Αρτούρο Βιδάλ στο Gazzetta: «Είμαι πολεμιστής εντός κι εκτός γηπέδου, στην Ελλάδα κυριαρχεί το πάθος!»

Αρτούρο Βιδάλ στο Gazzetta: «Είμαι πολεμιστής εντός κι εκτός γηπέδου, στην Ελλάδα κυριαρχεί το πάθος!»

Θάνος Σαρρής

Ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου της Χιλής, Αρτούρο Βιδάλ, μιλάει στο Gazzetta για τη σπουδαία καριέρα του, τον Λιονέλ Μέσι, το πάθος του, το ποδόσφαιρο αλλά και για τον ρόλο του ως παγκόσμιος πρεσβευτής της Novibet.

«Μόλις μάθει να περπατά, ξέρει και να παίζει μπάλα. Τα πρώτα του χρόνια δίνει ζωή και χαρά στις αλάνες, παίζει ξέφρενα στις φτωχογειτονιές μέχρι να σκοτεινιάσει και να μη βλέπει πια την μπάλα. Και στα νεανικά του χρόνια, ανοίγει τα φτερά του και τα γήπεδα πετούν μαζί του», έγραφε ο σπουδαίος Ουρουγουανός Εδουάρδο Γκαλεάνο, περιγράφοντας το «είδωλο» στο ποδόσφαιρο. Ο Αρτούρο Βιδάλ γεννήθηκε στην εργατική γειτονιά Σαν Χοακίν του Σαντιάγο και γρήγορα έγινε «είδωλο». Πρώτα για την περιοχή του. Μετά, για την πόλη του. Έπειτα για τη χώρα του ολόκληρη. «Κουβάλησε» τη Χιλή σε δυσθεώρητα ύψη και δόξασε το όνομά της σε όλο τον κόσμο. Σύμβολο της χρυσής γενιάς της Selección, την οδήγησε σε δύο σερί Copa America, επικρατώντας ισάριθμες φορές στον τελικό της Αργεντινής.

Ο Βιδάλ άνοιξε τα φτερά του για την Ευρώπη το 2007, με την Μπάγερ Λεβερκούζεν να τον υποδέχεται και να συστήνει στη Γηραιά Ήπειρο έναν ποδοσφαιριστή που το μάτι του είχε πάντα μια σπάνια γυαλάδα. Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα και Ίντερ ακολούθησαν, με τον Χιλιάνο να κατακτά τουλάχιστον ένα πρωτάθλημα σε κάθε μία από τις μεγάλες ομάδες που έπαιξε. Νικητής, πολεμιστής, ο παίκτης που λατρεύουν οι οπαδοί και βάζουν στο μάτι οι αντίπαλοι. Η επίσημη ιστοσελίδα της Bundesliga τον είχε περιγράψει ως «τον πιο πλήρη μέσο στον κόσμο», χαρακτηρισμός που τότε υιοθετούταν κι από τον ίδιο. Πλέον, βλέπει τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά.

image

Έτοιμος να «σηκωθεί» ξανά

Τα χρόνια πέρασαν. Ο Βιδάλ επέστρεψε στη Νότια Αμερική για τη Φλαμένγκο, προσθέτοντας στο παλμαρέ του και το βαρύτιμό τρόπαιο του Copa Libertadores. Το γεγονός ότι έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Βραζιλίας, παρότι του είχε χορηγηθεί άδεια για την κηδεία του πατέρα του, λέει πολλά για τον τρόπο που τιμά κάθε φορά το έμβλημα της ομάδας που φέρει στο στήθος. Toν Απρίλιο του 2023, πρόσθεσε στη συλλογή του και τη φανέλα της Novibet.

Ο King Arturo ανακοινώθηκε ως παγκόσμιος πρεσβευτής του brand, ενσαρκώνοντας το όραμα της Novibet για περαιτέρω διεθνή επέκταση, ενώ προστίθεται και ως ένας εκ των πρεσβευτών του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς της Novibet, The Giant Heart, σε Ελλάδα και Λατινική Αμερική.

Φέτος, επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ατλέτικο Παραναένσε, ωστόσο στάθηκε άτυχος, καθώς στο ματς της Ρόχα με την Κολομβία τον Σεπτέμβριο, τραυματίστηκε ξανά στο ταλαιπωρημένο του δεξί γόνατο. Αποχώρησε με ασθενοφόρο, πέρασε ξανά την πόρτα του χειρουργείου και στα 36 του, σφίγγει για μια ακόμα φορά τα δόντια για να επιστρέψει δυνατότερος. Όπως κάνει κάθε φορά που «πέφτει». Πέταξε ήδη τις πατερίτσες και παλεύει να επιστρέψει στα γήπεδα πριν γυρίσει ο χρόνος. Απλά, Αρτούρο Βιδάλ.

