
Κωστούλας: Το «χρίσμα» από τον μυστικό μεταγραφικό αλγόριθμο της Μπράιτον και το... έτοιμο κοστούμι
Ο Πολ Μπάρμπερ, CEO της Μπράιτον, το ομολόγησε πριν λίγους μήνες, στον απόηχο της μεταγραφής-ρεκόρ του Τζεορτζίνιο Ρουτέρ από τη Λιντς αντί 46 εκατομμυρίων ευρώ: «Τα χρήματα που δώσαμε για τον Ρουτέρ ήταν κοντά στο ταβάνι μας. Δεν νιώθουμε άνετα να αγοράζουμε τόσο ακριβά. Όταν δίνεις αυτά τα ποσά, πρέπει πραγματικά οι παίκτες που αγοράζεις να διαπρέψουν, αλλιώς το μοντέλο μας δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Κρίνοντας από τα λόγια του, στον αγγλικό σύλλογο είναι πεπεισμένοι πως ο Μπάμπης Κωστούλας μπορεί να διαπρέψει στην Premier League. Αλλιώς δεν θα προσέφεραν στον Ολυμπιακό περισσότερα από 40 εκατομμύρια για τον θαυματουργό 18χρονο, όντας πια μια... τυπική ανάσα μακριά από την ολοκλήρωση του τεράστιου deal. Ο Κωστούλας δεν είναι ο κανόνας για την Μπράιτον, αλλά η εξαίρεση, μια περίπτωση που οι Γλάροι αποφάσισαν να κυνηγήσουν ταχύτατα και μέχρι τέλους. Διόλου τυχαία. Άλλωστε, μιλάμε για ένα club που μοιράζει σεμινάρια όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει, αγοράζει νωρίς και εξελίσσει wonderkids από όλον τον κόσμο. Με βασικό όπλο έναν φημισμένο μυστικό μεταγραφικό αλγόριθμο που... τρέλανε ο Μπάμπης Κωστούλας.

Μπράιτον: Ο γύρος του κόσμου στη... γύρα για wonderkids
Πριν φτάσουμε εκεί, ας υπενθυμίσουμε ότι ο Κωστούλας δεν είναι η πρώτη ελληνική περίπτωση που κυνηγά με αποφασιστικότητα η Μπράιτον. Ήδη έχει αποκτήσει τον Στέφανο Τζίμα αντί 26,5 εκατομμυρίων. Σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ για δύο Έλληνες παίκτες μέσα σε λίγους μήνες. Δείγμα της αυξανόμενης... πέρασης των ελληνικών ταλέντων στο εξωτερικό, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των Γλάρων που όχι απλά δεν διστάζουν να σαρώσουν εναλλακτικές αγορές, όπως η Ελλάδα, για υποσχόμενους παίκτες, αλλά κάνουν τον γύρο του κόσμου για να τους εντοπίσουν.
Η Μπράιτον δεν έχει αγοράσει ξανά από τη Stoiximan Superleague. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει αγοράσει κατευθείαν από ομάδες του Εκουαδόρ, της Παραγουάης, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σουηδίας, της Δανίας.
«Το μοντέλο μας απαιτεί λιγότερους scouts, πολύ περισσότερη ανάλυση δεδομένων για την ταυτοποίηση των παικτών που ψάχνουμε σε κάθε θέση. Επίσης απαιτεί να είσαι έτοιμος να πας εκεί που βρίσκονται αυτοί οι παίκτες, συνήθως δεν πρόκειται για τις πιο προφανείς αγορές. Οι μεγαλύτεροι σύλλογοι κάνουν scouting στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Για εμάς είναι πιθανότερο να ψάξουμε κάποιον στο Εκουαδόρ, την Παραγουάη, το Βέλγιο ή κάποιο άλλο μικρότερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Και είμαστε εντάξει με αυτό», έχει πει ο CEO Πολ Μπάρμπερ, τονίζοντας τη στρατηγική του συλλόγου να... ξεψαχνίζει πρωταθλήματα τα οποία άλλα clubs της Premier League συχνά παραμελούν.
Η διαφορά είναι ότι η Μπράιτον μπορεί να ψάξει παίκτες με αυτοπεποίθηση σε πιο... ψαγμένες δεξαμενές, γιατί ξέρει πώς να βρει τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν. Έτσι ανακάλυψε τον Μόισες Καϊσέδο (4,5 εκατ. από την Ιντεπεντιέντε ντε Βάγιε) και τον πούλησε για 116 εκατομμύρια στην Τσέλσι, έτσι βρήκε και τον Καορού Μιτόμα (3 εκατ. από την Καβασάκι Φροντάλε) και τον έκανε έναν από τους κορυφαίους εξτρέμ στην Premier League. Έτσι προφανώς εντόπισε και τον Κωστούλα των 35 συμμετοχών με την ομάδα ανδρών του Ολυμπιακού.

