Ράσφορντ: Ο νέος ήρωας του «Ολντ Τράφορντ» στα χρόνια της ωριμότητας

Ράσφορντ: Ο νέος ήρωας του «Ολντ Τράφορντ» στα χρόνια της ωριμότητας

«Rashford is Red, Rashford is Red. From Wythenshaw he loves to fight».

Το Stretford End είχε πάψει να τραγουδάει για πάρτη του. Μεταβίας έβγαινε η φωνή του, έτσι κι αλλιώς, μέσα στη δίνη της απαξίας και της μετριότητας που περιέβαλε το «Ολντ Τράφορντ» τις τελευταίες σεζόν.

Είχε ξεχάσει πώς αυτό το ψιλόλιγνο αγόρι ξεφύτρωσε από το πουθενά, σαν την ελπίδα, εκείνο τον δίσεκτο Φλεβάρη του 2016 με τα δύο γκολ και τη μία ασίστ στο ντεμπούτο του κόντρα στην Άρσεναλ.

bwin sponsored

Είχε νοσταλγήσει τους αυξημένους παλμούς από τα πορωτικά γκολ και σόλο του homegrown hero από τη γειτονιά του Γουίδενσο, την ίδια που ανέθρεψε μεταξύ άλλων και τον Τάισον Φιούρι.

Ο Μάρκους Ράσφορντ, ο καλός Μάρκους Ράσφορντ, έλειψε πολύ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όσο έλειψε στον ίδιο η κανονικότητα, η ισορροπία που τόσο χρειάζεται, σε ένα κλαμπ μαθημένο τελευταία σε τυχοδιωκτισμούς, βεντέτες και αρνητισμό.

Κι όσο απείχε από τον καλό του εαυτό, εξελισσόταν σε μια προβληματική περίπτωση. Ενός εύθραστου, συνεσταλμένου παίκτη-ανθρώπου που φθειρόταν συνειδητά κι υποσυνείδητα από το περιβάλλον, που έχανε το στόχο του ολοένα και περισσότερο κάτω από μηδαμινή διαχείριση.

Εκεί που ο δρόμος έμοιαζε να έχει χαθεί, όμως, ο 26χρονος στράικερ άναψε ξανά τη σπίθα. Έδωσε ξανά πνοή και φωνή στην κόκκινη εξέδρα, για να προφέρουν με θέρμη το όνομά του κάθε εβδομάδα, σε κάθε παιχνίδι και κάθε γκολ, όπως στο πρόσφατο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Με εφαλτήριο την άφιξη του Έρικ Τεν Χαγκ και «κλειδί» τη μικρή περίοδο αποχής από τη δράση για να αφοσιωθεί στον εαυτό του, ο Ράσφορντ ανέκτησε το χαμένο έδαφος. Και πλέον βαδίζει σε ιστορικά μονοπάτια για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επαναφέροντάς την κι αυτήν με τη σειρά της στα πρότερα στάνταρ της.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο άνθρωπος των ντέρμπι, των νικών και του «Ολντ Τράφορντ»

Το Μουντιάλ τον βοήθησε πολύ. Από άποψη στοχοπροσήλωσης, ανανέωσης, επανεφεύρεσης της φόρμας του και της χαράς για το παιχνίδι. Πολύ περισσότερο, τον έκανε να πιστέψει ξανά στις ικανότητές του, στο ότι παραμένει απαραίτητος για όποια ομάδα αγωνίζεται, είτε έχει για έμβλημα τα Τρία Λιοντάρια είτε τους Κόκκινους Διαβόλους.

Η Αγγλία μπορεί να επέστρεψε στη βάση της και πάλι με άδεια χέρια, αλλά για τον Μάρκους Ράσφορντ, άνοιξε η πόρτα του χωροχρόνου. Την τελευταία μιάμιση σεζόν έμοιαζε χαμένος, σαν να είχε ταξιδέψει σε άλλη εποχή. Ράθυμος, δύστοκος, ανισσόρροπος στο χορτάρι. Από τα τέλη Δεκεμβρίου, όμως, είναι και πάλι εδώ. Γράφοντας ακατάπαυστα ιστορία.

Η Γιουνάιτεντ μετράει 7/7 και εκείνος έχει σκοράρει σε όλα. Το κοινό του «Ολντ Τράφορντ» έχει πανηγυρίσει γκολ του στα εννέα τελευταία εντός έδρας παιχνίδια.

Τον είδε να πληγώνει όλες τις μεγάλες αντιπάλους και να σφραγίζει τη νίκη κόντρα στη Λίβερπουλ, την Άρσεναλ και εσχάτως, τη Μάντσεστερ Σίτι.

Μπορεί ο Μπρούνο Φερνάντες να κέρδισε το βραβείο του MVP, αλλά ακόμα κι ο Πορτογάλος μετά το τέλος του ματς έσπευσε στην εξέδρα πιάνοντας από τον λαιμό τον Ράσφορντ και δείχνοντάς τον με το δάχτυλο προς τους φίλους της Γιουνάιτεντ. «Εκείνος» έδωσε τη χαριστική βολή, «εκείνος» επέδειξε την οξυδέρκεια να μην κάνει επαφή στην επίμαχη φάση του 1-1 που ακόμα και τώρα προκαλεί έντονη συζήτηση.

