Αυγενάκης στο Gazzetta: «FIFA και UEFA κρύφτηκαν στα ζόρικα, πρόβλημα οι παράγοντες για το ποδόσφαιρο!»

Αυγενάκης στο Gazzetta: «FIFA και UEFA κρύφτηκαν στα ζόρικα, πρόβλημα οι παράγοντες για το ποδόσφαιρο!»

Συνέντευξη στους Θάνο Σαρρή και Δημήτρη Τομαρά

Είναι ο πολιτικός που έχει αντέξει περισσότερο στη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού, το όνομά του έχει «παίξει» σε δηλώσεις των περισσότερων ποδοσφαιρικών παραγόντων του τόπου, καθώς και σ' αυτές του προέδρου της ΕΠΟ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, όπως τονίζει, δεν είναι Υπουργός Ποδοσφαίρου, καθώς επί των ημερών του επέστρεψε στην Ελλάδα το Rally Acropolis και ο Ποδηλατικός Γύρος, όμως το ποδόσφαιρο είναι αυτό που μονοπωλεί, κατά κύριο λόγο, την επικαιρότητα. Επομένως, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί κομμάτι αυτής της συνέντευξης.

Το Gazzetta συνάντησε τον Λευτέρη Αυγενάκη στο γραφείο του, για μια κουβέντα που κράτησε πολύ, όμως κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της πορείας του αυτά τα χρόνια. Τον ρωτήσαμε για όσα του προσάπτουν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μιλήσαμε για την ΕΠΟ, για τα χρέη στους ποδοσφαιριστές, για την ολιστική μελέτη και τη Super League 2, αναφερθήκαμε στη βία στα γήπεδα και εκτός, αλλά και στο σημαντικό θέμα του ΟΑΚΑ, το οποίο, στο μεταξύ, έχει πάρει τον δρόμο του.

Αφού έκανε τον δικό του απολογισμό για αυτά τα χρόνια στον αθλητισμό, ο Λευτέρης Αυγενάκης απάντησε στις ερωτήσεις του Gazzetta. Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί!

image

Φτάνοντας σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό, ξεχωρίζοντας τα πιο σημαντικά πράγματα που καταφέρατε, καθώς κι αυτά που εσείς θεωρείτε ότι μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά.

«Καταρχήν, τελειώνει μια θητεία τεσσάρων ετών. Τέσσερα χρόνια γεμάτα δουλειά, γεμάτα αποτέλεσμα και κυρίως αποτέλεσμα το οποίο είναι ορατό, είναι αισθητό στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας, αλλά και γενικότερα ξέρετε. Ακόμα κι αυτοί που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό, έχουν δει ότι κάτι έχει αλλάξει. Βεβαίως, υπάρχουν κι αυτοί που έχουν ενοχληθεί. Όμως, από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι επιδίωξή μας είναι να ασχοληθούμε με τους πολλούς, με τους πολλούς που πραγματικά αποτελούν την υγιή φωνή του αθλητισμού, που όμως μέχρι πρότινος δεν είχαν φωνή, ήταν σχεδόν πνιγμένοι, εξαφανισμένοι. Διότι επικρατούσε ο σαματάς, η φασαρία ελαχίστων -παραγόντων κατά βάση- που είχαν μάθει στην ασυδοσία, στην αναρχία, στον μη έλεγχο, σε μια νοοτροπία που δεν έχει να κάνει με τη δική μας πολιτική.

«Οι ανανεώσεις στις διοικήσεις των ομοσπονδιών έμοιαζαν εξωπραγματικές»

Τώρα, τι καταφέραμε και τι δεν καταφέραμε. Καταφέραμε πολλά. Σίγουρα, δεν κάναμε τα πάντα, όσα θα θέλαμε. Παρήχθη πολύ σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Να ξεκινήσω από αυτό, καθότι είμαι εξαιρετικά θεσμικός, όπως και συνολικά η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός μας. Επτά νομοσχέδια. Είναι η πρώτη φορά που υπουργείο αθλητισμού στη θητεία του παράγει τόσο πλούσιο νομοθετικό έργο. Και περίπου 170 διατάξεις, οι οποίες ήρθαν και σε ενδιάμεσους χρόνους, για διάφορα ζητήματα που έφτασαν με τη μορφή του κατεπειγόντως. Πλούσιο νομοθετικό έργο, μεταρρύθμιση η οποία έφερε αποτελέσματα, είναι αισθητή.

Πρώτα απ' όλα, είχαμε τις ανανεώσεις στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, που κάποτε αυτό φάνταζε ως εξωπραγματικό. Θυμίζω: όριο θητειών, όρια ηλικίας. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα να έχουμε 68-70% ανανέωση στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, κυρίως των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Αυτή η αλλαγή, η οποία ξεκίνησε με ενεργό ρόλο των νομότυπων αθλητικών σωματείων που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ως εκλέκτορες, που δεν το πίστευαν και πολλοί, θα ολοκληρωθεί αμέσως μετά τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, που εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων σε Ολυμπιακές και μη Ομοσπονδίες της χώρας μας. Αυτό ήταν το πρώτο κομβικό, που δεν το πίστευαν πολλοί, το θεωρούσαν ότι είναι αδιανόητο να γίνει, ότι ήταν απραγματοποίητο. Μάλιστα και οι ίδιοι οι ομοσπονδιάρχες διέρρεαν, ενώ είχαμε ψηφίσει τη διάταξη, ότι "δεν θα εφαρμοστεί, δεν θα περπατήσει, είναι αντισυνταγματική, είναι θέμα χρόνου να απομακρύνουν τον Αυγενάκη από τον Υπουργείο, ανασχηματίζεται, όχι σε αυτόν, στον επόμενο ανασχηματισμό". Φαντάζομαι τα έχετε διαβάσει, έχετε δει τις ανακοινώσεις. Σιγά-σιγά όλα αυτά απορροφήθηκαν, ηρέμησε η κατάσταση, πήγαμε λίγο παρακάτω, το μητρώο αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων έγινε. Δηλαδή το αυτονόητο κάναμε, αλλά το κάναμε, δεν το επικαλεστήκαμε και απλώς το αφήσαμε στα λόγια. Προχωρήσαμε στο μητρώο αθλητικών εγκαταστάσεων, που το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, γιατί πλέον έχουμε πραγματική εικόνα για το τι έχουμε και τι δεν έχουμε. Κι αυτό που έχουμε, αν είναι αδειοδοτημένο, πώς λειτουργεί, αν είναι προσβάσιμο, ενεργοβόρο κτλπ. Δώσαμε λύση σε ένα θέμα χρόνιο, για τα θέματα των προπονητών. Βάλαμε μια τελεία και μια καινούργια αρχή, στη σχέση προπονητών-αποφοίτων ΣΕΦΑΑ - ΤΕΦΑΑ, των αποφοίτων των προπονητικών σχολών του υπουργείου μας, των διαφόρων προπονητικών σχολών των ΙΕΚ ή των εισαγόμενων προπονητών. Ποια η σχέση τους, ποιος ο ρόλος τους, ποια τα όριά τους. Μια σειρά κινήσεων δηλαδή, που έφεραν τάξη και μεγαλύτερη ασφάλεια στον επαγγελματικό κλάδο, που ήταν μέσα στην ασάφεια και μέσα στη μαυρίλα. Αυτά ήταν τα βασικά, θεσμικά τα οποία κάναμε.

«Μόνιμος ο μηχανισμός φορολόγησης, 304 εκατομμύρια στον αθλητισμό»

Το άλλο βασικό θεωρώ ότι είναι η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε για τον επαγγελματικό και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μια τομή, πραγματικά, και εδώ θέλω να πω για μια ακόμη φορά ευχαριστώ στον πρωθυπουργό, γιατί χωρίς τη δική του βοήθεια σε κρίσιμες στιγμές, δεν θα το είχαμε πετύχει. Αλλά το καταφέραμε. Περάσαμε τις διατάξεις. Πλέον ο μηχανισμός αυτός είναι μόνιμος, δεν είναι περιστασιακός όπως κάποιοι πιστεύουν. Ένας μόνιμος μηχανισμός φορολόγησης των κερδών των παικτών στοιχηματικών εταιρειών που συγκεντρώνει καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου χρήματα και αυτά καταβάλλονται ισόποσα στον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό. 50-50.

Έτσι, μόνο για φέτος, είναι 66 εκατομμύρια. Έχουν μείνει ακόμα κάτι υπόλοιπα, τα περισσότερα έχουν διανεμηθεί. Μέχρι και το τέλος του χρόνου, του ‘22 δηλαδή, είχε διανεμηθεί συνολικά στον αθλητισμό, για πρώτη φορά στα χρονικά, ποσό ύψους 304 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι χρήματα που διανεμήθηκαν, όχι που επικαλούμαι. Το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσω ότι από την πρώτη στιγμή είμαι οπαδός του αποτελέσματος. Θέλω το αποτέλεσμα, να μιλάμε όταν έχουμε κάτι να πούμε, χειροπιαστό.

image

«Μας είπαν: "Η χώρα σας δεν θα μπορεί να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες!"»

Έτσι, λοιπόν, χάρηκα και για τη δουλειά, την οποία κάναμε και στο θέμα του αντιντόπινγκ. Αντιντόπινγκ, βία και χειραγώγηση είναι οι τρεις μάστιγες που παγκοσμίως ταλαιπωρούν τον αθλητισμό. Και στα τρία ζητήματα ρίξαμε μπουνιά στο μαχαίρι. Και για το θέμα αντιντόπινγκ, να θυμίσω ότι ήμουν στο γραφείο μου τις πρώτες 2-3 εβδομάδες και πήρα μια επιστολή από τον WADA, που συγγνώμη, αλλά δεν ήξερα τότε τι ήταν ο WADA, γιατί δεν είχα προετοιμαστεί καν για το υφυπουργείο αθλητισμού.

Οπότε μου φαίνονταν λίγο άγνωστα πολλά πράγματα που άκουγα, διάβαζα. Αφού έμαθα τι είναι ο WADA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ, ξεκίνησα να διαβάζω το περιεχόμενο της επιστολής. Η αλήθεια είναι πως σοκαρίστηκα, γιατί είχε 150 εκκρεμότητες, σε ορολογία την οποία δεν γνώριζα, και στο τέλος - αυτό το κατάλαβα, πιστέψτε με- κατάπια τη γλώσσα μου χωρίς υπερβολές, έλεγε ότι αν δεν τα κάνετε όλα αυτά, που είχαν γίνει πέντε χρόνια πριν, μέσα σε διάστημα 2-3 μηνών -έβαζε και χρονοδιάγραμμα-, τότε η χώρα σας δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή οι εθνικές ομάδες της χώρας σας δεν θα συμμετάσχουν στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε σε μεγάλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, αλλά και ότι η χώρα σας δεν θα μπορέσει να αναλάβει διοργανώσεις μέχρι να συμμορφωθείτε πλήρως με αυτά που υποδεικνύει ο WADA. Σοκ. Μετά το σοκ των πρώτων ωρών, βάλαμε μπροστά να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Είμαι χαρούμενος διότι, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες παρά μόνο αν θελήσετε στη συνέχεια, διανύσαμε μια δύσκολη πορεία. Και μέσα στο διάστημα της πανδημίας, υλοποιήσαμε και σβήναμε μία προς μία τις εκκρεμότητες που είχαν καταγράψει σωστά, όχι λάθος, η κεντρική διοίκηση και τα αρμόδια όργανα του WADA. Και βέβαια, κορύφωση όλων αυτών είναι όχι ότι απλώς τα τακτοποιήσαμε και είμαστε ένα κράτος πρότυπο στο θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας του μηχανισμού αντιντόπινγκ, αλλά τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, μετά από παρακίνηση πολλών συναδέλφων ομολόγων, δηλαδή άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κατέθεσα υποψηφιότητα και εξελέγην με αντίπαλό την ομόλογό μου από την Πολωνία, εκπρόσωπος των 27 κρατών-της Ε.Ε στην κεντρική διοίκηση του WADA. Δηλαδή, από εκεί που ήμασταν σε αυστηρή εποπτεία, με πολύ αυστηρές υποδείξεις, βρεθήκαμε στην κορυφή μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια και να εκπροσωπούμε ως χώρα πρότυπο την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κεντρική διοίκηση.

Χειραγώγηση και βία

Το ίδιο περίπου πετύχαμε και στο θέμα της χειραγώγησης. Πλέον, ο μηχανισμός ΕΠΑΘΛΑ και η κύρωση της σύμβασης Μακολέν, που ήταν 5-6 χρόνια στο συρτάρι των προηγούμενων υπουργών έγινε πράξη. Μάλιστα, με το πρώτο μας νομοσχέδιο, τον Νοέμβριο του '19, πολύ γρήγορα συστήθηκε ο μηχανισμός ΕΠΑΘΛΑ, που είναι στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι από την εισαγγελία, τον αθλητικό εισαγγελέα, την Ένωση των νόμιμων Στοιχηματικών Εταιρειών, από την ΕΠΟ, από την αστυνομία. Μέχρι πρότινος, όλη αυτή η πορεία για μια υπόθεση που εντοπιζόταν ή έφτανε μια έκθεση από τη Sportradar, ήθελε 2-3 χρόνια για να κάνει αυτή τη διαδρομή. Τώρα είναι θέμα μερικών, ελαχίστων ημερών ή και εβδομάδων, ανάλογα με τον όγκο που υπάρχει προς διαχείριση, με αποτέλεσμα ή να μπει στο αρχείο ή να πάρει τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη με τις σχετικές εκθέσεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά έχουμε κερδίσει περίπου στα 2-2.5 χρόνια διαδικασία. Προσέξτε, κι αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος στη χώρα μας: Υπήρχε ένας υποτυπώδης μηχανισμός αρχειοθέτησης, μονάχα στην ΕΠΟ και πουθενά αλλού. Στο ποδόσφαιρο. Σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Πλέον, όχι μόνο λειτουργεί, αλλά παράγει έργο και προεδρεύουμε σε επίπεδο Ευρώπης των αντιστοίχων οργανισμών που λειτουργούν, όσοι λειτουργούν, όπως λειτουργούν. Είμαστε πρότυπο σε αυτό -σε επίπεδο Ε.Ε- και είμαι πολύ χαρούμενος.

Τώρα στο θέμα της βίας, που αναπτύσσεται στον αθλητισμό, εκεί οφείλω να σας πω ότι κάναμε βήματα, όμως το πρόβλημα αυτό είναι πολυδιάστατατο και δεν είναι μονάχα θέμα του Υπουργείου Αθλητισμού. Είναι θέμα και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Δημόσιας Τάξης, αλλά είναι ζήτημα κοινωνικό, με πολλές μορφές. Στον βαθμό, λοιπόν, που εμείς μπορούσαμε ή μπορούμε να παρέμβουμε σε τέτοιας φύσεως ζητήματα, θεωρώ ότι κάναμε πολύ ζωτικές, απολύτως αναγκαίες ενέργειες, όπως για παράδειγμα το Ιδιώνυμο. Από την πρώτη στιγμή ήμουν υποστηρικτής αυτής της άποψης, έχοντας συνομιλήσει και με τον Γιώργο Ορφανό που είχε και κείνος θεσμοθετήσει. Μετέπειτα ακυρώθηκε βέβαια, με άλλον νόμο που ακολούθησε από τον επόμενο Υπουργό, τον κύριο Ιωαννίδη αν δεν απατώμαι. Επέστρεψε, λειτουργεί και αποδίδει. Και μια σειρά άλλων διατάξεων. Αυτά ήταν επίσης θεσμικά ζητήματα που έγιναν μέσα σε χρόνο σφιχτό και φέραμε αποτέλεσμα.

