Αζάρ: Λάμψη, θλίψη κι ένα μεγάλο «γιατί»; (poll)

Αζάρ: Λάμψη, θλίψη κι ένα μεγάλο «γιατί»; (poll)

Οι προπονήσεις δεν του άρεσαν, αντίθετα, λάτρευε τα μεγάλα ραντεβού, τρελαινόταν στα επίσημα ματς. Ο Όμπι Μίκελ είχε πει πως είναι ο μεγαλύτερος τεμπέλης του προπονητικού κέντρου, αλλά ο κορυφαίος των αγώνων. Ο Κλοντ Πιέλ τον αποκαλούσε «Μικρό Μέσι», οι συμπαίκτες του τόνιζαν πως θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο του Κριστιάνο αν έδινε βάρος στις προπονήσεις.

Ο Εντεν Αζάρ έζησε σχεδόν τα πάντα και στα 32 του χρόνια βαρέθηκε να δίνει μάχες με τραυματισμούς και αμφισβητήσεις, είπε «αντίο» στη δράση αφήνοντας πίσω του σημαντική παρακαταθήκη, αλλά κι ένα τεράστιο… Γιατί;

Γιατί δεν δούλεψε παραπάνω, ώστε να φτάσει στην κορυφή. Κέρδισε τίτλους, στέρησε τίτλους (από την Τότεναμ), σκόρπισε θλίψη στους οπαδούς της Τσέλσι, αλλά και… οργή σε αυτούς της Ρεάλ. Άλλωστε, 17 τραυματισμούς είχε στη θητεία του στη «Βασίλισσα», αριθμός… σοκαριστικός για οποιονδήποτε παίκτη που θέλει να παίζει σε top επίπεδο.

«Έπειτα από 16 χρόνια και περισσότερους από 700 αγώνες, αποφάσισα να τελειώσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής» τόνισε ο Αζάρ σε μια λιτή ανακοίνωση και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τον χειροκροτά για όσα ήθελε αυτός να μας δείξει!

image

Ρεάλ Μαδρίτης και Αζάρ, μια ιστορία… θλίψης!

Είναι λίγες οι επιτυχημένες ιστορίες των πολύ ακριβών μεταγραφών του ποδοσφαίρου. Ανάμεσά τους δεν είναι ο Κουτίνιο, ο Γκριεζμάν και ο Ντεμπελέ, ούτε οι επιστροφές των Λουκάκου και Πογκμπά σε Τσέλσι και Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.

Αλλά καμία από αυτές τις κινήσεις δεν μπορεί πραγματικά να συγκριθεί με το story του Εντεν Αζάρ και τα προβλήματά του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μία περίοδος τεσσάρων σεζόν του Βέλγου στη La Liga δεν είχε καν απολογισμό κοντά στους αριθμούς ως προς στην τελευταία του σεζόν πριν από τη Ρεάλ που την είχε στην Τσέλσι: 2.529 λεπτά από τα 2.926, τέσσερα γκολ έως το 16', επτά ασίστ στα πρώτα 15 λεπτά και έχοντας ντριμπλάρει 90 αντιπάλους σε 137 λεπτά.

Ο Αζάρ ήταν σκιά του άλλοτε πολύ καλού εαυτού του στην ισπανική πρωτεύουσα. Η 11η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών ήταν αυτή του Βέλγου μεσοεπιθετικού που συμφώνησε να τερματίσει τη συμφωνία του με τη Ρεάλ, αν και υπήρχε άλλη μία σεζόν στο συμβόλαιό του.

Τα πράγματα άρχισαν άσχημα και εξελίχθηκαν άσχημα για τον Βέλγο με κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Ο Αζάρ εμφανίστηκε αρχικά υπέρβαρος στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2019, ενώ ακολούθησε ο τραυματισμός στον μηρό του στη διάρκεια της προετοιμασίας που τον άφησε εκτός στο ξεκίνημα της La Liga. Στη συνέχεια φάνηκε πώς άρχισε να... ανεβαίνει αγωνιστικά.