Εκείνος ενσαρκώνει πάνω απ' όλους την αλλαγή αγωνιστικής και πνευματικής νοοτροπίας που πιστώνεται στον Έρικ Τεν Χαγκ.

Το τρομερό του σερί εντός έδρας και συνολικά από την επιστροφή στο Μουντιάλ, τον έχουν φέρει πλέον αντιμέτωπο με κάμποσα σπουδαία ρεκόρ.

Η επίδοση των εννέα διαδοχικών αγώνων με γκολ στο «Ολντ Τράφορντ» ανήκει μόνο σε έναν. Τον Ντένις Βάιολετ από το 1959. Ένα γκολ ακόμα στο επόμενο εντός έδρας ματς θα είναι αρκετό για να την καταρρίψει. Ήδη έχει ξεφύγει, πάντως, πολύ μακριά από τις αντίστοιχες επιδόσεις παικτών όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ρούντ Φαν Νίστελροϊ (έξι ματς).

Το σερί-ρεκόρ των επτά αγώνων ανεξαρτήτως έδρας τον φέρνει «συγκάτοικο» με τον Ολλανδό στράικερ και μπορεί να γίνει αποκλειστικά δικό του με γκολ στο επόμενο παιχνίδι κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας.

Η πιο σπουδαία επίδοση, όμως, που αντανακλά το πόσο σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι άλλη: Ο Ράσφορντ μετράει το υψηλότερο ποσοστό νικητήριων γκολ στην ιστορία της Premier League!

Συγκεκριμένα, με το γκολ στο Derby of Manchester, έφτασε τα 27 γκολ που δίνουν τη νίκη στη Γιουνάιτεντ από τα 67 που έχει πετύχει συνολικά στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ποσοστό που αγγίζει το 50% (40,3% για την ακρίβεια) και που είναι το υψηλότερο μεταξύ των παικτών με τουλάχιστον 50 γκολ στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Στο χορτάρι καθρεφτίζεται η διάθεσή του

Όση ενσυναίσθηση, κοινωνική συνείδηση και ανιδιοτέλεια τον χαρακτηρίζει εκτός αγωνιστικού χώρου όπου επιτελεί ανεκτίμητο έργο υπέρ των παιδιών της Μεγάλης Βρετανίας, τόση είναι και η επιρρέπειά του στο πνευματικό αδιέξοδο. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι παίκτες με τον ίδιο τρόπο τους εξωγενείς παράγοντες, το τοξικό κλίμα σε μια ομάδα, τα πισωγυρίσματα των τραυματισμών. Ο Μάρκους Ράσφορντ βρισκόταν σε τέλμα, πρωτίστως ψυχικά κι αυτό επηρέασε και την αγωνιστική του απόδοση.

Από τη σεζόν 2019/20 με το προσωπικό του ρεκόρ των 22 γκολ, συνέχισε σχετικά σταθερά τη σεζόν 2020/21 με 21 γκολ και 15 ασίστ. Η περσινή, τραγική χρονιά της Γιουνάιτεντ, όμως, ήταν το χειρότερο δυνατό που μπορούσε να συμβεί στην εξέλιξή του. Οι αλλαγές στην άκρη του πάγκου, ο ακατάλληλος Ραλφ Ράνγκνικ, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στο χορτάρι και τα αποδυτήρια, τον απομάκρυναν βήμα-βήμα από τον καλό του εαυτό.

Χρειάστηκε να φτάσει στο ναδίρ, να «φάει» πάγκο και εν τέλει να ζητήσει ειδική άδεια για να αποφορτιστεί και να ανασυνταχθεί. Και αυτό το τελευταίο μέτρο ήταν το κλειδί για την αγωνιστική του μεταμόρφωση, από κοινού με τον ερχομό του «κανονικού προπονητή», Έρικ Τεν Χαγκ. Στο μεσοδιάστημα, όμως, διακυβεύθηκε το μέλλον του στον σύλλογο, δεδομένου ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο και πως είχαν αρχίσει να ηχούν οι «σειρήνες» του εξωτερικού (κυρίως της Παρί Σεν Ζερμέν).

Ο πιο επικίνδυνος σκόπελος της μέχρι τώρα θητείας του στη Γιουνάιτεντ, όμως, πέρασε. Ανώδυνα. Η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών για μια ακόμη χρονιά, ως το 2024, επανέφερε την ηρεμία και «μπόλιασε» στον Ράσφορντ τη σιγουριά πως τα άσχημα ήταν πια πίσω του.

Η διαρκής πάλη του στο κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν αφαιρεί την ισχύ του χαρακτήρα του. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, απέδειξε ουκ ολίγες φορές την προσωπικότητά του, το «μέταλλο».

Στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Γουλβς, ο Τεν Χαγκ τον άφησε στον πάγκο λόγω εσωτερικού πειθαρχικού παραπτώματος. Μπήκε ως αλλαγή και ξελάσπωσε τη Γιουνάιτεντ.

