«Παραλίγο να φέρω στον Ολυμπιακό τον Μαχρέζ και τον Μπεν Αρφά»

«Παραλίγο να φέρω στον Ολυμπιακό τον Μαχρέζ και τον Μπεν Αρφά»

Gazzetta team

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Δαλαταριώφ

Από την Ακαδημία της Μαρσέιγ στον τελικό του UEFA απέναντι στην καλύτερη Πάρμα όλων των εποχών, το γκολ της ζωή του στη Βέρντερ Βρέμης κι αυτό που κράτησε τον ΟΦΗ στη Super League, στο ματς με το Λεβαδειακό στο γεμάτο Παγκρήτιο. Ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή στον Ολυμπιακό, οι «χρυσές» πωλήσεις, οι Μαχρέζ και Μπεν Αρφά που παραλίγο να ντυθούν στα ερυθρόλευκα και το ταλέντο να ανακαλύπτει... χρυσάφι στα πόδια ποδοσφαιριστών που ψάχνουν την ευκαιρία για να αναδειχτούν στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Η συνεργασία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Μίτσελ, ο Μαζουακού που δεν ήξερε κανένας και σήμερα οι Καμαρά, Μπα, που αναμένεται να έχουν ένα πολύ «καυτό» καλοκαίρι, μιας και ουκ ολίγες ομάδες τους έχουν βάλει στα μπλοκάκια τους και είναι πρόθυμες να «σπάσουν τα ταμεία». Ο έφηβος Βαλμπουενά κι ο Σισέ, ο οποίος έχει πάνω του όλα τα βλέμματα από το γαλλικό πρωτάθλημα.

Ο Ισά είναι ο άνθρωπος των μεγάλων deals. Ο άνθρωπος που στοχεύει να κατακτήσει άλλη μία κορυφή. Αυτήν στο χώρο των ατζέντηδων με την εταιρία του «Play Eleven 11».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΩΛΟΣ

image

«Με ήθελαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ»

Θέλω να ξεκινήσουμε από τα χρόνια σου όταν ήσουν ποδοσφαιριστής. Πώς βλέπεις σήμερα τον Πιέρ ως ποδοσφαιριστή;

«Ο χρόνος πετάει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η Μαρσέιγ είναι ένας πολύ ξεχωριστός σύλλογος για μένα. Είναι η ομάδα που προήλθα από την Ακαδημία της και έπαιξα στην πρώτη ομάδα.

Ήμουν τυχερός, επειδή εκείνη εποχή η Μαρσέιγ είναι τρομερούς παίκτες. Θρύλους, όπως οι Λοράν Μπλαν, Ουλιάμ Γκαλάς, Ντουγκαρί, Πιρές... Για μένα, που ήμουν φαν της ομάδας, το να παίζω γι' αυτήν την ομάδα με έκανε πολύ χαρούμενο. Η Μαρσέιγ είναι από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια της καριέρας μου. Με βοήθησε να εξελιχθώ σ' έναν παίκτη που εκτιμήθηκε αρκετά ως άνθρωπος, που είναι το σημαντικότερο για μένα.

Πριν λίγα χρόνια είδα τον Λοράν Μπλα στο Costa Navarino, παίξαμε γκολφ και ήταν σαν να βρισκόμασταν κάθε μέρα παρά το ότι είχαμε να βρεθούμε 10 χρόνια. Αυτό είναι που κάνει χαρούμενο και περήφανο. Το να σε εκτιμούν οι άνθρωποι είναι ό,τι σημαντικότερο μπορείς να κερδίσεις κι αυτό είναι κάτι που θέλω να κερδίσω και με τους παίκτες που έχω τώρα ως μάνατζερ.

Εκανα ένα λάθος, όμως, θα έπρεπε να έχω έρθει στην Ελλάδα νωρίτερα».

Είχες πρόταση από την Ελλάδα τότε;

«Όταν ήταν να φύγω από τη Μαρσέιγ, ναι. Η Ελλάδα είναι το δεύτερό μου σπίτι».

Ποια ομάδα σε ήθελε;

«Νομίζω ότι υπήρξαν συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός όχι... (γέλια). Η Ελλάδα είναι, όπως είπα, το δεύτερό μου σπίτι. Τα κορίτσια μου γεννήθηκαν εδώ, η οικογένειά μου ζει εδώ τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνο. Ο κόσμος είναι φανταστικός, η φιλοξενία απίστευτη και είμαι ευγνώμον που έπαιξα ποδόσφαιρο σ' αυτήν τη χώρα για τον Ιωνικό αλλά και τον ΟΦΗ. Φυσικά και που στη συνέχεια υπηρέτησα έναν τεράστιο σύλλογο όπως είναι ο Ολυμπιακός.

Στην Κρήτη ο κόσμος που έδωσε πολλή αγάπη, γνώρισα ειλικρινείς ανθρώπους. Όταν ήμουν στον Ιωνικό έμενα στη Γλυφάδα, στη γυναίκα μου άρεσε πολύ η πόλη. Όταν ήρθε η πρόταση από τον ΟΦΗ, η σύζυγός μου δεν γνώριζε την Κρήτη και στην αρχή ήταν ανήσυχη για το πού πηγαίναμε αλλά μετά ήταν περισσότερο στεναχωρημένη που φύγαμε από εκείνο το μέρος. Αρχισε να κλαίει. Η Κρήτη είναι επίσης ένα ξεχωριστό μέρος για μένα».

