Μπρουκ Λόπεζ: Ο «σωματοφύλακας» του Αντετοκούνμπο με τη διπλή μπασκετική ζωή

Μπρουκ Λόπεζ: Ο «σωματοφύλακας» του Αντετοκούνμπο με τη διπλή μπασκετική ζωή

Όταν οι στόχοι σου είναι απρόσιτοι, μην αλλάζεις αυτούς αλλά τη δική σου δράση. Μπορεί τα αποφθέγματα του Κομφούκιου να μην έχουν καρφιτσωμένη θέση στα αποδυτήρια των Μιλγουόκι Μπακς, αλλά στο μυαλό του Μπρουκ Λόπεζ κάνουν τον δικό τους ντόρο.

Ο γεννημένος στην Καλιφόρνια το μακρινό 1988 έγινε All-Star το 2013 με τη φανέλα των Νετς και πρωταθλητής το 2021 με αυτήν των Μπακς. Στο ενδιάμεσο έμοιαζε να αλλάζει σταδιακά... δέρμα και ως άλλος μπασκετικός χαμαιλέοντας να εξελίσσεται στον απόλυτο σωματοφύλακα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, παρέα με τον Χόλιντεϊ.

bwin sponsored

Ένας 7-footer ο οποίος αποφάσισε να κάνει δύο καριέρες. Η πρώτη τον έβρισκε με απάγκιο το ποστ, βγαλμένη από κάθε γραφικό πινακάκι της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Η δεύτερη έκανε τους Κέβιν Γκαρνέτ και Πολ Πιρς να σχολιάσουν αυτήν την αποστολή ενός «διπλού πράκτορα». Του παίκτη με τις δύο μπασκετικές ζωές, τις δύο καριέρες, που βρίσκεται πλέον παντού, σε κάθε σπιθαμή του παρκέ και τρομάζει με τα 216 εκατοστά του όποιον τολμήσει να τα βάλει με τα «ελάφια» του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Σουτάρει με τη βοήθεια του Νώε

Οι δικοί του στόχοι περνούσαν μέσα από το μακρινό σουτ. Η παρουσία και μόνο του Γιάννη χρειάζεται spacing και διαδρόμους ορθάνοιχτους, που θα αφήσουν τον Greek Freak να καλπάσει. Κάτι τέτοιο θα ήταν κόντρα ρόλος αν ο Λόπεζ βρισκόταν κολλημένος στη ρακέτα.

Από την έναρξη της θητείας του στους Μπακς δε σταμάτησε να σουτάρει. Κάποιες φορές με επιτυχία, άλλες όχι! Στη διαδρομή όμως αντιλήφθηκε πως ο Κομφούκιος είχε δίκιο. Οι στόχοι δε θα άλλαζαν όσο απρόσιτοι και αν ήταν. Η δουλειά του όμως είχε περιθώρια βελτίωσης και σε αυτό τον βοήθησε ο Νώε.

Μέχρι το 2016 μετράει 3/41 τρίποντα. επτά χρόνια αργότερα παράγει από αυτό το σημείο το 34.4% των πόντων του (15.7 μέσο όρο), με 1.8/4.8, ήτοι 37.4%. Για την ακρίβεια το καλύτερο ποσοστό στη μέχρι τώρα καριέρα του. Πού εμπλέκεται ο Νώε;

Δεν έχει να κάνει με καμία κιβωτό αλλά με τον Τζον Γουέλτς, έναν σπεσιαλίστα στη βελτίωση παικτών που με το σύστημα το οποίο φέρει το όνομα «Νώε» τοποθετεί μία κάμερα στην μπασκέτα και σκανάρει τα σουτ των παικτών, τις μοίρες του σουτ και ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί, προερχόμενο από «Noah's Arc». Η καμπύλη του Νώε μετέτρεψε τον Μπρουκ σε έναν από τους καλύτερους σκόρερ από το τρίποντο.

