Οι «κανονιές» του Αγιούμπ Ελ Καμπί κάνουν τον Ολυμπιακό να... βρυχάται (vids)

Οι «κανονιές» του Αγιούμπ Ελ Καμπί κάνουν τον Ολυμπιακό να... βρυχάται (vids)

Για τρία χρόνια ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί δεν σταματούσε να βρίσκει δίχτυα, αποτελώντας το μεγάλο «κανόνι» του Ολυμπιακού σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ακολούθησε η έλευση του Σεντρίκ Μπακαμπού και διαδέχθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον Μαροκινό.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 18 γκολ όμως η αποχώρησή του ως ελεύθερος, έφερε έντονη κινητοποίηση στις τάξεις των Πειραιωτών ώστε να βρεθεί ο επόμενος φορ που θα εξελιχθεί σε βασικό «killer» της ομάδας.

bwin sponsored

Μετά τον Ελ Αραμπί, ο Ολυμπιακός βρήκε έναν άλλον «Ελ». Τον Αγιούμπ Ελ Καμπί, συμπατριώτη του Γιουσέφ και έχοντας στα 30 του αρκετά κοινά στοιχεία με τον ρέκορντμαν των «ερυθρολεύκων».

Δυναμικό ξεκίνημα, ένα εφιαλτικό δίμηνο, Κόπα Άφρικα και τώρα, μετά την επιστροφή του, έχει βάλει μπρος τις μηχανές υπό τις οδηγίες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από την άκρη του πάγκου.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το Gazzetta σας μεταφέρει σε όλη την πορεία του 30χρονου φορ, από τη στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό μέχρι και σήμερα, λίγες μέρες μετά την πρόκριση στους «16» του Conference League με δική του υπογραφή.

Γράφουν οι Δημήτρης Τομαράς και Νότης Χάλαρης

image

Με scouting report και... συστατική επιστολή σκόρερ από τις αραβικές και όχι μόνο χώρες

Ο Αγιούμπ Ελ Καμπί αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό μετά από την απαιτούμενη προεργασία. Τον παίκτη - του οποίου τη μεταγραφή είχε αποκαλύψει το Gazzetta - ο Ολυμπιακός τον ήξερε, τον είχε τσεκάρει και γενικότερα είχε παρακολουθήσει την πορεία του ως σκόρερ μέσα από τις αραβικές ομάδες όπου αγωνίστηκε αλλά και την Τουρκία.

Στον πειραϊκό σύλλογο θεώρησαν πώς ήταν ένα καλά υπολογισμένο ρίσκο με δεδομένο πώς ο διεθνής Μαροκινός δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε μεγάλη ομάδα. Τα πεπραγμένα του στη Χατάϊσπορ στην Τουρκία ήταν: 26 γκολ και 4 ασίστ σε 55 αναμετρήσεις.

Ήταν οι κορυφαίες του επιδόσεις σε επίπεδο συλλόγων. Όλα αυτά βέβαια προτού βρεθεί στον Ολυμπιακό, στη σπουδαιότερη ποδοσφαιρική του στιγμή και στην πιο μεγάλη ομάδα που έχει αγωνιστεί ποτέ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Εδώ μπορούμε να σταθούμε και σε κάτι άλλο. Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά και πριν καν κλείσει τον Ελ Αραμπί παρακολουθούσε αγορές και χώρες όπως το Κατάρ για χαφ, εξτρέμ και επιθετικούς.

image

Ο ρόλος του Ελ Αραμπί στη μεταγραφή του Ελ Καμπί

Στη... μάχη της απόκτησης του Αγιούμπ Ελ Καμπί ο Ολυμπιακός ήταν σχεδόν εξαρχής το φαβορί καθώς επεδίωξαν να τον αποκτήσουν σύλλογοι από το Βέλγιο όπως η Σταντάρ Λιέγης αλλά και ομάδες από την Τουρκία. Ωστόσο υπήρξε ένα πρόσωπο που είχε σημαντική συμβολή στο να κλείσει το deal.

Ο λόγος για τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Έναν σέντερ φορ με πολύ μεγάλη προσφορά στον Ολυμπιακό. Με τεράστια προσφορά στους «Ερυθρόλευκους» με τους οποίους έχει πάρει 4 τίτλους και έχει 213 ματς με 92 γκολ και 24 ασίστ ενώ έχει και 1 γκολ σε 2 ματς με τον Ολυμπιακό Β'.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ως συμπατριώτης του Ελ Καμπί είχε να του μεταφέρει πολύ καλά λόγια για τον Ολυμπιακό και για αυτό το project. Είναι χαρακτηριστικό πώς μετά τον αγώνα με τη Μπάτσκα Τόπολα (με το 5-2 στο γήπεδο Καραϊσκάκη) ο Ελ Καμπί είχε πει για τον Ελ Αραμπί: «Είμαι χαρούμενος που ο Ελ Αραμπί σκόραρε. Είναι στον Ολυμπιακό εδώ και πέντε χρόνια. Είναι μία συνήθειά του να σκοράρει όταν μπαίνει σε ένα ματς και είμαι χαρούμενος να τον βλέπω να βρίσκει δίχτυα αλλά και που δύο Μαροκινοί παίζουν στον Ολυμπιακό».

Χαρακτηριστικά για τα γκολ του ο killer Ελ Καμπί είχε σχολιάσει πώς «είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που βοηθάω την ομάδα μου με τα γκολ μου. Είναι κάτι πολύ καλό το να βοηθάω την ομάδα. Το σημαντικότερο είναι να νικάει η ομάδα και τότε είμαι χαρούμενος».