Ήσουν μέρος μιας ομάδας που έπαιξε στον τελικό του UEFA απέναντι στην καλύτερη Πάρμα όλων των εποχών.

«Ήταν ένα όνειρο, αλλά για μας ήταν επίπονο γιατί πριν απ' αυτό το ματς είχαμε δώσει έναν σπουδαίο αγώνα στην Μπολόνια. Μετά έγιναν τα επεισόδια απ' όπου τιμωρήθηκαν πέντε παίκτες από την αρχικά 11άδα μας και παίξαμε στον τελικό χωρίς τους Ντουγκαρί, Ραβανέλι, Γκαλάς. Και όπως είπαμε είχαμε απέναντί μας την καλύτερη Πάρμα όλων των εποχών. Είμαι πολύ περήφανος που έπαιξα σε εκείνον τον τελικό. Μετά την κατάκτηση του Champions League το 1993, η Μαρσέιγ πήγε για πρώτη φορά σε έναν ακόμα τελικό».

Έπαιξες και κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Φέργκιουσον, του Γκιγκς, του Μπέκαμ, των Κόουλ-Γιορκ...

«Για να είμαι ειλικρινής, για μένα το Champions League είναι το κορυφαίο επίπεδο που μπορεί να βρεθεί ένας παίκτης και αυτό που ονειρεύεται ο καθένας μας. Εχω βρεθεί σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά στο Champions League παίζεις απέναντι στις καλύτερες ομάδες, απέναντι στους καλύτερους παίκτες. Βρέθηκα στο Ολντ Τράφορντ απέναντι στους Μπέκαμ, Γκιγκς, Σόλσκιερ, Κόουλ Γιαπ Σπα, Ρόι Κιν. Χάσαμε 2-1 στην Αγγλία και νικήσαμε αυτήν την ομάδα 1-0 στην έδρα μας, με το γκολ του Γκαλάς. Ήταν τρελό για τους φιλάθλους μας».

Ο τελικός στο UEFA είναι το ματς της ζωής σου;

«Ο τελικός ναι, αλλά ένα από τα ματς που είναι πιο έντονο για μένα ήταν όταν σκόραρα το 2-1 στο 3-2 με τη Βέρντερ Βρέμης, στο UEFA, τη χρονιά που πήγαμε στον τελικό. Ναι, πιστεύω ότι αυτό σίγουρα είναι από τα καλύτερά μου ματς, επειδή στο τέλος ήρθε η νίκη μπροστά σε σχεδόν 60.000 κόσμο. Ούρλιαζαν. Η αδρεναλίνη ήταν σε απίστευτα υψηλά επίπεδα».

Ο καλύτερος τεχνικός που είχες στη Μαρσέιγ;

«Ο Κουρμπίς ήταν εκείνη την εποχή ο καλύτερος προπονητής. Ήταν πολύ έξυπνος, κατάφερε και έφερε τον Μπλαν από την Μπαρτσελόνα. Είχαμε τους Ντουγκαρί, Πιρές, Ραβανέλι.. Ήταν ηγετικός και είχε προπονήσει και τον Ζιντάν στην Μπορντό. Είχα μια πολύ καλή περίοδο μαζί του».

Ως παίκτης είχες καβγάδες;

«Είχα καβγάδες με τους αντιπάλους μου. Με τους συμπαίκτες μου όμως ήμουν πολύ κοντά. Θυμάμαι ότι παραλίγο να κουτουλήσω τον Μάρκο Σιμόνε της Παρί Σεν Ζερμέν. Ήμουν νέος τότε και παίζαμε κόντρα στην Παρί. Ο Κορμπίς μάς είχε μιλήσει πριν από το ματς και μας ετοίμασε για να τους "σκοτώσουμε". Με τον Μάρκο Σιμόνε είχαμε καβγάδες. Σχεδόν τον κουτούλησα αλλά κρατήθηκα».

Το Μουντιάλ είναι η κορυφαία διοργάνωση που μπορεί να βρεθεί ένας παίκτης;

«Επαιξα δύο φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στη Γαλλία και στην Ιαπωνία. Το πρώτο ήταν στη Γαλλία, όπου έπαιζα ποδόσφαιρο και ήταν περίεργο. Το Champions League, όμως, είναι κάτι άλλο, αυτός ο ήχος που ακούς... Με κάθε παίκτη που μιλάω μού λέει ότι θέλει να παίξει σ' αυτόν το θεσμό. Όταν κατάφερα να έρθω στον Ολυμπιακό και να βρεθώ σε ματς τέτοιου επιπέδου ως αθλητικός διευθυντής, ήταν πιο εύκολο να πείσω έναν παίκτη να έρθει να παίξει σ' αυτήν τη διοργάνωση. Αλλιώς θα παίξει σε ένα πρωτάθλημα ή σε μια ομάδα που είναι στη μέση».

image

«Δεν θα ξεχάσω το πρόσωπο του Ρόι Κιν»

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που είχες;

«Οι Γιορκ και Κόουλ εκείνοι την εποχή ήταν αχτύπητοι, ήταν σαν να παίζουν τικ-τοκ. Δεν ήξερες ποιος είναι ποιος. Δεν ήξερα ποιον να μαρκάρω, ήταν πολύ γρήγοροι, προσπαθούσα να έχω τα μάτια μου συνεχώς πάνω τους».

Θυμάσαι κάποια λόγια που μπορεί να ανταλλάξατε;

«Με εκείνους όχι, αλλά σίγουρα με τον Ρόι Κιν. Σε εκείνο το ματς έπαιζα αμυντικός χαφ και είχαμε αρκετές μονομαχίες μεταξύ μας. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε χάσει στη Μαρσέιγ κι ο Ρόι ήταν πολύ νευριασμένος».