«Πλέον, οι αθλητές και οι προπονητές έχουν φωνή»

Τώρα: εξωστρέφεια, νοικοκύρεμα, πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά το αθλητικό οικοδόμημα. Πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τα θέματα του Me Too, που ξεκίνησε από εδώ, από τον αθλητισμό. Θυμίζω ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε και πλέον υπάρχει στις διοικήσεις των ομοσπονδιών εκπροσώπηση των ενεργών αθλητών, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά τους. Πίστευαν ότι “γίνονται πράγματα στη διοίκηση του αθλήματος που υπηρετώ, αλλά δεν έχω φωνή, δεν έχω άποψη, δεν έχω ενημέρωση”. Τώρα όχι μόνο έχουν άποψη, αλλά έχουν και δικαίωμα ψήφου. Να θυμίσω ότι σε αυτό έτυχα της αυστηρότερης κριτικής, από πολλά αντιπολιτευτικά κόμματα, που σήμερα το χαιρετίζουν. Δεν πειράζει, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είμαι όμως χαρούμενος που το κάναμε και πλέον οι ενεργοί αθλητές έχουν φωνή. Πλέον, οι προπονητές έχουν φωνή. Πλέον, τα ενεργά νόμιμα σωματεία έχουν φωνή, ρόλο και οντότητα. Προχωρήσαμε παρακάτω, διεκδικώντας από την πρώτη στιγμή η χώρα μας να ανοιχτεί και σε άλλα αθλήματα. Και έτσι θυμίζω, ότι ξεκινήσαμε έχοντας μόλις 46 ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Σήμερα, οι ομοσπονδίες που έχουμε και καλλιεργούν διαφορετικά αθλήματα, φτάνουν στις 58. Και εξελίσσεται αυτό το νούμερο. Και αυτό μας χαροποιεί, διότι αναπτύσσονται αθλήματα που κάποτε είτε ήταν πνιγμένα κάτω από άλλες ομοσπονδίες, άρα στην ουσία δεν λειτουργούσαν, υπολειτουργούσαν ή δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, διότι κανείς δεν είχε πάρει μια απόφαση για να σπάσει αυγά και να τελειώσει διαμάχες και εσωτερικές κόντρες που αναπτύσσονταν μεταξύ ολίγων που διεκδικούσαν να διαλύσουν το τάδε ή το δείνα άθλημα. Αυτά τελείωσαν γρήγορα και έχουμε ακόμα πολλά και διαφορετικά πράγματα να αναπτύξουμε, έχουμε μια λίστα αναμονής αν μου επιτρέπετε.

image

«Το Rally Acropolis κυρίαρχο θέμα στο κεφάλαιο εξωστρέφεια»

Εξωστρέφεια. Μεγάλο στοίχημα. Κι όμως το καταφέραμε. Κι εδώ θεωρώ ότι κυρίαρχο θέμα, κυρίαρχη πρωτοβουλία, κυρίαρχη διοργάνωση στο κεφάλαιο εξωστρέφεια, είναι το Rally Acropolis. Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, τους πείσαμε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι και θέλουμε και μπορούμε να μπούμε εγγυητές σε μια σοβαρή, αξιόπιστη διοργάνωση, με κανόνες, προϋποθέσεις και σεβασμό σε αυτά τα οποία θα αναλάβουμε και με απαίτηση αυτά που θα αναλάβετε κι εσείς.

Γιατί τα δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Έγινε κατανοητό, με δυσπιστία στην αρχή -απολύτως λογικό-, καταφέραμε και διοργανώσαμε το '21 το Rally Acropolis με απίστευτη συμμετοχή. Παρά την πανδημία και τα μέτρα ήρθαν χιλιάδες. Ο κόσμος ενεργοποιήθηκε και έφτασε στο Σύνταγμα, στα βουνά ή του Λουτρακίου ή της Στερεάς Ελλάδος, με έδρα το service park της Λαμίας. Εκεί εγκαινιάσαμε και μια διαδικασία, η οποία για εμένα ήταν αυτονόητη, για κάποιους ήταν έκπληξη. Λογοδοσία. Δηλαδή, μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών, καλέσαμε σε ένα ωραίο φόρουμ EKO Rally Acropolis και ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα, τα οικονομικά αυτής της διοργάνωσης. Πόσο μας στοίχισε, από πού προήλθαν τα χρήματα αυτά -Το 70% περίπου της διοργάνωσης προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα-, τι έσοδα είχαμε -περίπου 39 εκατ. την πρώτη χρονιά- τι οφέλη επικοινωνιακά είχαμε; Μα, χιλιάδες ώρες. Μετρημένα και τα είχαμε παρουσιάσει στο φόρουμ αναλυτικά, με αποτέλεσμα να διεκδικήσουμε και να πάρουμε διακρίσεις: Ως την καλύτερη διοργάνωση της χρονιάς, ως τη διοργάνωση με πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μια σειρά άλλες διακρίσεις, οι οποίες μας έδωσαν μεγάλη χαρά και ικανοποίησαν πολύ και τους χορηγούς μας.

Και εδώ ξεκινάει τώρα ένα άλλο, μεγάλο, κεφάλαιo της θητείας μας στο υπουργείο αθλητισμού. Θέλαμε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ιδιωτικό τομέα. Να πιστέψουν, δηλαδή, όλοι οι φορείς του επιχειρείν, που θα ήθελαν να ταυτιστεί η επωνυμία της εταιρείας τους ή ένα προϊόν της εταιρείας τους με ένα ευχάριστο αθλητικό γεγονός, με μια χαρά, με μια διάκριση, με μια νίκη, όττι ναι, μπορούν να εμπιστευτούν το κράτος και διοργανώσεις αυτού του επιπέδου με απόλυτη εγγύηση και ό,τι γίνει, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό και από τις δύο πλευρές. Αυτό έγινε κατανοητό και από την ΕΚΟ, που ανανέωσαν αμέσως τη συνεργασία για την επόμενη χρονιά, για το Rally Acropolis του 2022 και του 2023, Κοτσόβολος, Betson, Eurobank, Cosmote και μια σειρά άλλων εταιρειών. Βασικοί χορηγοί, που εμπιστεύτηκαν αυτή τη διαδικασία και την οργανωτική επιτροπή, την οποία συστήσαμε. Το 2022 ήταν μια ακόμα πιο δυνατή χρονιά για το Rally Acropolis, θυμίζω είχε 65.000 κόσμο στο ΟΑΚΑ, δεν έχει ξαναγίνει αυτό, με μια διαδρομή περίπου 2 χλμ. μέσα στο γήπεδο, το οποίο μετατράπηκε από ποδοσφαιρικό σε πίστα μέσα σε ελάχιστες ημέρες, με εντατική δουλειά και προσέξτε, με μηδέν κόστος. Ούτε ένα ευρώ. Θυμάμαι ότι γράφανε τότε κάποιοι "λεφτά πεταμένα, το ένα, το άλλο", έλεγα "περιμένετε θα μιλήσουμε στο τέλος". Μηδέν κόστος. Στην πραγματικότητα, αυτό είχε περίπου ένα εκατομμύριο δαπάνη, αλλά όμως καλύφτηκε από τους χορηγούς και τα εισιτήρια. Άρα, μηδέν κόστος όλο αυτή η διοργάνωση, αλλά την ίδια στιγμή μονάχα το τετράωρο στο ΟΑΚΑ το παρακολούθησαν 49 εκατομμύρια μάτια καταρχήν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του WRC promoter. Και αυτό μας χαροποιεί γιατί ήταν εκατομμύρια, επίσης, τα μάτια, που απόλαυσαν αυτές τις εικόνες από τα κανάλια, τα συνεργαζόμενα που έπαιρναν εικόνα από τον promoter. Και μετά, το τι έπαιξε στα Social Media ή σε αφιερώματα, δεν λέγεται.

Θα σας ρωτήσουμε και αργότερα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό...

«Αυτό όμως θα έλεγα ότι είναι η ναυαρχίδα της εξωστρέφειας. Διεθνής ποδηλατικός γύρος, διεθνής διοργάνωση του μπιτς χάντμπολ ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων με απόλυτη επιτυχία, τρίτοι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που έρχονται 9-16 του Σεπτέμβρη, νέα ομοσπονδία με μεγάλες οργανωτικές επιτυχίες το Cheerleading, η γυμναστική, το μπάσκετ, Final-4, Final-8, το βόλεϊ με μεγάλο πάθος, η κολυμβητική ομοσπονδία με διοργανώσεις κορυφαίες, θα έλεγα, πλέον και στον πλήρως ανακαινισμένο χώρο του ΟΑΚΑ, με 12 συνολικά κολυμβητικές πισίνες, μετά από τα αντισταθμιστικά οφέλη που είχαμε και τις διεργασίες που έγιναν με την Lamda Development, που είναι ένα άλλο μεγάλο, ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο αποτέλεσε κομμάτι της δουλειάς μας και θα αναφερθώ σε αυτό ξεχωριστά.

Διοργανώσεις, δηλαδή που δημιούργησαν ένα άλλο πρόσωπο, μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα. Βέβαια, κορυφαία στιγμή αυτής της εξωστρέφειας είναι τον Οκτώβρη του 2021. Τότε δηλαδή -έπαιξε πολύ λίγο επικοινωνιακά, το ξέραμε ότι δεν πουλάει, αλλά ότι είναι απολύτως ουσιαστική δουλειά-, που φιλοξένησε για πρώτη φορά η Ελλάδα τη γενική συνέλευση των Ολυμπιακών Επιτροπών από όλον τον κόσμο. Έφτασαν λοιπόν στην Ελλάδα, στο Ηράκλειο, σε ένα καταπληκτικό συνεδριακό στη Χερσόνησο, εκπρόσωποι Ολυμπιακών Επιτροπών από 205 διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ο πρόεδρος και η διοίκηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πολλοί πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων παγκόσμιων αθλητικών Ομοσπονδιών, που επί τρεις ημέρες είδαν την Ελλάδα διαφορετικά. Οι πιο πολλοί είχαν στο μυαλό τους την Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα. Και την Ελλάδα που έκανε καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μάλιστα. Αλλά δεν είχαν γνωρίσει την Ελλάδα που άλλαξε σελίδα και διεκδικεί, διοργανώνει, πετυχαίνει, έχει μια άλλη άποψη και κυρίως μια ασφάλεια και μια σοβαρότητα. Τη γνώρισαν, βίωσαν αρκετά πράγματα και έχω να σας πω ότι όλες οι πόρτες στις διεθνείς Ομοσπονδίες είναι ανοιχτές, πλέον. Μέχρι πρότινος, γνωρίζετε καλύτερα από μένα, υπήρχε μια δυσπιστία, ήταν τρομαγμένοι από πολλές περιπτώσεις που αναλάβαμε διοργανώσεις και έμειναν στη μέση. Το στοίχημα ήταν οι εγκαταστάσεις, μεγάλο πρόβλημα».

image

«Έκπτωση στην ολιστική μελέτη, με την ανοχή της UEFA και της FIFA!»

Και γι' αυτό είχαμε στόχο να σας ρωτήσουμε αναλυτικά. Οπότε ας το αφήσουμε και να πάμε λίγο στο ποδόσφαιρο. Εσείς έχετε πει ότι δεν είστε υπουργός ποδοσφαίρου, αλλά έχετε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και είναι ένα μείζον ζήτημα αυτές τις μέρες.

«Όχι μόνο αυτές τις μέρες, διαρκώς».

Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε για την ολιστική μελέτη, τι ακριβώς έχει συμβεί.

«Αρχικά αυτό είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο. Είναι ένας οδηγός δηλαδή που αν πραγματικά υιοθετούνταν σωστά από όλους τους συνεμπλεκόμενους φορείς, να ξέρετε πώς θα είχαμε ένα καταπληκτικό και οργανωτικό μοντέλο ποδοσφαίρου. Σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτεία, ικανοποιήσαμε το 101% των υποχρεώσεων που προέκυπταν από αυτή την ολιστική μελέτη, από την οποία μπορεί να έχουμε επιμέρους διαφωνία σε κάποια ζητήματα, αλλά δεν θα σχολιάσουμε το παραμικρό για να ανοίξουμε μία συζήτηση αμφισβήτησης του. Μετά άρχισε η έκπτωση. Άρχισε η έκπτωση με τις ευλογίες και την ανοχή, και εδώ είναι οι ευθύνες της UEFA και της FIFA, είναι και εκείνοι υπεύθυνοι για τη μη πιστή εφαρμογή της ολιστικής μελέτης, που οι ίδιοι μελέτησαν και μας προμήθευσαν με υπογραφές τους. Και φυσικά η ΕΠΟ εφάρμοσε μερικώς, παράφρασε, αν μου επιτρέπετε, σε κάποια σημεία την ολιστική μελέτη, για παράδειγμα στο θέμα του εκδημοκρατισμού και της αντιπροσωπευτικότερης συμμετοχής στη διαδικασία της εκλογικής διαδικασίας. Δουλευόμαστε κανονικά δηλαδή. Πλέον έχουμε 54 εκπροσώπους των ΕΠΣ που ψηφίζουν, αλλά και ελάχιστες βελτιώσεις κατά 2-3 εκλέκτορες, κάτι το οποίο αποτελεί αστείο μπροστά στο πνεύμα και την αντίληψη που οι συγγραφείς της ολιστικής μελέτης είχαν όταν έγραφαν αυτήν την ενότητα».

