Παναθηναϊκός: Η αμυντική προσήλωση, η κυνικότητα και το 9/10 των επιθετικών του

Παναθηναϊκός: Η αμυντική προσήλωση, η κυνικότητα και το 9/10 των επιθετικών του

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ακόμη μία μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη για φέτος. Αυτή τη φορά «θύμα» του ήταν η Βιγιαρεάλ, την οποία και νίκησε με 2-0 στο καταπράσινο ΟΑΚΑ των 57χιλ. και πλέον οπαδών του, ξορκίζοντας μία κατάρα που ήθελε την ομάδα να μένει χωρίς νίκη σε πρεμιέρα ομάλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης τα τελευταία 16 χρόνια.

Οι «πράσινοι» έκαναν μία αρκετά επιβλητική εμφάνιση εκμεταλλευομένοι και την απόφαση του προπονητή της ισπανικής ομάδας, Πατσέτα να αλλάξει τα 9/11 της ενδεκάδας του «κίτρινου υποβρυχίου» σε σχέση με το ματς του πρωταθλήματος με την Αλμερία αφήνοντας στον πάγκο σημαντικούς παίκτες, όπως οι Πίνο, Μορένο, Παρέχο και Σόρλοτ.

Ο ίδιος αργότερα στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς ανέφερε πως αυτό έγινε επειδή επιλέγει να βάζει κάθε φορά τους πιο έτοιμους από την 24αδα των ισάξιων ποδοσφαιριστών που διαθέτει, αλλά και γιατί θέλει οι παίκτες που την αποτελούν αυτή να είναι όλοι ετοιμοπόλεμοι.

Όπως και να 'χει, η επιλογή του αυτή βοήθησε ακόμη περισσότερο το έργο των παικτών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι μπήκαν στο γήπεδο αποφασισμένοι να κερδίσουν και να μην υποπέσουν στα ίδια ατοπήματα, που τους κόστισαν στα τελευταία δύο τέτοιου επιπέδου παιχνίδια που έδωσαν με την Μπράγκα.

Κάτι το οποίο άλλωστε δεν είναι ούτε περίεργο ούτε μεμπτό, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει τονίσει σε δηλώσεις ή συνεντεύξεις Τύπου πως οι ομάδες που αντιμετωπίζει φέτος ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη εμπειρία απ' αυτόν σε τέτοια παιχνίδια. Άρα στην διαδικασία που θα γίνει ώστε να συλλέξεις επομένως κι εσύ με την σειρά σου εμπειρίες και να αρχίζεις να «μαθαίνεις», ή καλύτερα να θυμάσαι σαν σύλλογος πως είναι να παίζεις τέτοια μεγάλα παιχνίδια, θα γίνουν και λάθη, όπως συμβαίνει σε όλες τις μαθησιακές διαδικασίες. Το θέμα είναι απ' αυτά να μάθεις και μετέπειτα να μην τα επαναλάβεις, όπως έδειξε να κάνει το «τριφύλλι».

image

Η αμυντική προσήλωση που επέτρεψε στην Βιγιαρεάλ μόλις μία καθαρή ευκαιρία

Δεν είναι λίγο να έρχεται μία ομάδα σαν την Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ, που πριν περίπου τρία χρόνια κατέκτησε το Europa League και διαθέτει ακόμα κάποιους παίκτες από κείνη την ομάδα και να την αναγκάζεις να μένει μόλις στην μία καθαρή ευκαιρία σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Οι «πράσινοι» φρόντισαν να αυξήσουν την αμυντική τους συγκέντρωση και να εκμηδενίσουν σχεδόν τα ατομικά λάθη, πράγματα που τους κόστισε στα ματς με την Μπράγκα.

Αυτή η μία καθαρή ευκαιρία που δημιούργησαν οι Ισπανοί με την κούρσα του Μοράλες λογικό ήταν να γίνει κάποια στιγμή, αφού μην ξεχνάμε πως παίζει κι ο αντίπαλος και ότι στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μία ομάδα με τεράστια ποιότητα μπροστά, ακόμα και χωρίς τις βασικές επιλογές της στο χορτάρι. Σύνολο οι Ισπανοί έφτιαξαν μόλις τέσσερις τελικές και μόνο μία εξ' αυτών κατέληξε στην εστία.

Κι όλα αυτά σ' ένα παιχνίδι οι «πράσινοι» δεν είχαν την κυκλοφορία της μπάλας υπέρ τους, που αποτελεί το «όπλο» τους και στο αμυντικό κομμάτι, αφού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ακολουθεί το ρητό που λέει ότι όσο έχεις την μπάλα στα πόδια σου δεν κινδυνεύεις. Η Βιγιαρεάλ ήταν αυτή που είχε έστω και οριακά την κατοχή (44-56%, 314/375 πάσες - 453/521 πάσες). Όμως το «τριφύλλι» προσαρμόστηκε στις συνθήκες του παιχνιδιού και μάλιστα σε πολύ καλό βαθμό.

Μεγάλη συμβολή στην αμυντική λειτουργία της ομάδας είχαν και οι δύο εξτρέμ της που δεν επιλέχθηκαν τυχαία. Ο Μαντσίνι και ο Παλάσιος είναι οι δύο ακραίοι που προσφέρουν περισσότερο στο αμυντικό κομμάτι κι αυτός είναι από τους λόγους που επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι βοήθειες που έδωσαν στα μπακ της πλευράς τους που είχαν να αντιμετωπίσουν παίκτες όπως ο Τριγκέρος και ο Σουάρεθ αρχικά και ο Πίνο με τον Μορένο αργότερα ήταν πολύτιμες.