Τί είπατε;

«Δεν θυμάμαι ακριβώς τί είπαμε, αλλά δεν θα ξεχάσω το πρόσωπό του. Δεν ήταν καθόλου χαρούμενος».

Ο Βιάλι τί τύπος είναι;

«Ο Βιάλι είναι ένας κύριος, πραγματικός "τζέντλεμαν", πολύ ευγενικός. Είναι ο τύπος που θες να έχεις προπονητή ή διευθυντή. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη».

image

«Η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκης είναι το κάτι άλλο»

Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του Ιωνικού;

«Είχε τελειώσει η εμπειρία μου στο Λίβανο, ύστερα από την περιπέτειά μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και έψαχνα μια πρόκληση για να αρχίσω να χαίρομαι και πάλι το ποδόσφαιρο. Ήμουν τυχερός που ήρθα στην Ελλάδα, ο Λίβανος έχει ομοιότητες με την Ελλάδα και όταν είχαν τη ευκαιρία να έρθω στην Ελλάδα συνάντησα τον Χρήστο Κανελλάκη. Εναν πολύ παθιασμένο άνθρωπο με την ομάδα του. Εδώ είναι Μεσόγειος, ο κόσμος έχει πάθος για το ποδόσφαιρο. Τότε τερματίσαμε 7οι ή 8οι. Μετά, ο Βαγγέλης Βλάχος πήγε στον ΟΦΗ και με πήρε μαζί του στην Κρήτη».

Ο Βλάχος είναι ο καλύτερος τεχνικός που είχες στην Ελλάδα;

«Στην Ελλάδα ναι. Είμαστε φίλοι. Μου το είπε από την πρώτη ομάδα: "Θα αγαπήσεις την Ελλάδα, είναι μια φανταστική πόλη η Αθήνα, ποτέ δεν θα αφήσεις την Ελλάδας. Βοήθησε τον Ιωνικό και θα βρεθείς σ' ένα καλύτερο επίπεδο μετά"».

Το ματς που ξεχωρίζεις στην Ελλάδα;

«Ήταν ξεχωριστό για μένα εκείνο το ματς... Αναφέρομαι σε εκείνο που παίξαμε με τον ΟΦΗ, απέναντι στον Λεβαδειακό στο Παγκρήτιο, μπροστά σε τόσους πολλούς φιλάθλους. Επρεπε να νικήσουμε 2-0 για να μείνουμε στην κατηγορία. Εγώ ήμουν τυχερός, σκόραρα στο 75' κι ευτυχώς ο Νουαφόρ στις καθυστερήσεις έκανε το 2-0.

Υπήρξε χάος μετά το γκολ. Ο κόσμος ήταν απίστευτος, μας συνόδευσε από το προπονητικό, ήταν κάτι που μ' άρεσε πολύ. Είχα ξεχωριστή σχέση μαζί τους. Περίμενα για να παίξω με τη φανέλα της ομάδας πέντε μήνες επειδή ο Ιωνικός δεν έδινε την μπλε κάρτα μου. Ακόμη και τότε που δεν έπαιζα ένιωθα το πάθος του κόσμος. Ήταν τέσσερα φανταστικά χρόνια στον ΟΦΗ».

Ωραία ανάμνηση, δηλαδή, ο ΟΦΗ;

«Στην Κρήτη όλοι είναι ΟΦΗ. Όταν πας στην Κρήτη, σχεδόν πάντα μιλούν γι' αυτήν την ομάδα. Το πάθος είναι απίστευτο! Ο σύλλογος ανήκει στο τοπ 6. Φέτος είναι δύσκολη η σεζόν αλλά πιστεύω ότι θα είναι και πάλι ανταγωνιστικοί».

Η πιο τρομακτική έδρα που έχεις βρεθεί στην Ελλάδα ως παίκτης;

«Δεν ήταν τρομακτική, αλλά χωρίς αμφιβολία η ατμόσφαιρα του Καραϊσκάκης ήταν το κάτι άλλο! Αυτό το γήπεδο, οι φίλαθλοι... Είναι σαν να είσαι σε θέατρο, είναι τόσο κοντά οι φίλαθλοι με τον αγωνιστικό χώρο. Οι φίλαθλοι είναι απίστευτοι. Πριν το παιχνίδι, μετά το παιχνίδι... Δεν σταματούν να τραγουδούν. Το Καραϊσκάκης είναι το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα και μία από τις πιο δύσκολες έδρες στην Ευρώπη. Ο κόσμος πάντα είναι ο 12ος παίκτης».

Φαντάζομαι, θα ήθελες να είχες παίξει και στον Ολυμπιακό.

«Αν είχα την ευκαιρία να βρεθώ στον Ολυμπιακό, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων. Αυτό είναι καλό».