Μα, δεν υπάρχει και γυναικεία εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΕΠΟ, ούτε εκπροσώπηση από διαιτητές…

«Το ποδόσφαιρο Σάλας ήταν ανύπαρκτο, το βάλαμε στο τραπέζι μετά από επιμονή δική μας. Το ποδόσφαιρο γυναικών ανύπαρκτο, η εκπροσώπηση των ποδοσφαιριστών ανύπαρκτη, ανούσια, αδύναμη. Οι προπονητές αντιλαμβάνεστε, ξέρετε πολύ καλά και πάει λέγοντας. Και βεβαίως 54 εκπρόσωποι των ΕΠΣ που είναι οι βασικοί εκλέκτορες, που η αλήθεια είναι πώς εκεί για πρώτη φορά δέχτηκα, για την ακρίβεια απαιτήθηκε λόγω της νομοθεσίας, παρά τις αμφισβητήσεις που έλεγαν και έκαναν, να εκλέγονται από τα νόμιμα και ενεργά σωματεία. Είμαι βέβαιος πως την επόμενη φορά, θα καταλάβουν και τα σωματεία την πραγματική δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Και έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο -τουλάχιστον - σε επίπεδο περιφέρειάς τους, αλλά δεν έχουν πιστή ούτε οι ίδιοι ότι μπορούν να το καταφέρουν. Κάτι για το οποίο έπεισα, για παράδειγμα, τους εκπροσώπους των σωματείων του μπάσκετ και το κατάφεραν. Τελικά έκαναν τη μεγάλη αλλαγή. Κάτι το οποίο έγινε πιστευτό στους ανθρώπους της κολύμβησης, παρά τις αμφισβητήσεις από την απερχόμενη ηγεσία, τον κύριο Διαθεσόπουλο, και τελικά έκαναν την αλλαγή. Θέλει και χρόνο για να γίνει πιστευτό όλο αυτό το οποίο συνέβη, γιατί ήταν ευχάριστο σοκ για τους νοήμονες. Για τους πιο δύσπιστους, που είχαν μάθει σε αυτόν τον δρόμο, της μονοτονίας, της κυριαρχίας, της αυτοκρατορικής συμπεριφοράς των διαφόρων παραγόντων, θέλει τον χρόνο του. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε την πορεία μας και ελπίζουμε, πώς στην επόμενη διαδικασία εκλογής και ΕΠΣ και μελών της ΕΠΟ, θα είναι τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Αλλά σε ό,τι αφορά την ολιστική μελέτη, φάνηκαν πολύ μικρότεροι των περιστάσεων και οι εκπρόσωποι της FIFA και οι εκπρόσωποι της UEFA και το λέω με το χέρι στην καρδιά, έχοντας απόλυτη γνώση των λεγόμενων μου. Θα μπορούσαν να είχαν επιβάλλει αυτά που οι ίδιοι έγραψαν και υπέδειξαν στην Ελλάδα να ακολουθήσει. Και αναφέρομαι στο κομμάτι που αφορά την ΕΠΟ και τις δύο ομοσπονδίες, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια».

Ο κ. Μπαλτάκος είχε κατηγορήσει εσάς σε μία ανακοίνωση, ότι παραβιάζετε την ολιστική μελέτη με αφορμή το μητρώο. Σε αυτό τι έχετε να απαντήσετε;

«Να θυμίσω ότι ο κ. Μπαλτάκος μόλις εξελέγη, την ίδια μέρα έβγαλε ανακοίνωση, για την ακρίβεια δήλωση εναντίον μου από το βήμα στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, δεν θυμάμαι ακριβώς τι. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, είναι πολλές φορές που είχαν καταφερθεί κατά του μητρώου, παρόλα αυτα συμμορφώθηκαν και είμαι απολύτως ικανοποιημένος καθώς όλα τα αθλήματα διέπονται από ένα ενιαίο οριζόντιο κανόνα. Της τάξης, του ελέγχου και του νοικοκυρέματος. Δεν υπάρχει ένα κράτος για το ποδόσφαιρο και άλλη αντίληψη για τα υπόλοιπα αθλήματα. Δεν είναι οι μεν και οι δε. Είναι ένα το αθλητικό οικοδόμημα και όλα τα αθλήματα. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο, την υπόσταση των ερασιτεχνικών σωματείων που καλλιεργούν ένα, δύο ή περισσότερα αθλήματα, είναι ενιαίος. Με αποτέλεσμα πλέον, και τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία να έχουν συμμορφωθεί, να έχουν γραφτεί στο μητρώο, να έχουν προσλάβει προπονητές με πτυχίο και όχι κατά δήλωση τους προπονητές, να έχουν οικονομική υπόσταση, να έχουν διεξάγει εκλογές νόμιμες. Όλα αυτά που έπρεπε να έχουμε κάνει χρόνια πριν».

Μήπως όμως κάποιες προϋποθέσεις όπως έλεγαν είναι κοστοβόρες, χρονοβόρες, ίσως και ανέφικτες σε ορισμένες περιπτώσεις;

«Προσέξτε, να μιλήσουμε ειλικρινά. Ναι, όταν ξεκίνησε το μητρώο να το εφαρμόζουμε, που η αλήθεια είναι ότι είχε ψηφιστεί από τον κ. Κοντονή, είχε εξαγγελθεί από τον κ. Βασιλειάδη, αλλά κανένας δεν έκανε τίποτα. Είχε μείνει μόνο στον… χάρτη. Μόνο στο πλαίσιο. Τότε λοιπόν ήταν πολύ πιο απαιτητικό. Υπήρξαν αρκετές βελτιώσεις από μέρους μας και κυρίως με τη συνεργασία των ίδιων των εμπλεκομένων που έφταναν σε εμάς για τις παρατηρήσεις. Να σας θυμίσω εδώ ότι είχαμε πραγματοποιήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία συζήτησης, μέσω Zoom, με εκπροσώπους των αθλητικών ποδοσφαιρικών σωματείων ανά περιφέρεια. Ήταν περίπου έξι με επτά ώρες η κάθε συζήτηση, με εύστοχες τοποθετήσεις, πολύ οργανωμένη διαδικασία, για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Είχαμε καταγράψει με τους συνεργάτες μου πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, που πολλά από αυτά έχουν υιοθετηθεί και σε ό,τι αφορά το μητρώο και σε άλλα ζητήματα. Αυτό λοιπόν, μας βοήθησε να το απλοποιήσουμε. Θα απλοποιηθεί, όμως, ακόμα περισσότερο, όταν το λεγόμενο μεγάλο μητρώο, που στήνεται σε συνεργασία με το ψηφιακής πολιτικής -πήγε πιο πίσω γιατί εκ των πραγμάτων έδωσε περισσότερο βάρος στα ζητήματα πιο να διαχειριστεί λόγω της πανδημίας και όλα αυτά που είναι γνωστά-. Τότε, λοιπόν, θα έχουμε γέφυρα όπως λέμε. Για παράδειγμα, με το Υπουργείο Εργασίας, άρα θα μπορούμε να βρούμε απευθείας τη σύμβαση που έχει κατατεθεί για τον κάθε προπονητή από τάδε σωματείο. Θα βρίσκουμε απευθείας τα οικονομικά στοιχεία».

Θα απλοποιηθεί, δηλαδή, η διαδικασία…

«Θα απλοποιηθεί πολύ η διαδικασία και αυτός είναι ο στόχος. Η μεγάλη δουλειά έχει γίνει. Πλέον, η χώρα μας διαθέτει 6.500 νόμιμα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα οποία υποχρεούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνουν και ανανεώνουν τα έγγραφα τους, εφόσον υπάρχουν αλλαγές. Και πολύ γρήγορα, επαναλαμβάνω, θα έρθει αυτή η γέφυρα του μεγάλου μητρώου με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία των εκπροσώπων και των παραγόντων των σωματείων. Αλλά επειδή καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε σε θέση απλά να κουνάμε το δάκτυλο και να τους βάζουμε κανόνες, πρέπει να τους δώσουμε και τα όπλα όλων αυτών των παραγόντων. Για αυτό λοιπόν θεσπίσαμε και το ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών στελεχών, παραγόντων δηλαδή, που είναι εθελοντές. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν γνώσεις νομικές, σε θέμα μάρκετινγκ, μάνατζμεντ, διαχείριση αθλητών, διαχείριση γονέων. Στοιχειώδη πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να διαχειριστεί ένα σωματείο, που ενισχύεται και από την πολιτεία οικονομικά, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Δώσαμε και νομοθετικά και φορολογικά κίνητρα, για να μπορούν οι εταιρίες να χορηγήσουν ερασιτεχνικά σωματεία και διοργανώσεις, με κίνητρα φορολογικά που θυμίζω ότι δεν υπήρχαν.


Αυτό το ινστιτούτο θα έχει έδρα την Αρχαία Ολυμπία, γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την περιφέρεια Δ. Ελλάδος και φυσικά με το Υπουργείο Αθλητισμού. Έχει καθοριστεί το νομικό πλαίσιο, η υπόσταση του, η διοίκηση του, δουλεύεται ήδη το πρόγραμμα σπουδών. Θα είναι με τη μορφή των e-learning, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μην απαιτούνται δαπάνες για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν. Αυτή την ιδέα της επιτάχυνσης αυτής της διαδικασίας, την πήραμε όταν πραγματοποιήσαμε ένα σεμινάριο, 4ημερο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και οι συμμετοχές τότε, φυσικά χωρίς κόστος για κανέναν, έφτασαν τις 3.500 μέσα σε ένα απόγευμα. Απίστευτο νούμερο. Προσέξτε, το παρακολούθησαν, γιατί άκουγα και συνάντησα κόσμο. Καλά, υπήρχαν και αυτοί που έκαναν τη σύνδεση και μετά έκαναν τις δουλειές τους. Είναι και αυτοί. Εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να τους ανοίξω το μυαλό και να τα βάλω μέσα. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να δώσουμε τη γνώση. Από εκεί και πέρα αν θέλει ο άλλος να την πάρει την γνώση ας την πάρει. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κάποιον να παρακολουθήσει. Παρόλα αυτά ήταν κάτι πολύ ευχάριστο. Τους αιφνιδίασε ευχάριστα αυτή η διαδικασία και από εκεί πήραμε το μήνυμα και επιταχύναμε τη διαδικασία συστάσεως του Ινστιτούτου. Είναι κάτι που από εκεί και πέρα, πρώτα ο Θεός, θα γίνει και θα λειτουργήσει την πρώτη χρονιά της επόμενης θητείας και θα είναι φυσικά δωρεάν για τα στελέχη των διοικήσεων των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της χώρας μας. Είναι μια ακόμα παροχή που θέλουμε να δίνει η πολιτεία σε αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν και κρατάνε ζωντανό ένα άθλημα, που καλλιεργούν ένα άθλημα, που τους εμπιστεύονται οι οικογένειες τα παιδιά τους και που σέβονται και τηρούν τους κανόνες και κυρίως τη νομοθεσία, η οποία ισχύει για όλους, χωρίς διακρίσεις».

image

«Οι παράγοντες δεν πονούν το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Διαιτησία. Σε πρόσφατο Tweet σας ζητήσατε από την ΚΕΔ/ΕΠΟ Elite διαιτητές.

«Δεν αλλάζει η άποψη μου».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, έκανε συνάντηση με τον Τσέφεριν και αναρωτιέμαι: Δεν είναι λίγο περίεργο να φτάνει ο Πρωθυπουργός μιας χώρας να μιλάει για τη διαιτησία στο ποδόσφαιρο της;

«Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω πρώτα την ενόχληση κάποιων από αυτήν την τοποθέτηση, μέσω ενός πολύ προσεγμένου tweet. Δεν ενοχλούνται όταν εισπράττουν 1,5 εκατομμύριο η κάθε ΠΑΕ στα ταμεία της, από το στοίχημα. Εκεί δεν είδα ενόχληση... Που το κράτος παρεμβαίνει και τους δίνει 1,5 εκατομμύριο, σε Ανώνυμες Εταιρείες. Δεν είδα καμία ενόχληση από κανέναν, που ενοχλήθηκε στη συνέχεια επειδή τι είπαμε; Το αυτονόητο! Ότι θέλουμε την καλύτερη διαιτησία για να ολοκληρωθεί αυτό το πρωτάθλημα και να έχουμε ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα σφυρίγματα των διαιτητών. Αυτό είπαμε. Και δεν διαφωνεί κανένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτό. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν μπορείς να έχεις τα δικά σου δικά σου και τα δικά μου πάλι δικά σου. Δεν γίνεται αυτό!».

Δεν θα έπρεπε οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές Αρχές να είχαν διασφαλίσει το κομμάτι της διαιτησίας;

«Πέρα για πέρα συμφωνώ. Μη με ρωτάτε το αυτονόητο. Είναι αυτά τα μερικώς εφαρμοζόμενα από την ολιστική μελέτη. Εάν ήταν σωστοί και είχαν εφαρμοστεί πιστά όλα αυτά που περιγράφει η ολιστική μελέτη, πολλά από αυτά που συμβαίνουν και στα θέματα της διαιτησίας δεν θα χρειαζόταν να τονίζονται ή να παίρνουμε πρωτοβουλίες εγώ ή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Συν τοις άλλοις έχουμε περάσει και μια διάταξη για ένα οικοδόμημα μιας ημιαυτόνομης λειτουργίας, πάντα ενταγμένη - «κουμπωμένη» πάνω στην Ομοσπονδία, όχι ένα ανεξάρτητο οικοδόμημα που υπάγεται στο Υπουργείο Αθλητισμού ή κάπου αλλού. Καμία σχέση. «Κουμπωμένο» μεν, αλλά με μια ημιαυτόνομη λειτουργία. Έχει ψηφιστεί η διάταξη και το επόμενο διάστημα με τη συνεπικουρία, όπως ορίζει ο νόμος, η διάταξη αυτή, της Super League 1, της επαγγελματικής κατηγορίας και της Super League 2, κατ' επέκταση, αλλά και με τη συνεργασία της ΕΠΟ, θα εφαρμοστεί, ώστε να έχουμε μια συνολική βελτίωση, θα έλεγα, στο θέμα που λέγεται διαιτησία. Ήδη το VAR λειτουργεί. Το κληρονομήσαμε, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Έγιναν βελτιώσεις επί των δικών μας ημερών. Εμπλουτίστηκαν δηλαδή οι υπηρεσίες και τα συστήματα που καλύπτονται μέσα από το VAR.

Τώρα, το θέμα της διαιτησίας είναι κάτι ακόμα που θα προκύψει, που θα δώσει περισσότερα μπόνους. Δίνουμε μόνο για φέτος 1,5 εκατομμύριο σε κάθε ΠΑΕ με στόχο να βελτιώσει και τις εγκαταστάσεις, τα θέματα ασφάλειας, φωτισμού και λοιπά ζητήματα που δημιουργούν ένα καλύτερο κλίμα και συνθήκες στους χώρους τους. Περάσαμε διατάξεις για το θέμα των λεσχών φιλάθλων, παρά τις αντιρρήσεις τους, που και πάλι σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Ψηφιακής Πολιτικής εξελίσσεται το μητρώο των λεσχών φιλάθλων, όπου πλέον, με νόμιμη διαδικασία, θα λειτουργούν αλλά με απόλυτη ευθύνη των ΠΑΕ που μοιράζονται την επωνυμία τους. Δεν είναι και λίγο πράγμα, δηλαδή τον εμπορικό τίτλο, το εμπορικό σήμα τους. Όλα αυτά σαφώς δείχνουν ένα δρόμο, ωστόσο όμως υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Οι παράγοντες. Οι ίδιοι οι παράγοντες αποτελούν ένα πρόβλημα πραγματικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι το ποδόσφαιρο δεν φαίνεται να το πονούν».

