Τζίμας reloaded: Το νέο «μωρό» του ΠΑΟΚ «μεγαλώνει» και μοιράζει χαμόγελα...

Τζίμας reloaded: Το νέο «μωρό» του ΠΑΟΚ «μεγαλώνει» και μοιράζει χαμόγελα...

Κάθε λογής γκολ έχει τη δική του ιστορία. Τα γκολ έχουν συναίσθημα. Έχουν ταύτιση με βιώματα. Έχουν λόγο, λόγους μάλλον, ύπαρξης. Έχουν μέσα τους, ενίοτε, ιστορικά ρεκόρ, όπως αυτό που πέτυχε ο Στέφανος Τζίμας του ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής στο χορτάρι της θρυλικής Τούμπας. Στο ίδιο μέρος όπου 59 ολόκληρα χρόνια πριν ο Γιώργος Κούδας πετύχαινε ακριβώς το ίδιο. Γκολ-ρεκόρ.

bwin sponsored

Ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού φουτμπόλ δε φανταζόταν ότι εκείνο το γκολ που σημείωνε απέναντι στη Νίκη Βόλου ότι θα έμενε όρθιο και αγέρωχο, σχεδόν στοιχειωμένο, για σχεδόν έξι ολόκληρες δεκαετίες. Σχεδόν κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το κοσμοϊστορικό, κατά τα άλλα, γεγονός του πρώτου (από τα 168 συνολικά) γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα του 17 ετών και 101 ημερών, Γιώργου Κούδα εκείνο το μεσημέρι της Πρωταπριλιάς του 1964.

Αυτά, τότε. Πριν μισό αιώνα και βάλε. Δεν συνηθίζω να είμαι προετοιμασμένος με τα μελλούμενα του ποδοσφαίρου. Εκείνο που συνηθίζω είναι να μελετώ την ιστορία και να διδάσκομαι. Αυτή τη φορά, όμως, πήγα στην Τούμπα με την αίσθηση ότι ο Στέφανος Τζίμας, όχι απλά θα «έσπαγε» το ρεκόρ του Κούδα, αλλά θα το έκανε «σκόνη και θρύψαλα! Το συζητούσα δύο μέρες νωρίτερα, με έναν εκ των προπονητών του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, τον Πέτρο Τσιαπακίδη, στα χέρια του οποίου «μεγάλωσε» ο Τζίμας. Ο προπονητής του, μου είπε, κάτι σωστό. Δε θα πρέπει να βιαστεί για να σπάσει το ρεκόρ. Να η γίνει ο σκοπός του. Ξέρει ότι έχει την ευκαιρία να το κάνει, ωστόσο αυτό που πρωτίστως οφείλει να κάνει, είναι να μείνει πιστός στο πλάνο του προπονητή στο γήπεδο. Το γκολ θα έρθει από μόνο του. Και, όντως, ήρθε πολύ πιο γρήγορα κι απ' ότι θα περίμενε κι ο ίδιος...

Η πάλη με την αντιξοότητα είναι ο μονόδρομος προς την πρόοδο. Τη βελτίωση. Μαθαίνεις τα όριά σου. Συνειδητοποιείς ότι μπορείς και να τα ξεπερνάς. Μεγαλώνεις. Ο μικρός, λογικό ήταν, να «ψηλώσει» και να τρελαθεί από τη χαρά του βλέποντας την μπάλα να «καρφώνεται» στα δίχτυα από την κεφαλιά του μετά την σέντρα «πάρε-βάλε» του Ράφα Σοάρες. Ωστόσο όσοι τον γνωρίζουν, βάζουν στο χέρι τους στη φωτιά, ότι δεν πρόκειται να πάρουν αέρα τα μυαλά του. Το εύχομαι και το ελπίζω.