Οι γραμμές των «πρασίνων» ήταν κοντά μεταξύ τους «πνίγοντας» την Βιγιαρεάλ και περιορίζοντας αρκετά τους χώρους, αλλά και τον χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους οι Ισπανοί προκειμένου να δημιουργήσουν. Άλλωστε όταν πιέζεσαι μόνιμα είναι ακόμα δυσκολότερα να έχεις σωστές επιλογές.

image

Η κυνικότητα που έψαχνε στην επίθεση

Άλλο ένα στοιχείο που «πλήγωσε» το «τριφύλλι» στα ματς με την Μπράγκα και χθες οι «πράσινοι» το περιόρισαν ήταν η ευστοχία τους στην εκτέλεση. Ο Παναθηναϊκός είχε χθες μία καλή δημιουργικά βραδιά έχοντας πάντα στο μυαλό του και το βαθμό δυσκολίας του αγώνα. Δημιούργησε συνολικά 13 τελικές, εκ των οποίων οι τρεις κατέληξαν στην εστία και οι δύο έγιναν γκολ. Σαν καθαρές ευκαιρίες είχε το πρώτο γκολ του Ιωαννίδη, την ευκαιρία του Έλληνα φορ στο δεύτερο μέρος με το τρομερό του «σόλο» μετά την μπαλιά του Μλαντένοβιτς, στην οποία βέβαια δεν πρόλαβε τελικά να εκτελέσει (50'), την διπλή ευκαιρία των Παλάσιος και Μλαντένοβιτς στο 53', την ευκαιρία του Κώτσιρα στο 62', το γκολ του Σπόραρ στο 78', εκείνη του Βιλένα στο 90' και του Αϊτόρ στο 90+3'. Ήτοι οκτώ καλές τελικές προσπάθειες από τις οποίες αποκόμισε ένα γκολ, δηλαδή ουσιαστικά χρειάστηκε τέσσερις ευκαιρίες για να σκοράρει ένα τέρμα, νούμερο διόλου άσχημο για μία ομάδα, που η κυνικότητα δεν ήταν ποτέ το μεγάλο της προσόν.

Τόσο το γκολ του Ιωαννίδη όσο και το γκολ του Σπόραρ έχουν τη δική τους δυσκολία. Στο πρώτο ο Γιάννης Κώτσιρας περνάει μία εξαιρετική κάθετη πάσα στην «πλάτη» της άμυνας της Βιγιαρεάλ και ο Φώτης Ιωαννίδης επιλέγει να κάνει ένα αρκετά δύσκολο τελείωμα, αλλά το πραγματοποιεί υποδειγματικά, δείγμα και της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης που αποπνέει. Στο δεύτερο ο Σπόραρ παίρνει την μπάλα στα δεξιά της μεγάλης περιοχής, κάνει μία παράλληλη κίνηση στην μεγάλη περιοχή του «κίτρινου υποβρυχίου» και με το που βρίσκει λίγο χώρο εκτελεί και τελειώνει εξαιρετικά μία προσωπική φάση.

Δεν είναι τυχαίο πως και για τα δύο γκολ των «πρασίνων» ξεκίνησαν οι επιθέσεις από την δεξιά πλευρά. Ο Πεδράθα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα απέναντι στους Παλάσιος και Κώτσιρα και αποτελούσε ουσιαστικά «τρύπα» στην έτσι κι αλλιώς όχι και τόσο σταθερή άμυνα της Βιγιαρεάλ.

image

Το 9/10 των επιθετικών του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη

Με τα δύο αυτά γκολ που πέτυχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Σπόραρ και Ιωαννίδης έφτασαν μαζί τα επτά τέρματα στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού για την φετινή σεζόν, με τον πρώτο να έχει τέσσερα γκολ και τον δεύτερο τρία.

Κάπως έτσι οι δύο σέντερ φορ της ομάδας έχουν συνεισφέρει τα επτά από τα δέκα τέρματα που έχει πετύχει εκείνη στην Ευρώπη και μάλιστα όχι με αμελητέους αντιπάλους.

Τα ευρω-γκολ του Παναθηναϊκού φέτος:

  • Ντνίπρο εκτός (1-3): Σπόραρ, Τζούρισιτς, Ιωαννίδης
  • Ντνίπρο εντός (2-2): Σπόραρ x2
  • Μαρσέιγ εντός (1-0): Μπερνάρντ
  • Μαρσέιγ εκτός (2-1): Ιωαννίδης
  • Μπράγκα εκτός (2-1): Μαντσίνι
  • Μπράγκα εντός (0-1): -
  • Βιγιαρεάλ εντός (2-0): Ιωαννίδης, Σπόραρ

Αν συνυπολογίσει κανείς και τις δύο ασίστ που έχει κάνει ο Ιωαννίδης στο γκολ του Μπερνάρντ με την Μαρσέιγ στην Λεωφόρο και σε κείνο του Μαντσίνι με την Μπράγκα στην Πορτογαλία, τότε οι επιθετικοί του «τριφυλλιού» έχουν συνεισφορά στα εννιά από τα δέκα τέρματά της, με μόνο εκείνο του Τζούρισιτς στο εκτός έδρας με την Ντνίπρο να «γλιτώνει» από κείνους.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι αυτό όλο αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που όταν όλοι το καλοκαίρι συζητούσαν πως ίσως χρειαζόταν η ομάδα να αποκτήσει βασικό επιθετικό, εκείνος επέλεξε να πάει με τον Σπόραρ και τον Ιωαννίδη και τώρα οι δύο αυτοί παίκτες εξαργυρώνουν την εμπιστοσύνη που τους έδιεξε δίνοντάς του τον καλύτερό τους εαυτό.