«Στην Ελλάδα, ο σερβιτόρος ήξερε ομάδες στη Γ' Γαλλίας που ούτε εγώ ήξερα»

Ο ρατσισμός αποτελεί πρόβλημα μέχρι και σήμερα. Εσύ αντιμετώπισες ποτέ μια τέτοια κατάσταση;
«Ναι, είναι μεγάλο πρόβλημα. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια τέτοια κατάσταση μέχρι τώρα. Πρέπει να είμαστε πιο ενωμένοι όμως. Δεν είναι εύκολο. Οι ομοσπονδίες πρέπει να το κοιτάξουν πιο προσεκτικά και να βάλουν τέλος σ' αυτό. Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τις UEFA και FIFA. Είναι πολύ σημαντικό».
Το στοίχημα είναι μέρος του παιχνιδιού. Εσύ είχες παίξει σε ματς που να ήξερες ότι είχε στηθεί;
«Όχι, όχι. Ο στοιχηματισμός είναι πλέον μέρος του παιχνιδιού, τα στοιχήματα είναι παντού. Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν ήρθα στην Ελλάδα ήταν ότι μέχρι κι ο σερβιτόρος στο ξενοδοχείο ήξερε τις ομάδες στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας, που μέχρι κι εγώ δεν ήξερα! Είχε πλάκα. Ρώτησα τον Όλιβερ Μακόρ τί γίνεται και μου εξήγησε ότι είναι για το στοίχημα. Του είπα "συγγνώμη δεν μπορώ να σε βοηθήσω". Είναι πολύ δύσκολο να το χειριστείς αυτό. Εννοώ το στοίχημα γενικότερα».
Δεν θέλω να μου πεις ονόματα, αλλά υπήρξε συμπαίκτες σου που να έπαιζε κόντρα στην ομάδα σου;
«Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε σε μένα κάτι τέτοιο. Στις μέρες μας δεν ήταν το στοίχημα όπως σήμερα. Πλέον παίζουν κάρτες, γκολ, κόρνερ... Τα πάντα! Πρέπει να προστατεύσουμε το άθλημα».
Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι εύκολο το να στήσεις ένα ματς.
«Είναι πολύ δύσκολο να στήσεις ένα παιχνίδι, να μπει ένας πρόεδρος μέσα στα αποδυτήρια και να πει "θα χάσετε σήμερα". Κι εδώ όμως οι Ομοσπονδίες οφείλουν να βρουν λύσεις για να κάνουν το άθλημα καλύτερο».
image

«Ο Μαρινάκης είναι νικητής»

Ας πάμε στο κεφάλαιο «Ολυμπιακός». Το 2013 γίνεσαι αθλητικός διευθυντής στην ομάδα. Αυτή η χρονιά αλλάζει τη ζωή σου, από τη στιγμή που έβαλες τέλος στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;

«Ναι, ναι είναι αλήθεια. Πλέον έχω και το master της FIFA ως γενικός διευθυντής. Τα έκανα αντίθετα εγώ. Πρώτα είχα την εμπειρία του να ασχοληθώ μ' αυτόν τον τομέα και μετά, ολοκλήρωσε και στις σπουδές μου. Είμαι χαρούμενες όμως με ό,τι καταφέραμε. Ήμουν μαζί με τον Κριστιάν (Καρεμπέ). Ήρθαμε μαζί την ίδια περίοδο στον Ολυμπιακό. Ήταν μια ιδέα του προέδρου να δουλέψουμε μαζί και για μένα ήταν φανταστική αυτή η συνεργασία. Ήταν τρομερό το να δουλέψουμε μαζί. Είναι ένας θρύλος, έχει παίξει για τον Ολυμπιακό, ξέρει τα πάντα. Είναι ένα από τα καλύτερα άτομα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Δεν ξέραμε ο ένας τον άλλον αλλά τώρα μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ κοντά. Ήταν μεγάλη στιγμή για μένα το να είμαι στον Ολυμπιακό με τον Κριστιάν».

Πώς θα περιέγραφες τον Μαρινάκη;

«Ω, είναι νικητής! Επενδύει όχι μόνο χρήματα αλλά και πολύ προσωπικό χρόνο και θέλει όλα να λειτουργούν σωστά. Σε εκείνον εκτιμώ πολύ το ότι είναι γενναιόδωρος και πάντα θέλει να αλλάζει, να εξελίσσει και να κάνει καλύτερο τον Ολυμπιακό. Άλλαξε τις εγκαταστάσεις στο Ρέντη, βελτίωσε τον αγωνιστικό χώρο στο "Καραϊσκάκης", μεταμόρφωσε τα αποδυτήρια του γηπέδου. Ήθελε πάντα τα καλύτερα για τους παίκτες του, ήθελε και θέλει να παίρνει αποτελέσματα όπως είναι φυσικό!».

Ήταν επιλογή σου να σταματήσεις;

«Αν θες να κάνεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σ' αυτήν 24 ώρες το 24ώρο. Ήξερα τον Ντάρκο (Κοβάσεβιτς) από πριν κι ο Γιάννης Βρέντζος μου είπε γι' αυτήν την ευκαιρία. Πιστεύω πώς ό,τι πετύχαμε στα δύο χρόνια που ήμουν στην ομάδα, ήταν καλό και για τις δύο πλευρές. Το να κάνεις αυτή τη δουλειά απαιτεί, όπως είπα, 24ώρη αφοσίωση. Έτσι, χρειάζεται ένα διάλειμμα διότι κάποια στιγμή κάνεις λιγότερα απ' όσα πρέπει για το καλό του συλλόγου. Ετσι μπορεί να επηρεάσεις με τη δουλειά σου την ομάδα.

Ήταν επιλογή μου να σταματήσω. Ο πρόεδρος έδειξε κατανόηση. Ήταν και μια περίοδος που η σύζυγός μου έμεινε έγκυος, ήταν ώρα να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου. Ήταν, όμως, μια απίστευτη περιπέτεια. Πήραμε σπουδαία αποτελέσματα στο Champions League. Πουλήσαμε παίκτες, ανανεώσαμε την ομάδα...