Στέφανος Τζίμας - Ινγκι Ινγκασον

Η νορμάλ χαρά για το ιστορικό ρεκόρ είναι ενός εικοσιτετραώρου, ή δύο. Στον χρόνο θα υπερισχύσουν άλλα πράγματα. Όμως ας μείνουμε για λίγο ακόμη στη «βραδιά του Τζίμα». Ο πρώτος που έτρεξε να τον αγκαλιάσει ήταν ο Ίνγκι Ίνγκασον. Ο αρχηγός ήξερε τι πρέπει να κάνει, την ώρα που στα επίσημα της Τούμπας η τσακαλοπαρέα των 17άρηδων φίλων του έδινε ρεσιτάλ και έδειχνε να χαίρεται περισσότερο κι από εκείνον για το πρώτο γκολ με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Αυτό το χαμόγελο που έσκασε ο μικρός μέσα στις γκρίζες μέρες, που όλοι μας ζούμε, ήταν μια σταγόνα ελπίδας.

Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας... Γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον...


bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το νέο wonderkid του ΠΑΟΚ μετράει μια δεκαετία στην Τούμπα!

Δεν ξέρω τι (μπορεί να) του ετοιμάζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, αλλά αν ήμουν ο Στέφανος Τζίμας, θα ήθελα σαν τρελός να κρατήσω αυτή την μπάλα με τις υπογραφές όλων των συμπαικτών μου.

Τέτοια ρεκόρ δεν γίνονται κάθε μέρα και το κυριότερο ακόμα πιο δύσκολα καταρρίπτονται.

Θα συμφωνήσω μ’ όλους όσοι λένε ότι είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις τα δικά σου παιδιά, που βγαίνουν μέσα απ’ τα σπλάχνα της ομάδας, να ζουν το όνειρο τους, που κατά κάποιον τρόπο φαντάζει να είναι και το όνειρο του καθενός μας. Αλήθεια, πόσοι πατεράδες δε θα ήθελαν να είναι στη θέση του μπαμπά Τζίμα ή του μπαμπά Κωνσταντέλια αυτό το διάστημα;

O ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο success story

Εκτός αν, οι τρομερές ακαδημίες του ΠΑΟΚ, που μέσα σ’ ένα τόσο μικρό διάστημα έχουν παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τον Κωνσταντέλια, τον Κουλιεράκη, τον Λύρατζη, τον Τσαούση, τον Μιχαηλίδη, έχουν κι άλλους νέους «Τζίμες» που έρχονται από πίσω και το ρεκόρ του Στέφανου δεν κρατήσει τόσα πολλά χρόνια, όπως συνέβη με τον Γιώργο Κούδα. Ποιος, αλήθεια, ξέρει…

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ

Πολύ πριν όλοι αρχίσουν να ασχολούνται μαζί του είχα σταθεί στο νέο wonderkid του ΠΑΟΚ κι όπως είχα γράψει στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη «θα ρίξει τα τσιμέντα της Τούμπας». Υπερβολικό; Ίσως! Σήμερα, τρεις μήνες αργότερα, εν πλήρει επιγνώσει ότι το καλύτερο πάντοτε υπάρχει και θα μπορούσε να επιτευχθεί, παρά ταύτα δεν έχω πολλές αναστολές να επισημάνω την ικανοποίηση που υπάρχει εντός του ΠΑΟΚ για εκείνον.

Η ώρα του νεαρού άσου ίσως να έφτασε, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως ο Στέφανος Τζίμας, αν και γεννημένος το 2006, έχει καταφέρει να τοποθετήσει το όνομα του στην κουβέντα γύρω από την άκρως εντυπωσιακή δουλειά στις «ασπρόμαυρες» ακαδημίες, όπου βρίσκεται σχεδόν μια δεκαετία, ζει και μεγαλώνει ποδοσφαιρικά χέρι – χέρι με τον ΠΑΟΚ.

Στο περσινό πρωτάθλημα Κ17, αν και μικρότερος ηλικιακά, αναδείχθηκε σε... πολυβόλο με 16 γκολ σε μόλις 17 ματς. Εφέτος ξεκίνησε να παίζει βασικός στην Κ19, έγινε ο αρχηγός της εθνικής Παίδων και πολύ γρήγορα έφτασε στον ΠΑΟΚ Β’.

