ΠΑΟΚ: Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης ζει ό,τι ονειρεύτηκε

ΠΑΟΚ: Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης ζει ό,τι ονειρεύτηκε

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης «έπεσε στα βαθιά» και δείχνει πως μπορεί να σταθεί. Ο… γάμος «ΠΑΟΚ-Κουλιεράκη» είναι, πέρα απ' οτιδήποτε άλλο, έξοχη ελεγεία εργατικού ήθους και αγάπης. Για κάποιους λόγους υποτίθεται πως το εργατικό ήθος είναι αρετή που ανήκει κατ' αποκλειστικότητα στους ταπεινούς του Θεού. Οχι στο ποδόσφαιρο, εκεί όπου φορείς της αρετής μπορεί να είναι και οι σταρ του.

Το δείχνει με το ποιο χαρακτηριστικό τρόπο ο Γιάννης Κωνσταντέλιας...

Φιλαράκια από μικρά παιδιά δημιουργούν μια εξίσωση μοναδική, έτσι ακριβώς όπως την περιέγραψαν οι δυο τους μπροστά στην κάμερα του ΠΑΟΚ TV τον περασμένο Νοέμβριο πολύ πριν αρχίσει να τρελαίνει το ποδοσφαιρικό κοινό ο «Ντέλιας». «Έχουμε μεγαλώσει μαζί με τον ''Ντέλια'', ξέρουμε τις δυνατότητες, ο ένας του αλλουνού, δεν είναι πολύ ωραίο που είμαστε μαζί από την Κ15 και παίζουμε τώρα στην ανδρική ομάδα;», είχε πει μ' ένα πλατύ χαμόγελο και μια ωραία αφέλια ο «Κούλιε».

bwin sponsored

Συνηθισμένη ιστορία, θα πει κάποιος, όχι όμως για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο που ψάχνει απεγνωσμένα για φρέσκα πρόσωπα, για νέους ήρωες και από τους λεγόμενους «μεγάλους» μόνον ο ΠΑΟΚ βγάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Να με συγχωρέσει η διεύθυνση του Gazzetta, αλλά θα δημοσιεύσω εκ νέου, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, τη φωτογραφία του θέματος: «Ο ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο success story» και θα σας ζητήσω να βρείτε ποιοι διακρίνονται να πανηγυρίζουν μια νίκη της Κ17 του «Δικεφάλου» επί του Άρη πριν από τρία χρόνια. Α, και σε πόσα εκατομμύρια ευρώ «μεταφράζεται» η συγκεκριμένη φωτογραφία...

Κωνσταντέλιας-Κουλιεράκης

Όλα τα φώτα, λογικά, συνεχίζουν να είναι στραμμένα πάνω στον Γιάννη Κωνσταντέλια, με αφορμή την αδιανόητη ασίστ του, αλλά στην πρόσφατη «αετομαχία» της Τούμπας ο ΠΑΟΚ εμφάνισε στο αρχικό σχήμα του τέσσερις πιτσιρικάδες κάτω των 23 ετών για ένα ντέρμπι, όπως αυτό, απέναντι στην ΑΕΚ. Εκτός από τον θαυματουργό «Ντέλια» στην ενδεκάδα υπήρχαν, ένας 19χρονος (Κουλιεράκης) ένας 22χρονος (Ντάντας) κι ένας 23χρονος (Κοτάρσκι), όλοι τους με εξαιρετική απόδοση.

Ο… «βενιαμίν» της «ασπρόμαυρης» παρέας, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, έμοιαζε προετοιμασμένος για όσα (δεν) τολμούσε να ονειρευτεί πριν από μερικούς μήνες. Το βράδυ της Κυριακής δε δίστασε να τα βάλει με τον καλύτερο επιθετικό του πρωταθλήματος, τον Λιβάι Γκαρσία, παίρνοντας άριστα στο μαρκάρισμα του. Την ώρα που ο μέντορας Ίνγκι Ίνγκασον ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με πέντε επεμβάσεις, εκείνος είχε ακριβώς τις διπλάσιες (10) σε μια κυριαρχική εμφάνιση πάνω στο χορτάρι, ενώ σκόραρε για δεύτερη φορά μέσα στην Τούμπα. Η πρώτη ήταν πριν είκοσι μέρες στο παιχνίδι εναντίον τον Λεβαδειακό. Πάλι με κεφαλιά. Πάλι με τον πανηγυρισμό-καρμπόν. Σα να μετράει το σφυγμό του!