Ρίχνοντας καθημερινά ώρες δουλειάς και με τις φήμες για επιστροφή στην ομάδα από την οποία ξεκίνησαν όλα, την Κόλο-Κόλο, να έχουν φουντώσει, ο Αρτούρο Βιδάλ έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο στο Gazzetta. Πιο ώριμος από ποτέ, με την εκρηκτικότητά του να έχει διοχετευτεί απόλυτα στον σκοπό της επιστροφής στα γήπεδα, ο «Βασιλιάς» μίλησε για την πορεία του στην Ευρώπη, για το κεφάλαιο της Βραζιλίας, για τους τίτλους και τα γκολ, για τον Αρτούρο εκτός γηπέδων, για τη σχέση του με τον Μέσι και για την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του που είναι πλέον συμπαίκτης με τη Novibet.

image

«Θέλω πάντα περισσότερους τίτλους!»

Πώς είναι η εμπειρία στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα; Το επίπεδο;

«το Brazileirao είναι ένα πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό, το οποίο συνεχώς αναβαθμίζεται. Υπάρχουν ομάδες υψηλού επιπέδου, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης και επίσης έχουν νεαρούς, που ξεκινούν την καριέρα τους, αλλά αποτελούν εξαιρετικά πρότζεκτ. Ο τρόπος που ζουν το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία με τους οπαδούς, το παιχνίδι και ο ανταγωνισμός δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ευρωπαϊκές λίγκες».

Έχεις παίξει σε όλες τις θέσεις τις μεσαίας γραμμής. Ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

«Δεν θα μπορούσα να επιλέξω μία, επειδή όλες αντιπροσωπεύουν μια σπουδαία πρόκληση στην επαγγελματική μου εξέλιξη. Στις περισσότερο επιθετικές θέσεις, λάτρευα να φτάνω στην αντίπαλη περιοχή και να πετυχαίνω γκολ. Παράλληλα όμως μου αρέσει πραγματικά να βοηθάω την ομάδα μου αμυντικά, να επανακτώ την μπάλα και να πηγαίνω σκληρά στο μαρκάρισμα του αντιπάλου».

Έχεις σκεφτεί τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο; Ή είναι ακόμα νωρίς;

«Υπάρχει ακόμα χρόνος για να το σκεφτώ. Σήμερα, επικεντρώνομαι στο να επανέλθω από τον τραυματισμό μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να είμαι 100% έτοιμος για τις υποχρεώσεις με τον σύλλογο και την εθνική μου ομάδα».

Έχεις κερδίσει πρωταθλήματα, δύο Copa America, το Copa Libertadores. Αισθάνεσαι ότι σου λείπει κάτι;

«Είχα την τύχη να κάνω μια πραγματικά εκπληκτική καριέρα, σε διαφορετικά κλαμπ ανά τον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενος με τους τίτλους που έχω κατακτήσει, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, αλλά αυτό δεν εφησυχάζομαι ώστε να μην συνεχίσω να κυνηγώ τις διακρίσεις. Θέλω πάντα περισσότερα».

image

«Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος στην ιστορία»

Είχες τον Λιονέλ Μέσι συμπαίκτη στην Μπαρτσελόνα. Τον θεωρείς των κορυφαίο όλων των εποχών; Τι τον κάνει να διαφέρει από τους άλλους;

«Για μένα, ο Λιονέλ Μέσι είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία. Είχα την τύχη και το προνόμιο να παίξω μαζί του σε ένα σπουδαίο κλαμπ, όπως η Μπαρτσελόνα και να απολαύσω το παιχνίδι του, την τακτική του αντίληψη και τη φαντασία του στο γήπεδο. Είναι ένα πραγματικό φαινόμενο με την μπάλα στα πόδια και ο τρόπος του που βλέπει αυτό το άθλημα, κάνει τους πάντες τριγύρω του να παίζουν καλύτερα. Έξω από το γήπεδο, έχουμε ακόμα και σήμερα πολύ καλή σχέση και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτά που συνεχίζει να καταφέρνει, πριν στην Παρί και τώρα στην Ίντερ Μαϊάμι. Του εύχομαι πάντα να έχει επιτυχίες».

Ποια ήταν η ποιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σου και πώς την ξεπέρασες;

«Οι τραυματισμοί είναι πάντα δύσκολοι. Ως ποδοσφαιριστής θέλεις πάντα να παίζεις, να συνεισφέρεις στην ομάδα και τους συμπαίκτες σου. Ακόμα περισσότερο σε πρωταθλήματα όπου παίζονται δύο ή τρεις αγώνες την εβδομάδα. Αλλά, ευχαριστώ τον Θεό, έχω καταφέρει να τους ξεπερνώ και επιστρέφω με ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, δυνατότερος και με την επιθυμία να συνεχίσω να βελτιώνομαι».

