Μαντί Καμαρά: Το διαμάντι του Ολυμπιακού λάμπει ξανά

Μαντί Καμαρά: Το διαμάντι του Ολυμπιακού λάμπει ξανά

Μαντί Καμαρά-Ολυμπιακός, πράξη δεύτερη. Ο μέσος από τη Γουινέα θυμίζει σε όλους μας πως ο παίκτης που φλέρταρε με μεταγραφή 15-20 εκατ. ευρώ είναι εδώ. Ετοιμος για μια ακόμα απογείωση στην καριέρα του.

Από το φευγάτος από το Λιμάνι και το δανεισμό του στη Μίλαν, η επιστροφή στους ερυθρόλευκους με γεμάτες παρουσίες, ασταμάτητα αγωνιστικά λεπτά και πληθωρικές εμφανίσεις που θα του δώσουν το δικαίωμα να ονειρεύεται και πάλι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πρώτα έχει μια αποστολή, όμως: Να βοηθήσει την ομάδα του να επιστρέψει στην κορυφή. Αυτό το κάνει και με το παραπάνω, συνεισφέροντας στα πλάνα του Ντέγκο Μαρτίνεθ, στο χτίσιμο μια νέας ομάδας που πρεσάρει ψηλά, κρατάει μπάλα, παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και πνίγει τον αντίπαλο.

Ο Μαντί Καμαρά με τα στοιχεία που έχει δένει... γάντι στα «θέλω» του Ισπανού κόουτς και το Gazzetta, καταγράφει την πορεία του μέσου από τη Γουινέα. Από το Ματάμ και την Αζαξιό στον Ολυμπιακό και από εκεί στη Ρόμα μέχρι τη... δεύτερη γέννησή του στο Λιμάνι!

image

Το διαβατήριο

Γεννημένος στο Ματάμ των 143.000 περίπου κατοίκων, ο Μαντί Καμαρά είχε έναν μόνο στόχο: Να παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο και να μπορέσει μέσω αυτού να βοηθήσει τη γειτονιά του, την περιοχή του όπου είναι βυθισμένο στη φτώχεια και στους ελάχιστους πόρους που προσφέρονται.

Ο μέσος του Ολυμπιακού, είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένος και μάλιστα συμμετέχει στη φιλανθρωπική κίνηση «Matam Dimedy», που αναλαμβάνει αφιλοκερδώς έργα για τη βελτίωση εγκαταστάσεων που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Ματάμ.

Ξεκινώντας το ποδόσφαιρο στην Καλούμ και στην Σαντόμπα της χώρας του η Αζαξιό του έδωσε το... διαβατήριο για να γνωρίζει την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Από εκεί, ο Ολυμπιακός ήρθε στο δρόμο του το 2018! Κι αμέσως άρχισε να λάμπει.

Πώς ήρθε στο Λιμάνι; Όπως μας είχε πει στο Gazzetta ο Πιέρ Ισά, κάπως έτσι...

«Είμαι της παλιάς μόδας. Μ' αρέσει να επιλέγω εγώ τους παίκτες, όπως έκανα με τους Σισέ, Μπα και Καμαρά. Πήγα και τους είδα απευθείας εγώ. Μίλησα στον Βρέντζο γι' αυτές τις περιπτώσεις και στην ομάδα με εμπιστεύτηκαν.

Πολλοί ακούνε διάφορους σκάουτ. Ο ένας θα μπορούσε να πει "ο Μαζουακού είναι πολύ κοντός", κάποιος άλλος ότι είναι ψηλός. Ο καθένας έχει τη γνώμη του. Εγώ είμαι νοσταλγός των απευθείας σχέσεων. Είπα στον πρόεδρο και στον Γιάννη Βρέντζο για τα παιδιά αυτά, με εμπιστεύτηκαν και όλα καλά. Πιστεύω ότι δεν τον έχουν μετανιώσει».

Μαντί Καμαρά

Πέντε χρόνια μετά, με βεβαιότητα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε άπαντες πως, όχι στο Λιμάνι, δεν το έχουν μετανιώσει.

Ο 26χρονος μέσος μετράει ήδη 190 ματς με τον Ολυμπιακό, 20 γκολ και 14 ασίστ. Και συνεχίζει...

Αυτή η διαδρομή, είναι γεγονός, πως θα μπρούσε να έχει κοπεί. Ενας από τους καλύτερους χαφ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κοιτάζει το κάτι παραπάνω. Ήθελε να γνωρίσει ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα απ' ότι είναι το ελληνικό.

Η πώληση - μεταγραφή δεν ερχόταν και κάπου εκεί εμφανίστηκε πέρυσι η Ρόμα. Η ομάδα της ιταλικής πρωτεύουσας, με τον Μουρίνιο στο τιμόνι της, πρόσφερε τη δυνατότητα στον κορυφαίο παίκτης της Γουινέας για τη σεζόν 2019-2020 να παίξει σ' ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, τη Serie A. Με 24 συμμετοχές και 1 ασίστ ο Καμαρά προσπάθησε για να καθιερωθεί στα πλάνα του Special One, που στα χέρια του η Ρόμα κατέκτησε το Conference League και πέρυσι έφτασε στον τελικό του Europa League.