Ο περίφημος αλγόριθμος και όλα τα «κουτάκια» που... τίκαρε ο Κωστούλας
Καμία από αυτές τις εντυπωσιακές κινήσεις ωστόσο, δεν θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς το μυστικό όπλο της Μπράιτον. Τον αλγόριθμο που έφτιαξε ο ιδιοκτήτης της. Ο Τόνι Μπλουμ, επαγγελματίας παίκτης πόκερ, αγόρασε τον σύλλογο το 2009. Τρία χρόνια πριν, ίδρυσε τη στοιχηματική εταιρεία «Starlizard». Από την ανάλυση των δεδομένων δεκάδων πρωταθλημάτων για τη δημιουργία αποδόσεων, η εταιρεία εξελίχθηκε σε μια πολύ ευρεία βάση data που περιέχει πληροφορίες για χιλιάδες παίκτες ανά τον κόσμο. Αυτή η βάση δεδομένων χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που εντοπίζει παίκτες-στόχους με μοναδικό τρόπο. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της λειτουργίας του μεταγραφικού αλγορίθμου αποτελούν... επτασφράγιστο μυστικό του Μπλουμ, ούτε μεγάλα στελέχη δεν επιτρέπεται να τις ξέρουν. Άπαντες όμως, βλέπουν τα οφέλη του.
«Είναι ένα φίλτρο, κάποιες παράμετροι που μας επιτρέπουν να δουλεύουμε με συγκεκριμένα κριτήρια και που πιστεύουμε πως μας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίζουμε νωρίς ταλέντα με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης. Δεν γνωρίζω πώς λειτουργεί αλλά ξέρω ότι τα αποτελέσματά του δίνουν την ξεκάθαρη δυνατότητα να δουλεύεις σε ένα μικρότερο εύρος παικτών τους οποίους μπορείς να ερευνήσεις περισσότερο», έχει πει ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Ντέιβιντ Γουάιρ.
Σύμφωνα με τα αγγλικά media, ο αλγόριθμος της Μπράιτον για αναζήτηση ταλέντων, βασίζεται κυρίως στους τέσσερις παρακάτω πυλώνες:
- Νέοι παίκτες που ξεπερνούν σε επιδόσεις τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους που παίζουν στην ίδια θέση
- Παίκτες με μικρή εμπειρία στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Παίκτες των οποίων το προφίλ και η ηλικία ταιριάζει με το τακτικό πλάνο της ομάδας
- Παίκτες που δεν αγοράζονται για το «τώρα», αλλά με την προοπτική της εξέλιξης
Από εκεί και πέρα, οι επίδοξοι στόχοι κατηγοριοποιούνται με... λαμπάκια και χρώματα. Χοντρά-χοντρά, κάθε παίκτης που παρακολουθείται βρίσκεται στο κόκκινο, όταν παίρνει περισσότερα λεπτά συμμετοχής και φαίνεται πως πληροί αρκετά από τα κριτήρια ο αλγόριθμος «χτυπάει» πορτοκαλί και όταν θεωρείται πως αποτελεί μια φανταστική επιλογή που «τικάρει» όλα τα κουτάκια «χτυπάει» πράσινο.
Κρίνοντας και από αυτούς τους πυλώνες, αλλά και από την επιμονή και το μέγεθος της επένδυσης της Μπράιτον, είναι προφανές πως ο Μπάμπης Κωστούλας... τρέλανε τον μυστικό αλγόριθμο, «αναγκάζοντας» τους Γλάρους να τρέξουν να τον αποκτήσουν.
Τι κι αν το δείγμα του είναι θεωρητικά μικρό για πολλούς συλλόγους, η Μπράιτον είχε όλα τα μέσα για να το κρίνει με διαφορετική βάση και να... βιαστεί. «Αυτό που κάνει η Μπράιτον περισσότερο από κάθε άλλον είναι ότι πιστεύει στην ποιότητα των δεδομένων της. Έχουν μοναδικά data. Τα περισσότερα δεδομένα εκεί έξω για έναν παίκτη είναι "έκανε πάσα, από πού την έκανε, αν ήταν επιτυχημένη". Εκείνη έχει data με δείκτες ποιότητας για κάθε ενέργεια. Η δουλειά των scouts αντικαθίσταται από τη συλλογή των δεδομένων. Αυτό τους επιτρέπει να κάνουν scouting σε πιο ευρύ πεδίο γιατί κινούνται γρήγορα.
Με το που μαζεύουν τα δεδομένα μπορούν να πουν: "Στο μοντέλο μας, αυτός ο παίκτης έχει εξαιρετικές επιδόσεις". Τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει παίκτες με λιγότερα από 1000 λεπτά, γιατί ακριβώς εμπιστεύονται πάρα πολύ την ποιότητα των δεδομένων τους. Χάρη στα δικά τους data, που είναι πιο προηγμένα από κάθε άλλης πλατφόρμας, έχουν την αυτοπεποίθηση να πάρουν παίκτες πριν οι άλλοι σύλλογοι τους κοιτάξουν και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα», έχει δηλώσει ο Τιμ Κιτς, συνιδρυτής της MRKT Insights, συμβουλευτικής εταιρείας στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Από τον Ζοάο Πέδρο στον Κωστούλα: Ο ρόλος που τον... περιμένει
Η Μπράιτον ωστόσο δεν βγαίνει... παγανιά στην αγορά, αναζητώντας wonderkids. Κινείται πάντα με βάση τις ανάγκες της και με γνώμονα το μέλλον. Πριν τον αλγόριθμο, υπάρχει το όραμα για τις θέσεις στις οποίες θέλει να ενισχυθεί, συνήθως όταν διαισθάνεται πως πρόκειται να παραχωρήσει κάποιο από τα βασικά της γρανάζια.
Ο τεχνικός διευθυντής του club, Ντέιβιντ Γουάιρ, έχει αναλύσει τη διαδικασία: «Πολλές ομάδες ξοδεύουν πολλά χρήματα διατηρώντας εκατοντάδες scout που παρακολουθούν παίκτες και στέλνουν αναφορές. Εμείς, αντίθετα, ακολουθούμε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία ξεκινά με βάση τις αγωνιστικές μας ανάγκες. Για παράδειγμα, αν χρειαζόμαστε έναν αριστεροπόδαρο αμυντικό, χρησιμοποιούμε τα δεδομένα μας για να εντοπίσουμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που ζητά ο προπονητής, και που πιστεύουμε ότι είναι διαθέσιμοι σε συγκεκριμένη τιμή και σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε την παραδοσιακή παρακολούθηση από κοντά για να επαληθεύσουμε τα δεδομένα — να βεβαιωθούμε δηλαδή ότι αυτό που μας δείχνουν τα νούμερα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και τέλος, ελέγχουμε τον χαρακτήρα του, αν ταιριάζει με τις αρχές μας, αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί εδώ, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί όλα τα υπόλοιπα είναι πλήρως αντικειμενικά, σχεδόν τυποποιημένα».
Με αυτόν τον τρόπο, είναι δύσκολο ένας παίκτης που αγοράζει η Μπράιτον να μην ταιριάξει αγωνιστικά στην ομάδα. Και αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση Κωστούλα. Κρίνοντας από το ποσό της επένδυσης των Γλάρων, η λογική λέει πως ο 18χρονος Έλληνας δεν θα παραχωρηθεί ως δανεικός για να συνεχίσει την εξέλιξή του - όπως συχνά κάνει η Μπράιτον με τα ταλέντα της - αλλά θα μπει κατευθείαν στα βαθιά. Άλλωστε, στο ποδόσφαιρο του Φαμπιάν Χίρτσελερ υπάρχει ήδη ένα... έτοιμο κοστούμι για τον Κωστούλα. Αυτό του Ζοάο Πέδρο, ενός εκ των πιο σημαντικών μονάδων της ομάδας, που αναμένεται να πουληθεί με τουλάχιστον 70 εκατομμύρια σε μια από τις ομάδες του Big Six, αφήνοντας χώρο και για τον Κωστούλα.
Η Μπράιτον αγωνίζεται με τρόπο ιδανικό για τον θαυματουργό Έλληνα. Με δύο σέντερ φορ, ένα... βαρβάτο, συνήθως τον Ντάνι Γουέλμπεκ, και ένα «εννιάμισι» από πίσω του. Ο Ζοάο Πέδρο λειτουργούσε με πλήρη ελευθερία, ζητώντας την μπάλα στα μεσοδιαστήματα, βγαίνοντας στα άκρα για να τραβήξει αμυντικούς, δημιουργώντας υπεραριθμίες με τους εξτρέμ και των δύο πλευρών και φυσικά, σε τελευταίο στάδιο, πατώντας περιοχή για να βρει εκτελέσεις από καλές θέσεις. Όλα αυτά τα καθήκοντα είναι πολύ... Κωστούλας. Έχει τη δύναμη, την ταχύτητα, την τεχνική και το τσαγανό να τα κάνει όλα αυτά και για αυτό είναι και τόσο ξεχωριστός. Ο 18χρονος έχει δείξει πως σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αφού είναι κάτι πιο περίπλοκο από «κεντρικός επιθετικός», μπορεί να ανθίσει. Φυσικά, το πότε θα μπει στο rotation της ομάδας και πότε στην ενδεκάδα της (θα) το γνωρίζει μόνο ο Χίρτσελερ, μπροστά του έχει και τον Ρουτέρ που έχει παρόμοιο προφίλ αλλά και συναγωνισμό με τα υπόλοιπα μεσοεπιθετικά ταλέντα της ομάδας. Όμως δεδομένα το πρόσφορο έδαφος, ένα ιδανικό περιβάλλον εντός κι εκτός γηπέδου, είναι εκεί για τον Κωστούλα. Η Μπράιτον... είδε το όραμα, το τρομακτικό του ταβάνι και μόνο τυχαία δεν τον επέλεξε.