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ
Από τις πρώτες αποστολές του στο εξωτερικό με τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ

Οι «ασπρόμαυροι» φρόντισαν να βελτιώσουν τις συνθήκες διδασκαλίας, καθώς μιλάμε για ένα παιδί που πηγαίνει στη Β’ Λυκείου, παραμένει άριστος μαθητής και όσοι τον γνωρίζουν είναι σίγουροι πως του χρόνου θα δώσει Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς θέλει να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τις σπουδές.

Στην περίπτωσή του η οικογένεια είναι το «Άλφα και το Ωμέγα». Από το 2013 όταν και ο μικρός άφησε τον Μέγα Αλέξανδρο Καλαμαριάς και εντάχθηκε στις ακαδημίες του «Δικεφάλου» ήταν δίπλα του. Και το κυριότερο; Σε αντίθεση με πολλούς γονείς δεν δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα στον ΠΑΟΚ, δεν ενόχλησαν ποτέ τους ανθρώπους τους, γιατί ήθελαν τα πράγματα στη ζωή του Στέφανου να έχουν μια φυσιολογική εξέλιξη, αν και ο μικρός έφτασε να αγωνίζεται απέναντι σε ποδοσφαιριστές δύο και τρία χρόνια μεγαλύτερους.

Παιδί της πόλης, μεγάλωσε παρέα με τον μεγαλύτερο κατά δύο χρόνια αδερφό του, Χρήστο, ο πατέρας τους, Δημήτρης, χωρίς να το επιδιώξει τους έβαλε από πολύ νωρίς στο χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, μοιράζοντας αναγκαστικά το χρόνο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη!

Βλέπετε, ο Χρήστος αγωνίζεται στην Κ19 του συμπολίτη, μάλιστα υπάρχουν πολλές φορές που πρέπει η οικογένεια να μοιραστεί για να τους δει από κοντά στα παιχνίδια των δύο ομάδων. Για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο ο Στέφανος έπαιζε με την Κ19 του ΠΑΟΚ απέναντι στον Παναθηναϊκό, την ίδια ώρα που ο μεγάλος αδερφός ετοιμαζόταν να παίξει με τον Άρη στο Βόλο σ’ ένα ματς που σηματοδοτούσε τη μεγάλη επιστροφή του στα γήπεδα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό (χιαστός) τον Δεκέμβριο του 2021.

Εκείνη την Κυριακή, που λέτε, τα δύο αδέρφια όχι μόνο έπαιξαν αλλά ως φορ και οι δυο τους αποδείχθηκαν καθοριστικοί για τις ομάδες τους. Ο Στέφανος σκόραρε το νικητήριο γκολ για την ομάδα του Στέλιου Μαλεζά και ο αδερφός του μπήκε ως αλλαγή και στο 88ο λεπτό ισοφάρισε σε 3-3 για τους «κίτρινους» στο ματς του Βόλου.

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ
Πάνω ο Στέφανος Τζίμας του ΠΑΟΚ, κάτω ο Χρήστος Τζίμας του Άρη...

Ο Στέφανος φέτος έχει προλάβει να παίξει και να σκοράρει από τέσσερα γκολ, τόσο με την Κ19 του «Δικεφάλου», όσο και με τη δεύτερη ομάδα! Τώρα σκόραρε και με την πρώτη ομάδα. Μ' άλλα λόγια; Σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα!

Το τελευταίο από τα τέσσερα γκολ με την Κ19 ήταν στο νικηφόρο (2-0) ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ενώ με τον ΠΑΟΚ Β’ έχει αγωνιστεί 8 φορές (οι επτά ως αλλαγή) στο πρωτάθλημα της Superleague 2 και έχει πετύχει τέσσερα γκολ τα δύο απέναντι στην Αναγέννηση Καρδίτσας και σ΄ έναν άλλον Στέφανο του ΠΑΟΚ, τον Κλάους Αθανασιάδη, που με 106 γκολ έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Τούμπα, όπου ο μικρός έκανε το ball boy στα παιχνίδια του!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο πυρετός της δημιουργικότητας και η λάμψη που φέρνει στα μάτια η προσμονή του καινούργιου

Να δεις ένα παιγνίδι ακαδημιών, για τους περισσότερους, μοιάζει με χάσιμο χρόνου. Να πας επί τόπου όμως, στα θρυλικά «Καμινίκια», καθόλου. Κάθε άλλο. Σ’ ένα χώρο 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Ντεπό, στο σημερινό πάρκο της Κρήτης, χτίστηκε πριν από δεκαετίες ο Μέγας Αλέξανδρος. Λίγο αργότερα πήγε πιο κάτω κοντά στο Ποσειδώνιο.