Ήταν εξαιρετικός στο 4-0 εκτός έδρας με την Εϊμπάρ τον Νοέμβριο. Μετά τη διακοπή λόγω των Εθνικών είχε ακόμα μία πολύ καλή εμφάνιση στο 3-1 με τη Σοσιεδάδ. Πιθανότατα να ήταν ο MVP της Ρεάλ και στα δυο αυτά παιχνίδια.

image

Μενιέ, ο συμπατριώτης που τον… πλήγωσε!

Στις 26 Νοεμβρίου θα ερχόταν το παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν. Αυτή ήταν η στιγμή του να... λάμψει: ένας εντός έδρας αγώνας Champions League κάτω από τα... λαμπερά φώτα του Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Η Ρεάλ ξεκίνησε πολύ καλά τον αγώνα όπως και ο Αζάρ.

Οι κινήσεις του Βέλγου ήταν εξαιρετικές στο παιχνίδι. Αυτός ήταν ο Αζάρ που διασκέδαζε με το ποδόσφαιρο, ήταν καλά και περνούσε καλά και ήταν ο καλύτερος παίκτης για τρίτη σερί φορά στη Ρεάλ. Μετά από μία ώρα αγώνα όμως ήρθε το stop από τον Μενιέ. Μία φάση που θα μπορούσε να μην σημαίνει και τίποτα, όμως η συνέχεια έδειξε πως ο Αζάρ δεν μπόρεσε εν τέλει να βάλει την καριέρα του σε σωστή διαδρομή.

Ο συμπατριώτης του Αζάρ βρέθηκε στο στόχαστρο μέσω των social media από οπαδούς της Ρεάλ για τα τάκλιν του και τα σκληρά του μαρκαρίσματα. Στην περίπτωση του τελευταίου, ο Μενιέ ήταν ο παίκτης που του έκανε φάουλ χωρίς να είναι το φάουλ που τελειώνει την καριέρα κάποιου, ωστόσο ήταν μία κίνηση με μεγάλη δόση κινδύνου (ζημιά στους συνδέσμους του αστραγάλου). Ήταν ο ίδιος αστράγαλος που είχε σπάσει ο Αζάρ σε προπόνηση.

Πιθανότατα να υπάρχει πιο απερίσκεπτο τάκλιν από αυτό του Μενιέ. Και όντως υπάρχει και υπήρξε. Όμως ο Αζάρ και πάλι βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

«Είμαι πραγματικά πολύ λυπημένος», είπε μετά ο ακραίος μπακ της Παρί. «Δύο με τρεις συμπαίκτες του μου είπαν ότι είχε χτυπήσει αρκετά. Ελπίζω να μην είναι κάτι πολύ κακό. Εάν υπάρχει ένας παίκτης που πραγματικά δεν θέλω να κάνω αυτός είναι ο Εντέν», συμπλήρωνε.

Φαινόταν σαν ήταν ένας αρκετά μικρός τραυματισμός. Όμως ο Αζάρ τελικώς βρέθηκε να προσπαθεί να τον ξεπεράσει για ένα διάστημα τριών ετών. Αναγκάστηκε να τοποθετήσει μεταλλική πλάκα σε ένα σημείο, ενώ ακολούθησαν μυϊκά προβλήματα. Μετά από αυτόν τον τραυματισμό θα είχε ένα γεμάτο 90λεπτο και δεν θα έβρισκε ποτέ ξανά την πολύ καλή του κατάσταση. Μετά και την αγωνιστική άνοδο του Βινίσιους ο Αζάρ άρχισε να μην βρίσκει ευκαιρίες. Ειδικά από τη στιγμή που άρχισε να είναι πολύ λίγες φορές διαθέσιμος και όταν το έκανε δεν προσέφερε.

image

Κι όμως, η καριέρα προ-Ρεάλ ήταν λαμπερή!

Η φήμη του Αζάρ ως παίκτη είχε δεχθεί ένα μεγάλο... πλήγμα. Τη δεκαετία πριν από τη μετακίνησή του στη Ρεάλ ( που είχε τρία χρόνια στη γαλλική Λιλ και επτά στην Τσέλσι) είχε παρουσία σε όλα τα ματς Πρωταθλήματος εκτός από 22 τον αριθμό (σε σύνολο 380 αγώνων).

