Τελικός Champions League 2023: Τελικά οι οπαδοί της Σίτι μισούν τη διοργάνωση;

Τελικός Champions League 2023: Τελικά οι οπαδοί της Σίτι μισούν τη διοργάνωση;

«Τίποτα άλλο παρά αγνή αγάπη για αυτή την διοργάνωση». Αυτή ήταν η λεζάντα στην ανάρτηση του Έρλινγκ Χάαλαντ στο Instagram αφού η Μάντσεστερ Σίτι έκανε αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Champions League τον περασμένο μήνα, μετά τη νίκη της με 3-0 επί της Μπάγερν Μονάχου.

Λίγοι παίκτες φαίνεται να απολαμβάνουν να παίζουν στο Champions League όσο ο Χάαλαντ, ο οποίος έχει ορίσει τον εμβληματικό ύμνο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ως ήχο κλήσης.

Η επιθυμία του Χάαλαντ να κερδίσει αυτό το τρόπαιο μπορεί να «νικηθεί» μόνο από αυτή του προπονητή του, Πεπ Γκουαρδιόλα, και ορισμένων μελών της διοίκησης της Σίτι. Νωρίτερα στο δρόμο για την Κωνσταντινούπολη, ο Νορβηγός ήταν αρκετά ειλικρινής για να παραδεχτεί ότι είχε υπογράψει στους Πολίτες για να βοηθήσει τον σύλλογο να κερδίσει το ένα τρόπαιο που μέχρι στιγμής παραμένει άπιαστο όνειρο της διοίκησης των Αράβων.

«Δεν με έφεραν για να κατακτήσω την Premier League γιατί ήδη ξέρουν πώς να παίρνουν το πρωτάθλημα», είπε μετά τα... όργια του με «θύμα» τη Λειψία. Θυμίζουμε πως στη ρεβάνς της φάσης των «16» συνέτριψε την άμυνα των μετέπειτα κυπελλούχων Γερμανίας, καθώς σκόραρε πέντε γκολ.

Αν το τηλέφωνο του Χάαλαντ χτυπούσε ανάμεσα σε ένα πλήθος οπαδών της Σίτι, τότε η μουσική θα προκαλούσε μια... βοή αποδοκιμασιών. Παρόλο που η κατάκτηση ενός πρώτου Champions League είναι αναμφισβήτητα ο απόλυτος στόχος για τον Γκουαρδιόλα και τους παίκτες του, η σχέση των οπαδών των Πολιτών με τη διοργάνωση είναι λίγο πιο... περίπλοκη.

image

Η... προτεραιότητα της Premier League

«Ως οπαδός της Σίτι, θα προτιμούσα να κερδίσω την Premier League παρά το Champions League», είπε ο Κέβιν Πάρκερ, γενικός γραμματέας της επίσημης ομάδας υποστηρικτών της Σίτι, σε δηλώσεις του στο Athletic.

«H καλύτερη ομάδα της χώρας κερδίζει την Premier League, ενώ σε οποιαδήποτε διοργάνωση κυπέλλου, βασίζεσαι σε μια τυχερή κλήρωση ή μια φάση. Δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή που την κερδίζει το Champions League».

Ο Πάρκερ δεν είναι ο μόνος με αυτή την πεποίθηση. «Πάντα θα επέλεγα την Premier League», λέει ο Άνταμ Μονκ, «θαμώνας» στη βόρεια κερκίδα του Etihad. «Μια σεζόν 38 αγώνων είναι σημαντικότερη απόδειξη της ποιότητας μιας ομάδας παρά μια διοργάνωση νοκ-άουτ».

Ακόμη και μετά την κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων στα τελευταία έξι χρόνια, η εβδομαδιαία «ρουτίνα» κάθε αγωνιστικής μέχρι την κατάκτηση της Premier League εξακολουθεί να είναι πιο ικανοποιητική από την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης για πολλούς οπαδούς της Σίτι. Η υπέρβαση του ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία έχει σηκώσει 20 πρωταθλήματα παίζει επίσης ρόλο.

Με δεδομένη αυτή την άποψη, πολλοί οπαδοί της Σίτι θα προτιμούσαν να νικήσουν τη Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ παρά τη Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή τη σεζόν, δεν τίθεται ζήτημα επιλογής. Οι οπαδοί της Σίτι μπορεί να μην χρειαστεί να διαλέξουν ανάμεσα στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή δόξα, καθώς θα μπορούσαν να απολαύσουν και τις δύο.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ότι οι υποστηρικτές των Πολιτών δεν επιθυμούν να κατακτήσουν τόσο την Ευρώπη όσο και την Αγγλία είναι ψέμα...

image

Το «κομμάτι» που λείπει από την Σίτι του Πεπ

«Θα κάνω μια... αδέξια αναλογία», λέει ο Γκεζ Ντόσον, ο οποίος παρακολουθεί τη Σίτι εδώ και 35 χρόνια. «Είναι σαν κάποιος που έχει τέλειο σώμα εκτός από ένα μικρό κομμάτι δέρματος που προκαλεί φαγούρα. Είναι εκεί και απλά πρέπει να ξυθεί».