Μήτρογλου, Σάμαρης, Μανωλάς, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Φέισα... Είναι πολλά τα ονόματα, που μέσω του Ολυμπιακού πήγαν σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνει ο κάθε σύλλογος κάθε χρόνο, ώστε να αποφεύγει ο κάθε πρόεδρος να βάζει τεράστια ποσά από την τσέπη του συνέχεια. Δεν θα αντέξει. Κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Όντας ο άνθρωπος που έχει πάρει μέρος σε μεγάλα deals, τι έχεις να απαντήσεις σε εκείνους που λένε «ο Μαρινάκης πουλάει παίκτες»;

«Ο Μαρινάκης θα κάνει τα πάντα για να έχει χαρούμενο έναν παίκτη του. Αν ένας παίκτης θέλει να φύγει πραγματικά και του δοθεί η ευκαιρία να αποχωρήσει, ο πρόεδρος θα είναι χαρούμενος στο να τον αφήσει να ακολουθήσει την επιλογή του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Για παράδειγμα, ο Μήτρογλου έδωσε τόσα στο σύλλογο, αλλά είχε την ευκαιρία να πάει στην Premier League, που αποτελεί όνειρο για τον καθένα. Ο Μαρινάκης έδειξε κατανόηση. Σήμερα έχει παίκτες όπως οι Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί. Παίκτες που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να πουληθούν. Όμως, ο πρόεδρος σεβάστηκε την προσφορά τους στην ομάδα και τους ανανέωσε το συμβόλαιο, επενδύοντας πάνω τους σημαντικά ποσά.

Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο βρίσκεται στο Champions League ή στο Europa League. Για τους φιλάθλους, αυτό πρέπει να είναι το πιο σημαντικό».

Μία μεταγραφή που σε δυσκόλεψε να κλείσεις;

«Δεν είναι εύκολο να κλείσεις μια δουλειά. Στην αρχή με τον Μίτσελ, δεν ήταν εύκολο. Προσπαθούσαν διάφοροι στην αρχή να τον συμβουλεύουν, αλλά στη συνέχεια είχαμε κοινές επιλογές και επιλογές. Μία απ' αυτές ήταν του Τσόρι. Τον βρήκαμε γρήγορα και αποσπάσαμε την υπογραφή του. Την πρώτη χρονιά, νομίζω είχαμε δύο παίκτες σε κάθε θέση που ο ένας ήταν το ίδιο καλός με τον άλλον. Τζόελ Κάμπελ, Βάις... Ο Ολυμπιακός πάντα είχε γρήγορους εξτρέμ κι αυτό ήθελα, αυτό είχα πει στους Καρεμπέ και Μίτσελ όταν τους μίλησα. Παλιά είχε τον Γκαλέτι, τον Καστίγιο... Κι αυτό θέλαμε. Στην τελική, κάναμε καλό στην ομάδα με αυτές τις κινήσεις.

Είχαμε φέρει επίσης τους Αμπιντάλ και Σαβιόλα. Το πλάνο μας ήταν να ανανεώσουμε την ομάδα με παίκτες 24-25 παίκτες, έχοντας όμως και λίγους παίκτες πιο έμπειρους».

Ποιος ήταν ο πιο άγνωστος παίκτης που έφερες και σε δικαίωσε περισσότερο;

«Ο πιο άγνωστος στον κόσμο ήταν ο Μαζουακού. Έπρεπε να κάνω κάποια επαφές πολύ γρήγορα, γιατί εκείνη την περίοδο ήταν να υπογράψει στη Μαρσέιγ, αλλά τον κλέψαμε από αυτούς. Πληρώσαμε 150.000 ευρώ και τον πουλήσαμε πάνω από 11 ή 12 εκατ. ευρώ. Οπότε, αυτό ήταν καλό. Επίσης, είχαμε δώσει τον Χολέμπας στη Ρόμα και έπρεπε να έρθει να παίξει γρήγορα. Επαιξε και μάλιστα πολύ καλά, ανέβασε την τιμή του πολύ γρήγορα».

Πώς θα χαρακτήριζες τον Μίτσελ;

«Ο Μίτσελ είναι ηγέτης. Ακόμη κι όταν παίζαμε με μικρότερες ομάδες και δεν πηγαίναμε καλά, κατάφερνε να βρει τον τρόπο να αγγίξει τους παίκτες και να τους "ξυπνήσει". Όταν παίζεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ύστερα από δύο μέρες, παίζεις στη Super League - που πρέπει να σέβεσαι - κάποιοι παίκτες ίσως να ονειρεύονται ακόμη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Μίτσελ αγαπά τη δουλειά του και το σύλλογο. Είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα επιστρέψει, το βιβλίο της ιστορίας είναι ακόμη ανοιχτό γι' αυτόν στην ομάδα».

Για ποια μεταγραφή είχε πολύ άγχος μέχρι να ολοκληρωθεί;

«Όταν πας να πάρεις έναν παίκτης πρέπει να είσαι γρήγορος και έξυπνος. Μετά, περιμένεις απ' αυτούς να παίξουν καλά για να δικαιώσουν και τις προσδοκίες του κόσμου. Λόγω του Champions League ήταν πιο εύκολο να πείσουμε έναν παίκτη να έρθει. Φυσικά, παίζουν ρόλο κι οι άριστες συνθήκες που υπάρχουν στον Ολυμπιακό για να περνάει την καθημερινότητά του ένας παίκτης κι. Εννοώ το προπονητικό κέντρο. Ο στόχος του πρωταθλήματος παίζει ρόλο, ενώ η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα. Όπως το Champions League είναι το μεγαλύτερο κίνητρο».