Ο Στέφανος Τζίμας πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία μόλις 7 ετών μαζί με τον αδερφό του, Χρήστο, να παίζουν στο γήπεδο της ακαδημίας τους, με προπονητές τον Βασίλη Παπακώστα και τον Χρήστο Σαμαλέκη. Σ’ εκείνα τα γήπεδα, ανέκαθεν, ανίχνευες αγάπη. Εκείνη την αδιαπραγμάτευτη αγάπη για το σωματείο και την μπάλα.

Εκεί, που λέτε, ο μικρός ξεχώρισε σαν τη μύγα μες το γάλα. Από την αρχή. Έβγαζε κάτι φρέσκο, κάτι ωραίο που άρεσε στις «μπαλαδόφατσες» των ακαδημιών. Εξάλλου σ’ αυτές τις ηλικίες ένα πράγμα κάνει τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου να χαμογελούν. Ο πυρετός της δημιουργικότητας. Τη λάμψη που φέρνει στα μάτια η προσμονή του καινούργιου. Το καινούργιο ήταν προφανώς, ο Τζίμας. Έμαθε τα βασικά, πήρε την πρώτη ύλη, δίπλα σε ανθρώπους που δεν τους ενδιαφέρει το έργο, φτιάχνω ομάδα που αθροίζει αποτελέσματα, ανεβαίνει κατηγορία, η φτιάνει καριέρες. Τους ενδιαφέρει, ομάδα που παίζει σωστά το ποδόσφαιρο. Αρα, παράγει σωστούς ποδοσφαιριστές.

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ
Ο Στέφανος Τζίμας (μπροστά από τον Γιάννη Μυστακίδη) στα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ

Ο Τζίμας του Μ. Αλεξάνδρου είχε, έστω ακατέργαστος ακόμη, ενδιαφέρον. Τον ξεχώριζες για το πόσο ωραία είχε τον έλεγχο του κορμιού του, της μπάλας και του χώρου. Είχε για αφετηρία χαρακτηριστικά να τον πάνε μακρυά κι αυτό ήταν αρκετό για να προσελκύσει αμέσως το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ, που τον πήρε στην αγκαλιά του.

Η εξέλιξη του Στέφανου Τζίμα υπήρξε εντυπωσιακή και πολύ γρήγορα ο μικρόκοσμος των ακαδημιών άρχισε να μιλάει για εκείνον. Έκανε άλματα ανόδου, παρουσίασε μια εκπληκτική εξέλιξη και πρόοδο στο παιγνίδι του, ξεπερνώντας άλλα παιδιά που ήταν πιο μπροστά. Δούλεψε με το κεφάλι κάτω και δεν κοίταξε πίσω του.

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ

Είναι ο επόμενος σέντερ φορ που ψάχνει ο ΠΑΟΚ; Και ναι, και όχι! Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Φορ είναι και μάλιστα φορ ολκής, με απίστευτα φυσικά προσόντα και μια ορμή που μπορεί να παρασύρει κάθε αντίπαλο αμυντικό. Ωστόσο, όπως λένε εσωτερικά στη Μικράς Ασίας, μπορεί με την ίδια επιτυχία να αγωνιστεί και στα «φτερά» της επίθεσης. Έχει μάθει να παίζει στα πλάγια από την εποχή που συνυπήρχε στην ίδια ενδεκάδα με τον Δημήτρη Χατζίδη στην Κ17 και τον Γιάννη Γκιτέρσο στην Κ19.