Ο Ολυμπιακός εξάλλου ήθελε να βρει στο πρόσωπο του Ελ Καμπί τον νέο Ελ Αραμπί. Και προφανώς οι άνθρωποι του Ολυμπιακού είχαν τη μία πηγή μέσα στον Ρέντη (τον ίδιο τον Γιουσέφ) και την άλλη πηγή στο Κατάρ (τον Γκιγιέρμε που τον είχε συμπαίκτη από τον Μάρτιο και μετά). Φυσικά ο Ελ Καμπί δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη Ελ Αραμπί. Βαδίζει όμως στα χνάρια του για τα καλά με αυτές του τις επιδόσεις στο σκοράρισμα. Άλλωστε ο 30χρονος στράικερ έχει ήδη 19 γκολ σε 31 αναμετρήσεις.

image

Το «on fire» ξεκίνημα και η... λειψυδρία δύο μηνών

Η έλευση του Αγιούμπ Ελ Καμπί είχε από την αρχή μεγάλες προσδοκίες από τον κόσμου του Ολυμπιακού καθώς το βιογραφικό του έμοιαζε σε πολλά σημεία με αυτό του συμπατριώτη του Ελ Αραμπί. Ο 30χρονος φορ φρόντισε με το... καλημέρα να τις επιβεβαιώσει καθώς μπήκε από νωρίς στον χορό του σκοραρίσματος.

Έπειτα από τρία παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Ελ Καμπί πέτυχε το παρθενικό του γκολ και μάλιστα σημειώνοντας δύο τέρματα, απέναντι στην Τσουκαρίτσκι για το πρώτο παιχνίδι των play-offs του Europa League οδηγώντας τους Πειραιώτες στη νίκη με 3-1.

Ακολούθησε ένα εντυπωσιακό σερί στο πρωτάθλημα όπου σκόραρε απέναντι σε Λαμία, ΑΕΚ, Κηφισιά και δύο γκολ κόντρα στον Άρη, φτάνοντας πέντε γκολ σε έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, είχε πετύχει και τα δύο τέρματα κόντρα στη Φράιμπουργκ για την πρεμιέρα των ομίλων του Europa League, δείχνοντας πως οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τον νέο τους... killer.

Ωστόσο δεν κύλησαν όλα τόσο... ρόδινα στη συνέχεια. Συγκεκριμένα από τις 27/9 και το ματς με τον Άρη, ακολούθησε μία περίοδο δυστοκίας για τον διεθνή φορ. Ντέρμπι, ευρωπαϊκές μάχες, σημαντικά παιχνίδια εν Ελλάδι αλλά ο Ελ Καμπί δεν είχε κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Για σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες και συνολικά οκτώ ματς εντός και εκτός συνόρων, ο Ελ Καμπί είχε μηδέν (!) γκολ, κάτι που έφερε προβληματισμό στις τάξεις των οπαδών των «ερυθρολεύκων». Τελικά, λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει για το Κόπα Άφρικα για χάρη του Μαρόκο, ο 30χρονος επιθετικός σκόραρε ακόμα τρία τέρματα σε πρωτάθλημα και Europa League.

image

Ο Μεντιλίμπαρ, η επιστροφή από το Κόπα Άφρικα και η προσπέραση στον Μπακαμπού

Συνολικά έλειψε σε πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος όπου ο Ολυμπιακός είχε δύο ήττες (με ΑΕΚ και Λαμία) και τρεις νίκες (με Κηφισιά, Άρη και ΠΑΣ Γιάννινα) ενώ αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Παναθηναϊκό.

Με την επιστροφή του, άλλαξαν πολλά στους Πειραιωτές, ειδικά μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό (2-0) για το πρωτάθλημα. Παρελθόν ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Πέδρο Άλβες και λίγα 24ωρα μετά, τέλος και ο συμπατριώτης του Κάρλος Καρβαλιάλ από τον πάγκο του συλλόγου.

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς πήρε τη θέση του πρώτου και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ διαδέχθηκε τον δεύτερο. Ο Ελ Καμπί είχε επιστρέψει ήδη στα γκολ κόντρα στον ΟΦΗ (4-0), όπου ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος καθόταν στην άκρη του πάγκου ως υπηρεσιακός.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ωστόσο ο 62χρονος Ισπανός τεχνικός έδρασε σαν το... σπίρτο για να πάρει «φωτιά» ο Μαροκινός φορ και να θυμίσει τον ποδοσφαιριστή που απόλαυσαν στην αρχή της σεζόν οι οπαδοί των Πειραιωτών.

Όπως διαβάσατε στο Gazzetta, ο Ελ Καμπί μετράει ήδη έξι γκολ σε τέσσερα παιχνίδια στα οποία έχει αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Μεντιλίμπαρ και τα τέσσερα από αυτά, είναι στα ματς που μπήκε ως αλλαγή.

Μαζί με το τέρμα κόντρα στον ΟΦΗ, ο Μαροκινός έχει επτά γκολ σε πέντε παιχνίδια, απόδειξη της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο δεν μένει εκεί το... ρεκόρ του καθώς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, ξεπέρασε τον Σεντρίκ Μπακαμπού.

Συγκεκριμένα, ο νυν επιθετικός της Μπέτις πέτυχε συνολικά 18 γκολ σε 37 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Ελ Καμπί να έχει πλέον 19 τέρματα σε μόλις 31 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Έτσι ο Μαροκινός φορ συνεχίζει μία εξαιρετική παράδοση που έχει ο Ολυμπιακός με τους Αφρικανούς φορ και ο ίδιος επαληθεύει παιχνίδι με το παιχνίδι σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται.

@Photo credits: eurokinissi