Το πιο δύσκολο deal ποιο ήταν;

«Νομίζω ότι το πιο δύσκολο ήταν να κρατήσουμε τον Κώστα Μανωλά για έναν χρόνο ακόμη. Είχα ξεχωριστή σχέση μαζί του. Η πρόταση της Ρόμα όμως ήταν τέτοια που δεν γινόταν να την αγνοήσουμε».

Πιστεύεις ότι θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό κάποια στιγμή;

«Το ελπίζω. Ο Κώστας είναι καλό παιδί, πάλευε για τον Ολυμπιακό πάντα. Είναι πιστός στην ομάδα και μια μέρα ίσως γυρίσει. Θα είναι μια δική του επιλογή όμως και του προέδρου φυσικά. Είναι, πάντως, ωραίο τέτοιοι παίκτες να επιστρέφουν στην ομάδα απ' όπου αναδείχτηκαν και να δίνουν στους νέους παίκτες».

«Παραλίγο να φέρουμε στον Ολυμπιακό Μαχρέζ-Μπεν Αρφά»

Ποιον παίκτη προσπάθησες να φέρεις και θα έκανε αίσθηση στον κόσμο, αλλά τελικά στράβωσε η υπόθεση;

«Α, είναι πολλοί»!

Δώσε μας ένα όνομα.

«Είναι ένας παίκτης που σήμερα παίζει στην Premier League, στη Σίτι. Ο Μαχρέζ. Ήταν η εποχή που έμενε ελεύθερος από τη Χάβρη. Προσπάθησα να τον πάρω. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είσαι ακόμη πιο γρήγορος. Τον χάσαμε, αλλά δεν μπορείς να τα κάνεις όλα πάντα.

Εναν παίκτη που σχεδόν είχαμε πάρει, αλλά είχε υπογράψει αλλού πριν από μας, ήταν ο Μπεν Αρφά. Ο Μπεν Αρφά ήταν πιο κοντά από τον Μαχρέζ. Ο Μπεν Αρφά ήθελε να έρθει, αλλά είχε συμφωνήσει με τη Νις. Αν είχαμε πάρει τηλέφωνο λίγες ώρες νωρίτερα θα τον είχαμε κλείσει. Πραγματικά σκεφτόταν να ακυρώσει τη Νις, ήταν τρελός για να έρθει. Στη Νις, τελικά, τα πήγε καταπληκτικά και μετά πήγε στην Παρί. Ήταν ένας παίκτης που ταίριαζε στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού, θα τον λάτρευε ο κόσμος».

Πώς θυμάσαι τα ματς με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Παραλίγο να την αποκλείσει ο Ολυμπιακός.

«Κακή τύχη... Όμως, είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που ήμουν μέλος αυτού του συλλόγου, που συνεργάστηκα μ' αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι σ' αυτόν το σύλλογο, από τον τελευταίο στο Ρέντη μέχρι τον πρώτο δίνουν καθημερινά το 100% για τον Ολυμπιακό. Είναι καταπληκτικό! Αυτό που σχεδόν πετύχαμε κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν τρελό. Ίσως να έπρεπε να αλλάζαμε κάτι στην προετοιμασία μας για τη ρεβάνς, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πάντα ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στον κόσμου, διαφορετικά μπάτζετ.

Ο Ολυμπιακός είναι πάντα εκεί, όμως. Νίκησε μια τόσο μεγάλη ομάδα, τη Γιουβέντους, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την Άρσεναλ! Αυτό είναι καλό για το μέλλον».

image

Tα... χρυσά παιδιά (του)

Να περάσουμε στο κεφάλαιο «ατζέντης». Σήμερα έχεις τη δική σου εταιρία («Play Eleven 11») κι έχεις δημιουργήσει μια πολύ ξεχωριστή ιστορία με τον Ολυμπιακό, έχοντας παίκτες που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια σήμερα, όπως οι Σισέ, Μπα και Καμαρά.

«Αυτό ξεκίνησε με τον Σισέ. Ο Παπέ είναι φανταστικό παιδί, και είναι πλέον μέρος τη ιστορίας του Ολυμπιακού. Σκόραρε κόντρα στη Μίλαν, σε ντέρμπι, στην Άρσεναλ. Εχει να κάνει με την εμπιστοσύνη.

Παίζει τεράστιο ρόλο το να διακρίνεις τί μπορούν να δώσουν τα παιδιά που τσεκάρεις. Δεν είναι εύκολο, γιατί το να πας σ' έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός από μικρότερη κατηγορία, έχει άλλες απαιτήσεις. Είναι διαφορετικό το επίπεδο. Όμως, είμαι εδώ γι' αυτούς, τους εξηγώ τα πάντα και ποιες είναι οι απαιτήσεις που υπάρχουν στον Ολυμπιακό. Με ακούν κι η ιστορία που έχουμε φτιάξει με τον Ολυμπιακό είναι πολύ όμορφη. Μέσω της δουλειάς τους εδώ, μπορούν να πάνε στο επόμενο επίπεδο και να αγωνιστούν σ' ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Εχω πολύ καλές σχέσεις με όλα τα παιδιά, είμαι πολύ χαρούμενος.