Ίσως όλο αυτό να τον οδήγησε σε μακροχρόνια κόπωση. Ο Αζάρ βέβαια δεν ήταν ο πιο αφοσιωμένος παίκτης σε θέματα φυσικής κατάστασης. Οι συμπαίκτες του είχαν να λένε ότι δεν τον είδαν ποτέ στο γυμναστήριο και με πολύ... ζόρι θα έμενε περισσότερο στο προπονητικό γήπεδο (απ' όσο έκρινε ότι χρειαζόταν). Παρουσιάστηκε αρχικά σε ένα στιλ ως αντί-Κριστιάνο Ρονάλντο. Πολύ βαριά μία τέτοια αγωνιστική... κληρονομιά.

Θα ήταν κρίμα να έχουμε όλοι στο μυαλό μας μόνο τον Αζάρ της Ρεάλ. Στην ομάδα της Τσέλσι εάν εξαιρέσει κανείς ένα διάστημα που υπήρχε... κόντρα με τον Μουρίνιο και έπαιξε πολύ και προσέφερε. Είναι ο ίδιος ο Αζάρ που ψηφίστηκε στην κορυφαία ομάδα της σεζόν στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο στην Αγγλία και το ίδιο έγινε και στη 2η όταν και πήρε και το βραβείο για κορυφαίος νέος παίκτης της χρονιάς. Στην τρίτη του χρονιά επίσης πήρε βραβείο κορυφαίο ποδοσφαιριστή.

Μετά από εκείνη τη χρονιά με τον Μουρίνιο θα επέστρεφε σε τοπ φόρμα το 2016-2017 ενώ έχασε από τον συμπαίκτη του, Ενγκολό Καντέ, το βραβείο του παίκτη της σεζόν. Οι οπαδοί της Τσέλσι θα διαφωνούσαν πάντως. Θα τον ψήφιζαν ξανά ως τοπ παίκτη της σεζόν. Θα το έκαναν και τη χρονιά 2018-2019 παρότι δεν είχε ψηφιστεί ως ο κορυφαίος παίκτης της Λίγκας.

Σε ένα διάστημα επτά σεζόν ο Αζάρ ήταν - εάν όχι κάθε χρόνο ο καλύτερος ή σε τοπ επίπεδο - εκ των κορυφαίων παικτών της Premier. Ήταν σίγουρα ο καλύτερος σε 3 εξ αυτών και πολύ καλός σε άλλες 2 σεζόν.

Το 2017-18 αν και δεν ήταν σε τρομερή κατάσταση συνέβαλε στην κατάκτηση του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας. Μετά είχε και γκολ με πέναλτι στη νίκη με τη Γιουνάιτεντ.

Στον τελικό του League Cup της επόμενης σεζόν ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης. Είχε και ένα πέναλτι αλά Πανένκα στη διαδικασία των πέναλτι αν και η Τσέλσι έχασε τελικά από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν επίσης κορυφαίος στη νίκη επί της Άρσεναλ στον τελικό του Europa το 2019, που ήταν το τελευταίο του παιχνίδι για την Τσέλσι.

Οι εμφανίσεις του Αζάρ στην Εθνική επίσης σε σημαντικό βαθμό υπήρξαν από καλές έως πολύ καλές. Ιδιαίτερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 όπου το Βέλγιο τερμάτισε τρίτο. Απλά μετά άρχισαν τα προβλήματα τραυματισμών του. Αυτές οι μέρες είναι και επίσημα πίσω του: Ο Αζάρ αποφάσισε την πρόωρη αποχώρησή του. Από την Εθνική αποχώρησε το 2022 μετά τον αποκλεισμό από τους ομίλους στη διοργάνωση του Κατάρ. Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ένιωθε άβολα να πάρει ευκαιρίες όταν οι νεότεροι παίκτες άξιζαν να ξεκινήσουν περισσότερο από αυτόν.

Σαφώς δεν είδαμε ποτέ ξανά τον Αζάρ της Τσέλσι. Όμως οι τρεις πολύ καλές εμφανίσεις του μέχρι τον τραυματισμό του τον Νοέμβριο του 2019 στη Ρεάλ έδειξαν και το τι παίκτης μπορούσε να γίνει. Τελικά αυτό το τάκλιν εάν και αρχικά έμοιαζε... αθώο άλλαξε τα πάντα.

Loading...