Στο ντέρμπι κόντρα στη Σίτι τα «σύννεφα» απλώθηκαν ξανά πάνω από το «Ολντ Τράφορντ», όταν λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους έπεσε στο χορτάρι με ενοχλήσεις στον μηρό κι έδειξε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Είχε ήδη χάσει δύο τεράστιες ευκαιρίες σε τετ-α-τετ με τον Έντερσον.

Κι όταν οι παίκτες βγήκαν από τα αποδυτήρια κι ο Άντονι εμφανίστηκε στην πλαϊνή γραμή, όλοι περίμεναν πως θα δουν το Νο10 με κόκκινο χρώμα στον ηλεκτρονικό πίνακα του τέταρτου. Αλλά όχι. Ο Μαρσιάλ ήταν εκείνος που αποχώρησε, ο Ράσφορντ έσφιξε τα «δόντια» και συνέχισε κανονικά στο παιχνίδι, βάζοντας πλώρη για να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης.

Συνθήκες στις οποίες ο περσινός Ράσφορντ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

«Όταν είμαι στο γήπεδο και το διασκεδάζω, παίζω καλό ποδόσφαιρο. Έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αισθάνεσαι, πρέπει να νιώθεις χαρούμενος ως άτομο για να αποδίδεις»

«Είναι κάτι που εγώ έπρεπε να αλλάξω. Κανείς δεν θα το έκανε για μένα. Το καλοκαίρι που πέρασε, με βοήθησε ο χρόνος που πήρα εκτός δράσης για να αποφορτιστώ και να περάσω χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους. Έπαιζα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια με πολλά προβλήματα, κυρίως τραυματισμούς. Δεν το διασκέδαζα όσο θα έπρεπε για μεγάλο διάστημα.

Όλα αυτά είναι πίσω μου τώρα. Το έχω ξαναζήσει. Κοιτάζω μπροστά και θα προσπαθούμε όλοι μας να το διασκεδάζουμε»

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ωριμάζει και προσεγγίζει την παγκόσμια κλάση

Τα φυσικά προσόντα του ήταν αδιαμφισβήτητα από την παρθενική σεζόν του ως επαγγελματίας. Ο διασκελισμός, η ικανότητά του να παίζει στην πλάτη της άμυνας και να τρέχει στον κενό χώρο συναντάται σε τόσο υψηλό βαθμό πιθανότατα μόνο στον Κιλιάν Μπαπέ. Αυτό που του έλειπε πολλές φορές ήταν η ουσία και η ταχύτητα στη σκέψη και τη λήψη των αποφάσεων. Τομείς που πηγαίνουν πακέτο με τον πνευματικό τομέα, στον οποίο πλέον βρίσκεται στα καλύτερά του.

Τα γκολ σε σερί αγώνες συνιστούν φόρμα, όμως, δεν έρχονται από μόνα τους. Ο Ράσφορντ έχει εξελίξει τον τρόπο παιχνιδιού και τις δεξιότητές του, προσθέτοντας νέα στοιχεία στο ρεπερτόριο. Χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη συχνότητα και ακρίβεια το αριστερό του πόδι, παρουσιάζει βελτίωση και στον αέρα αλλά και στην πάσα του. Οι συμπαίκτες του τον τροφοδοτούν περισσότερο, τον εμπιστεύονται περισσότερο του, ξέρουν πως έχουν ασφαλές πάτημα στα αριστερά και πόσω μάλλον όταν μιλάμε για επιθετικό transition.

Ο προσεχώς 26χρονος στράικερ εξελίσσει τις αρετές που ήδη κατείχε και συνεχίζει την πορεία του μέχρι τις πύλες της παγκόσμιας κλάσης. Δεδομένα, δεν έχει πιστοποιήσει ακόμα με όρους διάρκειας ότι μπορεί να τιτλοφορείται ως world-class. Αλλά με τη σεζόν που διανύει, ακολουθεί τέτοια τροχιά.

Το σημαντικότερο για τον ίδιο και για τη Γιουνάιτεντ είναι ότι έχει αυξήσει την παραγωγικότητά του και μάλιστα, ξεκινώντας ως επί το πλείστον στο φτερό. Με την έλευση του Βουτ Βέγκχορστ για τη φετινή σεζόν και την απόκτηση ενός ακόμη πρωτοκλασάτου στράικερ το ερχόμενο καλοκαίρι, η Γιουνάιτεντ αποκτά συνάμα εκτόπισμα για το κάτι παραπάνω.

Ο Ράσφορντ, από τη μεριά του, δεν χρειάζεται πολλά παραπάνω για να είναι ευτυχισμένος και να το δείχνει και στο χορτάρι. Ήδη οι αρχές και η τάξη που έχει επιβάλει ο Ολλανδός coach είναι το πρόσφορο έδαφος που έψαχνε για να γίνει και πάλι το αγαπημένο παιδί της εξέδρας. Ο ήρωας, ο MBE, που στο πρόσωπό του μπορεί να ταυτιστεί η πολυπόθητη νέα εποχή δόξας για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image