Είμαι της παλιάς μόδας. Μ' αρέσει να επιλέγω εγώ τους παίκτες, όπως έκανα με τους Σισέ, Μπα και Καμαρά. Πήγα και τους είδα απευθείας εγώ. Μίλησα στον Βρέντζο γι' αυτές τις περιπτώσεις και στην ομάδα με εμπιστεύτηκαν.

Πολλοί ακούνε διάφορους σκάουτ. Ο ένας θα μπορούσε να πει "ο Μαζουακού είναι πολύ κοντός", κάποιος άλλος ότι είναι ψηλός. Ο καθένας έχει τη γνώμη του. Εγώ είμαι νοσταλγός των απευθείας σχέσεων. Είπα στον πρόεδρο και στον Γιάννη Βρέντζο για τα παιδιά αυτά, με εμπιστεύτηκαν και όλα καλά. Πιστεύω ότι δεν τον έχουν μετανιώσει».

Πρόσφατα ανανέωσε άλλος ένας πελάτης σου, ο Βαλμπουενά.

«Όταν τον προτείναμε στον Βαγγέλη Μαρινάκη ενθουσιάστηκε πάρα πολύ. Όπως σας είπαν στον Ολυμπιακό θέλουν πάντα να έχουν τουλάχιστον έναν παίκτη με τεράστια εμπειρία και ποιότητα. Όταν ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον πρώτα είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο, τον είδα πολύ ενθουσιασμένο κι αυτόν. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε το deal το Γενάρη, αλλά δεν συνέβη. Έτσι έπρεπε να περιμένουμε να ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του με τη Φενέρμπαχτσε κι έτσι υπέγραψε στον Ολυμπιακό λίγους μήνες αργότερα. Είχε προετοιμαστεί γι' αυτήν τη νέα πρόκληση, είχε προπονηθεί πολύ καλά, είναι πολύ ανταγωνιστικός. Ήξερε τί περιμένει ο κόσμος από εκείνον και ποια ήταν η πρόκληση που είχε μπροστά του. Δεν ήταν μυστικό γι' αυτόν. Είναι επαγγελματίας, προπονείται καθημερινά και προσέχει το βάρος του. Όταν μιλάω με τον Γιάννη Μασούρα ή τον Θανάση Ανδρούτσο, μου λένε ότι αποτελεί παράδειγμα για εκείνους. Είναι μια καλή εικόνα για όλα τα παιδιά που υπάρχουν γύρω του.

Με την επέκταση της συνεργασίας τους, κρατούν έναν πολύ σημαντικό παίκτη στα αποδυτήρια. Υπάρχει φυσικά κι ο Αβραάμ (Παπαδόπουλος). Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή κίνηση από τον πρόεδρο».

Τι να περιμένει ο κόσμος απ' αυτόν; Τα ίδια;

«Τα ίδια; Φέτος ήταν μια δύσκολη σεζόν, επειδή η ομάδα δεν έχει σταματήσει να παίζει εδώ κι έναν χρόνο. Το σώμα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς τον διαχειρίζεται πολύ καλά. Πιστεύω θα τον δούμε σ' έναν ρόλο περισσότερο ελεύθερο ρόλο πίσω από τους στράικερ. Φέτος δεν ήταν τόσο εύκολο να παίξει στα άκρα, επειδή δεν υπήρχαν οι Ομάρ Ελαμπντελαουί και Τσιμίκας με τους οποίους είχε καλές συνεργασίες. Φέτος, ο Ολυμπιακός ήταν πιο στατικός. Ο Ματιέ ξέρει πολύ καλά το πλάνο που υπάρχει, γνωρίζει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις στην ομάδα και αγαπά την Ελλάδα».

Το καλοκαίρι θα είναι πολύ «καυτό» για τον Καμαρά; Πόσο κοντά ήταν στο να πουληθεί πέρυσι; Ακούστηκαν διάφορα, όπως για ενδιαφέρον από τη Μίλαν.

«Πολλές ομάδες ενδιαφέρονται γι' αυτόν. Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει προβλήματα στις πωλήσεις. Εμείς επενδύουμε πραγματικά στα παιδιά, γι' αυτό και άρχισα να συνεργάζομαι με τον Φεντερίκο Παστορέλο, που είναι ένας από τους κορυφαίους ατζέντηδες στην Ευρώπη. Διαθέτει στο πελατολόγιό του τεράστιους παίκτες και προπονητές και έχει κλείσει τεράστιες συμφωνίες. Η εταιρία μου εξελίσσεται, όπως κι οι παίκτες, οπότε πιστεύω ότι το επόμενο βήμα γι' αυτούς είναι να βρεθούν σ' ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Η αγορά είναι ανοιχτή γι' αυτούς. Αν έρθει μια ενδιαφέρουσα πρόταση, ξέρω ότι ο Μαρινάκης δεν θα μπει εμπόδιο. Θα είναι μια win - win κατάσταση.

Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω ότι η αγορά θα είναι καλύτερη οπότε θα δούμε πώς θα κινηθούν οι ομάδες».

Το ποσό των 20.000.000 ευρώ, που γράφεται είναι ικανό για να πάρει μια ομάδα τον Καμαρά;

«Ναι, αυτή είναι η τιμή που γράφεται παντού αλλά δεν ξέρω αν πιάσει αυτό το ποσό μια πρόταση. Μπορεί και να την ξεπεράσει».

Βλέπουμε ότι κι ο Μπα έχει ανεβάσει τις μετοχές του κατακόρυφα.