Το μεγαλύτερο κατ' εσάς;

«Μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο. Δεν φαίνεται να το πονούν. Δεν φαίνεται να έχουν την αγωνία να βελτιωθεί το ποδόσφαιρο. Έχουν την αγωνία να περάσει το δικό τους και να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους ή πολλές φορές, το έχω νιώσει έντονα, με αφορμή το ποδόσφαιρο και τη δύναμη που αντλούν μέσα από τον αριθμό των φιλάθλων ή και των οπαδών, -κάνω τον διαχωρισμό, είναι σαφέστατη η διαφορά του φιλάθλου που στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε και θέλουμε στα γήπεδα μέσα, με αυτή του οπαδού που τυφλά λειτουργεί, έως και κατευθύνεται σε κάποιες περιπτώσεις- να επιδιώκουν εκείνοι οι παράγοντες να πιέσουν ή και να εκβιάσουν την κυβέρνηση για άλλα ζητήματα. Πιθανόν προσωπικών τους επαγγελματικών επιδιώξεων. Το έχουμε ζήσει αυτό στο πετσί μας. Όπως επίσης έχουμε δει ανακοινώσεις, του τύπου "τελεσίγραφα" προς την κυβέρνηση και τα λοιπά. Όλα αυτά δεν περιποιούν τιμή για όλο αυτό που λέγεται ποδοσφαιρική επαγγελματική κοινότητα στη χώρα μας και σε ένα μεγάλο ποσοστό για αυτή την κατάσταση φέρει ευθύνη και ο παραγοντικός κόσμος. Όχι όλος, αλλά ισχυρό μέρος αυτών».

Πιστεύετε πραγματικά ό,τι με την παρουσία αυτών των παραγόντων μπορεί να βρεθεί ποτέ κάποια φόρμουλα αρμονικής συνύπαρξης;

«Πάντοτε βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία, όσο το πράγμα εξελίσσεται και μπαίνουν κανόνες. Θυμίζω πως δεν υπήρχε ποτέ έλεγχος για το πόσα αθλητικά σωματεία έχουμε. Τώρα ξέρουμε. Ξεκινάω από αυτό επειδή έχει αξία, να δείτε πως εξελίσσονται σιγά σιγά τα πράγματα και στενεύουν τα όρια. Μπαίνει ένα καλούπι. Ο Έλληνας έχει δείξει πως όπου έχει βρεθεί σε χώρο οργανωμένο, με κανόνες και πλαίσια, έχει απογειωθεί. Έχει κυριαρχήσει. Ακόμα και σε κράτη που δεν το φανταζόταν το μυαλό το δικό μας. Κι όμως, παντού υπάρχει ένας Έλληνας να διαπρέπει επειδή βρέθηκε σε ένα χώρο με κανόνες, με πλαίσιο, λειτούργησε πειθαρχημένα και κατάφερε να βγάλει το δημιουργικό του στοιχείο. Τη φαντασία του. Αυτός είναι ο Έλληνας. Έτσι λοιπόν και στο ποδόσφαιρο, όταν ξεκινήσαμε και ψάχναμε να βρούμε τον αριθμό των σωματείων που έχουμε, γιατί οι υπηρεσίες μας δεν γνώριζαν τίποτα, για να τα ενισχύσουμε οικονομικά τα σωματεία με αφορμή την πανδημία και το lockdown που είχαμε επιβάλει τότε, ρωτώντας σε ένα zoom που είχα με όλους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών και μη, «τι σωματεία έχει η ομοσπονδία σας;» και σημείωνα δίπλα, το άθροισμα έλεγε περίπου 12.500 με 13.000 σωματεία. Λέω «ρε παιδιά, πολύ μεγάλο το νούμερο» και μου έλεγαν ο καθένας το δικό του το «μακρύ του και το κοντό του».

Νόμιζαν ό,τι «βρήκαμε έναν χαζούλη, να τον κοροϊδέψουμε για να πάμε παρακάτω». Το ποδόσφαιρο, τότε, είχε πει δια στόματος Γραμμένου, πως η χώρα μας έχει περίπου 5-5.500 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Ψέμα, γιατί όπως απεδείχθη, η χώρα μας έχει περίπου 2.500 και λίγο λιγότερο, ενεργά νόμιμα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία. Από εκεί που ήταν το απόλυτο μπάχαλο, σιγά-σιγά και με προσπάθεια και με παρατάσεις και με βελτιώσεις, φτάσαμε να μπει μια σειρά και να καθαρίσει το τοπίο σε ένα υψηλότατο ποσοστό. Όσο προχωράει ο χρόνος, τακτοποιείται ακόμα περισσότερο. Το ίδιο έγινε με το VAR που στην αρχή αμφισβητούταν. Το βελτιώσαμε και πλέον δεν αμφισβητείται ή και αν αμφισβητείται είναι για την κρίση του διαιτητή που το συμβουλεύεται, ενώ έχει την δυνατότητα να δει και να ξαναδεί όσες φορές χρειάζεται μια φάση για να βγάλει το συμπέρασμα το δικό του. Το ίδιο θα συμβεί και με τη διαιτησία εφόσον προχωρήσει ο θεσμός και το πλαίσιο το οποίο έχουμε ήδη ψηφίσει και υπάρχει προς διάταξη».

Για την επαγγελματική διαιτησία εννοείτε; Πού βρίσκεται αυτό; Γιατί δεν προχωρά;

«Σας είπα νωρίτερα ό,τι έχουμε ψηφίσει τη διάταξη, αναμένουμε προτάσεις από τη Super League 1 και τη Super League 2, αλλά η Super League 1 έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα και μετά θα ακολουθήσει και ένας διάλογος, όπως έχω πει και με την ΕΠΟ για να προχωρήσουμε στη λειτουργία ενός ημιαυτόνομου. Κουμπωμένο θα είναι, επαναλαμβάνω πάνω στην ΕΠΟ, ούτως ή άλλως».

Η ΕΠΟ έχει πάρει αποστάσεις από αυτό το θέμα...

«Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΠΟ παίρνει αποστάσεις και μετά συμμορφώνεται. Σας λέω, αν είχε εφαρμοστεί η ολιστική μελέτη σε απόλυτο βαθμό, όλα αυτά θα είχαν απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο ή θα είχαν λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ λοιπόν χρεώνω απόλυτα το πίσω - μπρος της FIFA και της UEFA , κατ' επέκταση και της ΕΠΟ. Εάν είχαν ακολουθήσει όλα αυτά που έλεγε η ολιστική μελέτη, σήμερα αυτά θα είχαν απαντηθεί και δεν θα είχαμε θέμα συζήτησης».

image

«Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, κουμάντο δεν θα κάνετε εσείς!»

Εσείς γιατί λέτε ό,τι δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ολιστική μελέτη;

«Για τους εδώ διότι βολεύονται από αυτό το πράγμα. Δεν ήθελαν με τίποτα να υπάρχει έλεγχος. Δεν ήθελαν με τίποτα να υπάρχει κράτος που να βάζει κανόνες και να ελέγχει τα θέματα που είναι στην αρμοδιότητα του κράτους. Από την άλλη, αρέσκονται σε αυτό το μπάχαλο και σε αυτή τη διαδικασία, διότι είχαν και τον πρώτο λόγο ήταν κυρίαρχοι, δεν έδιναν αναφορά. Αυτή η ομαδοποίηση από τον έναν ή τον άλλο ποδοσφαιρικό παράγοντα άρα και η διοικητική εκπροσώπηση κατά το δοκούν στη διοίκηση της ΕΠΟ ψιλοβόλευε κιόλας. Οι απ' έξω μάλλον κάποια στιγμή κουράστηκαν με την Ελλάδα, αυτή είναι η αλήθεια και είπαν "ως εδώ. Αρκετά μας ταλαιπωρήσατε, βάλαμε και προσωρινή διοίκηση, το κάναμε για πόσα χρόνια, πληρώσαμε ό,τι μας κόστισε. Ε, τώρα βάλατε εκεί έναν Ζαγοράκη, τον εκλέξατε, εξαφανίστηκε μετά από ελάχιστους μήνες που ανέλαβε". Εν μια νυκτί εξαφανίστηκε από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Είχα χαρεί, διότι έβλεπα έναν άνθρωπο με μια ευρωπαϊκή πορεία, που είχε αφήσει το δικό του στίγμα στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας μας, ευρωβουλευτής, αγαπητός, συμπαθής από τον Βορρά, από τον Νότο, τον είχε αγκαλιάσει και ο Πρωθυπουργός. Οι παράγοντες, ακόμα κι αυτοί που διαφωνούσαν, αναγκαστικά δημόσια συμφωνούσαν, δεν μπορούσαν να πουν κάτι για το πρόσωπο του Ζαγοράκη, αλλά εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα. Ε, εκεί έσπασαν όλα. Αρκετά πια. Αυτό όμως δεν τους συγχωρεί, δεν είναι ελαφρυντικό.

Όφειλαν να είναι πιο αποφασιστικοί. Και το λέω και τώρα, έχω το γνώθι σαυτόν, σε αυτά που οι ίδιοι έγραψαν πολύ σωστά και υπέγραψαν στην ολιστική μελέτη. Οφείλουν, έστω και τώρα, να κάνουν τα πάντα, έτσι ώστε να εφαρμοστούν σε απόλυτο βαθμό, και όχι να κάνουν ερμηνείες κατά το δοκούν, δεν θέλουμε ερμηνείες τώρα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να μη λύσουμε ένα πρόβλημα ή να μη σπάσουμε αυγά. Αλλά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμοστεί σε απόλυτο βαθμό και με το πνεύμα των συγγραφέων της ολιστικής μελέτης αυτός ο οδηγός και να καλυφθεί στο 100% η αρμοδιότητα και οι ευθύνες που προκύπτουν μέσα από την ολιστική μελέτη και για την ΕΠΟ και για τη FIFA και για την UEFA. Στο κομμάτι που αφορά την πολιτεία, το λέω για δεύτερη φορά, είμαστε κατά 101% τακτοποιημένοι στα πάντα που οφείλαμε να δημιουργήσουμε».

Βλέπω ότι ρίχνετε ευθύνες στη FIFA και την UEFA….

«Ναι, γιατί κρύφτηκαν στα ζόρικα».

Σωστά, και ο Πρωθυπουργός τώρα στη FIFA και την UEFA πήγε για τα θέματα διαιτησίας, δεν θα ήταν προτιμότερο να πιάσετε αυτούς τους άμεσα εμπλεκόμενους εδώ και να τους πείτε: «Κύριοι,…»;

«Γιατί; Σας είπε κανένας ότι έχουμε κρυφτεί; Ότι έχουμε στρογγυλέψει τα λόγια μας στις συναντήσεις που έχει τύχει να κάνουμε;»

Όχι, για αυτό σας ρωτάω.

«Αν ήθελα να κρυφτώ δεν θα τα έλεγα αυτά και με αυτόν τον ξεκάθαρο τρόπο. Ακριβώς οι συζητήσεις αυτές γίνονται. Κι αυτοί κρίνονται, κι αυτοί ψηφίζονται, κι αυτοί αιρετά πρόσωπα είναι. Εμείς λοιπόν τους αξιολογούμε. Ως μια χώρα, που έχουμε μια ομοσπονδία που είναι κουμπωμένη πάνω στην UEFA και τη FIFA. Έχουμε άποψη, αλλά δεν μπορούμε να τους απορρίψουμε ή να τους εκλέξουμε. Δεν εκλέγουμε εμείς, αλλά έχουμε άποψη. Και προσωπικά ως πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος μαζί τους ευχάριστα, λιγότερο ευχάριστα, με ένταση, γιατί αυτά έχουνε οι συνεργασίες, αυτό είναι το συμπέρασμά μου και δεν στρογγυλεύω τις κουβέντες μου, σας το λέω πολύ ξεκάθαρα. Έχουν και εκείνοι ευθύνες. Όφειλαν να σπάσουν αυγά, να μη στρογγυλεύουν και να μην παραφράζουν αυτά που οι ίδιοι έγραψαν και υπέγραψαν και παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό, σε εμένα αλλά και τους αρμοδίους της ΕΠΟ».

Πάντως και από τις μεγάλες ομάδες έχουμε δει ότι υπάρχουν προς το πρόσωπό σας κάποιες αιχμές. Κάποιοι σας κατηγορούν για σχέσεις με τον Ολυμπιακό. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός έχει βάλει σε ανακοίνωσή του και την κυβέρνηση και εσάς ότι είστε συνυπεύθυνοι για την κατάσταση. Τι ισχύει ακριβώς;

«Άρα κάτι κάνουμε καλά μάλλον. Εμένα ρωτάτε; Δεν ρωτάτε αυτούς που τα γράφουν; Εγώ θα σας απαντήσω ένα πράγμα. Το ποδόσφαιρο μπορεί να γιατρευτεί, αλλά θέλει συμμετοχή πολλών ή όλων των εμπλεκομένων, για να είμαι ειλικρινής. Τώρα, ότι ενοχλήθηκαν ή ενοχλούνται κάποιοι από το έργο το οποίο παράγουμε στο Υπουργείο Αθλητισμού, το καταλαβαίνουμε. Δεν ιδρώνει το αυτί μας. Το είπα και σε κάποιον εκπρόσωπο ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού club κάποια στιγμή κι έτσι διακόπηκαν και οι επικοινωνίες μας. Κουμάντο στην Ελλάδα, του είπα τότε, κάνει ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας. Και εδώ στο Υπουργείο Αθλητισμού δεν είναι ο Βασιλειάδης, είναι ο Αυγενάκης. Αν αλλάξουν τα πράγματα, τότε πιθανόν να αλλάξει και η κατάσταση. Αλλά όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση με αυτούς τους κανόνες, με αυτές τις αξίες, τότε κουμάντο δεν θα κάνετε εσείς. Είστε ευπρόσδεκτοι, ακούμε τις απόψεις σας, ακόμα κι αν διαφωνούμε είμαστε υποχρεωμένοι να τις σεβαστούμε κι εδώ, εφόσον φυσικά το επιθυμείτε, θα σας πούμε ξεκάθαρα την άποψή μας ή μου. Αλλά αν δεν συμφωνήσω μαζί σου, αυτομάτως με χρεώνεις απέναντι; Εντάξει, το ξέρουμε αυτό το παιχνιδάκι, το έχουμε κάνει ένα εκατομμύριο φορές, το έχουμε δει και ξαναδεί και ξαναδιαβάσει. Ή αν θέλουν να ικανοποιούν έναν στρατό οπαδών μέσα από τα συγκεκριμένα Μέσα, τα οποία συντηρούν και καλλιεργούν οι ίδιοι, εντάξει, με γειά τους, με χαρά τους. Το μεγάλο κοινό, η μεγάλη εικόνα, η κοινωνία συνολικά ξέρει και καταλαβαίνει.

Στις μετρήσεις τις οποίες κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου το 90% των πολιτών, χρεώνει τους παράγοντες, αυτούς δηλαδή που με χρέωναν με χαρακτήριζαν και τα λοιπά, ως βασικούς υπαίτιους για την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα. Εγώ λοιπόν τι να κάνω; Κάνω τη δουλειά μου και κυρίως δεν ακούω τις Σειρήνες. Και δεν με ενδιαφέρει τι γράφει το κάθε ένα οπαδικό site, η κάθε μια οπαδική εφημερίδα. Μου αρέσει πάρα πολύ να διαβάζω το Gazzetta, όχι μόνο τώρα που είμαι Υπουργός Αθλητισμού, πολλά χρόνια πριν, διότι υπάρχει μια αντικειμενικότητα, μια πραγματική πληροφόρηση και η δημοσιογραφία που εσείς παράγετε είναι δημοσιογραφία. Δεν το λέω για να σας χαϊδέψω τα αυτιά. Ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο επιμένετε σε αυτή την άποψη. Αλλά αυτό το μαύρο, μαύρο, μαύρο ή άσπρο, άσπρο, άσπρο, το «ή με εμάς ή με τους απέναντι», είναι μια πρακτική την οποία πλέον και οι ίδιοι οι οπαδοί τους την έχουν βαρεθεί, τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Δηλαδή για ό,τι γίνεται, φταίει ο Αυγενάκης».