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Τί ακριβώς σήμαινε; «Δεν νιώθω τίποτα... Μηδέν. Κρύο αίμα». Όπως, ακριβώς, είχε περιγράψει την ψυχική κατάστασή του ο Ραζβάν Λουτσέσκου αμέσως μετά το ντεμπούτο του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα στις 20 Αυγούστου απέναντι στον Παναιτωλικό. «Ο Κουλιεράκης μπορεί να έχει απέναντί του όλη την ενδεκάδα της Μάντσεστερ Σίτι και να μην καταλάβει τίποτα», είχε πει ο Ρουμάνος τεχνικός, που δεν δίστασε να τον ρίξει στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στα βαθιά, ενδεικτικό της πίστης προς το πρόσωπό του.

Στην ταχύτητα των ρυθμών της σύγχρονης εποχής, οι οκτώ μήνες (του Κουλιεράκη στην πρώτη ομάδα) ισούται με κανονικό κύκλο ζωής. Ολόκληρης ζωής. Ανοιξε, ξετυλίχθηκε, με τον ίδιο να «κουμπώνει» διαρκώς νέα κομμάτια στο παζλ της ανέλιξης του και μέσα σε χρόνο ρεκόρ, να ξεκινήσει να γράφει τα κεφάλαια της δικής του ιστορίας. Μέχρι τώρα έχει προλάβει να γίνει ο μοναδικός Έλληνας παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ που υπήρξε βασικός σε 5 συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος, χωρίς να γίνει αλλαγή, χωρίς να είναι τερματοφύλακας και χωρίς να έχει ηττηθεί η ομάδα του. Ένας μυϊκός τραυματισμός στις πρώτες προπονήσεις με την Εθνική ομάδα των Ανδρών έβαλαν στοπ στο τρελό σερί του.

Ενάμιση μήνα νωρίτερα δεν ήξερε αν θα παραμείνει στην πρώτη ομάδα ή θα επέστρεφε στην αναπτυξιακή ομάδα, όπου πέρσι ήταν βασικός κι αναντικατάστατος. Με το ημερολόγιο να δείχνει «2 Ιουλίου 2022» ο Λουτσέσκου του έδωσε ένα γεμάτο 90λεπτο στο φιλικό με την Γκρόνινγκεν.

«Ηθελα να καταλάβει ότι είναι ένας σημαντικός παίκτης για εμάς κι ότι δεν ήρθε εδώ απλά για να συμπληρωθεί η προετοιμασία και να πάει στον ΠΑΟΚ Β’. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται, η συγκέντρωσή του, η αυτοπεποίθησή του, ότι δε φοβάται κι ότι ζητάει την ευθύνη και να παίξει ποδόσφαιρο», είχε πει ο προπονητής του «Δικεφάλου». Όλα είχα αρχίσει να παίρνουν το δρόμο τους…

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η μαμά τον ήθελε τενίστα, αλλά τον κέρδισε η μπάλα

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης είναι από τα τυχερά παιδιά της γενιάς του. Γιατί; Έμαθε τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου, δουλεύοντας σκληρά από πέντε ετών, αρχικά στην ακαδημία «Καλτσέτο» στα Χανιά, όπου γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2003, εν συνεχεία στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, όπου ξεκίνησε να παίζει στην Κ14 ως δεκάρι!

Αυτή είναι και μια λογική εξήγηση για την εντυπωσιακή ικανότητα στις μακρινές μεταβιβάσεις και το καλό αριστερό πόδι. Στόπερ και αριστεροπόδαρος είναι ένας δυσεύρετος συνδυασμός, στην Τούμπα είναι πανευτυχείς, καθώς διαθέτουν δύο τέτοιους κεντρικούς αμυντικούς, τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη και τον Γιάννη Μιχαηλίδη.

Οι δυο τους, αν και ηλικιακά δεν συνυπήρξαν σε κάποιες από τις μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ, μοιάζει να έχουν κοινή πορεία και διαδρομή. Λες και βαδίζουν μαζί χέρι-χέρι το ίδιο μονοπάτι. Ο «Κούλιε» δεν ξεχνάει ότι η πρώτη του συμμετοχή σε αποστολή ήταν η ρεβάνς με τη Γάνδη, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, όταν ο «Μίχα» είχε μπει στα… πιτς λόγω του σοβαρού (χιαστοί) τραυματισμού και η ιστορική πρόκριση στους «8» του Europa Conference League ήταν αφιερωμένη σε εκείνον.

