Βινίσιους: Η νύχτα ντροπής έφερε την έκρηξη! (poll)

Βινίσιους: Η νύχτα ντροπής έφερε την έκρηξη! (poll)

«Ο ρατσισμός στα ισπανικά γήπεδα υπήρχε πριν γεννηθώ. Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα;» αναρωτιέται ο Βινίσιους και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι στο πλευρό του. Σίγουρα; «Το πρωτάθλημα που κάποτε ανήκε στους Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, σήμερα ανήκει σε ρατσιστές» έγραψε ο Βραζιλιάνος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης τη νύχτα που η Ισπανία έζησε την απόλυτη ντροπή. Το video με τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πολλά γήπεδα της Ισπανίας αφήνει το ποδόσφαιρο αποσβολωμένο. Υποκρισία, λόγια, κροκοδείλια δάκρυα, αλλά από το 1997 κι έπειτα όταν ο Ρομπέρτο Κάρλος λύγιζε στο «Καμπ Νόου» από τα ρατσιστικά συνθήματα τίποτα δεν άλλαξε.

Ο Βινίσιους παλεύει μόνος και το γεγονός αυτό κάνει την υπόθεση πιο σοκαριστική. Για πρώτη φορά σκέφτεται το μέλλον του μακριά από τη La Liga και αν τελικά αποχωρήσει, τότε, το ισπανικό ποδόσφαιρο θα χάσει το πιο λαμπρό ταλέντο και θα ευθύνεται 100%. Θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τη «Βασίλισσα», θα ήταν τεράστια απογοήτευση για τη La Liga. Θα ήταν κρίμα για την ισπανική κοινωνία. Κανείς όμως δεν πρέπει να κατηγορήσει τον παίκτη, δεδομένου ότι έχει μείνει να υποφέρει σχεδόν μόνος του εδώ και δύο χρόνια. Δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη, τα γήπεδα της χώρας έχουν αποδειχθεί αφιλόξενα σε πολλά ματς.

Το σκηνικό στο «Μεστάγια» ήταν εφιαλτικό για τον «Βίνι», όμως αυτά που ακολούθησαν προβλημάτισαν ακόμα περισσότερο. Το ματς διακόπηκε για έξι λεπτά, ενώ λίγο αργότερα οι παίκτες της Βαλένθια πανηγύριζαν τη νίκη τους. Μια καταστροφική εικόνα για το ισπανικό ποδόσφαιρο, αφού κανείς από τους Βαλενθιάνους δεν μπήκε στον κόπο να σταθεί δίπλα του. Ο Βινίσιους δεν είναι ο ένοχος, είναι το θύμα, κι αν δεν το αντιληφθούν άμεσα στην Ισπανία, τότε, η λάμψη του πρωταθλήματος θα σβήσει.

Γράφουν: Π. Παπαδόπουλος - Β. Μπαλατσός

image

Το θύμα που παρουσιάζουν ως θύτη

Η La Liga είπε ότι «ζήτησε όλες τις διαθέσιμες εικόνες για να διερευνήσει τι συνέβη» και ότι «θα λάβει τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εάν εντοπιστεί κάποιο έγκλημα μίσους». Από τον Οκτώβριο του 2021, το έχει κάνει ήδη εννέα φορές σε περιπτώσεις που αφορούν τον Βινίσιους. Από αυτές, μόνο δύο οδήγησαν σε τιμωρίες όπως πρόστιμα ή αποκλεισμούς οπαδών από τα γήπεδα. Τέσσερις υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές.

Μία από τις τρεις που έκλεισαν χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες σχετίζεται με έναν εκτός έδρας αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι οπαδοί φώναζαν: «Βινίσιους, είσαι μαϊμού». Οι εισαγγελείς είπαν ότι επειδή το «σύνθημα» είχε διαρκέσει «μόλις λίγα δευτερόλεπτα» και έλαβε χώρα στο πλαίσιο «ενός αγώνα ποδοσφαίρου με τη μέγιστη αντιπαλότητα», επομένως «δεν ήταν έγκλημα κατά της αξιοπρέπειας του θιγόμενου ατόμου».

Εκτός γηπέδου, ο Βινίσιους συγκρίθηκε με έναν πίθηκο στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή El Chiringuito de Jugones, της οποίας ο οικοδεσπότης ζήτησε αργότερα συγγνώμη. Τον Ιανουάριο, ένα ομοίωμα του παίκτη κρεμάστηκε από μια γέφυρα του αυτοκινητόδρομου κοντά στο προπονητικό γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης πριν από έναν αγώνα με την Ατλέτικο.

Στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, συχνά παρουσιάζεται με αρνητικό τρόπο ως καταιγιστικός, απείθαρχος ή ασεβής. Συχνά, δίνεται περισσότερος χρόνος ομιλίας σε αυτό από τη ρατσιστική κακοποίηση που δέχεται. Αυτό ήταν επίσης χαρακτηριστικό μερικών αντιδράσεων της Κυριακής μετά τον αγώνα.

