Μπαρτσελόνα: Η εκδίκηση του Ζοάο Φέλίξ

Μπαρτσελόνα: Η εκδίκηση του Ζοάο Φέλίξ

Ανδρέας Σουλάι
sponsored by

Πρόκειται για ένα αναγκαίο κακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή ζητάνε την εκδίκηση. Περισσότερο για να αποδείξουν σε κάποιον ή κάποιους ότι είχαν άδικο. Είναι στη φύση κάθε ανθρώπου να ξεπεράσει την αμφισβήτηση. Ο καθένας το διαχειρίζεται διαφορετικά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δεν έχει σκεφτεί μια ενδεχόμενη... εκδίκηση για να αποδείξει ότι στο τέλος της ημέρας είχαν άδικο για εκείνον όσοι δεν πίστεψαν στο πρόσωπο του.

bwin sponsored

Μια τέτοια εκδίκηση έψαχνε το βράδυ της Κυριακής ο Ζοάο Φέλιξ. Απέναντι σε μια ομάδα που πριν από τέσσερα χρόνια δαπάνησε για εκείνον 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο Φέλιξ ωστόσο δεν «κόλλησε» ποτέ στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε. Διαφορετικές φιλοσοφίες; Άλλη όψη στο παιχνίδι. Το θέμα είναι ότι ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να δείξει την ποιότητα του και την αξία του στους «ροχιμπλάνκος» οι οποίοι για δύο σερί μεταγραφικές περιόδους έψαξαν τρόπους να τον ξεφορτωθούν.

Το καλοκαίρι του 2023, ο Φέλιξ έκανε τα πάντα για να γίνει κάτοικος Βαρκελώνης. Δεν έκρυψε ποτέ ότι το όνειρο του ήταν να φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, η οποία παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα έκανε την προσπάθεια της και τον έντυσε στα «μπλαουγκράνα» με τη μορφή δανεισμού έως και το καλοκαίρι του 2024.

Και μάλιστα, ο Πορτογάλος δέχτηκε να αφήσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθεί η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, κάνοντας αποδεκτό το ετήσιο συμβόλαιο των 400.000 ευρώ που ήταν ικανή να του προσφέρει η ομάδα του Τσάβι.

image

Η διαφορετική προσέγγιση έφερε και το -προσωρινό- άδοξο τέλος

Η «ταμπέλα» των 120 εκατομμυρίων κυνηγούσε τον Φέλιξ από το ξεκίνημα του στην Ατλέτικο. Ήταν ο άνθρωπος που αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Αντουάν Γκριεζμάν που είχε γράψει τη δική του ιστορία με τους «ροχιμπλάνκος». Ο Γάλλος ωστόσο αποφάσισε το 2019 να μετακομίσει στη Βαρκελώνη και η Ατλέτικο δαπάνησε τα χρήματα του για τον ταλαντούχο Πορτογάλο επιθετικό της Μπενφίκα που άφηνε πολλές υποσχέσεις.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι στο διάστημα που βρέθηκε στην Ατλέτικο, ο Φέλιξ είχε μονάχα μερικές εκλάμψεις. Παρά το αστείρευτο ταλέντο του, ο Πορτογάλος αστέρας δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ουσιαστικό μέλος της Ατλέτικο. Δεν μπορούσε; Δεν ήθελε να ακολουθήσει το στιλ παιχνιδιού του Σιμεόνε; Κανείς δεν ξέρει. Ο Φέλιξ ωστόσο δεν «κόλλησε» με τον «Τσόλο» και αναπόφευκτα οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να ψάχνουν τρόπους για να ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια.

Από το καλοκαίρι του 2019, έως και τον Γενάρη του 2023 που έκανε και την τελευταία επίσημη του συμμετοχή με τους Μαδριλένους, ο Φέλιξ φόρεσε τη φανέλα της Ατλέτικο σε 131 διαφορετικές περιπτώσεις, μετρώντας 34 γκολ και 18 ασίστ. Αριθμοί που σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν έναν ποδοσφαιριστή για τον οποίον χρειάστηκαν να δοθούν 120 εκατομμύρια ευρώ.

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για το μέλλον του Φέλιξ, καθώς πάντα υπάρχει ο αστερίσκος της «ιδιοκτησίας» του. Ο Πορτογάλος εξακολουθεί να ανήκει στην Ατλέτικο, έχοντας ένα μεγάλο συμβόλαιο τον οποίο τον «δένει» στη Μαδρίτη μέχρι το 2029. Βέβαια καμία από τις δύο πλευρές δεν κρύβει την επιθυμία του οριστικού διαζυγίου, με την Ατλέτικο ωστόσο να έχει το πάνω χέρι και να αναμένεται να ζητήσει αρκετό ρευστό για να αφήσει τον 25χρονο οριστικά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Βρήκε το χαμόγελο του στη Βαρκελώνη

Το όνειρο του Φέλιξ έμελλε να πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού. Ο Πορτογάλος «φώναξε» μέσα στο καλοκαίρι ότι ήθελε να γίνει «μπλαουγκράνα» μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον Φαμπρίτσιο Ρομάνο.