Το καλοκαίρι επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Το πρώτο διάστημα το πέρασε ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα ώστε να ξεπεράσει ένα πρόβλημα που είχε. Ουδείς ήταν σίγουρος ότι θα παραμείνει στον Ολυμπιακό, καθώς αν ρωτούσες κάποιον που θα πόνταρε τα λεφτά του θα σου έλεγε ότι «ο Μαντί θα πάρει μεταγραφή». Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν πουλάει όσο να 'ναι. Στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει μετατραπεί σ'ενα well selling club και πάνω σ' αυτήν την αρχή γίνεται ο όποιος σχεδιασμός.

Κι ο Καμαρά, ο οποίος αποτελεί ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου, είναι στον προθάλαμο ενός νέου συμβολαίου με τους ερυθρόλευκους καθώς το καλοκαίρι του 2024 μένει ελεύθερος. Ο Ολυμπιακός είναι το κομμάτι που του προσφέρει χαμόγελο. Χαρά. Του δίνει την ευκαιρία να κάνει αυτό που αγαπά σε κορυφαίο επίπεδο. Μόνο μελανό σημείο για τον ίδιο οι σχέσεις του με τον Ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας του, Καμπά, Ντιαβαρά, ο οποίος λέει ότι ο Καμαρά δεν είναι σοβαρός και δημιουργεί προβλήματα. Αυτό έφερε και το ξέσπασμα του Μαντί με τον ίδιο να γράφει πως: «Ο Θεός βλέπει τους πάντες, ας σταματήσουμε να λέμε ψέματα». Η Εθνική για την ώρα, τουλάχιστον, δεν είναι στα πλάνα του παίκτη και γι' αυτό ο Ολυμπιακός είναι ό,τι έχει και δεν έχει!

Ο Ολυμπιακός τού έδωσε τη δυνατότητα να ακουστεί το όνομά του παντού κι εκείνος με τις φετινές του εμφανίσεις αλλά και τη νέα συμφωνία που λογικά θα υπογραφεί άμεσα, θα δρομολογήσει το μέλλον του, το οποίο επιστρέφει στο... πριν. Δηλαδή, η σχέση Ολυμπιακού - Καμαρά περνάει και πάλι από τη διαδικασία, να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στις επιτυχίες και στους τίτλους κι ο Καμαρά να φλερτάρει και πάλι μεταγραφή αρκετών εκατομμυρίων.

Καμαρά-Ολυμπιακός: Πράξη δεύτερη

image

Παίζει ασταμάτητα, είναι παντού, είναι ο γνωστός Μαντί

Τι έχουμε δει φέτος από το Μαντί Καμαρά;

Είναι ο παίκτης που παίζει ασταμάτητα! Εχει αγωνιστεί και στα 12 επίσημα ματς μ' ένα γκολ και μία ασίστ της ομάδας ως βασικός (σ.σ. τα πιο λίγα λεπτά του ήταν τα 45' που αγωνίστηκε στο εκτός έδρας 3-0 με την Τσουκαρίτσκι).

Μέσω του WyScout, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο φετινό Καμαρά, ο οποίος είναι ο πυλώνας του φετινού άξονα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, με τον Ισπανό να δείχνει εμπράγκτως το πόσο πολύ υπολογίζει στον Αφρικανό μέσο.

Σε 878 λεπτά έχει 818 ενέργειες με επιτυχία 65.8%, 1 γκολ, 15 σουτ στο στόχο με επιτυχία 20%, ο δείκτης στα xG του είναι 0.98, έχει 515 πάσες με ποσοστό επιτυχίας 83.3%, οι μακρινές του μπαλιές μετρούν τον αριθμό 59 και είναι επιτυχημένες κατά 50.8%, έχει 16 σέντρες (12.5%), 28 ντρίμπλες (64.3%), έχει δώσει 198 μονομαχίες εκ των οποίων το 49.5 εξ αυτών τον έχει βρει νικητή, από τις 28 εναέριες μονομαχίες έχει πάρει το 46.4%, έχει κόψει την πορεία της μπάλας προς την περιοχή της ομάδας του 34 φορές έχει χάσει την κατοχή στο μισό της ομάδας του από τις 95 φορές μόλις το 35.8% και από τις 74 ανακτήσεις κατοχής που έχει κάνει πάνω από το μισό (52.7%) είναι στο μισό του αντιπάλου, βοηθώντας την ομάδα του να πρεσάρει ψηλά και να βγάζει έξτρα πίεση στον αντίπαλο.

Το φετινό του heatmap όπου φαίνεται το πού κινείται μέσα στο γήπεδο
Το φετινό του heatmap όπου φαίνεται το πού κινείται μέσα στο γήπεδο
Οι ενέργειές του με τον Ατρόμητο
Οι ενέργειές του με τον Ατρόμητο
Οι ενέργειές του με τον ΠΑΣ Γιάννινα
Οι ενέργειές του με τον ΠΑΣ Γιάννινα
Οι ενέργειές του με την ΑΕΚ στην Opap Arena
Οι ενέργειές του με την ΑΕΚ στην Opap Arena