Πολλοί σχολιαστές και μεγάλα μέσα ενημέρωσης προσδιόρισαν την ρατσιστική κακοποίηση με βάση τις χειρονομίες που έκανε ο Βινίσιους προς το πλήθος. Σε πολλά σημεία σήκωσε δύο δάχτυλα, συμβολίζοντας τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, καθώς η Βαλένθια εξακολουθεί να κινδυνεύει με υποβιβασμό παρά τη νίκη της Κυριακής. Ακόμη και ο μέσος της Ρεάλ, Ντάνι Θεμπάγιος, δήλωσε στο Movistar TV ότι ο Βινίσιους δεν δεχόταν σεβασμό στα γήπεδα σε όλη την Ισπανία, αλλά και ότι ο συμπαίκτης του θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη χειρονομία του.

Αυτό απηχούσε μια στάση που κράτησαν πολλοί μέσα και γύρω από το Μπερναμπέου, καθώς ο Βινίσιους υφίσταται τόσο τακτικά φρικτές κακοποιήσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Όλοι λένε ότι ο ρατσισμός είναι κακός και δεν πρέπει να συμβαίνει, αλλά πολλοί επίσης υποστηρίζουν ότι πρέπει να μάθει να μην επιτρέπει σε αντίπαλους παίκτες και οπαδούς να τον πλησιάζουν και να επηρεάζουν τις επιδόσεις του.

Η απάντηση της Βαλένθια σε αυτό που συνέβη στο γήπεδό της την Κυριακή ήταν επίσης διδακτική. Ο μόνος εκπρόσωπος που ζήτησε συγγνώμη από τον Βινίσιους Τζούνιορ ήταν ο Ολλανδός επιθετικός Τζάστιν Κλάιφερτ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ισπανική τηλεόραση.

Άλλα μέλη της Βαλένθια φάνηκαν πολύ πιο ανήσυχοι για την υπεράσπιση των δικών τους οπαδών παρά για το τι είχε συμβεί. Ο αρχηγός του συλλόγου, Χοσέ Γκάγια, είπε ότι όσοι είχαν κακοποιήσει ρατσιστικά τον Βινίσιους πρέπει να αποκλειστούν ισόβια από τα γήπεδα, αλλά επίσης «καταδίκασε» τη χειρονομία με τα δύο δάχτυλα του Βραζιλιάνου, βάζωντας τις δυο συμπεριφορές στην ίδια ζυγαριά.

Πολύ λίγοι στη Βαλένθια φάνηκαν ικανοί να μπουν στη θέση ενός νεαρού μαύρου που είχε και πάλι κακοποιηθεί ρατσιστικά.

image

Η Ρεάλ σήκωσε το λάβαρο κατά του ρατσισμού

Υπήρχε παρόμοια αμυντική στάση στην απάντηση της La Liga το βράδυ της Κυριακής. Είπε ότι θα ενεργήσει ξανά, όπως είχε κάνει επανειλημμένα σε παρόμοιες περιπτώσεις κακοποίησης τα τελευταία δύο χρόνια, βοηθώντας ενεργά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να τιμωρηθούν τα άτομα που φαίνονται στην κάμερα να διαπράττουν κακοποίηση.

Η La Liga έχει δράση και υπάρχει απογοήτευση από ορισμένους επειδή άλλες αρχές με μεγαλύτερη εξουσία δεν κάνουν σημαντικά βήματα, όπως το κλείσιμο γηπέδων. Η ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η νομική εξουσία και η κυβέρνηση είναι θεατές.

Αλλά αυτό δεν βοηθήθηκε από τον πρόεδρο της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας, που συμμετείχε σε μια «συζήτηση» με τον Βινίσιους Τζούνιορ, μέσω των Social Media, στην οποία ανέφερε πως ο Βραζιλιάνος δεν είχε έρθει σε συναντήσεις με τη La Liga για να αντιμετωπίσει το θέμα. Στο tweet του, ο Τέμπας ανέφερε πως ο Βινίσιους δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε, δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς και άφηνε τον εαυτό του να τον χειραγωγήσουν. Και πάλι το φταίξιμο έπεσε στον 22χρονο επειδή ήταν κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνος ο ίδιος.

Η διοίκηση της Ρεάλ θέλει πραγματικές ενέργειες πέρα από καλές προθέσεις. Το πρωί της Δευτέρας, ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στους Ισπανούς εισαγγελείς για τη ρατσιστική κακοποίηση προς τον Βραζιλιάνο. Μια τοποθέτηση που επικοινώνησε το απόγευμα υποστήριξε για ακόμα μια φορά τον Βινίσιους κατηγορώντας την ισπανική Ομοσπονδία και τους διαιτητές για «αδράνεια», πριν προσθέσει: «Το θύμα που υποφέρει δεν πρέπει ποτέ να θεωρηθεί υπεύθυνο για το έγκλημα».