Ο ερχομός του στον ΠΑΟΚ πέρασε από χίλια κύματα. Το ταξίδι από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να περάσει από δοκιμαστικά, αναβλήθηκε τρεις φορές. Την τέταρτη, στις 4 Μάϊου του 2017, ανέβηκε τελικά στην Θεσσαλονίκη για να τον αξιολογήσουν οι προπονητές των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών. Ο Κώστας Λαγωνίδης και ο Γιάννης Αβραμίδης είχαν βρεθεί στα Χανιά και την συνεργαζόμενη ακαδημία «Καλτσέτο», με το δίκτυο που έχει στήσει ο «Δικέφαλος» σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και έχει φέρει έναν ακόμη ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, τον Γρηγόρη Πολιτάκη, διεθνή με την εθνική Νέων, που αγωνίζεται στην Κ19.

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Η μαμά δεν ήθελε ποδόσφαιρο, καθότι φοβόταν, τον έστειλε και τένις, τον έστειλε και στο κολυμβητήριο, «μα πάντα κάτι γινόταν και ως δια μαγείας, χωρίς να το επιδιώκω συνειδητά, δεν πήγαινα». Ο μπαμπάς του, ποδοσφαιριστής σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ενέδωσε τελικά και τον πήγε στην γειτονική ακαδημία, όπου ξεκίνησε να παίζει ως «δεκάρι», αλλά από επιτελικός μέσος με το που εντάχθηκε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ γύρισε αρχικά στη θέση του αμυντικού χαφ και ως παίκτης της Κ17 τη σεζόν 2018-19 έγινε στόπερ. Εκ των υστέρων, προφανώς και εκ του αποτελέσματος, παραδέχεται πως του αρέσει η θέση του κεντρικού αμυντικού.

Εξελίσσεται συνεχώς και είναι συνετός και προσγειωμένος. Εννοείται πως είναι, πρωταθλητής με την Κ17, προωθήθηκε νωρίς στην Κ19, με την οποία επίσης στέφθηκε πρωταθλητής, εντυπωσίασε τους ανθρώπους της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ από τα 16,5 του όταν έγινε η πρώτη κουβέντα για να «ανέβει» επί εποχής Αμπέλ Φερέιρα. Αγωνίστηκε στα 16,5 σε ένα φιλικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ, όπως φυσικά και το ντεμπούτο του μέσα στην Τούμπα φέτος απέναντι στον Παναιτωλικό. Ο μπαμπάς του είχε τόσο άγχος κι αγωνία, που προτίμησε να μείνει στα Χανιά και να παρακολουθήσει το παιχνίδι από την τηλεόραση, ό ίδιος δυσκολεύτηκε να περιγράψει τα συναισθήματά του και άφησε τους γονείς του και τη μικρή αδερφή του να τον καμαρώνουν εξ αποστάσεως.

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Πέρσι έμεινε για να στηρίξει το πρότζεκτ του ΠΑΟΚ Β’ και σιγά σιγά μέσα στη χρονιά βρέθηκε σε ουκ ολίγες προπονήσεις της Α’ ομάδας με τον Λουτσέσκου, που κάτι έβλεπε πάνω του για να τον χρίσει παρτενέρ του Ίνγι Ίνγκασον στο κέντρο της «ασπρόμαυρης» άμυνας. Παίζοντας δίπλα στον «Iceman» δείχνει να δικαιολογεί όλα όσα ακούστηκαν για εκείνον, βελτιώνεται, γίνεται καλύτερος, μαθαίνει μέσα από τα λάθη του. Γιατί και τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ειδικά, του τερματοφύλακα και των αμυντικών δύσκολα να κρυφτούν. Έκανε και θα κάνει λάθη, «νιώθω στο χώρο ευθύνης ότι εγώ έχω τον έλεγχο, ότι η ευθύνη είναι καθαρά δική μου και πως ένα δικό μου λάθος είναι πάντα πιο πιθανό να αποβεί μοιραίο».

Θεωρεί ατού του, το καλό αριστερό του πόδι και μειονέκτημα – αν φυσικά μπορεί να εκληφθεί ως μειονέκτημα – την μεγάλη αυτοπεποίθηση που επιδεικνύει. «Πρέπει να ελέγξω την αυτοπεποίθησή μου, αν το θέτω σωστά», τονίζει με αφοπλιστική αθωότητα και συνάμα ζηλευτή ωριμότητα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Από ball bay στο τερέν της Τούμπας, στην Εθνική και στα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ

To 2017, όταν ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης έφυγε από το σπίτι του στα Χανιά για να έρθει στην Θεσσαλονίκη και να ζήσει σε τόση μικρή ηλικία μακριά από την βιολογική οικογένειά του, εγκαταστάθηκε στο «Σπίτι της Ακαδημίας», όπου έζησε τρία χρόνια. Δεν ένιωσε, όπως λέει, ποτέ μόνος, εγκλιματίστηκε άμεσα και παρότι του λείπουν τα Χανιά, είναι χαρούμενος που ζει σε μια πόλη με θάλασσα. Χαρακτηρίζει τους ξενώνες μεγάλο σχολείο, που του έμαθε πολλά και του δίδαξε συνέπεια και συμβίωση με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες.

