Ο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην Λευκορωσία για την υπόθεση της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια

Κώστας Ευθυμιάδης
Ο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην Λευκορωσία για την υπόθεση της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια

bet365

Κυρώσεις μέχρι και στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας επιβάλει ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την υπόθεση της σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια.

Κυρώσεις μέχρι και στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας επιβάλει ο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την υπόθεση της σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια.

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ μετά την προσπάθεια μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της, να την επιστρέψουν πίσω στο Μινσκ με τη βία, ζήτησε άσυλο το οποίο και πήρε από την Πολωνία.

Η κυβέρνηση Λουκασένκο έχει βρεθεί στο στόχαστρο για το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργεί και ο Αμερικανός πρόεδρος με αφορμή το περιστατικό στο Τόκιο, τόνισε πως σκέφτεται να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Λευκορωσία.

Ο Μπάιντεν αμφισβήτησε καθαρά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Λευκορωσία και έκανε λόγο για «κλιμακούμενη επίθεση στην δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Λευκορώσων», με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να αναφέρει πως επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση Λουκασένκο.

Μέσα σε αυτές είναι και κυρώσεις κατά της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας, την οποία κατηγορούν για «ξέπλυμα χρήματος, για αποφυγή κυρώσεων και καταστρατήγηση των απαγορεύσεων θεωρήσεων σε βίζες, την οποία η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επέπληξε δημόσια για την αποτυχία της να προστατεύσει τους Λευκορώσους αθλητές από πολιτικές διακρίσεις και καταστολή».

Η Τσιμανούσκαγια πουλάει μετάλλιο για να βοηθήσει Λευκορώσους αθλητές

Την ίδια ώρα, η Τσιμανούσκαγια που πήρε το άσυλο από την Πολωνία, ανακοίνωσε πως θα βγάλει σε δημοπρασία ένα μετάλλιό της ώστε τα έσοδα αυτά να πάνε σε αθλητές οι οποίοι ζουν σε καθεστώς πείνας υπό την κυβέρνηση Λουκασένκο. Ηδη μάλιστα υπάρχει προσφορά ύψους 18.000 ευρώ στο eBay.

Να τονιστεί πως δεν είναι η μόνη αθλήτρια που προχώρησε σε κίνηση να ζητήσει άσυλο, καθώς η επταθλήτρια Γιάνα Μαξίμαβα και ο «αργυρός» ολυμπιονίκης του 2008 στο Πεκίνο στο δέκαθλο, Αντρέι Κραουτσάνκα, δεν επέστρεψαν στην Λευκορωσία, ζητώντας άσυλο από την Γερμανία, χώρα στην οποία γυμνάζονται σε μόνιμη βάση. Ο Κραουτσάνκα είχε συλληφθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια να στείλουν πίσω στο Μινσκ με τη βία την Τσιμανούσκαγια, ήταν η δεύτερη που έχει καταγραφεί, μετά τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος είχε «απαχθεί» σε πτήση από την Ελλάδα, η οποία είχε προορισμό την Λιθουανία και τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ έπειτα από ψεύτική καταγγελία για βόμβα.

 

Τελευταία Νέα