Ποιο γκολ δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου είχα την τύχη να έχω σκοράρει πολλά γκολ με τις διαφορετικές ομάδες που έχω παίξει και σε πολύ όμορφες διοργανώσεις: Στην Ισπανία, την Ιταλία ή το Champions League. Αυτό αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα. Ωστόσο, αυτά που αγαπώ περισσότερο είναι τα γκολ που έχω πετύχει με τη φανέλα της Χιλής. Συγκεκριμένα, για να θυμηθώ μερικά, απέναντι στην Παραγουάη το 2013, στην Ασουνσιόν. Απέναντι στο Μεξικό το 2015, για το Copa America. Τα δύο που σημείωσα με το Περού το 2016».

Τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για τη Χιλή και τη Νότια Αμερική γενικότερα;

«Το ποδόσφαιρο για τη Χιλή είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε πολύ παθιασμένοι για τις ομάδες μας και επίσης για την Εθνική μας. Ζούμε για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και το νιώθεις στην ατμόσφαιρα στα γήπεδα, αλλά και στους δρόμους αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουν».

image

«Άφησα το σημάδι μου σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκα»

Τι γνώμη έχεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Δεν ξέρω πολλά, αλλά γνωρίζω ότι είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα, στο οποίο κυριαρχεί το πάθος και έχει κάποιους σπουδαίους παίκτες, που το κάνουν διασκεδαστικό και ανταγωνιστικό».

Είσαι ο πρώτος παγκόσμιος Ambassador της Novibet. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτό και για τη δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο για μια καλύτερη κοινωνία;

«Είναι τιμή για εμένα το ότι αποτελώ κομμάτι της Novibet. Είμαι ευγνώμων που με εμπιστεύτηκε και για το ότι θέλει να έρθει πιο κοντά στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με εμένα ως πρεσβευτή. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου και των υπόλοιπων αθλημάτων να ζήσουν με μεγαλύτερο πάθος τα πρωταθλήματα και τους αγώνες γενικότερα, ακόμα και τα φιλικά».

Ο Βιδάλ Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Novibet

Πώς θα φανταζόσουν τον Αρτούρο, αν δεν έπαιζε ποδόσφαιρο;

«Ο Αρτούρο Βιδάλ χωρίς το ποδόσφαιρο, θα έμοιαζε πολύ με τον ποδοσφαιριστή. Ένας άνθρωπος που θα δούλευε σκληρά, συγκεντρωμένος και 100% αφοσιωμένος στην οικογένειά του, που θα ήθελε να προχωρήσει μπροστά και θα έκανε τα πάντα για να διαβεβαιώσει ότι θα έχουν ό,τι χρειάζονται για μια ειρηνική και χαρούμενη ζωή».

Θεωρείς ότι σε κάποιο σημείο της καριέρας σου ήσουν ο κορυφαίος μέσος στον κόσμο;

«Δεν θα τολμούσα να πω ότι ήμουν ο καλύτερος στον κόσμο στη θέση μου, νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές, με τους οποίους είχα την τιμή να παίξω, και είναι σπουδαίοι. Θα ήθελα να μείνω περισσότερο στο σημάδι που άφησα σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκα, στα πρωταθλήματα που πήρα με την κάθε μία και στην ευκαιρία που είχα να μάθω από τους συμπαίκτες μου, που ήταν και συνεχίζουν να είναι προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ποδόσφαιρο».

image

«Έμαθα διαφορετικά πράγματα σε κάθε ομάδα»

Στον αγωνιστικό χώρο είσαι ένας πολεμιστής, που αφήνει και την ψυχή του στο χορτάρι. Πώς είναι ο Αρτούρο εκτός των τεσσάρων γραμμών;

«Όπως σου είπα και πριν, θεωρώ τον εαυτό μου έναν άνθρωπο πολύ συγκεντρωμένο και αφιερωμένο στην οικογένειά μου. Όπως ακριβώς είμαι πολεμιστής στον αγωνιστικό χώρο, έτσι είμαι και εκτός. Πάντα με απασχολεί το να βοηθάω τους αγαπημένους μου ανθρώπους, ώστε να μην τους λείπει τίποτα».

Από όλες τις ομάδες που έχεις παίξει, ποια είναι αυτή που αγάπησες περισσότερο; Με ποια έχεις τις καλύτερες αναμνήσεις;

«Όπως και με τα γκολ μου, έτσι και με τις ομάδες, δεν μπορώ να επιλέξω κάποια γιατί όλες ήταν πολύ σημαντικές για εμένα και έμαθα διαφορετικά πράγματα σε κάθε μία. Σε όλες κατάφερα σημαντικές νίκες, ζωτικούς βαθμούς και τίτλους που έχουν αξία, όπως το ιταλικό πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα ή το Σούπερ Καπ στη Γερμανία, το Copa Libertadores μετά την άφιξή μου στη Βραζιλία. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από όλες τις ομάδες και τους συμπαίκτες».

