Τόνι Κρόος: Ένα Last Dance στα όρια της τελειότητας

Τόνι Κρόος: Ένα Last Dance στα όρια της τελειότητας

Νίκος Κικίδης
sponsored by

Ψυχρός, απρόσιτος, λιγομίλητος. Το σουλούπι του πολύ μακριά από τα ιδεώδη που πλάθει ο κοινός νους για το πρότυπο αθλητή. Το μπλαζέ ύφος του παράταιρο με εκείνο του αστέρα, καταδικασμένο να προκαλεί μια αλλεργία στα ΜΜΕ και τα κανάλια. Ο Τόνι Κρόος άλλωστε δεν ήταν ποτέ μια φιγούρα που συγκινούσε. Δέκα και βάλε χρόνια με το ίδιο χτένισμα, το ίδιο παγωμένο βλέμμα.

bwin sponsored

Ακόμα και μέσα στο γήπεδο δεν ήταν ο πρώτος που θα παρατηρούσες. Δεν φορούσε το «καπέλο» του μάγου, ούτε το χαμόγελο του Ροναλντίνιο. Δεν ντρίμπλαρε όπως ο Μέσι, δεν σκόραρε όπως ο Ρονάλντο, δεν είχε την ταχύτητα του Μπέιλ, ούτε τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης του Μόντριτς. Εκείνος αντίθετα ήταν σαν μια σταθερά στο γήπεδο. Το συναίσθημα ποτέ δεν ήταν το φόρτε του, αλλά το μυαλό του. Πόσο παράδοξο, λοιπόν, που στο άκουσμα του «αντίο», η καρδιά του ποδοσφαίρου σκίρτησε από ρίγη; Το αίμα πάγωσε, όπως και οι εικόνες του στο χρόνο.

Ο Τόνι Κρόος, το sniper, ο μαέστρος, ο μετρονόμος, ο καθηγητής, κρεμάει τα παπούτσια του μετά το EURO 2024. Ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια στη Ρεάλ, με τα ποσοστά στις μεταβιβάσεις του να μην πέφτουν ούτε για μια διαολεμένη σεζόν κάτω από το 93%. Στη Μαδρίτη δηλώνουν συντετριμμένοι. Ο άνθρωπος που ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε χαρακτηρίσει ως την κορυφαία μεταγραφή επί προεδρίας του αποχαιρετά τη Βασίλισσα στα 34 του χρόνια μετά από ακόμα μια La Liga και το 6ο Champions League στο «σακούλι».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μέχρι το βράδυ της 1ης Ιουνίου μόνο ο Πάκο Χέντο, μέλος της θρυλικής Ρεάλ στη δεκαετία του 50΄και του 60΄, είχε καταφέρει να σηκώσει τόσες φορές το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πλέον απέκτησε... παρέα με τον Κρόος να μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ της ελίτ. «Σας αγαπώ όλους» φώναξε στους οπαδούς που τον περίμεναν στη Μαδρίτη για τους πανηγυρισμούς, στο τελευταίο επεισόδιο μιας ονειρικής συλλογικής καριέρας.

image

Ένα αστέρι για «ψίχουλα»

Την εποχή που τα ποσά στο ποδόσφαιρο ξεφεύγουν πέρα από κάθε λογική, η Ρεάλ Μαδρίτης μια δεκαετία νωρίτερα προέβη σε ένα από τα κορυφαία deal της ιστορίας της. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δηλώνει περήφανος, τοποθετεί τη συμφωνία υψηλότερα ακόμα και από αυτήν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έστειλε τον Ρονάλντο στη Μαδρίτη, αλλά πρωτίστως έπρεπε να γίνει ένα μοιραίο λάθος από την αντίπαλη πλευρά.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα μπορεί τότε να ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Κρόος στη Μπάγερν, όμως η διοίκηση δεν είχε την ίδια γνώμη για τον - τότε - νεαρό χαφ. Λίγους μήνες πριν από το τέλος της σεζόν 2013/2014 η συζήτηση που θα ράγιζε μια και καλή τη σχέση τους συνέβη. Ο Κρόος ζήτησε δέκα εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να αναεώσει με τη Μπάγερν, η οποία δεν ανέβαινε πάνω από οκτώ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, οι Βαυαροί δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να τον θέσουν προς πώληση και οι μνηστήρες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Λίγο πριν τις τελικές υπογραφές με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης εισέρχεται στο προσκήνιο και τα πάντα αλλάζουν. Ο Κρόος επιλέγει τα λευκά, η Ρεάλ πληρώνει ένα ποσό κοντά στα 24 εκατομμύρια ευρώ στη Μπάγερν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

image

Μαέστρος στο χορτάρι

Χιλιοειπωμένο, μα ακριβές. Όπως κι αυτές οι αναθεματισμένες διαγώνιες μπαλιές του που άλλαζαν μονομιάς το παιχνίδι και... τρέλαιναν στα τρεξίματα τον αντίπαλο. Το αγωνιστικό του στυλ σαν μια βουβή ταινία σε επανάληψη. Υποδοχή της μπάλας στην αριστερή πλευρά - χαμηλά του γηπέδου - από τα στόπερ και στη συνέχεια ρυθμός ρουτίνας.

Ανθεκτικός στο πρέσινγκ είτε με μια μακρινή μεταβίβαση, είτε με απελευθέρωση της μπάλας στο σωστό timing, ακόμα και με αυτή τη βαριά πρώτη επαφή που αν δεν ήξερες νόμιζες πως η μπάλα ξεφεύγει από την τροχιά ελέγχου του. Ένα αγωνιστικό προφίλ πάντα συνοδευόμενο από τα κατάλευκα παπούτσια του, σχεδόν σαν μια αλληγορία για τη γαλήνη που δεσπόζει στο μυαλό του. Από εκεί και πέρα ο δικός του αλγόριθμος καθόριζε τα εκ των υστέρων.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

«Εκείνος έχει το κουμάντο. Εάν ο Τόνι θέλει να παίξουμε πιο γρήγορα, παίζουμε πιο γρήγορα. Εάν εκείνος θέλει να πάμε πιο αργά, θα το κάνουμε. Πάντοτε παίζουμε στον ρυθμό του» είχε τονίσει ο Κασεμίρο ως μέλος της χρυσής τριπλέτας της Ρεάλ για τον άνθρωπο που κρατούσε με σύνεση τα γκέμια.

image

Η παραδοχή του Κασεμίρο βέβαια είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ο Ζιντάν όπου βρεθεί κι όπου σταθεί δηλώνει περήφανος που είχε την τύχη να τον προπονεί. Ο Όλιβερ Καν στην αρχή της καριέρας του τον είχε χαρακτηρίσει ως «ταλέντο του αιώνα» μέσα από έναν γερμανικό γλωσσοδέτη. Ο Τσάβι τον περιέγραψε ως τον κινητήρα της Ρεάλ, έναν διάδοχό του στο χορτάρι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ίσως τα λόγια ωστόσο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να είναι εκείνα του Γιόχαν Κρόιφ. «Αυτός τα κάνει όλα. Ο ρυθμός και το ζύγισμα της πάσας του είναι υπέροχα, βλέπει τα πάντα. Είναι οριακά τέλειος». Με ένα νοητό πινέλο τα λόγια του Ολλανδού χρωματίζουν το 2024 τον καμβά της «Allianz Arena». Μια κάθετη πάσα στο ζύγι ξεχαρβαλώνει ολόκληρη την αμυντική γραμμή της Μπάγερν και ο Βινίσιους ανοίγει το δώρο για το 1-0 της Ρεάλ σε ημιτελικό Champions League.

Με αυτή τη ζωγραφιά να αποτελεί μοτίβο της καριέρας του, ο Γερμανός πλούτισε κι από ασήμι. Έξι Champions League, τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Γερμανίας και άλλα τρία Κύπελλα με τη Μπάγερν, ένα Copa Del Rey και φυσικά σαν κορωνίδα της καριέρας του το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με τη φανέλα της Γερμανίας. Το παλμαρέ ενός θρύλου, η δική του κληρονομιά.

«Αγγίζει το τέλειο» - Γιόχαν Κρόιφ

image

Αποχωρεί στο απόγειο του παιχνιδιού του

Η μητέρα του μπορεί να τον παρακαλούσε δημόσια να συνεχίσει για ακόμα μια σεζόν, αλλά θα παραβίαζε συθέμελα τη λογική του. «Είμαι πεπεισμένος πως αυτή είναι η σωστή επιλογή, ακόμα κι αν ήταν η δυσκολότερη της καριέρας μου. Θα μπορούσα να παίξω για μερικά χρόνια ακόμα, αλλά δε θέλω να μείνω στον πάγκο. Θέλω να το απολαμβάνω, να με θυμάστε ως τον παίκτη που είμαι τώρα».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στα 34 του χρόνια ο Κρόος θα πει αντίο στο ποδόσφαιρο μετά το EURO 2024. Για εκείνον είναι η κατάλληλη στιγμή. Με το εμβληματικό «8» χαραγμένο στην πλάτη του, ως ένας εκ των κορυφαίων που κόσμησαν τα γήπεδα της Ευρώπης. Η ασίστ στον τελικό του Champions League απέναντι στη Ντόρτμουντ ήταν η τελευταία του ανάμνηση με τα λευκά της Ρεάλ, το τελευταίο του δώρο προς τη Βασίλισσα της καρδιάς του.

Επόμενος και τελευταίος στόχος; Το μοναδικό τρόπαιο που του έχει διαφύγει. Ένα EURO στα γήπεδα της πατρίδας του...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image