Απλά έχουν υπάρξει και κάποια συγκεκριμένα που σας κατηγορούν. Ο ΠΑΟΚ σας έχει κατηγορήσει για συγγενική σχέση με τον κύριο Τζουλάκη.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι εγώ με τη Θεσσαλονίκη έχω σχέσεις χρόνια τώρα. Αρχικά, ο τόπος μου, η Κρήτη με τη Θεσσαλονίκη διαχρονικά είχαν μια σχέση αγάπης, διότι υπήρχε αυτή η στήριξη των Κρητών στον Μακεδονικό Αγώνα, αλλά από την άλλη, κι ως Βουλευτής, κι ως φοιτητής, κι ως γραμματέας του κόμματος, κι ως Υπουργός, η σχέση μου με την περιοχή είναι διαχρονική και ισχυρότατη και δεν κρίνεται από τα Μέσα ή τους παράγοντες του ΠΑΟΚ, κρίνεται απευθείας με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Που κάποιοι είναι και ΠΑΟΚ, είναι και Άρης είναι και Ηρακλειδείς, είναι κι άλλες ομάδες. Δεν κρίνουμε με οπαδικά κριτήρια μια περιοχή, όπως κάποιοι πιστεύουν. Και δεν λειτουργούν όλα τα όργανα, έτσι όπως κάποιοι πίστευαν ή έτσι όπως κάποιοι επέβαλαν στο παρελθόν να λειτουργούν. Εδώ λειτουργούν με διαφάνεια και κυρίως με λογοδοσία. Κι επειδή είπατε και για τον κύριο Τζουλάκη, για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αν θυμάστε, έχει αλλάξει η διαδικασία επιλογής των προσώπων αυτών.

Πλέον, υπάρχει και μια ακόμα δικλείδα, όπου οι προτεινόμενοι για το όργανο αυτό, το οποίο λειτουργεί αυτόνομα, περνάνε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, γίνεται μια συζήτηση και καταγράφεται η άποψή τους και τα κόμματα εκφράζουν άποψη για τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Μέλος, αφού διαβάσουν τα βιογραφικά, αφού τους καλέσουν σε ακρόαση. Λοιπόν τώρα, μην ακούω τέτοια πράγματα. Για κάποιο λόγο πρέπει να φταίει ο Αυγενάκης. Ε, εντάξει. Και οι ίδιοι, οι οπαδοί πολλών εξ αυτών που μονίμως καταφέρονται κατά του Αυγενάκη τους έχουν βαρεθεί, πιστέψτε με. Κι εγώ βλέπω κόσμο και δεν μου γυρίζουν την πλάτη. Διαβάστε λίγο τα σχόλια αλλά και τα κλικαρίσματα κάτω από τα δημοσιεύματα για τον Αυγενάκη. Κάποτε ήταν στον ουρανό, σιγά σιγά έχουν ατονήσει. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι εντάξει, δεν μπορεί για όλα να φταίει ο υποφαινόμενος. Κι εγώ έχω κάνει τα λάθη μου, προς Θεού, δεν λέω ότι τα έχω κάνει όλα σωστά. Την αυτοκριτική μου την κάνω και πιστέψτε με, σπεύδω να διορθώσω ή να ζητήσω συγγνώμη σε κάποιες περιπτώσεις που έχουμε λειτουργήσει παρορμητικά ή επειδή δεν γνώριζα τον χώρο σωστά, αλίμονο. Αλλά κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν κάναμε δουλειά, δεν επιδιώξαμε το αποτέλεσμα, δεν λειτουργήσαμε με διαφάνεια, με κανόνες και με ισότητα. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό».

Κάποιοι το 2020 σας είχαν κατηγορήσει ότι μέσω μιας τροπολογίας σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο στόχος ήταν να εμποδιστεί η μετοχική εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Και αυτό είχε συνδεθεί με τη σύμβαση Μακολέν.

«Ο καθένας μπορεί να βλέπει ό,τι φαντάσματα θέλει, δεν εμπλέκομαι σε αυτό. Μέσα από τη σύμβαση Μακολέν, που η χώρα μας υιοθέτησε και βάσει αυτής προχώρησε και η «ΕΠ.ΑΘΛ.Α», η οποία λειτουργεί και παράγει έργο αδιαμφισβήτητο και προς έκπληξη πολλών. Είναι γνωστά τα αποτελέσματα σε χρόνο σωστό, άμεσο και όχι μετά από 30 χρόνια, αλλά σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων, προκύπτουν και διάφορες υποχρεώσεις συμμόρφωσης της χώρας μας. Από εκεί και μετά, ο καθένας μπορεί να διαβάζει κάτι όπως τον εξυπηρετεί. Επιτρέψτε μου, δεν μπαίνω στην κουβέντα αυτή, όπως και τότε είχα αποφύγει να μπω στην κουβέντα, έτσι και τώρα. Δεν με ενδιαφέρει. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να κοιτάει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να λέει ό,τι θέλει. Αλλά το Υπουργείο Αθλητισμού, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν κατευθύνεται, ούτε εκβιάζεται, ούτε λειτουργεί φωτογραφικά υπέρ ή εναντίον του ενός ή του άλλου».

image

«Μεγάλη περίοδος συνεργασίας για το Μουντιάλ του 2030»

Για τις ομάδες που υποβιβάζονταν και εμφανίζονταν με νέο ΑΦΜ, με αποτέλεσμα κάποια από τα χρέη σε ποδοσφαιριστές να διαγράφονται; Έχει διορθωθεί αυτό;

«Αυτό ήταν παλιά ιστορία. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα».

Γιατί οι ποδοσφαιριστές οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν ακόμα οφειλές. Πόσες οφειλές είναι αυτές;

«Αυτό είναι πολύ σωστό. Είχα πάει προσφάτως σε μια συνάντηση μαζί με αντιπροσωπεία από ποδοσφαιριστές που είχαν αναλάβει να κάνουν πίσω στη διεκδίκηση χρημάτων, την περίοδο του 2004 αν δεν απατώμαι ήταν αυτό που συζητάμε τώρα. Και ήταν ποδοσφαιριστές του Άρη και του ΠΑΣ Γιάννινα, αν δεν απατώμαι. Τότε μπήκαν σε μια διαδικασία όπως αυτή που περιγράψατε, που ήταν πέρα για πέρα λάθος. Αλλοπρόσαλλη. Να αλλάζουν ΑΦΜ, να πτωχεύουν, να πέφτουν κατηγορία για να ανεβαίνουν μετά σιγά σιγά ανανεωμένοι, εξαγνισμένοι, αλλά με χρέη που μεταξύ αυτών ήταν και χρέη προς τους ποδοσφαιριστές. Και κάποιοι από αυτούς δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Κι επειδή εμπιστεύτηκαν την πολιτεία, πήραν τις δύο πρώτες δόσεις ως αποζημίωση για αυτά που τους όφειλαν οι διοικήσεις των ομάδων κι έχουν μείνει οφειλές παραπίσω. Κάνουμε μια προσπάθεια, ήδη ξεκινήσαμε μια πολύ ωραία συζήτηση με τους εκπροσώπους, τον πρόεδρο και τη διοίκηση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών, τον κύριο Μπαντή, και με μία αντιπροσωπεία των τότε παικτών που καν δεν λαμβάνουν χρήματα, να δούμε αν καταφέρουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να κλείσουμε αυτό το χρέος, παρ' όλο που υπάρχει μια δικαστική διαδικασία που κάποιοι κινήθηκαν κατά της διατάξεως αυτής, προσβάλλοντάς την ως αντισυνταγματική. Περιμένουμε, είμαστε στη φάση να δούμε τι λέει η απόφαση αυτή, αν όντως υπάρχει τέτοια διάσταση, για να δούμε πώς θα πάμε τα επόμενα βήματα παραπέρα.

Έχετε ενημερωθεί δηλαδή και για ποσά;

«Ακριβώς, τα πάντα».

Μπορείτε να μας δώσετε περίπου μια εικόνα;

«Δεν θυμάμαι τώρα αλλά έχουμε ενημέρωση, έχουμε πλήρη εικόνα».

Με την υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 τι ακριβώς ισχύει;

«Έχουμε μιλήσει για αυτό, δεν έχουμε μιλήσει; Δεν σας ικανοποίησε η απάντησή μας;»

Θέλω να δω αν υπάρχει κάτι παραπάνω γιατί έχουν ακουστεί διάφορα, έχει ακουστεί ότι και η υπόθεση Καϊλή είχε επηρεάσει τη διαδικασία και διάφορα τέτοια.

«Όχι, καμία σχέση. Η Καϊλή άλλωστε είχε να κάνει με το Κατάρ, όχι με τη Σαουδική Αραβία».

Σας λέω τι έχει ακουστεί.

«Όχι, καμία σχέση. Εμείς όντως ξεκινήσαμε μια συζήτηση και μια συνεργασία και με τη Σαουδική Αραβία και με την Αίγυπτο, αλλά όταν υπάρχει υλικό, απόφαση, προϊόν αυτής της συνεργασίας, θα ανακοινωθεί εφόσον υπάρξει προϊόν, σε χρόνο κατάλληλο. Αλλά προς το παρόν σας λέω ότι ναι, το έχουμε πει, υπήρξε. Σε αυτή τη φάση όχι, δεν έχουμε εξέλιξη. Αλλά σίγουρα έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη περίοδος συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών, προετοιμασίας, ώστε να δούμε αν και κατά πόσον, και εφόσον μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία της διεκδίκησης. Μέχρι εκεί».

Το ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα της Σαουδικής Αραβίας και όλο αυτό το sportwashing που υπάρχει τελευταία, σας απασχολεί;

«Όλα τα ζητήματα που λέτε ή που πιθανόν να φαντάζονται όσοι μας παρακολουθούν, έχουν πέσει στο τραπέζι της χώρας μας, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους συνεργάτες μου αφενός. Αφετέρου έχουν μπει και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία δεν είναι της παρούσης, ή που μας έχουν απασχολήσει ή που παίρνουμε τις πληροφορίες. Τέλος πάντων, όλο αυτό το πλαίσιο δεν είναι εύκολο. Ωστόσο ναι, κρατήστε το αυτό, ότι η χώρα έχει πλέον το τσαγανό, την προσωπικότητα, την οντότητα να διεκδικεί και πολύ μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα, όταν -θυμίζω- η τελευταία αθλητική διοργάνωση πότε ήταν στη χώρα μας; Το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τότε και μετά τι; Μια κοιλιά, μια παύση, μια ηρεμία. Και τι άλλο; Μία διάλυση των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Πότε ξανάρχισε η Ελλάδα να παίρνει τα πάνω της σε επίπεδο διοργανώσεων; Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια. Άρα ναι, βάζουμε τον πήχη κάθε φορά υψηλότερα γιατί ξέρετε... Η δημιουργία είναι σαν το νερό που το πίνεις, και μονίμως διψάς. Σε πάει και λίγο παραπάνω, και λίγο παραπάνω, και λίγο πιο πάνω. Κάπως έτσι είναι κι αυτό. Εμείς πλέον ως χώρα έχουμε την οντότητα, τη δύναμη, την προσωπικότητα να διεκδικήσουμε και πολύ μεγαλύτερες διοργανώσεις, ή να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες που πιθανόν έχουν μια παράδοση, μια γνώση στο τάδε ή στο δείνα άθλημα. Μπορούμε να το κάνουμε. Όπως για παράδειγμα στο χάντμπολ. Στο χάντμπολ έχουμε παγκόσμια διοργάνωση, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει το επόμενο καλοκαίρι σε συνεργασία και με τη Γερμανία».

Απλώς είναι διαφορετικό η Γερμανία από τη Σαουδική Αραβία ως προς αυτά που σας έθεσα.

«Βεβαίως, δεν λέω δεν είναι το ίδιο. Αλλά θέλω να σας πω το σκεπτικό και τη λογική. Κι επειδή για μας ο αθλητισμός είναι ενιαίος, αφενός. Αφετέρου η πορεία προς την εξωστρέφεια χτίζεται, σας παρουσιάζω πώς δημιουργήθηκε. Όχι ένα ωραίο πρωί ήρθαμε ''γεια σας, θέλουμε να κάνουμε ένα Μουντιάλ''. Κάτσε ρε φίλε ποιος είσαι; Τι είστε εσείς, ποια είναι η Ελλάδα, πού ήσασταν; Σας λέω λοιπόν πως σιγά σιγά, καταφέραμε και φτάσαμε όπου φτάσαμε. Μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση και το χάρηκα πάρα πολύ, αλλάζω λίγο θέμα γιατί μου αρέσει περισσότερο ο χώρος αυτός του μηχανοκίνητου, που βρέθηκα στη Βαλένθια. Συζητώ λοιπόν με τους γκουρού του MotoGP και στο κινητό τους μου ανοίγουν την εικόνα του ΟΑΚΑ με 65.000 κόσμο. “Πώς το καταφέρατε αυτό;”. Δείχνει ένα ωραίο προϊόν αυτή η ιστορία. Ή μου άρεσε πάρα πολύ, σας λέω ειλικρινά και το χαίρομαι που η Ιαπωνία έκανε ανάρτηση και λέει ''Η Ιαπωνία ακολουθώντας τα βήματα της Ελλάδας'' και έκανε λινκ τη φωτογραφία του ΟΑΚΑ που από ποδοσφαιρικό γήπεδο μετατράπηκε σε πίστα, ''ακολουθεί το παράδειγμα της Ελλάδας και διοργανώνει το επόμενο ράλι''. Σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο δηλαδή».

image

«Έχουμε σχέδια και πάθος για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό»

Αυτό με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό έχετε στο μυαλό σας να το επεκτείνετε; Για Formula 1, ας πούμε;

«Πολλά πράγματα. Θα σας πω μονάχα ότι στη δημοφιλία των αθλημάτων, εκεί που ξεκινήσαμε και το ποδόσφαιρο ήταν κάπου εδώ (δείχνει με το χέρι), το μπάσκετ ήταν εδώ, στο 43-44%, ο στίβος στο 16-17% και μετά κάτι μονοψήφια νούμερα το τένις, το βόλεϊ και πάει λέγοντας. Το ποδόσφαιρο προσγειώθηκε αρκετά, γιατί υπήρξαν και άλλοι δρόμοι και άλλα αθλήματα, κι ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει ότι η χώρα αυτή μπορεί να καλλιεργήσει και να αναδείξει ή διαθέτει ήδη αθλητές κι άλλων αθλημάτων που δεν φαίνονταν ή ακούγονταν, δεν υπήρχαν ούτε καν στα ΜΜΕ. Έτσι προσγειώθηκε, έκανε και το μπάσκετ ένα τσιμπηματάκι προς τα πάνω και λόγω αλλαγής διοικήσεων και λόγω της πορείας της εθνικής ομάδας και των προσώπων που αγάπησε κι αγκάλιασε ο κόσμος, μια πορεία πολύ δυναμική και αισιόδοξη, παρ' ότι ανακόπηκε βίαια και δεν θα ξεχάσω αυτή τη βραδιά στη Γερμανία. Είδαμε λοιπόν τον ΣΕΓΑΣ να παραμένει στο ίδιο επίπεδο αν και θα θέλαμε πάρα πολύ να έχει αυξητική τάση και τέταρτο σε δημοτικότητα άθλημα ποιο; Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός».

