19 χρόνια, κατάφερε κάτι που έμοιαζε ανέφικτο. Να τρέξει 102 μαραθώνιους σε 102 ημέρες και να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, μπαίνοντας στο Βιβλίο Γκίνες.

Η Χαντ-Μπρέρσμα είναι μια ξεχωριστή ultra δρομέας. Έχασε το πόδι της από καρκίνο όταν ήταν 26 ετών και άρχισε να τρέχει μόλις το 2016 και στις ΗΠΑ αποτελεί μια αθλήτρια πρότυπο για το δρομικό κείμενο.

Το ταξίδι της για το παγκόσμιο ρεκόρ άρχισε τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, με στόχο να τρέξει 100 μαραθώνιους σε 100 ημέρες, που σήμαινε πως θα έπρεπε να καλύψει 4.215 μέτρα. Στόχος της ήταν να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που είναι 95 μαραθώνιοι σε 95 ημέρες και ανήκε στην Αμερικανίδα, Αλίσα Κλαρκ.

Τα δεδομένα άλλαξαν για λίγο στις 27 Απριλίου, καθώς νωρίτερα μέσα στο μήνα η Βρετανίδα Κέιτ Τζέιντεν έκανε δικό της το ρεκόρ, κάνοντας 101 μαραθώνιους σε 101 ημέρες.

Αυτό δεν πτόησε την Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα, η οποία χρειάστηκε να κοπιάσει για άλλες δύο ημέρες και να φθάσει στους 102 μαραθώνιους. Τον μαραθώνιο που σφράγισε το ρεκόρ της τον έτρεξε σε 4ώρ.54:50.

ΤΡΕΞΙΜΟ


«Ναι, είναι εντελώς τρελό, αλλά δεν μπορώ να βάζω μικρούς στόχους» σημείωνε με νόημα η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα στην αρχή της προσπάθειά της, που θα γινόταν για καλό σκοπό.

Η Αμερικανίδα δρομέας θέλησε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα θέλησε να μαζέψει χρήματα για το Amputee Blade Runners, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει λεπίδες τρεξίματος σε άτομα με ακρωτηριασμό.

τρεξιμο

«Θα ήθελα πολύ να δώσω ευκαιρίες τρεξίματος σε άλλους ακρωτηριασμένους σαν εμένα» δήλωσε η ίδια, έχοντας σαν στόχο τα 20.000 δολάρια. Μετά τον 102ο μαραθώνιό της το ποσό έχει φθάσει σχεδόν στα 28.000 δολάρια.

«Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να ξεκινήσεις, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις για να είσαι σπουδαίος» είναι το μήνυμα που έστειλε, παρουσιάζοντας φωτογραφίες της μετά τον 1ο και τον 101ο μαραθώνιό της.

τρεξιμο

Η Τζάκι Χαντ-Μπρέρσμα έτρεξε τους 102 μαραθώνιους άλλοτε έξω κι άλλοτε στο διάδρομο του σπιτιού της, ήταν στιγμές που δήλωνε καταπονημένη, αλλά δεν τον έβαλε κάτω. Όπως αποκάλυψε στον 100ό μαραθώνιο υπήρξε και ένα απρόοπτο. Τρέχοντας σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου έσπασε η λεπίδα. Χρειάστηκε να ειδοποιηθεί ο σύζυγός του που έφερε μια ειδική κόλα για να αποκαταστήσει τη ζημιά. Να σημειώσουμε πως ο 92ος μαραθώνιός της έγινε στο μαραθώνιο της Βοστόνης.

 

Τελευταία Νέα