Όπως οι Πάρκερ και Μονκ, ο Ντόσον εξακολουθεί να βάζει την εγχώρια δόξα πάνω από όλα, περιγράφοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος ως «την τούρτα» και το Champions League ως «η ζάχαρη πάνω στο κεράσι στο γλάσο». Αλλά για να πάμε αυτή την αναλογία ένα βήμα παραπέρα, η Σίτι έχει... φάει πολύ τούρτα πρόσφατα.

«Είναι πολύ δύσκολο να μην ακούγεσαι αλαζονικός, αλλά έχουμε κερδίσει πολλά πρόσφατα και τώρα λείπει ένα κομμάτι από το παζλ. Νομίζω ότι είναι κάτι που οι περισσότεροι οπαδοί της Σίτι επιθυμούν κρυφά. Να πάρουμε το τελευταίο τρόπαιο που μας λείπει. Νομίζω ότι όποιος λέει το αντίθετο λέει ψέματα».

Ωστόσο, πολύ λίγοι λένε το αντίθετο. Ο Πάρκερ παραδείγματος χάρη συμφωνεί. «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι οπαδοί της Σίτι θέλουν να κερδίσουν το Champions League για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι απλώς για να βγάλουμε αυτή τη... μαϊμού από την πλάτη μας», λέει.

«Παρά την τρομερή μας επιτυχία, υπάρχει λίγη αρνητικότητα. Ο κόσμος λέει ότι ο Πεπ δεν θα αποδειχθεί ποτέ ως προπονητής εκτός της Μπαρτσελόνα, αν δεν πάρει το Champions League με την Σίτι, ενώ δεν τα είχε καταφέρει ούτε στην Μπάγερν. Οι άλλοι οπαδοί υποτιμούν αυτά που έχει πετύχει».

Ο Πάρκερ μιλάει από τη Μαδρίτη, το πρωί μετά τον πρώτο ημιτελικό αγώνα με τη Ρεάλ την περασμένη εβδομάδα, έχοντας συναντηθεί με άλλους οπαδούς της Σίτι που έχουν κάνει εξαντλητικό ταξίδι για να φτάσουν στην ισπανική πρωτεύουσα. «Οι οπαδοί θέλουν να ακολουθήσουν και να στηρίξουν την ομάδα. Θέλουν να σηκώσουμε κάθε τίτλο. Αλλά δεν τους αρέσει η UEFA. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αντιπάθεια για την UEFA».

Αυτό είναι το θέμα. Η ρίζα της παρανόησης ότι οι οπαδοί της Σίτι δεν θέλουν να κερδίσουν το Champions League. Το πρόβλημά τους δεν είναι η διοργάνωση αλλά οι διοργανωτές της.

image

Η «βεντέτα» με την UEFA

Φυσικά, αυτή η δυσπιστία προς την λειτουργία της UEFA δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις κατηγορίες για παραβίαση του Financial Fair Play που πρόσαψαν στον σύλλογο. Όχι μόνο αυτές που οδήγησαν σε αποκλεισμό από το Champions League πριν από τρία χρόνια, ο οποίος τελικά ανατράπηκε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, αλλά και αυτές που οδήγησαν σε πρόστιμο 49 εκατομμυρίων λιρών και ανώτατο όριο μεταγραφών το 2014.

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι έχουν κι άλλους λόγους για να γιουχάρουν τον ύμνο του Champions League. Χαρακτηριστικό είναι ένα συμβάν στο Europa League της σεζόν 2011-12. Η αντίπαλός τους στους «32», Πόρτο, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ για ρατσιστική επίθεση των οπαδών στους Μάριο Μπαλοτέλι και Γιάγια Τουρέ.

Στην αμέσως επόμενη φάση η Σίτι αντιμετώπισε τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Αμφότερες οι ομάδες τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 30.000 ευρώ επειδή επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο καθυστερημένα για την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου του πρώτου αγώνα! Οι συγκρίσεις με την τιμωρία της Πόρτο ήταν αναπόφευκτες.

Ένα άλλο περιστατικό έγινε στο ταξίδι της Σίτι στη Ρωσία για ένα ματς Champions League με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2014. To παιχνίδι έπρεπε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ως τιμωρία για μια σειρά αδικημάτων από τη ρωσική ομάδα, εξ αυτών και η ρατσιστική κακοποίηση σε αντίπαλους ποδοσφαιριστές.