Ιταλία, Γερμανία ή Ισπανία; Ποιο πρωτάθλημα θεωρείς καλύτερο;

«Από κάθε πρωτάθλημα ξεχωρίζω διαφορετικά πράγματα που μου αρέσουν. Στην Ισπανία ενδιαφέρονται πολύ για την μπάλα, το παιχνίδι είναι περισσότερο εκλεπτυσμένο και ακριβές. Στη Γερμανία, από την άλλη, ξεχωρίζω τη δυναμική του παιχνιδιού τους, όπου το μυαλό παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα τουρνουά. Και στην Ιταλία, τα σωματικά στοιχεία είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός στιλ όπου η δύναμη και η ταχύτητα κυριαρχούν. Είναι διαφορετικά πρωταθλήματα και έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Σε όλα προσαρμόστηκα πολύ καλά και το απόλαυσα».

image

«Δεν θα αντάλλαζα για τίποτα στον κόσμο τα Copa America»

Έχεις παίξει με τον Πίρλο, τον Τιάγκο, τον Ράκιτιτς, τον Πογκμπά και τον Μπουσκέτς. Με ποιον ταίριαξες καλύτερα;

«Όλοι είναι παγκόσμιας κλάσης παίκτες και έχουν κάτι κοινό, την ικανότητά τους με την μπάλα στο παιχνίδι. Ο Πίρλο, ο Τιάγκο, ο Ράκιτιτς, ο Πογκμπά και ο Μπούσκετς είναι ποδοσφαιριστές που μας χάρισαν έναν διαφορετικό τρόπο για να βλέπουμε το ποδόσφαιρο, με περισσότερη φαντασία, με ηρεμία και επιδεξιότητα. Το ότι ήμουν συμπαίκτης τους, με βοήθησε να μεγαλώσω ως ποδοσφαιριστής. Δημιουργήσαμε μια τρομερή συμμαχία στο χώρο της μεσαίας γραμμής και έγινα καλύτερος από την ποιότητα και την ικανότητά τους.»

Ποιοι ποδοσφαιριστές από τις νεότερες γενιές σου αρέσουν περισσότερο;

«Υπάρχουν αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές που κάνουν σπουδαία δουλειά. Ο Βισέντε Πισάρο, ο Νταμιάν Πισάρο, ο Κλεμέντε Μόντες είναι κάποιοι από αυτούς που έχουν πολύ ενδιαφέρον επίπεδο και προοπτική. Πρέπει να συνεχίσουν την προπόνηση, ώστε να εμπλουτίσουν τις ικανότητές τους και να έχουν ένα λαμπρό μέλλον στο ποδόσφαιρο της Χιλής».

Θα αντάλλαζες τα δύο σερί Copa America με τη Χιλή, για ένα Champions League;

«Για τίποτα στον κόσμο. Τα δύο Copa America που έχω με τη Χιλή είναι το σπουδαιότερο δώρο που μου έχει δώσει το ποδόσφαιρο. Το ότι κατάφερα να γιορτάσω με τους ανθρώπους μου και να φέρω χαρά στη χώρα μου, είναι κάτι που πάντα ονειρευόμουν και ευχαριστώ τον Θεό που το κατάφερα. Δυστυχώς, δεν πήρα το Champions League κατά τη διάρκεια της καριέρας μου στην Ευρώπη, αλλά έμεινα με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη διοργάνωση, καθώς κατάφερα να παίξω σε αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου, απέναντι στις καλύτερες ομάδες και τους κορυφαίους παίκτες της ηπείρου».

image

«Θέλω να γνωρίσω την ελληνική κουλτούρα»

Ποια είναι η γνώμη σου για το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας; Θα ήταν ένας πιθανός προορισμός για εσένα;

«Είναι μια ενδιαφέρουσα λίγκα, που έχει μεγαλώσει πολύ τον τελευταίο καιρό με τις αφίξεις ποδοσφαιριστών όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Σαντιό Μανέ... με ποδοσφαιριστές που είναι αστέρες και έχουν βρεθεί στην ποδοσφαιρική ελίτ για πολλά χρόνια. Πάντα μου άρεσαν οι προκλήσεις και πάντα θέλω να παίζω σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Δεν αποκλείω καμιά πιθανότητα για το μέλλον».

Να σε περιμένουμε στην Ελλάδα;

«Θα ήταν υπέροχο να γνωρίσω την Ελλάδα. Ελπίζω κάποια μέρα να έρθω, να παρακολουθήσω ποδόσφαιρο, να μάθω την κουλτούρα σας και να απολαύσω την συναναστροφή μου με τους ανθρώπους».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης