Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η αναγέννηση του Ράσφορντ δια χειρός Τεν Χαγκ (poll)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η αναγέννηση του Ράσφορντ δια χειρός Τεν Χαγκ (poll)

Ο Έρικ Τεν Χαγκ είναι ο προπονητής που μετά από χρόνια έκανε και πάλι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικήτρια του πρωταθλήματος και μάλιστα στην πρώτη του σεζόν. Εκ των τριών πρώτων ομάδων της Premier League οι Κόκκινοι Διάβολοι είναι δεδομένα το αουτσάιντερ, όμως η διαφορά των πέντε βαθμών δεν είναι μη αναστρέψιμη και ειδικά με βάση την αγωνιστική... ασυνέπεια που δείχνουν τις τελευταίες αγωνιστικές τόσο η Άρσεναλ όσο και η Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Ολλανδός τεχνικός ανέλαβε την αποστολή να συμμαζέψει ένα χάος και με μεθοδική δουλειά έκανε την Γιουνάιτεντ... ομάδα. Η συνολική βελτίωση ήρθε (και) από την ατομική μεταμόρφωση των παικτών με τον Μάρκους Ράσφορντ να είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα. Για την ακρίβεια ο Τεν Χαγκ δεν μεταμόρφωσε τον Ράσφορντ αλλά τον... αναγέννησε!

Ο Άγγλος επιθετικός και μέχρι πριν λίγα χρόνια «wonder-boy» του βρετανικού ποδοσφαίρου και των Κόκκινων Διαβόλων είχε γίνει ένα «φάντασμα» του πραγματικού του εαυτού και η κατάσταση του έδειχνε «τελειωμένη», όμως ο Ράσφορντ που ξέραμε γύρισε και μάλιστα... ανανεωμένος.

image

Ο Τεν Χαγκ βρήκε τα... κουμπιά του

Η περασμένη σεζόν στην Premier League ήταν η χειρότερη μέχρι σήμερα όσον αφορά τα γκολ (τέσσερα) και τα αγωνιστικά λεπτά (1.282) από το ντεμπούτο του το 2015-16. H έλλειψη φυσικής κατάστασης και φόρμας του Άγγλου επιθετικού στο τέλος της θητείας του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και στη συνέχεια υπό τον Ραλφ Ράγκνινκ ήταν παραπάνω από εμφανής.

Υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαγκ ο Ράσφορντ ανακάλυψε εκ νέου τη φόρμα, τη φυσική του κατάσταση, την ψυχολογία και το... γκολ. Τα 24 τέρματα του σε 36 εμφανίσεις αυτή τη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις είναι τα περισσότερα από οποιονδήποτε παίκτη της Γιουνάιτεντ επί ημερών του Ολλανδού και ρεκόρ καριέρας για τον ίδιο.

Το επιβλητικό ύψος του, η ταχύτητα του και η ικανότητα του στο σκοράρισμα τον έχουν κάνει ένα... πολυεργαλείο της επίθεσης. Είναι υβρίδιο εξτρέμ και σέντερ φορ. Μετά τη νίκη με 3-0 επί της Νότιγχαμ Φόρεστ στις 27 Δεκεμβρίου, ο Ράσφορντ είπε, «τις περισσότερες φορές προτιμώ να παίζω στα αριστερά». Από αυτή τη θέση μπορεί να κόψει εσωτερικά και να εκτελέσει με το δεξί του πόδι.

Συγκρίνοντας αυτή τη σεζόν με την προηγούμενη ο Ράσφορντ έπαιξε στα αριστερά ως πρωταρχική θέση υπό τον Τεν Χαγκ στο 54% των παιχνιδιών ενώ υπό τον Σόλσκιερ και τον Ράγκνινκ, τα λεπτά του ήταν πολύ πιο διασκορπισμένα στην γραμμή κρούσης, παίζοντας πιο συχνά κεντρικά αλλά και δεξιά. Από το 2019-20, το ποσοστό σκοραρίσματος του ήταν σχεδόν διπλάσιο όταν ξεκινάει από τα αριστερά (0,46 γκολ ανά 90) από ότι όταν ξεκινάει ως κεντρικός επιθετικός (0,24 στα 90) — και πέφτει ακόμη περισσότερο όταν ξεκινάει από τη δεξιά πτέρυγα ( 0,17 ανά 90).

rashford-change

(Πηγή πίνακα: The Athletic)

Το σχήμα 4-2-3-1 του Τεν Χαγκ, το οποίο εφαρμόζει από την προετοιμασία της σεζόν, επιτρέπει στον Ράσφορντ να αγωνιστεί στον καλύτερο ρόλο του, αλλά η συνέπεια των λεπτών βοηθά επίσης. Έχει ήδη παίξει περισσότερα λεπτά στην Premier League αυτή τη σεζόν από ό,τι ολόκληρη την περασμένη και είναι ο δεύτερος μεσοεπιθετικός της Γιουνάιτεντ σε χρόνο συμμετοχής πίσω από τον Μπρούνο Φερνάντες.

«Ο Μάρκους τα πάει πολύ καλά, αλλά επίσης σημαντικό είναι πως η ομάδα έχει το σωστό σχήμα ώστε να μπορεί να αξιοποιεί τις δυνάμεις του και μετά είναι ασταμάτητος με την ταχύτητά του, με τις ντρίμπλες του, με την ευθύτητα του», είπε ο Τεν Χαγκ μετά τη νίκη επί της Έβερτον στις αρχές του Γενάρη.

Οι καλοκαιρινές μεταγραφές των Κρίστιαν Έρικσεν και Κασεμίρο είχαν ως αποτέλεσμα και την σωστή αξιοποίηση του Ράσφορντ. Είναι ο κορυφαίος δέκτης προοδευτικών πασών της Γιουνάιτεντ αυτή τη σεζόν (96), ενώ δεν έχει φτάσει στην κορυφή σε αυτή τη μέτρηση από το 2018-19.

image

O «clutch killer» Ράσφορντ και η ποικιλία στην εκτέλεση

«Ο Τεν Χαγκ θέλει απλώς να βρίσκομαι στο σωστό σημείο, να σκοράρω γκολ, να πιέζω ψηλά στον αγωνιστικό χώρο — μικρά πράγματα στα οποία προσπαθώ να συνεχίσω να δουλεύω», είπε ο Ράσφορντ αφού πέτυχε το 100ο γκολ του στη Γιουνάιτεντ, κόντρα στη Γουέστ Χαμ στις 30 Οκτωβρίου.

Αυτό ήταν ένα από τα 27 νικηφόρα «χτυπήματα» του Ράσφορντ στην Premier League. Το ποσοστό των γκολ του 26χρονου επιθετικού που κέρδισαν παιχνίδια (40,3%) είναι το υψηλότερο από κάθε παίκτη με 50+ γκολ – η ικανότητά του να σκοράρει κρίσιμα γκολ δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, αλλά ο Τεν Χαγκ είχε εντοπίσει την ανάγκη του για ποικιλία.

«Για παράδειγμα, γκολ με κεφαλιά όπως αυτό εναντίον της Γουέστ Χαμ, δεν νομίζω πως έχει πετύχει τόσο συχνά», είπε ο Τεν Χαγκ τον Δεκέμβριο. «Αλλά επενδύει σε αυτό με τους προπονητές μας σε αυτό, στο να τελειώσει με κεφαλιές και μετά βλέπετε ότι είχε όφελος από αυτό». Οι συγκεκριμένοι προπονητές περιλαμβάνουν τον πρώην επιθετικό της Πόρτο και της Μπλάκμπερν Ρόβερς, Μπένι ΜακΚάρθι, ο οποίος εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι ως προπονητής των επιθετικών.

Ένα μεγάλο ποσοστό των τελικών του Ράσφορντ αυτή τη σεζόν προήλθε από παρόμοια σημεία. Σε ευθυγράμμιση με το αριστερό δοκάρι. Παρεμπιπτόντως, αυτή η σεζόν είναι η καλύτερη του σε τελικές από μέση απόσταση εκτέλεσης (15 γιάρδες) και μέση ποιότητα σουτ (0,16 xG ανά βολή). Με απλά λόγια, ο Ράσφορντ βρίσκεται σε καλύτερες θέσεις για να σκοράρει αυτή την σεζόν σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Η συνολική εξέλιξη της ομάδας έκανε τον Άγγλο τον παίκτη που μπορεί να είναι.

Έχει σκοράρει επτά φορές στα τελευταία 15 λεπτά των αγώνων της Premier League, του Κυπέλλου Αγγλίας και του League Cup αυτή τη σεζόν, τα περισσότερα από οποιονδήποτε παίκτη σε αυτές τις διοργανώσεις.

Όπως με κάθε επιθετικό, η επίδοση των τερμάτων του παρουσίασε διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά όταν κοιτάξετε το σκοράρισμα του σε σύγκριση με την ποιότητα των ευκαιριών του (xG) με την πάροδο του χρόνου σπάνια είχε χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των προσδοκιών.

image

Ο «all around» επιθετικός που... απογειώνει τη Γιουνάιτεντ

Παρά το γεγονός ότι παίζει περισσότερο ως ακραίος, ο Ράσφορντ δεν ντριμπλάρει σαν εξτρέμ, έχοντας κατά μέσο όρο τα λιγότερα αγγίγματα ανά 90λεπτο. Ο Ράσφορντ εξελίσσεται σε έναν «all around» επιθετικό σε ένα σύστημα που απαιτεί από τους εξτρέμ να παίζουν εσωτερικά.

Έχει αρχίσει να προσθέτει αυτές τις μικρές, «αιχμηρές» ντρίμπλες για να κερδίσει έναν παίκτη και να ξεκλειδώσει μια οργανωμένη άμυνα, αντί να κουβαλάει απλώς την μπάλα σε μεταβατικό στάδιο. «Πιστεύω ότι όταν η θέση του Μάρκους βρίσκεται στο πίσω μέρος της αμυντικής γραμμής, δεν υπάρχει καλύτερος παίκτης στον κόσμο», ανέφερε ο Έρικ Τεν Χανγκ τον Δεκέμβριο.

Παρά τη στροφή της προς το «ολλανδικό» ποδόσφαιρο κατοχής, η Γιουνάιτεντ διατήρησε την απειλή της με αντεπιθέσεις και είχε τις περισσότερες άμεσες επιθέσεις (70+) στην Premier League αυτή τη σεζόν. Σε όλο το πρωτάθλημα, το Κύπελλο Αγγλίας και το League Cup αυτή τη σεζόν, μόνο ο Μπρέναν Τζόνσον της Νότιγχαμ Φόρεστ έχει περισσότερα σουτ από αντεπιθέσεις από τον Ράσφορντ (έξι), ο οποίος έχει τα περισσότερα γκολ (τρία) από αυτές τις επιθέσεις.

Η χειρουργική επέμβαση ώμου τον Αύγουστο του 2021 σίγουρα βοήθησε στην αγωνιστική του επάνοδο, ιδιαίτερα δεδομένης της σημασίας της ταχύτητας και της ευκινησίας στο παιχνίδι του. Ο Ράσφορντ έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική του υγεία και πώς ωφελήθηκε από την ανάπαυση το καλοκαίρι, ενώ δεδομένα τον δικό του ρόλο έπαιξε η περιθωριοποίηση και εν τέλει η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από το «Ολντ Τράφορντ».

Ο Μάρκους Ράσφορντ επέστρεψε. Και είναι καλύτερος από ποτέ...

Loading...