Άρα, έχετε σχέδια.

«Όχι απλώς σχέδια, έχουμε πάθος. Το ίδιο και με το ποδήλατο. Προσέξτε: Το ποδήλατο δεν υπήρχε στις πρώτες μετρήσεις, στα πλαίσια της δημοφιλίας έτσι, γιατί υπήρχε ως ομοσπονδία. Στη δημοφιλία των αθλημάτων όταν ξεκινήσαμε, δεν εντοπιζόταν, δεν καταγραφόταν το ποδήλατο, ως άθλημα. Και σας πληροφορώ ότι μετά τον διεθνή ποδηλατικό γύρο, κάναμε και περίπου 80, 100, 200 παράλληλες δράσεις με σχολεία, σωματεία, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Με αθλητές με αναπηρία, εκεί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και θα ήθελα να ασχοληθούμε αν σας το επιτρέπει ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας. Καταφέραμε, λοιπόν, το ποδήλατο να είναι περίπου διψήφιο νούμερο στη δημοφιλία. Όπως και με το βόλει και το μπιτς βόλεϊ, τα παράκτια αθλήματα που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Προσέξτε, η χώρα με τα περισσότερα νησιά, με τόσο καλής ποιότητας τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δεν είχαμε ανάπτυξη, δεν είχαμε καμία επαφή με παράκτια αθλήματα ή αθλήματα ανοιχτής θαλάσσης. Κρίμα δεν είναι; Κι όλα αυτά ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο που δουλέψαμε και έχουμε φέρει αποτέλεσμα, που ακούει στο όνομα: αθλητικός τουρισμός. Δεν είναι κάτι ξένο, κάτι εξωγήινο. Είναι μια μεγάλη οικονομική δύναμη που κινείται γύρω από αθλητικές διοργανώσεις.

Τα 39 εκατομμύρια ευρώ που είχε άμεσο κέρδος η χώρα μας από την πρώτη διοργάνωση Rally Acropolis προήλθαν σε ένα μεγάλο ποσοστό από τις διανυκτερεύσεις και τα οφέλη από τις μετακινήσεις των εκατοντάδων μελών των ομάδων που συμμετείχαν στο Rally Acropolis του 2021. Αντίστοιχο όφελος είχαμε κι από τον ποδηλατικό γύρο του 2022, αντίστοιχο όφελος έχουμε από κάθε μεγάλη διοργάνωση. Ναι, είμαστε θιασώτες αυτής της μεγάλης οικονομικής δύναμης που αναδεικνύει όλο και περισσότερο τα αθλήματα, διεκδικούμε να φιλοξενούμε διοργανώσεις, με αφορμή αυτό φτιάχνουμε και εγκαταστάσεις και βέβαια έχουμε αποτέλεσμα απτό και οικονομικό σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Και μιας που είπαμε ''και φτιάχνουμε εγκαταστάσεις'', μην το ξεχάσω επιτρέψτε μου, και το συνδέω και με τα παράκτια αθλήματα. Είμαι πολύ περήφανος για το Karteros Beach Sports Center, μια εγκατάσταση ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο, σε μια παραλία που δεν ήταν προσβάσιμη διότι είχε καταπατηθεί από καμιά 300αριά τυπους, οι οποίοι νόμιζαν ότι ήταν αυτόνομο κράτος και δεν τους ακουμπούσε και κανένας. Απομακρύνθηκαν.

Εκεί υπάρχει μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση παράκτιων αθλημάτων και που βεβαίως έχει φιλοξενήσει πάρα πολλές διοργανώσεις, θα φιλοξενήσει και τους παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες. Όπως επίσης γίνεται και με το ΟΑΚΑ. Το πώς ήταν το ΟΑΚΑ κι έρχομαι τώρα στη ναυαρχίδα των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Πώς ήταν; Πώς είναι σήμερα; Πώς θα γίνει μετά τα έργα που έχουμε δρομολογήσει σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης, με την Περιφέρεια Αττικής, με τα masterplan που έχουν ήδη εγκριθεί και τρέχουν και αναφέρομαι και στην εταιρεία “Στάδιο 2020” για τα γήπεδα του τένις, με τα νέα κολυμβητήρια που έχουν κατασκευαστεί αντισταθμιστικά από τη Lamda Development. Κι όχι μόνο εκεί. Παρουσιάσαμε αν θυμάστε, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, παρουσία του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα αξιοποίησης μέρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που ήταν παραμελημένες από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και δόθηκαν οι περισσότερες από αυτές. Ενδεικτικό παράδειγμα το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο ήταν ξεχασμένο παρακαλώ στον ΟΑΕΔ! Όπως το ακούτε. Κι όμως σήμερα το Ολυμπιακό Χωριό υφίσταται ως αθλητική εγκατάσταση με διοίκηση, με προϋπολογισμό, με βελτιωμένες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, λειτουργούν στίβοι, κλωβοί, τα πάντα, κλειστά και ήδη εξελίσσεται η μελέτη για να μπει μπροστά η κατασκευή και νέου κλειστού τύπου θόλου, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών έργων με τη Lamda Development για τον Άγιο Κοσμά. Ήδη η Παιανία, δηλαδή πιο συγκεκριμένα το σπίτι του βόλεϊ και το σπίτι του στίβου, που ήταν χαμένη ιδιοκτησιακά από εδώ κι από εκεί και λίγο Υπερταμείο και λίγο... πλέον ανήκει στο Υπουργείο Αθλητισμού με διάταξη που περάσαμε, κουμπώνει πάνω στο ΟΑΚΑ και ήδη με πλήρη ολοκληρωμένη μελέτη σε θέματα ακόμα και προσβασιμότητας που δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά, με χρήματα απολύτως εξασφαλισμένα από τη Lamda Development. Αντισταθμιστικά πάντα, με τον Άγιο Κοσμά, προχωρά η διαδικασία ολοκλήρωσης των αδειών για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής και σε 1,5 χρόνο από σήμερα να είναι ολοκληρωμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το σπίτι του βόλεϊ, το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων. Και φυσικά αναφέρομαι και στους ξενώνες του ΟΑΚΑ - επανέρχομαι στο ΟΑΚΑ - που οι ξενώνες του ΟΑΚΑ είχαν κατασκευαστεί για συγκεκριμένο λόγο. Εγκαταλείφθηκε αυτός ο λόγος, δηλαδή η φιλοξενία κορυφαίων αθλητών που κάνουν την προετοιμασία τους ή ομάδων που έρχονται εδώ πέρα από την επαρχία ή από άλλα μέρη. Κυρίως από την Κύπρο που έχουμε κι ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έχουμε ανανεώσει και εμείς. Κι όμως ένα μέρος δόθηκε στην Αστυνομία, ένα άλλο κτίριο δόθηκε στην Πυροσβεστική, κάπου υπάρχει και το ΕΚΑΒ, κάπου υπάρχουν και κάποιες άλλες υπηρεσίες άσχετες, το ΑΣΑΕΔ. Κάποια είναι εγκαταλελειμμένα. Αυτή η εικόνα δεν μας αρμόζει. Είναι ντροπή. Είναι ντροπή για την Ελλάδα, είναι προσβολή για την Ελλάδα, για την ιστορία της χώρας μας, για μια εγκατάσταση η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα του αθλητισμού στη χώρα μας: το ΟΑΚΑ. Λοιπόν, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Και είμαι χαρούμενος που και η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ ήδη υπογράφηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες».

Με τα προπονητήρια τι γίνεται; Είχαν κυκλοφορήσει κάποια βίντεο από το κλειστό που έσταζε η οροφή είτε από το κλειστό κολυμβητήριο. Αυτά έχουν δρομολογηθεί;

«Ναι αλήθεια είναι, αλήθεια είναι. Μέσα σε αυτές λοιπόν τις εργασίες συμπεριλαμβάνονται και αυτοί οι χώροι. Αλλά προσέξτε λίγο, επειδή ακούω κατά καιρούς διαφόρους και πετούν μια εξυπνάδα. Καταλαβαίνω την αγωνία. Καταλαβαίνω κι έχουν απόλυτο δίκιο να απαιτούν και οι αθλητές -ειδικά επιπέδου, άλλα και όλοι οι αθλητές-, όλοι οι αθλητικοί φορείς να απαιτούν από την Πολιτεία το κάτι παραπάνω. Είναι σωστό, όπως έλεγα δημιουργεί ένα νερό το οποίο δεν σε ξεδιψάει ποτέ. Το καταλαβαίνω. Αλλά το να λες και πράγματα τα οποία ξέρεις ότι είναι ανεφάρμοστα, εντάξει τότε με εκνευρίζει. Δεν παραγγέλνετε κάτι και αύριο το πρωί είναι έτοιμο. Πολύ θα το ήθελα να γινόταν, πιστέψτε με. Δηλαδή πιο αγχωτικός άνθρωπος, να τελειώσω - να τελειώσω, να πάω παρακάτω δεν υπάρχει από μένα. Τρόπος του λέγειν έτσι, υπάρχουν και πολλοί άλλοι προς Θεού. Αλλά θέλω να σας πω ότι είμαι θιασώτης του '' το είπαμε, πρέπει να γίνει τώρα''. Όχι αύριο, αύριο είναι μια άλλη μέρα. Το ξέρουν πολύ καλά οι συνεργάτες μου, μην τους ρωτήσετε να σας πουν τη γνώμη τους για αυτό γιατί δεν θα ακούσετε τα καλύτερα σχόλια. Αλλά τέλος πάντων με ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά σήμερα, όχι αύριο. Αλλά όταν έχεις να κάνεις με χρήματα του Δημοσίου ή ευρωπαϊκά χρήματα, ή χρήματα που προκύπτουν μέσα από αγορές και τα λοιπά εκ των πραγμάτων πρέπει να ακολουθηθεί μια πορεία που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη σωστή, τη χρηστή διαχείριση όλων αυτών των χρημάτων. Δεν είναι το πορτοφόλι ούτε του πατέρα μου ούτε το δικό μου να το διαχειρίζομαι '' το΄ πα, πληρώνω, δεν υπολογίζω κανέναν, δεν με ενδιαφέρουν οι άλλοι κτλπ, άρα αύριο το πρωί γίνονται όλα''. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις έργων που έχουν δημοπρατηθεί δυο και τρεις φορές και για λόγους αλλαγής των τιμών που προέκυψαν λόγω του ενεργειακού κόστους, του εισαγόμενου ενεργειακού κόστους, αυτός ο εκτροχιασμός που έγινε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν προσήλθαν μειοδότες. Δηλαδή δεν είχαμε εταιρείες, κατασκευαστές που ενδιαφέρθηκαν. Υπήρξαν προβελτιώσεις και ελπίζουμε σε διαγωνισμούς που έχουμε σε εξέλιξη όχι μόνο στο ΟΑΚΑ και σε άλλα αθλητικά κέντρα της χώρας μας, να καλύψουμε και αυτό το θέμα.

Με τον Παναθηναϊκό και το κλειστό του ΟΑΚΑ σε ποιο σημείο βρισκόμαστε; (σ.σ: Η συνέντευξη έγινε πριν το ρεπορτάζ για το ΟΑΚΑ)

«Ξεκαθαρίζω σε ό,τι αφορά το γηπεδικό κομμάτι είμαστε απολύτως ξεκάθαρα υπέρ. Δεν το συζητώ. Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ανάγνωση και όποιοι κάνουν δεύτερες αναγνώσεις νομίζω κάνουν λάθος, σφάλλουν. Αυτό ξέρω. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα που έχει ζητήσει ο Παναθηναϊκός ή για να το πω πιο σωστά, που έχει απαιτήσει ο Παναθηναϊκός, είτε το πάρκινγκ με τους όρους και με το πνεύμα που διαβάζει και ερμηνεύει τη διάταξη...»

Γιατί ήταν στο νόμο το πάρκινγκ από πριν, σωστά;

«Επαναλαμβάνω, βεβαίως. Επαναλαμβάνω ότι η διάταξη είναι συγκεκριμένη και πρέπει να ακολουθήσει μια σύμβαση, η οποία πρέπει να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ για να εφαρμοστεί. Η σύμβαση αυτή εκ των πραγμάτων πρέπει να εμπεριέχει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού που περιγράφει η διάταξη. Είναι η δευτερογενής νομοθεσία. Εκεί λοιπόν υπάρχει μια παράφραση, μια υπερβολή, μια λάθος προσέγγιση, μια αποκλειστική νοοτροπία. Η οποία όμως δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τη διοίκηση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποκοπεί καμία ζωτική εγκατάσταση όπως το πάρκινγκ 5 από την υπόλοιπη λειτουργία του υπόλοιπου Ολυμπιακού Σταδίου που έχει κι άλλες εγκαταστάσεις: τένις, ποδόσφαιρο, δώδεκα κολυμβητήρια, ποδηλατοδρόμιο και τα λοιπά και τα λοιπά. Αλλά μέσα μου, ελπίζω και είμαι βέβαιος, ότι στο τέλος αυτή η διαδικασία της συνεννόησης, αν και ψιλοδύσκολη, θα καταλήξει σε αποτέλεσμα. Έχω μια αισιοδοξία, το θέλουμε. Αλλά με όρους διαφάνειας. Και προσέξτε: Με όρους όπου, εφόσον καταλήξουμε, θα διασφαλίζουν και την πλευρά του Ολυμπιακού Σταδίου αλλά και την πλευρά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός γιατί σήμερα είμαστε, αύριο δεν θα είμαστε. Άρα λοιπόν πρέπει όλοι να είμαστε κατοχυρωμένοι και κυρίως να υπάρχει μια διαφάνεια. Ξέρω όμως ότι και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ερωτήματα, απορίες για όλον αυτόν τον χρόνο παραχώρησης. Δηλαδή υπάρχουν ζητηματάκια τα οποία δεν απαντώνται, ούτε φυσικά μπαίνω στη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου για τέτοιας φύσεως ζητήματα. Προσπαθώ με σωστό, αξιόπιστο τρόπο να τα διαχειριστώ μαζί με τους συνεργάτες μου και μαζί με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ ώστε εφόσον καταλήξουμε, που ελπίζω κι εύχομαι σύντομα, να είναι απολύτως διασφαλισμένη όλη αυτή η συνεργασία. Να θυμίσω ότι το έχουμε κάνει και με την ΚΑΕ ΑΕΚ στα Λιόσια και το κάναμε και πολύ άμεσα. Δηλαδή κι εκεί υπήρξε μια διαδικασία που τραβούσε χρόνια, που έλεγαν, έλεγαν... Μπήκαμε και ήταν κι εκεί μια Ολυμπιακή εγκατάσταση απολύτως παρατημένη στο χρόνο και στην αναρχία. Το θυμάστε, το ξέρετε».