Έντονη υποστήριξη για τον Βινίσιους προήλθε από τον Ρονάλντο Ναζάριο, τον Βραζιλιάνο θρύλο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Βαγιαδολίδ. Υπήρχε επίσης πολύ ισχυρή υποστήριξη από την πατρίδα του, συμπεριλαμβανομένου του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα και του προέδρου της Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, Εντνάλντο Ροντρίγκες, οι οποίοι ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν με θυμό περισσότερη προστασία για τον Βινίσιους και περισσότερες τιμωρίες για όσους τον κακοποιούν ρατσιστικά.

Οι περισσότερες από τις αντιδράσεις στο ισπανικό ποδόσφαιρο στα λόγια του Βινίσους και του Αντσελότι ήταν να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν. Ορισμένοι σχολιαστές ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν καλά την Ισπανία, δεν μιλούν τέλεια τη γλώσσα, είναι ξένοι που κάνουν λάθος στην κατανόηση του τι συμβαίνει.

Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο στην Ισπανία έχει στιγματιστεί εδώ και καιρό από την αδαή στάση των οπαδών που πιστεύουν ότι το να αποκαλούν έναν μαύρο παίκτη μαϊμού δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κακοποίηση που μπορεί να ασκήσουν στον αντίπαλο...

Το πρωί της Δευτέρας, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρίν Μοντέρο ζήτησε έναν νέο «αντιρατσιστικό» νόμο. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες είπε ότι είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει όντως πρόβλημα ρατσισμού.

Αλλά όλα όσα έχουν ειπωθεί ως απάντηση στα γεγονότα της Κυριακής το βράδυ είναι πολύ αργά και καταδεικνύουν πόσο λίγα έχουν γίνει προηγουμένως για να αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο είναι γύρω από το ισπανικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες.

image

Η La Liga... διώχνει το «διαμάντι» της Ρεάλ

Θα μπορούσε πράγματι ο Βίνι να φύγει από τη Μαδρίτη; Ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον σύλλογο το περασμένο καλοκαίρι, επεκτείνοντας μια συμφωνία που επρόκειτο να λήξει το 2024 έως το 2027, αυξάνοντας τη ρήτρα αποδέσμευσής του από 350 εκατομμύρια ευρώ σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο μισθός του αυξήθηκε επίσης, από 3,2 εκατ. ευρώ το χρόνο συν τα μπόνους σε περίπου 12 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Τη Δευτέρα, πηγή του Athletic από τη Μαδρίτη περιέγραψε την άποψη του συλλόγου για την κατάσταση. «Ο Βινίσιους γυμναζόταν σε εσωτερικούς χώρους και έκανε εργασίες φυσικής αποκατάστασης. Η ψυχική του ανάκαμψη είναι άλλο θέμα. Ήταν η πιο έντονη μέρα από τότε που έφτασε στη Μαδρίτη. Ήταν το πρωί που έλαβε τα περισσότερα μηνύματα από ποτέ».

Ο Βινίσιους ανησυχεί πολύ για τις ρατσιστικές συμπεριφορές που έχει βιώσει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δέχτηκε επίσκεψη από τον πρόεδρο του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ και συναντήθηκε ιδιωτικά μαζί του για να του δείξει την υποστήριξή του και να του εξηγήσει τα βήματα που κάνει ο σύλλογος για την υπεράσπιση του.

«Στα αποδυτήρια, έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συμπαίκτες του. Η αλήθεια είναι πως είναι αποπροσανατολισμένος και πνιγμένος από όλα αυτά. Και φυσικά είναι πολύ λυπημένος. Τώρα, το να λέμε ότι ήδη σκέφτεται να φύγει για άλλα πρωταθλήματα είναι ηλίθιο».

Η Ρεάλ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες αυτής της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ και του Βινίσιους. Όταν επικοινώνησε το Athletic με πηγή κοντά στον παίκτη, τόνισε πως δεν άλλαξε τον τρόπο που αισθάνεται ο παίκτης.

Ο Βινίσιους είναι μαζί με τον Έρλινγκ Χάαλαντ και τον Κιλιάν Μπαπέ οι πιο «χρυσές» μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματηστήριο. Είναι λογικό ομάδες με... απεριόριστο μπάτζετ όπως η Μάντσεστερ Σίτι ή η Παρί Σεν Ζερμέν να περιμένουν στην γωνία για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και ευνοούνται από το γεγονός πως το περιβάλλον της La Liga μόνο φιλικό δεν είναι για αυτόν. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Βινίσιους είναι «πιστός» στη Ρεάλ, όμως ποιος μπορεί να μπει στο μυαλό ενός 22χρονου σούπερ σταρ;

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image