Χουάνκαρ: Η «ραψωδία» του Ισπανού στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά του

Χουάνκαρ: Η «ραψωδία» του Ισπανού στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά του

Ο Χουάνκαρ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού στη νίκη με 3-1 που πέτυχαν οι «πράσινοι» στο Κόζιτσε επί της Ντνίπρο στον πρώτο αγώνα για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, στο ντεμπούτο τους στις επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις για τη νέα σεζόν.

bwin sponsored

Ο Ισπανός αριστερός μπακ αποτέλεσε την μεγαλύτερη πηγή κινδύνου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για την άμυνα των Ουκρανών και ήταν εκείνος που δημιούργησε ουσιαστικά και τα τρία γκολ της ομάδας του δίνοντας την ασίστ στα πρώτα δύο τέρματά της και κερδίζοντας το πέναλτι για το τρίτο.

Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού», που συμπλήρωσε τις 100 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα στο ματς αυτό, επέστρεψε στις εξαιρετικές εμφανίσεις μετά από μία περσινή χρονιά που, μπορεί να ήταν καλός, όμως δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα στάνταρ του καλύτερου αριστερού μπακ του πρωταθλήματος, που έθεσε στην πρώτη σεζόν με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της ομάδας.

Η αλλαγή αυτή σχετίζεται τόσο με την έλευση του Φίλιπ Μλαντένοβιτς όσο και με την εν γένει «ένεση» ποιότητας που έγινε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού κατά το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι 2+1 ασίστ του Χουάνκαρ

Ο Ισπανός αριστερός μπακ δημιούργησε χθες τις προϋποθέσεις και για τα τρία γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Σίγουρα η φάση του πρώτου γκολ είναι η πιο κομβική στον αγώνα. Γιατί όχι μόνο οι «πράσινοι» βρίσκουν ένα γκολ νωρίς και διώχνουν το άγχος από τα πόδια τους, αλλά κι εκείνος παίρνει τρομερή ψυχολογία, αφού η ενέργειά του είναι πραγματικά εξαιρετική.

Ο Χουάνκαρ δέχθηκε την μπάλα από ωραία αλλαγή παιχνιδιού του Μπερνάρντ, την κατέβασε και πήγε κατά πάνω στον Μιροσνιτσένκο προσπερνώντας τον με ένα... τούνελ και κερδίζοντας στην συνέχεια και τον εξτρέμ Γκουτσούλιακ που έσπευσε να ντουμπλάρει στο μαρκάρισμά του κι έπειτα γύρισε την μπάλα για τον Σπόραρ, που πετάχτηκε ανάμεσα από τους δύο παίκτες της Ντνίπρο κι έκανε το 0-1.

Στο δεύτερο τέρμα ο Τσόκαϊ δίνει στον Βέρμπιτς κι εκείνος περνάει με την μία στον Χουάνκαρ που βρίσκει ελεύθερο χώρο και κάνει μέτρα με την μπάλα μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Λίγο πριν μπει σ' αυτή, σηκώνει το κεφάλι και βλέπει τον αρμαρκάριστο Τζούρισιτς να πλησιάζει σ' αυτή, του «σπάει» την μπάλα κι εκείνος κοντρολάρει και πλασάρει υπέροχα από τα όριά της για το 0-2. Ο Ισπανός είχε το καθαρό μυαλό να μην πάει σε κάποια ατομική ενέργεια ή σε κάποια σέντρα/πάσα προς τους παίκτες που ήταν στην περιοχή και να δει εκείνον τον συμπαίκτη που θα είχε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για εκτέλεση.

Στο τρίτο τέρμα μπορεί ο έμπειρος αριστερός μπακ του «τριφυλλιού» να μην χρεώθηκε ασίστ, όμως ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Ιωαννίδης. Η μπάλα πηγαίνει και πάλι από την δεξιά πλευρά προς την αριστερή. Ο Ρούμπεν Πέρεθ πασάρει στον Βέρμπιτς κι εκείνος κάνει λίγα μέτρα με την μπάλα στα πόδια με την άμυνα της Ντνίπρο να βρίσκεται και πάλι σε ανισορροπία. Την κατάλληλη στιγμή ο Σλοβένος θα πασάρει στον Χουάνκαρ κι εκείνος θα αποφύγει και πάλι τον Μιροσνιτσένκο, που θα τον ανατρέψει και θα υποπέσει σε πέναλτι.

Fun Fact: Ο Ισπανός μετράει τέσσερις ασίστ στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχει φορέσει την πράσινη φανέλα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η ποιότητα των μεταγραφών βελτίωσε το αγωνιστικό πλάνο του Ιβάν

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε απέναντι στην Ντνίπρο με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιεί το γνωστό του πλάνο και τρόπο παιχνιδιού του. Το «τριφύλλι» σε φάση επίθεσης είχε τον Χουάνκαρ να ανεβαίνει σε θέση εξτρέμ και τον Μπερνάρντ που έπαιζε μπροστά του να κλείνει προς το κέντρο για να του δίνει περισσότερο χώρο.

Αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε και πέρυσι τακτικά, απλά τότε το «δίπολο» στα αριστερά ήταν Χουάνκαρ-Αϊτόρ. Όσο ο Ισπανός εξτρέμ ήταν υγιής, οι δύο τους έκαναν υπέροχα πράγματα, αλλά όταν έπαθε την ρήξη χιαστού, η απουσία του επηρέασε και τον 33χρονο μπακ.

Αυτό που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με πέρυσι και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον χθεσινό αγώνα ήταν τόσο η ταχύτητα με την οποία ο Παναθηναϊκός μετέφερε το παιχνίδι του από την δεξιά πλευρά σε εκείνη του 33χρονου Ισπανού μπακ όσο και η ταχύτητα κατά την ανάπτυξη και την κυκλοφορία γενικότερα.

Το δίδυμο που δημιουργούταν στο χώρο του κέντρου και προς την περιοχή, όταν έκλεινε προς τα μέσα ο Μπερνάρντ μεταξύ εκείνου και του νεοαποκτηθέντα Τζούρισιτς ήταν ιδιαίτερα ποιοτικό και συνεισέφερε τα μέγιστα στην γρήγορη ανάπτυξη και τις αλλαγές παιχνιδιού, αφού οι δύο τους έπαιζαν γρήγορα την μπάλα, έχοντας ταυτόχρονα κι αρκετά ποιοτικές επαφές και ιδέες.

Η ταχύτητα αυτή ήταν που έδινε στον Χουάνκαρ τον παραπάνω χώρο και χρόνο ώστε να πάρει την μπάλα και πλαγιοκοπήσει δημιουργώντας ρήγματα στην άμυνα των Ουκρανών, η οποία δεν κατάφερε σε καμία στιγμή στο παιχνίδι να αντιμετωπίσει το πλάνο των «πρασίνων», το οποίο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία, αφού και τα τρία γκολ τους ήταν απόρροιά του.

Το στοιχείο αυτό της γρηγορότερης κυκλοφορίας της μπάλας, αλλά και της γρηγορότερης αλλαγής της πλευράς που παιζόταν η μπάλα ήταν από εκείνα που έδωσε έμφαση στην φετινή προετοιμασία ο Σέρβος τεχνικός των «πρασίνων» κι αυτό φάνηκε εκ πρώτης όψεως να αποδίδει καρπούς.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο Μλαντένοβιτς προσέφερε στο Χουάνκαρ αυτό που έλειπε πέρυσι

Κάτι άλλο σημαντικό για την χθεσινή απόδοση του Ισπανού αριστερού μπακ, που σε αρκετούς μπορεί να φανεί λεπτομέρεια, αλλά σίγουρα έχει παίξει τον ρόλο του είναι η έλευση του Φίλιπ Μλαντένοβιτς.

Ήδη από τα πρώτα φιλικά που πήρε χρόνο συμμετοχής ο Σέρβος μπακ έδειξε πως έχει τα απαραίτητα προσόντα, αλλά και ποιότητα για να κάνει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Να διεκδικήσει δηλαδή την θέση του βασικού από τον Χουάνκαρ και να τον αναγκάσει να δίνει να υπερβάλλει εαυτώ σε κάθε αγώνα, σε κάθε προπόνηση.

Φυσικά δεν υποστηρίζει κανείς πως ο Ισπανός είχε εφησυχαστεί πέρυσι λόγω αυτού που έτυχε στον Γκάνεα. Ήταν απόλυτα επαγγελματίας Όμως, είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι υπάρχει παίκτης πίσω σου εξίσου καλός με σένα και είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αρπάξει την ευκαιρία που θα του δοθεί, διεκδικώντας την θέση του βασικού.

Κι αυτό που συνέβη χθες αποτελεί μία τρανή απόδειξη των όσων λέμε παραπάνω γιατί ο Σέρβος έδειξε από τα φιλικά του «τριφυλλιού» τις ικανότητές του σε σημείο που δημιουργήθηκε ένα μικρό δίλημμα για το ποιος θα ξεκινήσει στο παιχνίδι με την Ντνίπρο. Μπορεί αυτό να ήταν σε μικρότερο βαθμό απ' ότι σε εκείνη του δεξιού μπακ μεταξύ του Κώτσιρα και του Βαγιαννίδη, ωστόσο το γεγονός πως ο Μλαντένοβιτς ανάγκασε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να το σκεφτεί προτού πάρει την απόφαση να ξεκινήσει τον Χουάνκαρ ήταν πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του Ισπανού.

Και σίγουρα ένα μέρος του κινήτρου που είχε χθες το βράδυ ο Ισπανός και τον οδήγησε στην εξαιρετική αυτή «παράσταση» ήταν και αυτό, αφού διατράνωσε έτσι στον συμπαίκτη και συναγωνιστή του για την θέση, πως θα πρέπει να... ματώσει για να πάρει τις ευκαιρίες του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!