«Ο Μπα έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ έξυπνος, έχει το επίπεδο που πρέπει σε κάθε ματς. Πολλές ομάδες κοιτάζουν κεντρικούς αμυντικούς με αυτά τα προσόντα και το καλοκαίρι θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ομάδων».

Ο Ανδρούτσος, είναι ένα παιδί που από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, έφτασε να φοράει το περιβραχιόνιο της ομάδας.

«Είναι κάτι που με κάνει περήφανο. Ο Ανδρούτσος ανανέωσε το συμβόλαιό του και ο σύλλογος πάντα του έδειχνε ότι τον θέλει, παρόλο που ο Πέδρο δεν τον έβαζε πολύ. Το Γενάρη ήταν κοντά στο να πάρει μεταγραφή στην Ολλανδία, αλλά στο τέλος ο Πέδρο είπε να μείνει. Μετά το ματς τον Παναιτωλικό, αποφάσισε να τον κρατήσει και σήμερα ο Ανδρούτσος είναι μέλος της Εθνικής, τα πηγαίνει πολύ καλά. Είναι η νούμερο ένα επιλογή στη θέση του, το αξίζει. Δεν είμαι πια στην ομάδα, αλλά πιστεύω ότι είναι καλό για το σύλλογο να έχει Έλληνες παίκτες. Για εμάς είναι φανταστικό που ο Ανδρούτσος από την Ακαδημία είναι στην πρώτη ομάδα».

Ο Αμπντουλαγιέ Κεϊτά θα έχει την ευκαιρία του φέτος στον Ολυμπιακό;

«Δεν ξέρω, ήταν μια δύσκολη σεζόν γι' αυτόν. Ο Γιάννης Μασούρας κάνει μια πολύ καλή σεζόν στην Πολωνία και νομίζω ότι πρέπει να έχει μια ευκαιρία στον Ολυμπιακό. Είναι νέος, είναι Έλληνας και υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτόν από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Θα δούμε το καλοκαίρι, όμως, τί θα αποφασίσει ο Πέδρο».

Για τον Σισέ; Διαβάσαμε πρόσφατα ότι η Σεντ Ετιέν δεν θα πληρώσει τα 13.000.000 ευρώ της ρήτρας.

«Ο Σισέ τα πηγαίνει πολύ καλά στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη Σεντ Ετιέν, αλλά ο σύλλογος έχει οικονομικά θέματα και νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να πληρώσει αυτό το ποσό (13.000.000 ευρώ). Αρέσει πολύ στον προπονητή, θα κάνουν μια πρόταση γι' αυτόν. Δεν έχω μιλήσει ακόμη μαζί τους, αλλά για τον Παπέ υπάρχει πολύ ενδιαφέρον από τη Γαλλία. Θα είναι πολύ "καυτό" καλοκαίρι και για τον Σισέ. Ανήκει στον Ολυμπιακό, θέλουν αρκετοί να τον αγοράσουν και ελπίζω να φτάσουν στο ποσό που θέλουν στο σύλλογο».

Ετοιμάζεις τα επόμενα «χρυσά» παιδιά του Ολυμπιακού;

«Θα ταξιδέψω στην Αφρική, θέλω να ανοίξω πόρτες με περισσότερους συλλόγους, μέσω της εταιρείας μου και της νέας μου συνεργασίας με τον Παστορέλο. Μ' αρέσει να βοηθάω νέους παίκτες και όπως είπα και πριν αυτή η δουλειά δεν σταματά ποτέ. Υπάρχουν παιδιά που για παράδειγμα δεν έπαιξαν κατευθείαν στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού. Πρέπει να τους μιλάς, να είσαι κοντά τους, να νοιάζεσαι για το τί θα φάνε. Πρέπει να τους εξηγήσεις τί χρειάζεται ο Ολυμπιακός και ποιες είναι οι απαιτήσεις πριν και μετά τα ματς. Μ' αρέσει αυτή η δουλειά. Πρώτα απ' όλα, το σημαντικότερο είναι να είναι υγιή και χαρούμενα τα παιδιά και μέσα από τον Ολυμπιακό να μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα».

Είναι στοίχημα να καταφέρει ο Ολυμπιακός την υπέρβαση στην Ευρώπη, με τη σφραγίδα των δικών σου παιδιών;

«Ο Ολυμπιακός είναι κοντά κάθε χρόνο. Φέτος, δυστυχώς, μετά το ματς στο Καραϊσκάκης ήταν δύσκολο να προχωρήσει κι άλλο. Ο Πέδρο κάνει φανταστική δουλειά, χρησιμοποιεί νέους παίκτες. Το απέδειξε με τον Τσιμίκα, τον Καμαρά, τον Μπα, τον Σισέ... Πρέπει να δώσω τα εύσημα στον Πέδρο για τη δουλειά που κάνει. Θα έρθουν κάποιοι νέοι παίκτες το καλοκαίρι και έχουν την εμπειρία της Ευρώπης, οπότε σίγουρα στην ομάδα μπορούν να ονειρεύονται κάτι ακόμη μεγαλύτερο».

*Σημείωση: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν από τη χθεσινή (6/4) αντιπαράθεση Ισά - Καμαρά, με τον Καμαρά να δηλώνει «ούτε ο Πιέρ Ισά ούτε ο δικηγόρος Μενεστριέ με εκπροσωπούν». Ο Πιέρ Ισά απάντησε άμεσα επίσημα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο παίκτης «εκπροσωπείται από την εταιρεία μας, εάν χρειαστεί θα δώσουν λύση τα αρμόδια όργανα της FIFA».