Τα τρίποντα του Λόπεζ στις Regular Season του ΝΒΑ

  • 2008-2009: 0/2
  • 2009-2010: 0/2
  • 2010-2011: 0/1
  • 2011-2012: 0/0
  • 2012-2013: 0/1
  • 2013-2014: 0/1
  • 2014-2015: 1/10
  • 2015-2016: 2/14
  • 2016-2017: 134/387
  • 2017-2018: 112/325
  • 2018-2019: 187/512
  • 2019-2020: 102/325
  • 2020-2021: 95/281
  • 2021-2022: 19/53
  • 2022-2023: 131/349*

*Η σεζόν είναι σε εξέλιξη

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Βάζει πλώρη για αμυντικός της χρονιάς

Ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ φαντάζει το απόλυτο φαβορί για το βραβείο του αμυντικού της χρονιάς. Μία νύχτα στις αρχές Μαρτίου, ο γίγαντας Μπρουκ αποφασίζει πως θα σταματήσει να περνάει κάτω από το ραντάρ. Όποιον βλέπει με φανέλα από το Μπρούκλιν τον μπλοκάρει για να κάνει 9 σε μία βραδιά, νούμερο που είχε να γραφτεί από τον Γκομπέρ προ διετίας.

Ο Λόπεζ είναι ογκόλιθος για την άμυνα των Μπακς αλλά μέχρι τότε δεν έμπαινε με τόση φούρια στη συζήτηση για τον αμυντικό της σεζόν. Ξαφνικά οι προβολείς στράφηκαν πάνω του ή μάλλον τους έστρεψε ο ίδιος τόσο ψηλά που φτάνουν τα πελώρια χέρια του. Ανήμερα της 25ης μετρά 7 μπλόκ απέναντι στους Τζαζ. Αυτή ήταν η έκτη φορά που φτάνει τα 6+ στη σεζόν, νούμερο απλησίαστο για οποιονδήποτε άλλον.

Η προσέγγιση μιας ολόκληρης ομάδας βασίζεται σε αυτόν και τον Αντετοκούνμπο, που περιμένουν να παίξουν βόλεϊ με όποιον πλησιάσει. Ο Μπουντενχόλζερ μπορεί να στείλει τους Χόλιντεϊ, Κάρτερ να πιέσουν με όσο περισσότερο θάρρος έχουν την μπάλα, γνωρίζοντας πως πίσω ο Λόπεζ σκεπάζει τον ουρανό. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο Γιάννης έχει τονίσει την έξτρα αυτοπεποίθηση που αποκτά με τον «Splash Mountain», των 2.5 μπλοκ ανά αγώνα.

«Αν κάποιος έρθει προς το καλάθι προσπαθώ να τον σταματήσω από το να σκοράρει». Τόσο απλά, τόσο περιγραφικά και τόσο αυθόρμητα ο Λόπεζ περιγράφει άλλη μία μέρα στη δουλειά του, αλλά ο ίσκιος του πέραν από φόβο τον φέρνει πλέον για τα καλά στο debate του αμυντικού της σεζόν, με τον Θανάση να αναφωνεί «D-P-O-f–king-Y».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Μπορεί να αποτελέσει τον X-Factor των Μπακς για τον τίτλο

Οι στόχοι των Μπακς δεν είναι απρόσιτοι, όμως δεν μπορεί να είναι διαφορετικοί από το δαχτυλίδι. Πολλώ δε μάλλον όταν ο Γιάννης κάνει σεζόν MVP. Οι ίδιοι όμως γνωρίζουν καλά το μονοπάτι που περπάτησαν το 2021. Δεν αρκεί ποτέ όμως μονάχα ένας. Καμία ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ δεν κατάφερε να βάλει στο χέρι της το πετράδι βασιζόμενη σε ένα πρόσωπο.

Για να βάλει τους 50 πόντους ο Αντετοκούνμπο στο Game 6 με τους Σανς, χρειάστηκε ο Χόλιντεϊ να κάνει τη... βρώμικη δουλειά, ο Μίντλετον να βάλει μεγάλα σουτ και να τον αποφορτίσει. Ο Λόπεζ ήταν πάντα εκεί για να σφιχταγκαλιάσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες.

Οι Μπακς μετρούν 8-0 όταν ο Λόπεζ μετράει διπλές φιγούρες με περισσότερους από 20 πόντους. Εγγύηση σταθερότητας ακόμα και στις βραδιές που ο Γιάννης δεν είναι εκεί λόγω διαχείρισης. «Ξέρουμε ότι θα είναι εκεί για να καλύψει τα νότα μας» αναφέρει όταν μιλάει για εκείνον. Ο σούπερ σταρ των Μπακς διατυμπανίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί για τις «καλές συνηθείες» που πρέπει να χτίσει η ομάδα του ως τα play-offs. Η συνήθεια να παίζει μαζί με τον θεόρατο Μπρουκ μοιάζει η πιο σημαντική από όλες.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: NBA/Getty Images