Με την απαγόρευση παρουσίας οπαδών που αποφασίστηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τον αγώνα, πολλοί έχασαν χρήματα που είχαν δώσει σε αεροπορικά εισιτήρια, visa και ξενοδοχεία, για να βρεθούν στο πλευρό της ομάδας τους. Η δυσαρέσκεια έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν περίπου 650 οπαδοί της ΤΣΣΚΑ ήταν παρόντες στην Αρένα Χίμκι παρά την απαγόρευση και στήριξαν την ομάδα τους σε ένα ματς που έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2. Σύμφωνα με την UEFA δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες της...

Ήταν μετά από αυτό το περιστατικό που μια ομάδα οπαδών της Σίτι - Group 1894 - κάλεσε ανοιχτά τους φιλάθλους να αρχίσουν να αποδοκιμάζουν και να γυρίζουν την πλάτη τους στον ύμνο του Champions League.

Αν και το επίπεδο της εχθρότητας που επιδεικνύεται προς την UEFA έχει «ξεθυμάνει» με τα χρόνια από τότε η Ομοσπονδία λαμβάνει εχθρική υποδοχή στο Etihad.

Ο Λούκας Γκρέγκορι είναι ένα από τα μέλη του Group 1894 και εξακολουθεί να γιουχάρει τον ύμνο μέχρι σήμερα. «Αν η ερώτηση ήταν: "Οι οπαδοί της Σίτι πιστεύουν ότι η UEFA είναι ένας υπεύθυνος φορέας για την οργάνωση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων σε όλη την Ευρώπη;", θα ήμουν έκπληκτος αν το 1% έλεγε ναι», λέει.

Παρόλα αυτά, όπως κάθε άλλος οπαδός της Σίτι που έχει μιλήσει για αυτό το θέμα, ο Γκρέγκορι θέλει να κερδίσει το Champions League. Αν μη τι άλλο, η απογοήτευση των φιλάθλων προς την UEFA όλα αυτά τα χρόνια είναι ένα έξτρα κίνητρο.

image

Η Σίτι απέναντι από την... elite

«Αν κερδίσουμε το Champions League, θα νιώθουμε σαν να πήγαμε στις ομάδες της ελίτ και είπαμε: "Κοιτάξτε, μόλις κερδίσαμε το μικρό σας τουρνουά"».

Αυτή η ιδέα ότι η Σίτι έρχεται σε αντίθεση με μια «ελίτ», ένα «καρτέλ» και ένα «κατεστημένο» είναι διαδεδομένη μεταξύ των οπαδών και εμφανίζεται τακτικά σε συζητήσεις για αυτό το θέμα.

Ωστόσο, αυτό εγείρει ένα ερώτημα. Εάν η Σίτι σηκώσει επιτέλους το Champions League για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη τον επόμενο μήνα, και ειδικά αν αυτός ο θρίαμβος ανοίξει τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή δυναστεία, θα γινόταν μέρος αυτής της... αφρόκρεμας;

Kυρίως λόγω της συμμετοχής των Πολιτών στο αποτυχημένο project της European Super League, ορισμένοι οπαδοί της Σίτι διαφωνούν για το αν η ομάδα τους είναι ήδη μέλος αυτής της «ελίτ».

«Νομίζω ότι υπάρχουν στοιχεία όπου είμαστε "εμείς εναντίων αυτών". Επειδή είμαστε μια "νεόπλουτη" ομάδα, διαταράσσουμε το status quo», λέει ο Μονκ. «Αλλά αν δούμε τους ιδιοκτήτες μας και τι θέλουν από το ποδόσφαιρο και αυτό το project, δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θέλουν οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες».

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν πως η ομάδα τους θα είναι πάντα απέναντι από αυτές της «ελίτ», όπως εξηγεί ο Ντόσον με μια άλλη... ιδιαίτερη αναλογία.

«Η Τέσλα μπήκε στο παιχνίδι και ταρακούνησε τα πάντα. Προκάλεσε μια καταιγίδα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν θα αγόραζαν ποτέ ένα και πιστεύουν ότι είναι έργο του διαβόλου επειδή δεν είναι μέρος του κατεστημένου. Δεν είναι γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ή GM (General Motors).»

Πολλοί οπαδοί της Σίτι συνεχίζουν να βλέπουν τη σχέση του συλλόγου τους με το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και τους μεγαλύτερους συλλόγους του ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, αν μη τι άλλο, τους έκανε να θέλουν περισσότερο να κερδίσουν το μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά τους.

«Αν το κάνουμε, οι οπαδοί θα σκεφτούν: "UEFA κερδίσαμε τη διοργάνωση σου παρά τις προσπάθειές σου να μας εμποδίσεις"», λέει ο Πάρκερ. «Και όχι, δεν νομίζω ότι οι οπαδοί της Σίτι πιστεύουν ότι κερδίζοντας το Champions League θα γίνουμε μέρος του κατεστημένου. Πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αποδείξουν το αντίθετο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image