Συνυπήρξε στις ίδιες ομάδες με τον Κωνσταντέλια, τον Τζόλη, τον Κούτσια και πολλά ακόμα παιδιά από τις χρυσές φουρνιές των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, μεγάλωσε μέσα στην Τούμπα κάνοντας πολλές φορές το ball boy στους αγώνες του «Δικεφάλου». Ήταν η εποχή όπου ο Στέφανος Αθανασιάδης εξελισσόταν σε killer για τους «ασπρόμαυρους» και στο περσινό παιχνίδι με την Αναγέννηση Καρδίτσας ο «Κούλιε» πρόλαβε να παίξει ως αντίπαλός του με τον ΠΑΟΚ Β’.

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Ξεχωρίζει τον Ροναλντίνιο και τον Μέσι, σε μια άλλη ζωή θα ήθελε να έχει δίπλα του στην άμυνα τον Πάολο Μαλντίνι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι έχει ένα κορμί έτοιμο για να παίξει στην Premier League, το σίγουρο είναι ο μικρός με τις 21 εμφανίσεις (όλες ως βασικός εκτός από μία στο κύπελλο κόντρα στην Καλαμάτα) έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία και τη μεγάλη προοπτική του.

Οι «ασπρόμαυροι» ποντάρουν πολλά στον μόλις 19 ετών κεντρικό αμυντικό γι’ αυτό και φρόντισαν να «δέσουν» τον ταλαντούχο διεθνή ποδοσφαιριστή μ’ ένα νέο συμβόλαιο έως τον Δεκέμβριο του 2026, το δεύτερο που υπέγραψε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με βελτιωμένες οικονομικές απολαβές και δίχως να υπάρχουν ρήτρες αποδέσμευσης, σε μια προσφιλή τακτική του «Δικεφάλου» με τους περισσότερους νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές του προκειμένου να είναι αυτός που θα ορίσει την τιμή πώλησης τους.

Στην περίπτωση του μοιάζει να είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Κλαμπ Μπριζ, ωστόσο οι πρωταθλητές Βελγίου θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον αποκτήσουν, το γνωρίζει καλά η πιάτσα των ατζέντηδων και οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Ντόρτμουντ ρώτησε το περασμένο καλοκαίρι για την τιμή πώληση του, ακούγοντας από τον Ζοσέ Μπότο πως «το ποσό πρέπει να είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ»!

Το παραμύθι για τον Κρητίκαρο ύψους 187 εκατοστών ποδοσφαιριστή από τα Χανιά συνεχίζεται και μέσα στις επόμενες ημέρες θα μάθει αν θα πάει παρέα με τον Γιάννη Κωνσταντέλια στη συγκέντρωση της εθνικής ομάδας.

Κωνσταντίνος Κουλιεράκης

Όταν ο Γκουστάβο Πογέτ κάλεσε τον νεαρό στόπερ του ΠΑΟΚ στην Εθνική Ανδρών για τα παιχνίδια στο Nations League, o Κωνσταντίνος ήταν 18 ετών, εννιά μηνών και 22 ημερών, επομένως, ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του ΠΑΟΚ που κλήθηκε στην Εθνική Ανδρών, μετά τον Χρήστο Τζόλη (ήταν 18 ετών, οκτώ μηνών και επτά ημερών). Κάποιες μέρες νωρίτερα, ο Κουλιεράκης ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στην Πολωνία με την Εθνική ομάδων των Ελπίδων, για την πρώτη του συμμετοχή και εκεί. Το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα για την αλλαγή πλάνων και την …μεταπήδηση από την Ελπίδων στην Ανδρών, το δέχτηκε μισή ώρα πριν βρεθεί στο ξενοδοχείο της Εθνικής Ελπίδων. «Ξαφνικό κι ωραίο», έλεγε

Τελικά ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ πήρε το χρίσμα από τον Γκουστάβο Πογιέτ και έκανε το ντεμπούτο του με τη γαλανόλευκη φανέλα στο δεύτερο ημίχρονο της φιλικής αναμέτρησης με τη Μάλτα. «Αν και είχε περάσει απ’ το μυαλό μου, δεν ήταν κι εντελώς αναπάντεχο, ίσως βαθιά μέσα μου και να το περίμενα», λέει για την πρώτη του παρουσία στην Εθνική ομάδα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, ΑΡΧΕΙΟ