Και υπήρχε κι ένα ερωτηματικό ως προς το καθεστώς της, το πού ανήκει ακριβώς, υπήρχε ένα μπέρδεμα σημαντικό εκεί.

«Πολλά πράγματα, βεβαίως. Όπως το Ολυμπιακό χωριό, όπως η Παιανία και δωσ' του. Καταλάβατε τι αντιμετωπίσαμε εδώ πέρα μόλις κατάλαβα μετά από μερικές εβδομάδες το κουφάρι του Υπουργείου Αθλητισμού; Δηλαδή είχες έναν ωραίο τίτλο, μια ωραία ταμπέλα κι από κάτω στην πραγματικότητα είχες ένα μεγάλο κενό. Είτε επειδή κάποιοι δεν ήθελαν ποτέ να ακουμπήσουν τα σωματεία, είτε επειδή οι διοικήσεις ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν... Να σας πω, είχαμε το σκοπευτήριο στο Βύρωνα. Εδώ στον Βύρωνα, δηλαδή δίπλα μας! Διοίκηση πότε είχε τελευταία φορά ο Βύρωνας; Στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλη μια θητεία μετά και τέλος. Ούτε καν διοίκηση δεν υπήρχε. Σήμερα βεβαίως υπάρχει, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από έργα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Σκοποβολής η οποία είναι εξαιρετική και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε. Και το σκοπευτήριο του Βύρωνα - Ολυμπιακή εγκατάσταση - πλέον αποκτά οντότητα και προδιαγραφές έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και να φιλοξενήσει και διοργανώσεις, πράγμα το οποίο το θέλουμε. Απλά πράγματα. Αλλά προσέξτε: Για να γίνουν έπρεπε να σπάσεις αυγά, έπρεπε να ασχοληθείς, έπρεπε δηλαδή να δουλέψεις - μιας και είπαμε για Σκοπευτική Ομοσπονδία - και μετά από 24 ολόκληρα χρόνια και είμαι ακριβής σε αυτό: 24 χρόνια μας πήρε ως χώρα να φύγουμε πίσω από το φεγγάρι. Και να βάλουμε κανόνες στα θέματα σκοποβολής, σε επίπεδο αθλήματος πάντοτε, έτσι; Δηλαδή πλέον τα όπλα, οι κανόνες, τα εξαρτήματα, ο σκοπευτικός αθλητικός τουρισμός, η μετακίνηση και μια σειρά άλλων προϋποθέσεων τα οποία για 24 ολόκληρα χρόνια ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχαμε πλαίσιο. Και κανείς δεν τολμούσε να ασχοληθεί. Ή να σπάσει αυγά για να φέρει αποτέλεσμα. Εμείς φέραμε αποτέλεσμα και αυτή η ΚΥΑ - Κοινή Υπουργική Απόφαση - σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι γεγονός και είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη και ευχαριστημένη Είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη η σκοπευτική κοινότητα διότι είδε να εξελίσσεται κάτι το οποίο ήταν αυτονόητο αλλά για 24 χρόνια κανείς δεν ασχολούταν».

image

«Έχουμε ακόμα ελλείματα σοβαρά σε θέματα εγκαταστάσεων, παρά την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει»

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι οι ελίτ αθλητές μας επιλέγουν το εξωτερικό για να προπονηθούν;

«Όχι δεν είναι απαραίτητο αυτό που λέτε».

Ένα μεγάλο ποσοστό τους, τελοσπάντων.

«Ένα ποσοστό. Ένα μεγάλο ποσοστό. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά παρόλα αυτά, ναι σας λέω ότι έχουμε ακόμα ελλείματα σοβαρά σε θέματα εγκαταστάσεων παρά την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει. Να θυμίσω ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε μία ξεχωριστή ενότητα στο πρόγραμμα 'ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ' μόνο για έργα αθλητικά σε Δήμους, με ένα ποσό της τάξεως - μάξιμουμ - των 600.000 ευρώ. Και όλες αυτές οι εγκρίσεις πέρασαν από εμάς, των αιτημάτων αυτών. Συμβουλευτήκαμε τον 'ΠΕΛΟΠΑ', δηλαδή το μητρώο των αθλητικών εγκαταστάσεων. Πλέον ξέρουμε τι εγκαταστάσεις έχουμε στη χώρα μας. Πριν δεν ξέραμε. Θα μου πείτε τώρα 'τι μας λες ρε Αυγενάκη πλάκα μας κάνεις;'. Ναι δεν ξέραμε. Ό,τι μας έλεγαν».

Δεν υπήρχαν πουθενά καταγεγραμμένα;

«Πουθενά. Ούτε καν οι εγκαταστάσεις που είχε το Υπουργείο Αθλητισμού δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες. Με το Μητρώο καταγράψαμε και διαπιστώσαμε όλα αυτά τα κενά. Ολυμπιακό χωριό και Παιανίες. Και τα μαζέψαμε και τα νοικοκυρέψαμε. Οπότε πλέον έχουμε και ξεχωριστό χρηματοδοτικό εργαλείο από το Υπουργείο Εσωτερικών. Από το πρόγραμμα 'ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ', από το ταμείο το δικό μας, καθώς και συνεργασία με Περιφέρειες. Ενδεικτικά, με την Περιφέρεια Αττικής για την αντικατάσταση του ταρτάν, των ταρτάν των στιβικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Έξι εκατ. αν δεν απατώμαι είναι ο προϋπολογισμός. Έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και με άλλες Περιφέρειες. Είναι διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αξιοποιούμε ιδιώτες επενδυτές με διαφάνεια, βλέπε αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του τένις με σκοπό την αναβάθμισή τους και τη διεκδίκηση μεγάλων διοργανώσεων, τενιστικών, μιας και η χώρα μας έχει μεγάλη αγάπη για αυτό το άθλημα εξαιτίας του Τσιτσιπά, της Σάκκαρη και όλων των νέων παιδιών που ακολουθούν, στον δρόμο αυτό. Ωστόσο, όμως- σας λέω και πάλι - έχουν γίνει πολλά, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη 'δίψα' από έργα, από υποδομές, από εξέλιξη και από ανάπτυξη όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων. Το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο επίσης ακουμπήσαμε το οποίο ότι και να κάνετε εγώ θα το πω....».

Να το πείτε. Εννοείται.

«Αφορά τους αθλητές με αναπηρία».

Ναι. Ήθελα να το αφήσουμε για το τέλος, αλλά ναι.

«Πιστέψτε με ότι μέχρι πρότινος η αρμοδιότητα αυτή - σχεδόν απ' όλους τους προκατόχους μου - είτε δινόταν στον Γενικό Γραμματέα είτε λίγο παρακάτω. Δηλαδή αποτελούσε έναν 'πονοκέφαλο' για τους περισσότερους. Εμείς, συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή με τους εκπροσώπους της Παραολυμπιακής Επιτροπής και των Ομοσπονδιών τους ότι θα μιλάμε απευθείας. Ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί. Έντιμα. Τους ζητήσαμε να αποβάλλουν αυτές τις ακρότητες και τις υπερβολές για να βρούμε ένα σημείο συνεννόησης. Και το καταφέραμε, ειδικά με τη νέα διοίκηση της Παραολυμπιακής Επιτροπής και σας πληροφορώ ότι έχουμε κάνει πολλά μαζί και είμαι πάρα πολύ περήφανος. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα είχε συγκαλέσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η κ. Κεφάλα, Βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, μία συζήτηση σχετικά με τα θέματα των αθλητών με αναπηρία. Όλοι οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, της Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Ομοσπονδίας μπάσκετ με αμαξίδιο, της EAOM-AMEA, των Special Olympics οι οποίοι πλέον ανήκουν στην αθλητική οικογένεια, εμείς τους ενσωματώσαμε με διάταξη που περάσαμε, των νεφροπαθών, θυμίζουμε έχουμε περάσει διάταξη και είναι σε διαδικασία σύστασης η Ομοσπονδία των ακρωτηριασμένων. Μία προσπάθεια που μας πήρε πολύ χρόνο αλλά που έχει αποτελέσματα. Και το πιο σημαντικό; Είναι ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας και την Περιφέρεια Αττικής έχουμε δρομολογήσει και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει και η δημοπράτησή του το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα με προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος, διότι πλέον οι αθλητές με αναπηρία έχουν φωνή, έχουν στήριξη, έχουν ρόλο και είμαι βέβαιος πως με την εγκατάσταση αυτή και με τις διοργανώσεις που φέρνουμε στη χώρα μας θα έχουμε μία εκτίναξη τα επόμενα χρόνια. Αθλητών, πολλών νέων παιδιών που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, απομονωμένοι από την κοινωνία που τελικά και θα ενσωματωθούν στην κοινωνία και στην αθλητική κοινότητα και που σιγά σιγά θα δούμε και άλλα αστέρια αθλητών με αναπηρία να ξεπηδούν και να μας κάνουν περήφανους. Και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε.

Ειλικρινά σας το λέω και συγκινούμαι διότι έχουμε 'χτίσει' μία ισχυρή, μία γερή φιλία. Και με τα παιδιά αυτά και με το σύνολο των ενεργών αθλητών όλων των αθλημάτων, διότι υπάρχει εμπιστοσύνη και κυρίως έχουμε μία καθαρή σχέση. Ξέρουν ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο και είμαι εκεί. Θα τους πω αυτό που πραγματικά πιστεύω. Δεν θα κρυφτώ και ούτε θα αποφύγω να πάρω ευθύνες. Βλέπε Εθνική ομάδα πόλο. Με τα παιδιά αυτά έχω μία αγάπη την οποία δεν την αλλάζω και χαίρομαι πάρα πολύ για τη σχέση που έχουμε 'χτίσει'. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι μας έκαναν περήφανους. Μας συγκίνησαν. Μας έβγαλαν ψηλά, αλλά η Πολιτεία δεν είχε μεριμνήσει για αυτούς. Το κάναμε σε χρόνο μηδέν και όλα αυτά έχουν πάρει τον δρόμο τους. Και πολλά άλλα παραδείγματα όπως με τα πριμ, όπως με την αναγνώριση, με τα κίνητρα που η Πολιτεία δίνει, που ακόμα περισσότερο βελτιώσαμε. Και κινητροδοτούμε τους νέους που ασχολούνται με τον αθλητισμό αλλά, ωστόσο επαναλαμβάνω - το λέω για πολλοστή φορά - έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας ώστε να φτάσουμε στα επίπεδα που πραγματικά πρέπει να βρίσκεται ο ελληνικός αθλητισμός».

image

Θέλω να γυρίσω σε κάτι που είπατε πριν σχετικά με τη βία. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα το τι γίνεται στους δρόμους και το πώς συμπεριφέρονται κάποιοι και τα λοιπά. Αναφερθήκατε στο ιδιώνυμο και σκέφτομαι ότι έχουμε δει πολλές φορές την αστυνομία να υπερβάλλει εαυτόν με χρήση χημικών έξω από χώρους με παιδάκια μπροστά. Σκέφτομαι αφενός ότι το ιδιώνυμο μπορεί να ενοχοποιήσει ανθρώπους χωρίς να φταίνε και αφετέρου εάν τελικά είναι αυτή η λύση ή τι θα έπρεπε να γίνει κατά την άποψή σας.

«Δεν σημαίνει ότι συλλαμβάνεται κάποιος και φυλακίζεται. Φυλακίζεται, κρατείται, εκδικάζεται η υπόθεσή του και αυτομάτως εκτίει την ποινή του. Αλλά ο δικαστής έχει την υποχρέωση να δικάσει, όχι ο αστυνομικός».

Όχι. Αυτοί είναι οι μάρτυρες συνήθως.

«Και επειδή περιγράφετε κάποια περιστατικά όπου η αστυνομία έχει υπερβεί τα όρια και τα λοιπά επιτρέψτε μου να σας πω ότι όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Άρα λοιπόν ας μην καταδικάζουμε παιδιά, αστυνομικούς, αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες. Δύσκολες ή λιγότερο δύσκολες, αλλά που δεν μπορούμε να μπούμε στη θέση τους παρά μόνο όταν βρεθούμε εκεί. Την ώρα της έντασης. Της κρίσης. Και ναι, δικαιολογώ και ένα μικρό ποσοστό αντίδρασης λόγω αιφνιδιασμού - δεν επιτρέπεται για τους αστυνομικούς, επαναλαμβάνω - αλλά έως έναν βαθμό εγώ μέσα μου το δικαιολογώ. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει κάποια ελάχιστα περιστατικά. Μην γενικεύουμε όμως τα πράγματα. Το φαινόμενο της βίας δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αθλητισμού, αλλά όμως είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις, που μέρος αυτής της βίας εμφανίζεται και στον χώρο του αθλητισμού. Διαφωνώ ριζικά με τον όρο αθλητική βία. Είναι λάθος. Είναι βία που απλώς...»

Μεταφέρεται στον χώρο του αθλητισμού.

«Δεν έχει άλλα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό εάν θυμάστε, μέσα από τις διατάξεις που φέραμε επεεκτείναμε και τα όρια που μπορεί να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες εκδίκασης. Επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και για περιπτώσεις περιστατικών συμπλοκών / συγκρούσεων ομάδων παιδιών, που έχουν τα χαρακτηριστικά της μίας ή της άλλης ομάδας. Άρα η βία με πρόσχημα την ένταξη σε ένα οπαδικό κίνημα, σε ένα οπαδικό σύστημα, να αναπτύσσεται σε μία πλατεία, σε έναν δρόμο, τα στημένα ραντεβού και πάει λέγοντας».

Αυτό βλέπουμε ότι γίνεται τελευταία.

«Παρόλα αυτά επαναλαμβάνω έχει πολλές προεκτάσεις και δεν είναι μόνο στη χώρα μας. Όπως έχετε διαπιστώσει, μόλις υπάρχει μία κοινωνική αναταραχή και ένα πρόβλημα, η βία στους αθλητικούς χώρους και γύρω από αυτούς εκτινάσσεται. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες. Εντάξει. Θεωρώ λοιπόν ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Και δεν θα βιαστώ. Ούτε θα μπω στη διαδικασία - ούτε για αστείο - να καταδικάσω με μία γραμμή τη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας που δίνει τη μάχη της. Σέβομαι. Συνεργάζομαι με την ελληνική αστυνομία σε επίπεδο διοργανώσεων. Με τους αξιωματικούς εκ των πραγμάτων. Συνεργάζομαι και με τη ΔΕΑΒ, έχουμε μία άριστη συνεργασία. Και με την πολιτική ηγεσία βεβαίως. Και εάν το έκανα αυτό θα ήταν απρέπεια από μέρους μου. Και δεν το κάνω. Γιατί ξέρω πολύ καλά πως δίνουν τον εαυτό τους. Και εκείνοι έχουν τη δική τους αγωνία να πάνε όλα καλά. Να τελειώσει ένα ματς. Να μην έχουμε το παραμικρό. Να τελειώσει μία συμπλοκή. Να τελειώσει μία πορεία και να γυρίσουν και εκείνοι στο σπίτι τους και στις οικογένειές τους».