Με την άρτια τεχνική κατάρτιση και την καλώς εννοούμενη «άγνοια κινδύνου» μπορεί να υποστηρίξει το ρόλο του «γουίνγκερ» στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ό,τι ακριβώς ισχύει και με την περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια. «Όταν βρει το χώρο δε θα διαστάσει, ούτε θα το σκεφτεί δεύτερη φορά, θα πάει στο “ένα εναντίον ενός” ώστε να δημιουργήσει για την ομάδα του, έχει απίστευτη σωματοδομή για την ηλικία του», αναφέρεται στη συστατική επιστολή των προπονητών του στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι δε φοβάται να ποντάρει σ’ έναν 17χρονο

Άξιος συνεχιστής της παράδοσης που δημιουργεί ο «Δικέφαλος» στην παραγωγή επιθετικών, ο Τζίμας θεωρείται ως φυσική συνέχεια των Τζόλη και Κούτσια. Στο προφανές ερώτημα «Κούτσιας ή Τζίμας», που τέθηκε πάνω στο τραπέζι όταν προέκυψε η πρόταση της Chicago Fire για τον Κούτσια, η εξέλιξη και οριστικοποίηση της μεταγραφής του 19χρονου Έλληνα φορ στην ομάδα του MLS «έδειξε» ότι η επιλογή ήταν ο Τζίμας.

Ένας πολλά υποσχόμενος φορ με σωματικά προσόντα και δύναμη, με ευφυία, καλή τεχνική και έφεση στο γκολ αποτελεί το «next big thing» του ΠΑΟΚ, το project που επιλέχθηκε να στηριχθεί για την «επόμενη μέρα».

Ο Στέφανος Τζίμας είναι ένας σύγχρονος φορ, γρήγορος, δυνατός, εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, που δουλεύει με την ίδια ευχέρεια δεξί κι αριστερό, με καλή σωματοδομή και καλές εκτελέσεις.

«Είναι ένα πραγματικό τανκς για την ηλικία του», λένε μεταξύ σοβαρού κι αστείου στον ΠΑΟΚ, την ίδια ώρα η ιστοσελίδα «footballtalentscout.net» (ασχολείται με την ανάλυση των νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών) τον πέρασε από… κόσκινο μη διστάζοντας να τον χαρακτηρίσει ως «νέο Ιμόμπιλε»!

Στέφανος Τζίμας - ΠΑΟΚ

Από το προηγούμενο Σάββατο (25/2) όταν και μπήκε στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης με τον ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε πράγματα, τον ένιωσαν οι αντίπαλοι αμυντικοί. Μπήκε φουριόζος αλλά όχι χαμένος στη φούρια του.

Αμέσως άνοιξε μια κουβέντα γύρω από τον 17χρονο επιθετικό. Το «βάλε τον Τζίμα και ας μην κερδίσουμε» εύκολα το λες, αλλά δύσκολα το αποδέχεσαι, ειδικά αν το ματς στραβώσει. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει ότι έχει να διαχειριστεί την περίπτωση ενός ακόμα νεαρού ποδοσφαιριστή, που έχει βελτιωθεί αρκετά και τα πρώτα… μάτια από την Ευρώπη έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

«Είναι μια χαρούμενη στιγμή για τον ίδιο, είναι μια τέλεια στιγμή για να μπει στο πρωτάθλημα, είναι ωραίο που έσπασε το ρεκόρ, αλλά για να φτάσει ακόμη σε υψηλό επίπεδο, έχει δρόμο για αυτό όλοι πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να τον αφήσουμε να εξελιχθεί, γιατί είναι εύκολο να πάει από τον έναν δρόμο στον άλλον», είπε ο Ρουμάνος προπονητής χτες το βράδυ μιλώντας για τον Τζίμα.

Με το ταλέντο, το στυλ, τα προσόντα, «όλο το πακέτο» που διαθέτει έχουν αναγκάσει ουκ ολίγες ευρωπαϊκές ομάδες να έχουν σημειώσει στα μπλοκάκια τους το όνομά του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, ΑΡΧΕΙΟ