Ήξερε ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Μπαρτσελόνα και παρότι δέχτηκε πολλές προτάσεις από την Premier League και τη Σαουδική Αραβία, περίμενε την ομάδα της Βαρκελώνης μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η Μπαρτσελόνα βρήκε λύση, προσέφερε στον Φέλιξ ένα «αστείο» για τα δεδομένα, συμβόλαιο και κατάφερε να τον ντύσει στα «μπλαουγκράνα» ολοκληρώνοντας έτσι ένα deal το οποίο ικανοποίησε όλες τις πλευρές.

Από το ξεκίνημα του, ο Φέλιξ φάνηκε να απολαμβάνει το νέο κεφάλαιο που άνοιξε. Χαμογελαστός και με πολλή όρεξη. Απλά στοιχεία τα οποία στη Μαδρίτη τα είχαν ξεχάσει εντελώς. Βέβαια, ίσως και να ευθύνεται το ίδιο το κλαμπ για τη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, οι οπαδοί της Ατλέτικο δεν... χαρίστηκαν στον Πορτογάλο, ο οποίος άκουσε να του τα... χώνουν οι φίλαθλοι της ίδιας του ομάδας κατά τη διάρκεια που έκανε το καθιερωμένο ζέσταμα στο ημίχρονο. Ο Φέλιξ φάνηκε επηρεασμένος με τα λόγια των οπαδών της Ατλέτικο με τις εκφράσεις του προσώπου του να μην κρύβουν την απογοήτευση του.

Στο ντεμπούτο του στο Champions League, απέναντι στην Αντβέρπ, ο 25χρονος πέτυχε το «παρθενικό» του γκολ με τα «μπλαουγκράνα», ολοκληρώνοντας την αναμέτηση με δύο τέρματα. Ακολούθησαν δύο ακόμα γκολ, στα αμέσως δύο επόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, με τον Τσάβι να του δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη και τον Πορτογάλο να τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Μέσα στη σεζόν, ο Φέλιξ έχει πετύχει συνολικά 5 γκολ, καθώς μετράει και 3 ασίστ, σε 17 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Μπορεί οι αριθμοί του να μην είναι τόσο εντυπωσιακοί, ωστόσο η επιδραστικότητα του στον επιθετικό τομέα της Μπαρτσελόνα και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να αφομοιώσει το παιχνίδι των «μπλαουγκράνα» αποδεικνύουν ότι ο Πορτογάλος θέλει να μείνει στη Βαρκελώνη και μετά τη λήξη του δανεισμού του το ερχόμενο καλοκαίρι.

image

Η αμφισβήτηση και τα mind games οδήγησαν στο πεπρωμένο 

Καθόλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, άπαντες στο στρατόπεδο της Ατλέτικο, είχαν το μυαλό τους περισσότερο στον Φέλιξ, παρά στην ίδια την αναμέτρηση. Ο Αντουάν Γκριεζμάν στάθηκε στη διάρκεια που δεν είχε με τους «ροχιμπλάνκος» ο Πορτογάλος, αναφέροντας μάλιστα ότι ίσως και να κουράστηκε στη Μαδρίτη. Ο Σαούλ από την άλλη, έριξε την ευθύνη αποκλειστικά στον Πορτογάλο και τόνισε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να προσφέρει περισσότερα και να βελτιώσει την κατάσταση από μόνος του.

Τα mind games των ποδοσφαιριστών του Σιμεόνε έδιναν και έπαιρναν. Ο ίδιος ο Φέλιξ θέλησε να σταθεί περισσότερο στην κρισιμότητα του παιχνιδιού και στο αναγκαίο «τρίποντο» που χρειαζόταν η Μπαρτσελόνα, αφήνοντας τα λόγια για το γήπεδο.

Έτσι και έγινε. Ο Φέλιξ «μίλησε» στον αγωνιστικό χώρο και το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και μάλιστα το πανηγύρισε με μανία, στέλνοντας και «φιλάκια» στους οπαδούς την Ατλέτικο που πριν από το σφύριγμα του ζητούσαν να μείνει στη Βαρκελώνη. Ο Φέλιξ ήταν άριστος στα 80 περίπου λεπτά που αγωνίστηκε και μάλιστα αναδείχθηκε MVP της αναμέτρησης, χαρίζοντας στην Μπαρτσελόνα ένα πολύ σημαντικό «τρίποντο» εν όψει και της συνέχειας της σεζόν.

«Κάθε εβδομάδα ακούω να μιλάνε για το πρόσωπο μου. Δεν δίνω σημασία, Προσπαθώ μόνο να βελτιωθώ για την ομάδα μου. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ και ελπίζω η Μπαρτσελόνα να προσπαθήσει να με αποκτήσει με κανονική μεταγραφή. Ο πανηγυρισμός μου ήταν αυθόρμητος. Ήταν μια απελευθέρωση συναισθημάτων, μετά τα όσα έζησα το τελευταίο καλοκαίρι. Ήταν για την οικογένεια μου», δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Πορτογάλος σταρ.

Ήταν μια... εκδίκηση την οποία ο Φέλιξ χρειαζόταν. Μια προσωπική και ομαδική νίκη που την είχε ανάγκη, όσο κανείς άλλος, τη δεδομένη στιγμή. Ο Πορτογάλος έκλεισε τα αυτιά του, μίλησε εντός των τεσσάρων γραμμών και δικαιώθηκε, κλείνοντας τα στόματα εκείνων που τον αμφισβήτησαν και δεν τον πίστεψαν.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image