Εάν έπρεπε να διαλέξετε ένα πράγμα σε αυτήν την τετραετία, το οποίο θα κάνατε διαφορετικά ποιο είναι αυτό;

Ότι στην αρχή πήρα πιο πολύ πιο 'ζεστά' και λειτούργησα πιο δυναμικά, δυναμικότερα απ' όσο έπρεπε, στα θέματα του ποδοσφαίρου. Αναφέρομαι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εξού και οι εντάσεις που προκλήθηκαν στο ξεκίνημα της θητείας μου. Μετά, όμως, αυτό με βοήθησε να πάρω γρήγορα στροφές και να χαράξω μία άλλη πολιτική. Να ασχοληθούμε με το σύνολο των αθλημάτων βάζοντας και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη θέση που του αρμόζει. Ασχολούμαστε, ναι, αλλά μέχρι το σημείο που έχουμε ρόλο και ευθύνη. Όχι επί παντός επιστητού. Δεν μπήκα ποτέ - από εκεί και μετά - σε διάλογο με την οποιαδήποτε ανακοίνωση ή με την οποιαδήποτε σκληρή κριτική που μου ασκούσε το τάδε ή το δείνα Μέσο, το οποίο κατευθυνόταν από το τάδε ή το δείνα club ποδοσφαιρικό. Και δόξα τω Θεώ πήγαμε καλά. Αυτό ήταν ένα λάθος που έκανα στην αρχή, το οποίο στη συνέχεια το διορθώσαμε και ολοκληρώνουμε τη θητεία μας με πρόσημο θετικό και για τον ελληνικό αθλητισμό. Δεν στεναχωριέμαι για οτιδήποτε κάναμε γιατί ξέρω πως το κάναμε με καλές προθέσεις. Δεν είχα δεύτερη σκέψη.

Δεν λειτούργησα ποτέ αυτά τα 4 χρόνια με στόχο αρνητικό. Πάντα με στόχο θετικό. Πάντα στόχο θετικό έβαζα, πάντα αισιόδοξα έβλεπα τα πράγματα. Πάντα με ενδιέφερε το αποτέλεσμα και κυρίως να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Να βλέπω το υγιές κομμάτι του αθλητισμού να πορεύεται, να αποκτά οντότητα και να έχει ρόλο. Να υψώνει το ανάστημά του και να λέει ναι, τελικά οι υγιείς και οι νοικοκύρηδες στον αθλητισμό έχουν φωνή και η Πολιτεία τους σέβεται, τους υπολογίζει και τους προστατεύει. Το κάναμε και είμαι πολύ περήφανος για την πολιτική που παράξαμε τα 4 τελευταία χρόνια.

Και κάτι τελευταίο που ήθελα να σας ρωτήσω εγώ σχετικά με κάποιες κατηγορίες από πολιτικούς σας αντιπάλους ότι - επειδή αναφερθήκατε πριν στα έργα - έχετε εστιάσει πολύ στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για ένα μεγάλο ποσοστό των διοργανώσεων και των εγκαταστάσεων. Τι απαντάτε κάτι σε αυτό;

«Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Μία μεγάλη διοργάνωση τι θέλει; Μία από τις προϋποθέσεις που βάζει είναι και σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Όταν λοιπόν θες πολλά κρεβάτια μία περίοδο καλοκαιρινή, με χαμηλό κόστος, εκ των πραγμάτων οι περιοχές που καλύπτουν / διαθέτουν αυτήν την προϋπόθεση, τη βασικότατη προϋπόθεση, είναι συγκεκριμένες στη χώρα μας. Δεν είναι ατελείωτες. Κάντε στην Αθήνα καλοκαίρι μήνα διοργάνωση. Βρέστε κρεβάτια σε ένα λογικό κόστος που όλοι ψάχνουν. Πηγαίνετε στη Χαλκδική, που είναι ένας πανέμορφος τόπος. Βρείτε κρεβάτι την καλοκαιρινή σεζόν. Είναι και πρακτικά ζητήματα. Και από την άλλη, όλη η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή μία δραστηριότητα αθλητική. Και εδώ υπάρχει και ο άλλος παράγοντας: Η συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, που εκ των πραγμάτων πρέπει να υπάρχει και υπάρχει από το Υπουργείο Αθλητισμού με τις κατά τόπους αυτοδιοικήσεις, πρώτου και δευτέρου βαθμού. Και αυτό έχει βοηθήσει. Έχει παραχθεί έργο.

Δηλαδή παραδείγματος χάριν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου δημιουργούμε στη Μεγαλόπολη, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, που πήραμε μία μεγάλη εγκατάσταση 100 και πλέον στρεμμάτων, τη μοναδική στην Ελλάδα πίστα Motocross και άλλων δραστηριοτήτων. Το ανακοινώσαμε προσφάτως παρουσία και του Πρωθυπουργού. Στο Άργος Ορεστικό στη Δυτική Μακεδονία έχουμε ήδη κατασκευάσει το κτίριο, το οποίο αποτελεί την έδρα του Service Park των Off-Road αγώνων που διεξάγονταν στην περιοχή πολύ ερασιτεχνικά και που σήμερα, το Άργος Ορεστικό, έχει καταστεί η έδρα των αγώνων Off-Road στην Ευρώπη. Μπήκε στο καλεντάρι το ευρωπαϊκό και στην επόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο. Αυτή η διοργάνωση που ξεκίνησε από το μηδέν, με 20-25 συμμετοχές - 30 - που τώρα έχει φτάσει στις 80-90 συμμετοχές, με μόνιμη εγκατάσταση που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τον Δήμο και την οργανωτική επιτροπή του Rally Acropolis σε χρόνο μηδέν.

Χαίρομαι πάρα πολύ που στα Ιωάννινα, εκεί η αθλητική μας εγκατάσταση, ο αθλητικός Οργανισμός που έχουμε, έχει εξελιχθεί σε ταχύτατο ρυθμό σε ένα σύνολο αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος της κοινωνίας των Ιωαννίνων και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μεταφέρθηκε ένα ολόκληρο κλειστό - που ήταν να καταστραφεί από το Ελληνικό - και αυτή η εγκατάσταση θα κινητοποιήσει πολλές αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή ή για παράδειγμα στη Στερεά Ελλάδα, που προσφάτως είχαμε περιοδεύσει με τον Πρωθυπουργό και ακούστηκε και διά στόματος Περιφερειάρχη και Δημάρχου ότι το θέμα της έκθεσης του χώρου του εκθεσιακού στη Λαμία - ήταν μία εγκατάσταση στην πόλη, στις παρυφές της πόλης, μία μεγάλη εγκατάσταση με κτίρια, με έκθεση - είχε 'βουλιάξει' στα χρέη, ήταν παρατημένη, ανενεργή και ενεργοποιήθηκε με αφορμή το Rally Acropolis - το Service Park - και πολύ γρήγορα αυτή η έκθεση, αφού ξεκαθαρίσαμε τα ιδιοκτησιακά, τα χρήματα και τις οφειλές, σήμερα ατενίζει το μέλλον με ένα διαφορετικό μάτι και έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης. Για να φιλοξενεί και το Service Park του Rally Acropolis, αλλά και σειρά άλλων δραστηριοτήτων, τα οποία παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

Ο αθλητισμός τελικά έχει μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που φανταζόμαστε. Και αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους είχαν με μισό μάτι το Υφυπουργείο Αθλητισμού όταν το ανέλαβα και σε όσους το έβλεπαν και με μία υποτίμηση. Τελικά είχε τη δύναμη να ακουμπήσει τοπικές κοινωνίες, οικογένειες και παιδιά. Να διαμορφώσει δηλαδή ένα καλύτερο κλίμα, μία μεγαλύτερη συνοχή στην κοινωνία μας, να τονώσει τις τοπικές οικονομίες, να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός μοχλός και να ενισχύσει παραγωγικές δραστηριότητες: βλέπε φόρουμ κρητικών προϊόντων στα πλαίσια της καλλιέργειας του προτύπου υγιεινής διατροφής και της ευζωίας. Δεν μπορείς να πεις ότι ο αθλητισμός μας απασχολεί αλλά δεν μας ενδιαφέρει το διατροφικό κομμάτι. Σαφώς και μας ενδιαφέρει. Άρα τι κάναμε;

Συνεργαστήκαμε με τους παραγωγούς. Αυτούς που παράγουν προϊόντα που 'κουμπώνουν' πάνω στο πρότυπο της ευζωίας και της υγιεινής διατροφής. Είναι μία άλλη διάσταση, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Εμείς το κάναμε. Είναι ζητήματα δηλαδή, που πραγματικά μέχρι πρότινος τα αγνοούσαν. Εμείς είχαμε και έχουμε φαντασία. Έχουμε την ενέργεια. Έχουμε τη διάθεση. Και δόξα τω Θεώ έχουμε ανοίξει πολύ τη βεντάλια του αθλητισμού και των συνεργασιών και των προεκτάσεων αυτού σε όλα τα επίπεδα. Να είμαστε καλά και πρώτα ο Θεός, με την επιβεβαίωση του ελληνικού λαού στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεχίσει το έργο η επόμενη Κυβέρνηση και στα θέματα του αθλητισμού με το ίδιο πάθος».

image

«Μας εξαπάτησαν για τη Super League 2!»

Super League 2. Θεωρείτε ότι ήταν ένα γενικότερο λάθος αυτή η κατηγορία με τον τρόπο που στήθηκε; (σ.σ: η συνέντευξη έγινε πριν την εκδίκαση της προσφυγής)

«Συγγνώμη, συγγνώμη. Μας εξαπάτησαν. Μας εξαπάτησαν! Διότι, όταν εμείς καταργήσαμε τη Football League - που ήταν πραγματικά ένα έκτρωμα - και κάναμε τη 2η επαγγελματική κατηγορία, οι προδιαγραφές και οι συμφωνίες ήταν τέτοιες, σε συνεννόηση τότε με τους ανθρώπους της Super League 2 και της ΕΠΟ, ώστε να έχουμε σε πρώτο χρόνο ένα ανώτατο αριθμό ομάδων 30 και στα τρία χρόνια ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετείχαν - 28 νομίζω ήταν στην αρχή όχι 30 - να μην υπερέβαινε το νούμερο 22. Μάλιστα το έχουμε συμπεριλάβει και στη διάταξη. Αλλά, άλλα είπαμε και άλλα έκαναν.

Με αποτέλεσμα να “παρεισφρήσουν” ομάδες, ΠΑΕ, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα και την οικονομική δύναμη να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το χάος. Και να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μικρομέγαλους. Κάποιοι από αυτούς. Και βέβαια, φτάσαμε σίγουρα στο σημείο να έχουν συμβεί αυτά που έχουν συμβεί και αναμένουμε τη δικαστική απόφαση μετά την προσφυγή που έχουν κάνει κάποιοι εκπρόσωποι της Super League 2, μετά την πρόσφατη εκλογή του νέου προέδρου για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Αλλά τέλος πάντων, οι ευθύνες είναι στην πλάτη τους. Στη δικιά τους πλάτη και στη πλάτη της ΕΠΟ».

Το λέω γιατί καταλήξαμε να έχουμε μια δεύτερη επαγγελματική κατηγορία η οποία δεν είναι καθόλου λειτουργική.

«Όπως γνωρίζετε η δική μας αρμοδιότητα φτάνει μέχρι ένα σημείο. Για το λειτουργικό κομμάτι - εφόσον πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό - που διέπεται από κανόνες και ελέγχεται αγωνιστικά από την ΕΠΟ, εμείς ως Πολιτεία τι καλούμαστε να κάνουμε; Ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Βάλαμε κανόνες, συμφωνήσαμε και δεν τηρήθηκε η συμφωνία αυτή. Μετά απομακρύνθηκαν από το τραπέζι και εφόσον είχε ψηφιστεί η διάταξη της δημιουργίας μίας ενιαίας, καθαρής και με προϋποθέσεις δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας. Αυξήσαμε, θυμίζω, τα ποσά ως εγγυητική επιστολή για να διασφαλίσουμε τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των ομάδων και των ιδιοκτητών αυτών και βεβαίως και την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, γιατί είχαμε Ανώνυμες Εταιρίες με 5 και 10.000 που συμμετείχαν σε επαγγελματικά Πρωταθλήματα. Το θυμάστε καλά. Λοιπόν όλα αυτά που ήταν στη δικαιοδοσία μας τα κάναμε. Αλλά κάποιοι είπαν κάποια πράγματα, συμφώνησαν και δεν τα έπραξαν. Και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο έτσι;»

Και μία τελευταία ερώτηση, μιας και μιλήσαμε για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…

«Το οποίο το αγαπώ και μου αρέσει πάρα πολύ. Την Κυριακή ήμουν σε έναν αγώνα, που ήταν απίστευτος. Ένα ποδόσφαιρο, το οποίο το χάρηκα. Έβλεπα τα παιδιά να ξεδιπλώνουν τη μπάλα, να ανοίγονται και να καλύπτουν όλο το γήπεδο και είναι ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αλλά όμως έβλεπες παιδιά να αγωνίζονται».

Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός πως εν έτει 2023 συζητάμε ακόμα για έλλειψη απινιδωτών στα γήπεδα των ερασιτεχνικών κατηγοριών, αλλά και για καταγγελίες ομάδων ότι παίκτες παίζουν με δελτία άλλων;

«Το δεύτερο το ακούω από εσάς. Δεν το έχω ξανακούσει. Παρόλα αυτά δεν έχουμε τη δικαιοδοσία εμείς. Την έχει ο έχων την ευθύνη της διοργάνωσης και επίβλεψης αυτών των πρωταθλημάτων. Άρα ΕΠΟ και ΕΠΣ. Το θέμα με τους απινιδωτές, είναι κάτι που εκ των πραγμάτων πάλι τη διοργανώτρια αρχή επιβαρύνει. Παρόλα αυτά εμείς 'τρέχουμε' κι ένα πρόγραμμα, εάν το γνωρίζετε. Φαντάζομαι το γνωρίζετε. Το Safe in Sports, που στην ουσία τι κάνουμε; Παρέχουμε δωρεάν όλη την πληροφορία και την πιστοποίηση για τις πρώτες βοήθειες, το οποίο το θεωρούμε απολύτως βασικό και αναγκαίο. Διότι να σας πω και κάτι.

Όσοι απινιδωτές και εάν υπάρχουν στον χώρο αυτόν, εάν κάποιος από εμάς δεν γνωρίζει πρώτες βοήθειες οι απινιδωτές είναι άχρηστοι από μόνοι τους. Μην φτιάχνουμε ένα σενάριο “α, απινιδωτές”. Ωραία να έχουμε. Βεβαίως δεν είναι υποχρέωση δικιά μας. Υπάρχει αυτή η διάταξη, παρεμπιπτόντως. Προσέξτε, υπάρχει αυτή η προϋπόθεση και υποχρέωση. Δηλαδή σε κάθε διοργάνωση - και ερασιτεχνικό και μπάσκετ και τα πάντα - οφείλει να υπάρχει απινιδωτής. Αλλά δεν είχαμε λάβει υπ' όψιν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος που να ξέρει να τον χρησιμοποιεί. Για αυτό και εμείς ως Πολιτεία θεσπίσαμε και 'τρέχει' το πρόγραμμα Safe in Sports, σε συνεργασία με τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τα στελέχη του ΕΚΑΒ, τους οποίους ευχαριστούμε για τη συνεργασία την οποία έχουμε».